[an error occurred while processing this directive]

Apple en het milieu

Standaard zuinig met energie.

De uitstoot van broeikasgassen door Apple is grotendeels het gevolg van de energie die onze producten verbruiken. Daarom hebben we die producten zo energiezuinig mogelijk gemaakt.

Lager stroomverbruik.

We meten onze uitstoot van broeikasgassen nauwgezet. Anders dan andere bedrijven binnen onze sector nemen wij onze verantwoordelijkheid voor de uitstoot van onze producten. Daarom hebben we onze producten zo energiezuinig mogelijk gemaakt. En daarom ontwerpen we lichtnetadapters die bijzonder weinig stroom verbruiken als ze niet worden gebruikt. En daarom zorgen we dat hardware en software optimaal samenwerken en zo energie besparen. De resultaten spreken voor zich. Sinds 2008 hebben we het gemiddelde stroomverbruik door Apple producten met maar liefst veertig procent teruggebracht.

ENERGY STAR-certificaat als minimumeis.

Elke Mac en elk Apple display voldoet ruimschoots aan de strenge ENERGY STAR-richtlijnen voor stroomverbruik. Dit geldt voor geen enkel ander bedrijf in deze branche. We gaan zelfs nog veel verder – we hebben notebooks die tot 2,9x zuiniger zijn dan de ENERGY STAR-specificatie, en desktopcomputers die tot 7,6x zuiniger zijn. We kunnen onze producten zo zuinig maken doordat we zowel de hardware als de software zelf ontwerpen. Bovendien investeren we voortdurend in nieuwe technologieën om ze nog efficiënter te maken.

Ingebouwde zuinigheid.

Het energieverbruik van een product kan op drie manieren worden verminderd: door een efficiëntere voedingseenheid te gebruiken, door onderdelen te gebruiken die minder stroom nodig hebben en door software voor energiebeheer te gebruiken. Bij het ontwerpen van onze producten maken we gebruik van alle drie deze methoden. Een aantal voorbeelden van de manieren waarop we ze toepassen in onze producten:

Omgevingslicht-sensor, Wake on Demand, Zuinige stroomvoorziening, Automatische grafische-processor-wisseling, Stand-by-modus.

Omgevingslichtsensor.

De MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iPad, iPad mini, iPhone en Apple Thunderbolt Display beschikken over een geïntegreerde sensor voor omgevingslicht. Deze sensor past de schermverlichting aan aan de omgeving, zodat je onder alle omstandigheden genoeg licht hebt. En zo wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Wake on Demand.

Met OS X kun je je muziek, bestanden, printers en zelfs je scherm delen met andere computers op het netwerk. Ook als je Mac in de sluimerstand staat. Dit wordt mogelijk gemaakt via de voorziening Bonjour Sleep Proxy op je AirPort-basisstation of AirPort Time Capsule en de functie Wake on Demand. Zodra het verzoek om toegang tot een gedeeld onderdeel is voltooid, keert je Mac terug in de sluimerstand volgens het ingestelde schema. Dit bespaart energie, maar biedt toch volledige toegang tot al je gedeelde bestanden en apparaten (ook op afstand, via het internet). Je kunt Wake on Demand inschakelen op je Apple TV via je afstandsbediening of door draadloos materiaal te streamen vanaf je iOS-apparaat of Mac.

Zuinige stroomvoorziening.

Apple ontwerpt zeer energiezuinige stroomvoorzieningen, waardoor de energie die tussen stopcontact en computer wordt verspild tot een minimum wordt beperkt. Alle Mac-producten worden geleverd met een stroomvoorziening die ruimschoots voldoet aan de eisen van de ENERGY STAR Specification for Computers. Bij de MacBook-modellen zijn onze technici zelfs nog een stapje verder gegaan: ze hebben lichtnetadapters ontworpen die slechts 30 milliwatt verbruiken als ze niet actief zijn. Dat is ongeveer 0,05% van een gewone gloeilamp van 60 W.

Automatische grafische-processorwisseling.

De 15-inch MacBook Pro en de 15-inch MacBook Pro met Retina-display hebben een voorziening die automatisch schakelt tussen de twee grafische processors. Deze baanbrekende technologie zorgt ervoor dat bij iedere taak automatisch de meest geschikte processor wordt gekozen: ofwel de snelle (bijvoorbeeld als je een gloednieuwe 3D-game speelt) ofwel de zuinige (bijvoorbeeld als je je mail leest). Ook dit is een manier waarop in Apple producten achter de schermen energie wordt bespaard en de levensduur van de batterij wordt verlengd.

Zuinige iOS-apparaten.

Veel computertaken worden tegenwoordig uitgevoerd op iOS-apparaten. iPad, iPhone en iPod touch zijn buitengewoon compact en bijzonder energiezuinig, waardoor de ecologische voetafdruk een stuk kleiner is dan die van pc's. Bovendien leveren de speciaal ontworpen A5- en A6-chips in deze apparaten niet alleen uitstekende prestaties, maar zorgen ze ook voor een lange levensduur van de batterij.

Stand-bymodus.

In tegenstelling tot veel Windows-pc's maken Mac-computers gebruik van energiezuinige hardwareonderdelen die er samen met het besturingssysteem voor zorgen dat stroom wordt bespaard. OS X zorgt ervoor dat de harde schijven minder snel draaien, de sluimerstand automatisch wordt geactiveerd en dat systemen extreem weinig stroom verbruiken als ze zijn uitgeschakeld. Sterker nog, OS X grijpt elke gelegenheid aan om energie te besparen. Zelfs tussen toetsaanslagen door wordt de processor gereguleerd, zodat het stroomverbruik tijdens het typen wordt geminimaliseerd.