iPod-serie

Om de gebruiksduur en de levensduur van je iPod-batterij te verlengen, hoef je alleen maar te letten op een paar simpele, voor de hand liggende zaken. Het belangrijkste is om je iPod niet in de zon of in een warme auto te laten liggen (zelfs niet in het handschoenenvak). Hitte heeft een zeer nadelig effect op de prestaties van de batterij.

Belangrijke termen

De “gebruiksduur” van een batterij is de tijd dat je je iPod kunt gebruiken voordat je de batterij opnieuw moet opladen (dit wordt ook wel speelduur genoemd). De “levensduur” van een batterij is de tijd dat de batterij meegaat voordat je hem moet vervangen.

Precies goed. 0° C. Te koud. 35° C. Te warm.

Gematigde iPod-zone.
Je iPod werkt het best bij een temperatuur tussen de 0 en 35 °C. Je moet je iPod bewaren bij een temperatuur tussen de -20 en 45 °C. Hoe dichter de temperatuur bij de 22 °C ligt (kamertemperatuur), hoe beter.

Bijwerken naar de nieuwste software

Zorg er altijd voor dat de nieuwste software op je iPod is geïnstalleerd. Ontwikkelaars ontdekken soms nieuwe manieren om de prestaties van de batterij te optimaliseren. De oudere iPod-modellen zonder dockconnector hebben bijvoorbeeld baat bij update 1.3 of hoger. Met iTunes 7.4 of hoger kun je je iPod bijwerken met de nieuwste software. Zet je iPod in het dock of sluit ’m rechtstreeks aan op je computer. iTunes laat je weten of er een update beschikbaar is.

Regelmatig gebruik van je iPod

Voor een lithiumbatterij is het belangrijk dat de elektronen in de batterij geregeld in beweging zijn. Laad en ontlaad de batterij ten minste één keer per maand volledig. Als je je iPod niet regelmatig gebruikt (hoe onwaarschijnlijk ook), is het verstandig om hiervoor een herinnering in je agenda in te stellen.

Voor een langere gebruiksduur van de batterij

Je kunt de gebruiksduur per laadcyclus van de batterij verlengen door energie te besparen. Daarvoor volgen hieronder een paar tips.

iPod vergrendelen of in de pauzestand zetten

Het ligt voor de hand, maar we zeggen het toch maar: vergrendel je iPod wanneer je hem niet gebruikt. Zo voorkom je dat je iPod onbedoeld uit de sluimerstand komt en onnodig stroom verbruikt. En luister je niet naar je iPod, onderbreek het afspelen dan of zet ’m uit door de afspeelknop gedurende twee seconden ingedrukt te houden.

Langdurige opslag

Als je van plan bent je iPod touch langer dan drie weken niet te gebruiken, kun je deze het beste opbergen met een 50-70% opgeladen batterij. Zet je iPod touch ook helemaal uit, niet alleen in de sluimerstand. Als je ’m voor langere tijd opslaat met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen. Als je een batterij daarentegen voor lange tijd volledig geladen opslaat, kan er capaciteitsverlies optreden. Daardoor neemt de gebruiksduur van de batterij af. Let erop dat je je apparaat bij de juiste temperatuur bewaart. (Zie ‘Gematigde iPod-zone’.)

Optimale instellingen

Er zijn een paar iPod-functies die relatief veel stroom verbruiken. Als je deze functies niet gebruikt, blijft je iPod langer doorspelen.

