[an error occurred while processing this directive]

Apple en het milieu

Het verhaal achter de ecologische voetafdruk van Apple.

Apple rapporteert nauwgezet de milieubelasting van zijn producten. Dit doen we door onze producten onder de loep te nemen: de nadelige invloed van de ontwikkeling, de productie en het gebruik van onze producten op het milieu.

Totale CO2-voetafdruk

In 2012 was Apple verantwoordelijk voor een uitstoot van naar schatting 30,9 miljoen ton broeikasgassen.1

Berekening van onze CO2-voetafdruk.

Om goed te kunnen bepalen in welke mate je als bedrijf het milieu belast, moet je kijken welke invloed je producten op het milieu hebben. Andere bedrijven rapporteren nog steeds uitsluitend de CO2-voetafdruk van hun vestigingen. Onze benadering bestaat uit een grondige analyse van de levenscyclus, om te bepalen waar onze uitstoot van broeikasgassen vandaan komt. Daarbij hebben we onder andere de uitstoot van de fabricage, het transport, het gebruik en de recycling van onze producten bij elkaar opgeteld, plus alle uitstoot van onze gebouwen. We weten nu dat zo'n 98 procent van de CO2-uitstoot van Apple direct verband houdt met onze producten. De overige 2 procent is afkomstig van onze gebouwen en datacenters.

Beperken van de invloed van groei.

We weten inmiddels dat betere milieuprestaties van onze producten de belangrijkste factor vormen bij het reduceren van onze impact op het milieu. Daarom bevatten onze producten tegenwoordig minder materiaal, zitten ze in een kleinere verpakking, bevatten ze vrijwel geen giftige stoffen meer, verbruiken ze zo min mogelijk stroom en zijn ze goed te recyclen. We groeien sneller dan de rest van de sector, maar onze producten zijn milieuvriendelijker dan ooit. Bovendien blijven we ons inspannen om producten te ontwerpen die het milieu zo min mogelijk belasten. Hoewel onze omzet is toegenomen, is onze uitstoot van broeikasgassen per dollar aan omzet sinds 2008 met 21,5 procent afgenomen. En we zijn nog steeds het enige bedrijf binnen onze branche dat uitsluitend producten verkoopt die niet alleen voldoen aan de strenge ENERGY STAR-normen, maar deze zelfs overtreffen.
Meer informatie over de vooruitgang die we op milieugebied boeken

Terug naar boven

Fabricage

61 procent van de uitstoot van broeikasgassen door Apple is afkomstig van de fabricage, inclusief het winnen van grondstoffen en de assemblage van de producten.

61%

Uitstoot van 18.934.000 ton
broeikasgassen

Gebruik van materialen.

Het afgelopen decennium hebben ontwerpers en technici van Apple steeds nieuwe wegen ingeslagen bij de samenstelling van onze producten. Dankzij innovaties op het gebied van fabricage (zoals de unibodyconstructie) zijn producten als de MacBook en iPad steeds dunner en steeds sterker geworden. Bij de fabricage van de nieuwste iMac wordt gebruikgemaakt van wrijvingsroerlassen (friction-stir welding, FSW). Hierdoor is er voor iMac 68 procent minder materiaal nodig, en komt er 67 procent minder CO2 vrij dan bij eerdere generaties.

Geen giftige stoffen.

Wie milieuvriendelijke producten wil maken, moet ook nadenken over de impact op het milieu van het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt. Van het glas, plastic en metaal in onze producten tot en met het papier en de inkt van onze verpakking: altijd streven we ernaar om de toepassing van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu zo veel mogelijk te beperken.

