OS X. Berekend op wat je allemaal wel kunt.

Elke Mac wordt standaard geleverd met hulptechnologieën die ook mensen met een beperking in staat stellen om de veelzijdigheid en eenvoud van OS X te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de geavanceerde schermlezer, FaceTime en taalbeheersingstools die gebruikers met uiteenlopende beperkingen de kans bieden om hun Mac optimaal te benutten.

De Mac steekt je een sprekende hand toe.

Als je blind bent of slecht ziet, zijn er diverse hulptechnologieën in OS X die je kunt gebruiken, zoals de ingebouwde schermlezer en cursorvergroting.

VoiceOver

VoiceOver is de opmerkelijke schermlezer die standaard op elke Mac staat. Het is meer dan een eenvoudig voorlees­­­­­­­hulp­middel. VoiceOver vertelt je precies wat er allemaal op je Mac gebeurt en biedt uitgebreide interactie­mogelijkheden, met vinger­bewegingen, een toetsenbord of een braille­leesregel. En het maakt gebruik van Xander, de Nederlandse stem van de Mac, die op een natuurlijke manier spreekt.
Lees meer over VoiceOver

Vergroot/verklein

De optie ‘Vergroot/verklein’ is een sterk vergrootglas waarmee je de weergave op je scherm tot wel twintig keer kunt vergroten. Zo hoef je je minder in te spannen om te zien wat er op je scherm staat. Je kunt kiezen voor de schermvullende weergave of de picture-in-picture-weergave. Daarmee kun je het zoomgebied in een apart venster bekijken, terwijl de rest van het scherm dezelfde grootte behoudt. Met de hardwareversnellingsengine kun je alles op je scherm opblazen: tekst op een webpagina, vakantiefoto’s, een plaats op een kaart.

Dicteerfunctie

De dicteerfunctie (voor meer dan 40 talen) gebruik je als je liever praat dan typt. Je kunt dus een e‑mail beantwoorden, iets op het internet opzoeken of een verslag schrijven door alleen je stem te gebruiken. Je gaat in een tekstveld staan, activeert de dicteerfunctie en spreekt in wat je wilt schrijven. Je gesproken woorden worden vervolgens omgezet in geschreven tekst. OS X is ook uitgerust met meer dan 50 commando’s voor bewerking en opmaak. Dus je kunt je Mac vertellen een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. Je kunt ook zelf dicteer­commando’s maken met behulp van Automator-takenreeksen.

Voorbeeld van tekst en cursor in de dicteerfunctie.

Contrastinstellingen

Soms zie je bij een hoger contrast beter wat er op je scherm staat. Dan kun je in OS X de kleuren omkeren. Ook kun je het contrast verhogen of verlagen of overschakelen op een weergave in grijstinten. Zodra je de kleurinstellingen hebt aangepast, gelden die voor het hele systeem. Elk programma heeft dus dezelfde weergave.

Aanwijzergrootte

Je kunt in OS X je cursor groter maken. Zo zie je beter waar je bent en verlies je de cursor niet zo snel uit het oog. Je hoeft de grootte maar één keer in te stellen. Ook als je daarna de vorm van de aanwijzer verandert, blijft de grootte hetzelfde. En in OS X El Capitan kun je de aanwijzer gemakkelijker terugvinden door even heen en weer te swipen over het trackpad of met je muis te schudden.

Terug naar boven

Een zichtbaar betere manier om je Mac te gebruiken.

Als je doof of slechthorend bent, zullen veel dingen op de Mac je wel bevallen. Om eenvoudig met familie en vrienden te communiceren, zijn er FaceTime en iMessage. Bij het bekijken van beeldmateriaal kun je bijschriften laten weergeven.