Instellingen voor iPod touch

  • Helderheid aanpassen: Je kunt de gebruiksduur van de batterij ook verlengen door het scherm te dimmen. Kies ‘Instellingen’ > ‘Helderheid’ en sleep de schuifknop naar links om de helderheid van het scherm te verminderen.
  • Wi-Fi: Wi-Fi verbruikt ook stroom als je niet op een netwerk bent aangesloten. Maak liever geen verbinding met een druk, vrij toegankelijk Wi-Fi-netwerk (bijvoorbeeld in de bibliotheek) als je ook een afgeschermd netwerk kunt gebruiken (zoals thuis of in je studentenhuis). Om nog meer energie te sparen, kun je Wi-Fi uitschakelen. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Netwerk’ > ‘Wi-Fi’.
  • Push-e-mail uitschakelen: Als je een push-e-mailaccount hebt, bijvoorbeeld van Yahoo! of Microsoft Exchange, is het beter push-e-mail uit te schakelen als je deze functie niet nodig hebt. Kies ‘Instellingen’ > ‘E-mail, contacten, agenda’s’ > ‘Nieuwe gegevens’ en stel ‘Push’ in op ‘Uit’. Berichten die naar je push-e-mailaccounts worden verstuurd, ontvang je nu niet meer op je iPod touch zodra ze binnenkomen, maar volgens de algemene instelling voor het ophalen van gegevens.
  • Minder vaak nieuwe gegevens ophalen: Programma’s als Mail kun je op iPod touch zo instellen dat gegevens op gezette tijden draadloos worden opgehaald. Hoe vaker e-mails of andere gegevens worden opgehaald, des te sneller je batterij leeg is. Om de functie voor het ophalen van nieuwe gegevens in te stellen op handmatig, kies je in het beginscherm ‘Instellingen’ > ‘E-mail, contacten, agenda’s’ > ‘Nieuwe gegevens’ en tik je op ‘Handmatig’. Om het interval waarmee gegevens worden opgehaald te verhogen, kies je ‘Instellingen’ > ‘E-mail, contacten, agenda’s’ > ‘Nieuwe gegevens’ en tik je op ‘Elk uur’. Dit is een algemene instelling die geldt voor alle apps die geen push-voorzieningen ondersteunen.
  • Push-meldingen uitschakelen: Sommige apps uit de App Store gebruiken de Push Notification-voorziening van Apple om je te laten weten dat er nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Als zo’n app zwaar leunt op push-meldingen (bijvoorbeeld bij een chat-app), kan dit ten koste gaan van de gebruiksduur van de batterij. Om de push-meldingen uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ > ‘Berichtgeving’ en schakel je deze instelling uit voor de gewenste apps. Als je deze functie uitzet, worden nieuwe gegevens nog wel gewoon opgehaald als je de app opent. De instelling ‘Berichtgeving’ is alleen zichtbaar als je apps hebt geïnstalleerd die push-meldingen ondersteunen.
  • Gebruik van locatievoorzieningen tot een minimum beperken: Apps die actief gebruikmaken van locatievoorzieningen, zoals Kaarten, kunnen de gebruiksduur van de batterij verkorten. Om locatievoorzieningen uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’; je kunt er ook voor kiezen om de locatievoorzieningen alleen te gebruiken als je ze echt nodig hebt.

Instellingen voor iPod nano en iPod classic

  • Equalizer: Het gebruik van equalizerinstellingen bij het afspelen leidt tot een hogere belasting van de iPod-processor, omdat deze niet in het nummer zijn gecodeerd. Zet de equalizer uit als je hem niet gebruikt. Als je in iTunes equalizerinstellingen hebt toegevoegd aan een nummer, moet je de equalizer op ‘Neutraal’ zetten in plaats van op ‘Uit’ als je hem niet wilt gebruiken. Je iPod wijzigt de iTunes-instellingen namelijk niet.
  • Verlichting: De verlichting instellen op ‘Altijd aan’ leidt tot een aanzienlijk kortere gebruiksduur van de batterij. Gebruik de verlichting alleen als dat nodig is.

Het geheugengebruik optimaliseren

De muziek op je iPod wordt vanuit een solid-state geheugencache afgespeeld, zodat deze niet overspringt en de batterij zo veel mogelijk wordt gespaard. Om deze cache te vullen, moet de harde schijf van iPod draaien, wat stroom kost. Een aantal factoren bepaalt hoe vaak dit moet gebeuren. Als je deze factoren beperkt, gaat de batterij langer mee.

  • Zo weinig mogelijk vooruitspoelen: Als je vaak vooruitspoelt in je afspeellijst, moet de cache vaker gevuld worden. De harde schijf moet dan harder werken, dus verbruik je meer stroom. Daardoor wordt de algehele gebruiksduur van de batterij korter. In iTunes kun je afspeellijsten maken die helemaal op jouw smaak zijn afgestemd. Je hoeft dan minder vaak vooruit te spoelen. Je kunt ook de shufflefunctie gebruiken; ook dan zul je waarschijnlijk minder vaak vooruit hoeven te spoelen.
  • Gecomprimeerde nummers gebruiken: De iPod-cache werkt het best met nummers die een gemiddelde bestandsgrootte hebben (< 9 MB). Als je grote of niet-gecomprimeerde audiobestanden hebt (inclusief AIFF- of WAV-bestanden), kun je ze bij het importeren in iTunes het best alsnog comprimeren of een andere compressiemethode gebruiken (bijvoorbeeld AAC of MP3). Denk ook aan de mogelijkheid om erg lange nummers op te splitsen in kleinere bestanden. Als je je muziek codeert op 128 Kbps, vult de iPod de cache ongeveer eens in de 25 minuten.