Tientallen jaren lang is het in de elektronica-industrie gangbaar geweest giftige stoffen zoals arseen, broomhoudende vlamvertragers, kwik, ftalaten en pvc te gebruiken. Hoewel het gebruik van deze stoffen in grote delen van de wereld nog steeds is toegestaan, heeft Apple alternatieven gezocht. Neem bijvoorbeeld onze netsnoeren. Apple heeft jarenlang nauw samengewerkt met materiaalleveranciers om speciale verbindingen zonder pvc en ftalaten te ontwikkelen die voldoen aan de strenge normen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en milieubelasting. Vervolgens hebben we in samenwerking met testinstanties wereldwijd de pvc-vrije netsnoeren laten beoordelen en certificeren. Ook in regio's waar hiervoor geen normen bestonden. In de meeste van onze afzetgebieden worden nu pvc-vrije snoeren aangeboden. En naarmate we meer certificeringen krijgen, komen ze ook in andere regio's op de markt.

Daarnaast heeft Apple broomhoudende vlamvertragers geweerd uit duizenden onderdelen. Daarmee liggen we jaren voor op anderen binnen de sector. Bovendien gebruiken we kwikvrije led-achtergrondverlichting en arseenvrij glas in alle geproduceerde beeldschermen.

Om te controleren of onze leveranciers voldoen aan onze hoge standaarden, demonteren we onze producten in onze laboratoria in Cupertino. Vervolgens testen we ze met een scala aan methoden, zoals ijzerchromatografie en röntgenfluorescentiespectrometrie. Onze producten worden ook getest door onafhankelijke laboratoria, om de resultaten nog eens extra te controleren.

Milieuvriendelijke materialen.

Naast ons streven om giftige stoffen uit onze producten te weren en het gebruik van behuizingen van goed te recyclen aluminium, werken we met milieuvriendelijke materialen als gerecycled plastic en papier, biopolymeren en plantaardige inkten. Ook hebben we manieren bedacht om tweedehands materiaal zo te bewerken dat het aan onze hoge kwaliteitsnormen voldoet. In de ventilatoren van Mac Pro is bijvoorbeeld materiaal gebruikt dat van opnieuw gepolymeriseerde plastic flessen is gemaakt. Luidsprekeronderdelen en ophangsystemen in het Apple Thunderbolt Display worden gemaakt van gerecycled PC/ABS. Sinds 2012 bestaat de behuizing van AirPort Express uit biopolymeren afkomstig van industrieel koolzaad en gerecycled PC/ABS. En de aluminium voet van iMac bestaat voor 30 procent uit gerecycled materiaal. Voor veel van onze verpakkingen gebruiken we vezelpulp van oud papier en bij het drukken van het meegeleverde naslagmateriaal gebruiken we plantaardige inkt. En iTunes Cards kunnen niet alleen worden hergebruikt, ze zijn bovendien gemaakt van gerecycled papier.

Verantwoord produceren.

Apple hecht er zeer aan dat de arbeidsomstandigheden binnen onze bevoorradingsketen veilig zijn, dat werknemers respectvol en waardig worden behandeld en dat de productieprocessen vanuit milieuoogpunt verantwoord zijn. Om ervoor te zorgen dat onze toeleveranciers onze strenge normen naleven, hebben we een intensief controleproces in het leven geroepen, compleet met door Apple geleide fabrieksinspecties en corrigerende maatregelen. In 2012 heeft Apple bijvoorbeeld in totaal 393 audits uitgevoerd (waaronder 55 controles specifiek gericht op milieu-eisen); een toename van 72 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Je kunt de gedragscode voor onze toeleveranciers en de controlerapporten lezen op de website over verantwoordelijkheid van toeleveranciers.

Terug naar boven

Vervoer

Vijf procent van de uitstoot van broeikasgassen door Apple wordt gegenereerd door het transport van onze producten van de fabriek naar de distributiecentra in de landen waar onze producten worden verkocht.

5%

Uitstoot van 1.608.000 ton
broeikasgassen

Kleinere verpakkingen.

Door lichtere en dunnere producten te maken waarin minder materialen zijn verwerkt, wordt niet alleen de CO2-voetafdruk kleiner: ook de verpakking kan kleiner worden. We hebben een heel team experts in dienst voor de ontwikkeling van productverpakkingen die slank en licht zijn, maar toch voldoende bescherming bieden. Een efficiënte verpakking leidt tot minder materiaalverbruik en minder afval, en zorgt voor een lagere uitstoot tijdens het transport.