FaceTime

Bij een FaceTime-videogesprek zijn er meer communicatiemogelijkheden dan alleen het gesproken woord. Elk gebaar en elke gezichtsuitdrukking komt in beeld, van een opgetrokken wenkbrauw tot een brede grijns. Dankzij de hoge beeldkwaliteit en -snelheid is FaceTime een ideaal communicatiemiddel voor mensen die gebarentaal gebruiken. En omdat de Mac, iPhone, iPad en iPod touch allemaal met FaceTime zijn uitgerust, kun je gesprekken voeren met iOS- en OS X-gebruikers aan de andere kant van de straat of aan de andere kant van de wereld. Net alsof je in levenden lijve met elkaar praat.*

Bijschriften voor spraak en geluiden

Bij films, tv-programma’s, video’s en podcasts kun je bijschriften voor spraak en geluiden laten weergeven. Deze functionaliteit is beschikbaar in OS X-programma’s als iTunes, QuickTime en Dvd‑speler. Een klein CC-symbool bij koop- of huurfilms in de iTunes Store of bij podcasts in iTunes U betekent dat er bijschriften beschikbaar zijn. Je kunt zelfs de stijl en het lettertype van de tekst aanpassen.

Berichten met iMessage

Via iMessage kun je hele gesprekken voeren zonder dat je één woord hoeft te zeggen of te horen. Het aantal berichten dat je naar een iPhone, iPad, iPod touch of Mac kunt sturen, is onbeperkt. Als je iets in de hele groep wilt gooien, verstuur je een groepsbericht. Op deze manier kun je ook foto’s, video’s, locaties, koppelingen of een smiley met anderen delen.

Schermflits

Dit is zoiets als een visuele pieptoon. Als er iets in een programma moet gebeuren, klinkt er geen geluidssignaal, maar zie je het scherm even flitsen. Deze schermflits werkt automatisch in elk programma dat gebruikmaakt van het systeemsignaal. Je hoeft dit dus maar één keer in te stellen.

Monogeluid

Als je een koptelefoon op hebt, mis je waarschijnlijk een deel van het geluid als je aan één oor doof of slechthorend bent. Stereo-opnamen hebben namelijk meestal een apart geluidsspoor voor links en rechts. OS X biedt je de optie om beide audiokanalen in beide oren te horen en om het volume aan één kant hoger in te stellen. Op die manier hoef je geen enkele noot te missen van een concert en geen enkel woord van een audioboek.

Terug naar boven

Je Mac heeft aan één woord of vingerbeweging genoeg.

Als je moeite hebt met het gebruik van het toetsenbord, de muis of het trackpad, zijn er technologieën in OS X die je Mac toegankelijker maken dan ooit, bijvoorbeeld Schakelbediening. Bepaalde elementen van je computer kun je zelfs met je stem bedienen. De functies zijn eenvoudig te gebruiken en werken in meerdere programma’s.

Schakelbediening

Schakelbediening is een krachtige toegankelijkheids­voorziening voor gebruikers met een ernstige fysieke of motorische beperking. Met deze voorziening, die is ingebouwd in OS X, kun je een schermtoetsenbord bedienen en door menu’s en het Dock navigeren door te scannen. Schakelbediening ondersteunt zowel nieuwe gebruikers als mensen met geavanceerde behoeften, bijvoorbeeld met ondersteuning voor meerdere beeldschermen. Je kunt zelf een paneel of een speciale toetsenbord­indeling maken, voor het hele systeem of per app, zodat je op de meest efficiënte manier met je Mac kunt werken. Je kunt je Mac ook heel eenvoudig besturen met een hulpmiddel zoals een schakelaar of joystick of door op de spatiebalk van het toetsenbord of op het Multi‑Touch-trackpad te tikken.

Toetsvertraging

De toetsvertragingsfunctie past de gevoeligheid van het toetsenbord aan, zodat alleen de beoogde toetsaanslagen worden uitgevoerd. Na het indrukken van een toets volgt een korte pauze voordat de bijbehorende actie wordt uitgevoerd. Je bepaalt zelf hoelang die pauze is en je kunt een geluid laten afspelen wanneer een toetsaanslag doorkomt.

Grendeltoetsen

Grendeltoetsen is een functie die toetsaanslagen combineert. Concreet houdt dit in dat je commando’s kunt invoeren door de diverse toetsen één voor één in te drukken, in plaats van allemaal tegelijk. Als je een toetscombinatie typt, bijvoorbeeld Command + S (om een bestand te bewaren), laat OS X elke ingedrukte toets zien en hoor je een geluidje. Zo weet je zeker dat de gewenste actie wordt uitgevoerd.

