iOS. Allerlei voorzieningen voor allerlei behoeften.

iPhone, iPad en iPod touch zijn van zichzelf al heel intuïtief in het gebruik, maar ze hebben ook nog eens hulptechnologieën, zodat ook gebruikers met een beperking al die handige en leuke functies van iOS kunnen benutten. Deze innovatieve technologieën zijn al in iOS ingebouwd, dus kunnen alle iOS-apparaten ook dienstdoen als betaalbare hulpapparaten.

Functies die een goed woordje voor je doen.

Als je blind of slechtziend bent, kun je de schermlezer VoiceOver gebruiken om je iOS‑apparaat optimaal te benutten. En de dicteerfunctie helpt je bij het typen, openen van apps en lezen van je agenda.

VoiceOver

VoiceOver is een revolutionaire schermlezer die je precies vertelt wat er allemaal op je Multi‑Touch-scherm gebeurt. Verder helpt VoiceOver je bij de navigatie. Als je het scherm aanraakt, hoor je wat er op die plaats staat. De bediening doe je eenvoudig met vingerbewegingen. VoiceOver werkt met alle apps die standaard met iPhone, iPad en iPod touch worden meegeleverd.
Meer informatie over VoiceOver

Spreek selectie uit

Als je moeite hebt met het lezen van tekst op je iOS-apparaat, kun je de functie ‘Spreek selectie uit’ inschakelen. E‑mails, berichten, webpagina’s en boeken worden dan hardop voorgelezen. Je markeert een stuk tekst in een app, tikt op ‘Spreek uit’ en dan krijg je te horen wat er staat. Je kunt het dialect en de spreeksnelheid van de stem aanpassen en de woorden laten markeren terwijl ze worden uitgesproken.

Zoomen

De zoomfunctie is een ingebouwd vergrootglas dat overal in iOS werkt, van Mail en Safari tot de vergrendel- en beginschermen. De zoomfunctie wordt bovendien ondersteund door alle apps uit de App Store. Door met drie vingers dubbel te tikken wordt meteen 200% ingezoomd. Je kunt een zoomfactor tussen 100% en 500% kiezen. In de ingezoomde weergave kun je alle vertrouwde navigatiebewegingen gewoon blijven gebruiken. De zoomfunctie werkt ook in combinatie met VoiceOver, dus dan kun je zowel beter zien als horen wat er op je scherm gebeurt.

Lettertypen aanpassen

Als je ‘Grotere dynamische tekst’ inschakelt, wordt de tekst in Agenda, Contacten, Mail, Berichten, Notities en een aantal apps van andere fabrikanten groter weergegeven, zodat je alles beter kunt lezen. En in allerlei ingebouwde apps kun je de tekst vet en dus beter leesbaar maken.

Kleurinversie

Soms zie je bij een hoger contrast beter wat er op je scherm staat. In dat geval kun je in iOS de kleuren omkeren. Zodra je de kleurinstellingen hebt aangepast, gelden deze overal in iOS, zelfs voor video’s.

Terug naar boven

Je kunt veel meer dan je denkt.

Als je doof of slechthorend bent, zijn er in iOS diverse voorzieningen om je bij de communicatie te helpen, zoals FaceTime-videobellen en onbeperkt sms’en. Daarnaast zijn er hulpmiddelen als bijschriften voor spraak en geluiden en monogeluid die de weergave van materiaal ondersteunen.

FaceTime

Bij een FaceTime-videogesprek zijn er meer communicatiemogelijkheden dan alleen het gesproken woord. Elk gebaar en elke gezichtsuitdrukking komt in beeld, van een opgetrokken wenkbrauw tot een brede grijns. Dankzij de hoge beeldkwaliteit en -snelheid is FaceTime een ideaal communicatiemiddel voor mensen die gebarentaal gebruiken. En omdat de Mac, iPhone, iPad en iPod touch allemaal met FaceTime zijn uitgerust, kun je gesprekken voeren met iOS- en OS X-gebruikers aan de andere kant van de straat of aan de andere kant van de wereld. Net alsof je in levenden lijve met elkaar praat.1

Bijschriften voor spraak en geluiden

Bij films, tv-programma’s en podcasts kun je bijschriften voor spraak en geluiden laten weergeven. Een CC-symbool bij koop- of huurfilms in de iTunes Store of bij podcasts in iTunes U betekent dat bijschriften beschikbaar zijn. De titels kun je direct downloaden op je iOS-apparaat en onderweg afspelen. iOS ondersteunt ook ondertiteling. Je kunt zelfs de stijl en het lettertype van de tekst aanpassen.

Berichten met iMessage

Via iMessage kun je hele gesprekken voeren zonder dat je één woord hoeft te zeggen of te horen. Het aantal berichten dat je naar een iPhone, iPad, iPod touch of Mac kunt sturen, is onbeperkt. Als je iets in de hele groep wilt gooien, verstuur je een groepsbericht. Op deze manier kun je ook foto’s, video’s, locaties, koppelingen of een smiley met anderen delen.2

Monogeluid

Als je een koptelefoon op hebt, mis je waarschijnlijk een deel van het geluid als je aan één oor doof of slechthorend bent. Stereo-opnamen hebben namelijk vaak een apart geluidsspoor voor links en rechts. iOS biedt je de optie om beide audiokanalen in beide oren te horen en om het volume aan één kant hoger in te stellen. Zo hoef je geen enkele noot te missen van een concert en geen enkel woord van een audioboek.