De verpakking voor iPhone 5 is bijvoorbeeld 28 procent kleiner dan die voor de oorspronkelijke iPhone die in 2007 op de markt kwam. Hierdoor passen er tot 60 procent meer iPhone 5-dozen op een pallet en zijn er dus minder schepen en vliegtuigen nodig. En dat leidt dan weer tot minder CO2-uitstoot.

* Berekend op basis van Amerikaanse configuraties.

Terug naar boven

Gebruik van het product

Het gebruik van onze producten is verantwoordelijk voor 30 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen door Apple.3

30%

Uitstoot van 9.306.000 ton
broeikasgassen

Stroomverbruik.

Door gebruik te maken van een levenscyclusanalyse meet Apple de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de fabricage van producten én bij het gebruik ervan door onze klanten. Voor zover wij weten is er geen enkel ander bedrijf binnen de sector dat de CO2-emissies zo grondig meet en er zo veel over publiceert. Omdat we zowel de hardware als het besturingssysteem maken, kunnen we ervoor zorgen dat die samenwerken om het energieverbruik te minimaliseren en de hoeveelheid geproduceerde broeikasgassen te verminderen. Sinds 2008 hebben we het gemiddelde stroomverbruik door Apple producten met 40 procent teruggebracht. Het bewijs van onze inzet om de zuinigste producten ter wereld te maken. Doordat we ons sterk richten op het maken van energiezuinige producten, is het aandeel broeikasgassen als gevolg van het gebruik van onze producten sinds 2008 met 43 procent afgenomen.

Een aantal voorbeelden van hoe we onze producten zuiniger maken:

Mac mini. Mac mini verbruikt dankzij allerlei grote en kleine innovaties slechts een vijfde van de energie die een gewone gloeilamp verbruikt.4 Mac mini verbruikt zelfs minder stroom dan een spaarlamp van 13 watt, waarmee dit de zuinigste desktopcomputer ter wereld is.5

iMac. Dankzij het gebruik van de energiezuinige IPS-beeldschermtechnologie (in-plane switching) en een stroomvoorziening met een efficiëntie van meer dan 90 procent6, hebben we het totale stroomverbruik van de 21,5-inch iMac ten opzichte van zijn voorganger gehalveerd.

Apple TV. Apple TV verbruikt slechts 2 watt tijdens het streamen van HD-materiaal. Dat is tien keer zo weinig als de originele Apple TV.

A6- en A5-chips. De Apple A6-chip in iPhone 5, A6X-chip in iPad met Retina-display en A5-chip in iPad mini, iPhone 4s, iPod touch en Apple TV zijn andere voorbeelden van een energiezuinig ontwerp. De technici van Apple hebben deze chips ontworpen als uiterst krachtige maar ook opmerkelijk energiezuinige processors. Met deze processors voeren je Apple apparaten complexe taken uit, terwijl dit niet ten koste gaat van de gebruiksduur van de batterij.

MagSafe-lichtnetadapters. De lichtnetadapters van onze notebooks behoren tot de meest energiezuinige adapters op de markt. Als ze zijn aangesloten maar niet worden gebruikt, verbruiken ze 30 milliwat. Ter vergelijking: één spaarlamp van 13 watt verbruikt meer stroom dan 430 lichtnetadapters samen.

ENERGY STAR-certificaat.