Dicteercommando’s

OS X is uitgerust met meer dan 50 commando’s voor bewerking en opmaak. Dus je kunt je Mac vertellen een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. Je kunt ook zelf dicteer­commando’s maken met behulp van Automator-takenreeksen.

Muistoetsen

Als je moeite hebt met het gebruik van een muis of trackpad, kun je in plaats daarvan muistoetsen activeren waarmee je de aanwijzer bestuurt via het numerieke toetsenblok. Je kunt dan een numerieke toets als muisknop gebruiken en de andere numerieke toetsen gebruiken om de aanwijzer over het scherm te bewegen of dingen te verslepen. Zo kun je moeiteloos door menu’s, het Dock en alle vensters navigeren.

Toetsenbord op het scherm

Soms is het prettiger om voor het invoeren van tekst een aanwijsapparaat te gebruiken in plaats van een toetsenbord. In OS X kan dat, door de Toetsenbordweergave in te schakelen. Dit is een virtueel toetsenbord dat boven alle andere programma’s zweeft (en dus altijd binnen handbereik is) en waarvan je het formaat heel eenvoudig kunt aanpassen aan de grootte van het scherm. Vervolgens kun je met je muis of een ander aanwijsapparaat tekst “typen”. Als je de grendeltoetsen inschakelt, kun je ook toetscombinaties via het schermtoetsenbord invoeren.

Terug naar boven

Mac. Een veel slimmere manier om dingen te leren.

De Mac heeft diverse functies die speciaal zijn ontworpen voor mensen met cognitieve beperkingen en leerproblemen. Zo kun je de Finder vereenvoudigen voor een betere focus. En de handige naslagtools in OS X benutten om je taalvaardigheid bij te schaven.

Eenvoudige Finder

Via Ouderlijk toezicht kan een Mac zo worden ingesteld dat mensen met cognitieve beperkingen en leerproblemen er makkelijker mee kunnen omgaan. Als de Eenvoudige Finder is ingeschakeld, bestaat het Dock uit slechts drie mappen. Docenten kunnen instellen welke apps hun leerlingen mogen openen, zodat ze geconcentreerder kunnen werken. De bestanden, mappen en apps worden weergegeven in één venster met overzichtelijke symbolen, dus alles is eenvoudiger te vinden.

Woordenboek

Stel, je bent een artikel over astronomie aan het lezen, maar struikelt over bepaalde termen. Die kun je dan overal in OS X direct opzoeken in het ingebouwde woordenboek. Je krijgt dan definities en synoniemen te zien, plus grammaticale informatie, de juiste spelling en aanwijzingen voor de uitspraak.

Tekst naar spraak

Leren doet iedereen op zijn eigen manier. Soms leer je beter als twee of meer zintuigen tegelijk worden aangesproken. Tekst-naar-spraak is een functie waarmee je tekst kunt markeren, waarna Xander die hardop voorleest. Er zijn ook andere mannen- of vrouwenstemmen beschikbaar. Je kunt zelfs de spreeksnelheid aanpassen. Er zijn meer dan 70 stemmen en in totaal 42 verschillende talen, dus je hoeft het niet bij één taal te houden.

Automatische aanvulling van woorden

OS X kan woorden automatisch voor je aanvullen. Dat is handig om je woordenschat uit te breiden, of je kennis over de manier waarop woorden worden gevormd. Nadat je een paar letters hebt getypt, druk je op de Escape-toets. OS X laat je dan een lijstje met mogelijke woorden zien. Je selecteert het gewenste woord en wat je al hebt getypt wordt automatisch aangevuld.

Spraakhulpmiddelen

Ook degenen die moeite hebben om zich mondeling goed uit te drukken, kunnen baat hebben bij de hulptechnologieën in OS X. Via FaceTime bijvoorbeeld kun je visueel communiceren, met gebarentaal of lichaamstaal. In iMessage kun je met anderen chatten. En tekst-naar-spraak biedt je de mogelijkheid om woorden hardop te laten voorlezen, iets wat je spraakontwikkeling ten goede kan komen. Je kunt deze functie zelfs gebruiken om voor je te communiceren, door de woorden die je typt te laten uitspreken.