Zichtbare waarschuwingen en trilfunctie

Je krijgt van je iPhone een duidelijk signaal als iets je aandacht vereist. Je kunt zowel een visuele waarschuwing als de trilfunctie instellen voor inkomende telefoon- en FaceTime-gesprekken, sms’jes, nieuwe en verzonden mails en activiteiten in je agenda. Bij inkomende gesprekken en meldingen kun je een ledflits laten weergeven. Of bij inkomende gesprekken een foto van de beller laten weergeven. Voor de trilfunctie kun je kiezen uit verschillende trilpatronen of een eigen patroon maken.

Geschikt voor iPhone-gehoorapparaten

Apple heeft nauw samengewerkt met toonaangevende fabrikanten om speciale iPhone-gehoorapparaten te ontwikkelen. Deze gehoorapparaten leveren een energiezuinige, hoogwaardige digitale geluidskwaliteit en zijn direct vanaf je iPhone te bedienen. Meer informatie

De FCC heeft vereisten opgesteld voor de compatibiliteit van gehoorapparaten met iPhone.

Terug naar boven

De juiste knoppen vinden hoeft niet lastig te zijn.

Innovatieve iOS-technologieën zorgen ervoor dat het Multi-Touch-scherm ook eenvoudig te gebruiken is door mensen met een fysieke of motorische beperking die bijvoorbeeld moeite hebben met vingerbewegingen.

AssistiveTouch

iOS-apparaten zijn opmerkelijk intuïtief en gebruiksvriendelijk. AssistiveTouch biedt je de mogelijkheid om het Multi‑Touch-scherm af te stemmen op jouw fysieke behoeften. Stel, je kunt moeilijk een knijpbeweging maken. In dat geval laat je die beweging omzetten naar een tikbeweging. Of je maakt er een aangepaste vingerbeweging voor. Sommigen kunnen de thuisknop moeilijk indrukken. Die handeling kun je ook uitvoeren door op het scherm te tikken. Bewegingen als draaien en schudden zijn zelfs beschikbaar als je iOS-apparaat in een houder op je rolstoel zit. Tot slot ondersteunen iOS-apparaten een aantal hulpmiddelen van andere fabrikanten voor de interactie met iPhone, iPad en iPod touch.

Toetscombinaties

Als je bepaalde woorden of uitdrukkingen vaak gebruikt, kun je daar een toetscombinatie voor instellen. iOS typt dat dan voor je. “bodo” bijvoorbeeld kan worden uitgetypt als “boodschappen doen” of “bjs” als “bel je strakjes”. Door toetscombinaties te gebruiken kun je makkelijker en sneller je naam, e‑mail, adres of een andere veelgebruikte tekst typen.

Terug naar boven

Geconcentreerd werken op iPhone, iPad en iPod touch.

iOS-apparaten zijn leuke, veelzijdige hulpmiddelen voor het onderwijs, bijvoorbeeld voor leerlingen met concentratieproblemen of andere cognitieve of leerproblemen. Zo kun je visuele prikkels beperken door leerlingen slechts in één app te laten werken. Ook de tekst-naar-spraak- en definitiefuncties komen van pas.

Begeleide toegang

Begeleide toegang is bedoeld om mensen met autisme of een ander concentratieprobleem of zintuiglijke stoornis te helpen zich te concentreren op één taak (of app). Een ouder, docent of therapeut kan de toegang beperken tot één app door de thuisknop uit te schakelen en de scherminvoer beperken tot een bepaald deel van het scherm. Zo voorkom je dat een leerling steeds afgeleid raakt doordat hij op knoppen tikt of ongewenste navigatiebewegingen maakt.

Spreek selectie uit

Leren doet iedereen op zijn eigen manier. Soms leer je beter als meerdere zintuigen tegelijk worden aangesproken. Als je bijvoorbeeld dyslectisch bent, is de functie ‘Spreek selectie uit’ een uitkomst. Je markeert een stuk tekst op het scherm, tikt op ‘Spreek uit’ en dan krijg je te horen wat er staat. Je kunt de woorden tijdens het voorlezen ook laten markeren, zodat je kunt meelezen. Je kunt zelfs het dialect en de spreeksnelheid van de stem naar wens aanpassen.

Woordenboek

Stel, je bent een artikel over astronomie aan het lezen, maar struikelt over bepaalde termen. Die kun je dan meteen opzoeken, want woordenboekdefinities zijn in iOS geïntegreerd. Je krijgt definities en veelgebruikte uitdrukkingen te zien, en de juiste spelling, aanwijzingen voor de uitspraak en grammaticale informatie.

Safari Reader

Voor sommige leerlingen kan internetten een grote aanslag op hun zintuigen zijn. In Safari Reader worden alle storende elementen op een webpagina weggelaten. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, knoppen en navigatiebalken. Zo kan de lezer zich concentreren op de inhoud. Safari Reader werkt ook in combinatie met ‘Spreek selectie uit’ en VoiceOver, zodat je desgewenst de visuele informatie auditief kunt versterken.

Spraakhulpmiddelen

Ook mensen met een spraakprobleem hebben baat bij de voorzieningen in iOS. Via FaceTime bijvoorbeeld kun je visueel communiceren, met gebarentaal of lichaamstaal. In iMessage kun je met anderen chatten. En door ‘Spreek selectie uit’ in te schakelen, worden de woorden die je leest ook uitgesproken, iets wat je spraakontwikkeling ten goede kan komen. Of je stelt zelf een tekst op en laat die door je iPhone, iPad of iPod touch uitspreken. Verder zijn er meer dan 100 spraakapps van andere ontwikkelaars beschikbaar, waarmee je je iOS-apparaat omtovert tot een krachtig apparaat voor augmentatieve communicatie. Meer informatie over apps van andere ontwikkelaars