Sommige fabrikanten hebben slechts voor een paar van hun producten het ENERGY STAR-certificaat gekregen. Bij Apple ligt dat anders. Elk Apple product voldoet ruimschoots aan de ENERGY STAR-richtlijnen voor stroomverbruik zoals die zijn opgesteld door de EPA (Amerikaans milieubureau). Wij zijn het enige bedrijf in deze bedrijfstak waarvoor dat geldt. Meer informatie over energiezuinigheid

* Berekend terwijl het systeem niet in gebruik is en het besturingssysteem al volledig geladen is; voor producten met een beeldscherm is de hoogste helderheidsinstelling voor het beeldscherm gekozen. Uitgaande van een CO2e-uitstoot door een gemiddelde van elektriciteitsnetten in de Verenigde Staten. Zie voor specifieke gegevens over energieverbruik per product onze milieurapportages voor producten.

Terug naar boven

Recycling

Twee procent van de uitstoot van broeikasgassen door Apple wordt gegenereerd tijdens de recycling van onze producten.

2%

Uitstoot van 538.000 ton
broeikasgassen

Recyclebaarheid van producten.

Al bij de ontwerpfase van de Apple producten wordt rekening gehouden met de recycling ervan. Onze producten zijn compact, springen zuinig om met energie en worden uit minder materiaal gemaakt. En de materialen die we gebruiken, zoals arseenvrij glas, hoogwaardig aluminium en sterk polycarbonaat, worden door recyclingbedrijven hergebruikt in nieuwe producten. Zelfs voor onze product-verpakking maken we waar mogelijk gebruik van hernieuwbare materialen.

Producten die langer meegaan.

Apple ontwerpt duurzame producten. De ingebouwde batterij in de MacBook-serie is hiervan een uitstekend voorbeeld. Deze kan tot 1000 keer worden opgeladen.7 En aangezien de batterij tot vijf jaar meegaat, bespaar je geld dat je anders misschien aan een nieuwe batterij zou moeten uitgeven, wordt er minder afval geproduceerd en verleng je de levensduur van je notebook.

Verantwoorde recycling.

Al het elektronische afval dat wereldwijd via de vrijwillige en verplichte inleverservice van Apple wordt verzameld, wordt verwerkt in het land van inzameling. Er wordt dus geen afval of materiaal voor hergebruik de wereld over vervoerd. Onze recyclingbedrijven moeten voldoen aan de strenge contractuele milieucontroles van Apple en alle relevante gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. In geen enkel stadium van het recyclingproces is gevangenisarbeid toegestaan. Bovendien zien we erop toe dat gevaarlijk elektronisch afval niet op vuilnisbelten wordt gestort of wordt verbrand in verbrandingsinstallaties. We werken momenteel samen met 153 partners over heel de wereld, die jaarlijks worden gecontroleerd op onderwerpen als gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voor werknemers, naleving van milieu-eisen, naspeurbaarheid van materialen en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Recyclingservice van Apple.

Als een Apple product eenmaal aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen, zorgen we samen met jou voor een verantwoorde recycling. In 95 procent van de landen waarin onze producten worden verkocht, hebben we in de grote steden en op universiteiten een recyclingservice in het leven geroepen, waarmee sinds 1994 is voorkomen dat ruim 151.504 ton aan apparatuur op de vuilnisbelt terechtkwam. In regio's waarin we geen officiële inzamelingsservice hebben, zorgen we dat we afgedankte elektronica ophalen, vervoeren en op milieuvriendelijke wijze recyclen. Ons doel voor 2010 was om wereldwijd een recyclingpercentage van 70 procent te behalen. (Bij de berekening hiervan hebben we gebruikgemaakt van een model waarbij de levenscyclus wordt geschat op zeven jaar. Het totale gewicht van de materialen die we elk jaar recyclen wordt vergeleken met het totale gewicht van de producten die Apple zeven jaar daarvoor heeft verkocht.) Dat doel hebben we in 2010 ruimschoots gehaald. Onze cijfers steken met kop en schouders uit boven die van Dell en HP, die elk nog geen 20 procent behaalden. In 2012 overtrof de recycling van Apple wereldwijd opnieuw de doelstelling van 70 procent, en we zijn ervan overtuigd dat we dit niveau tot 2015 kunnen vasthouden.

Terug naar boven

Gebouwen

De gebouwen van Apple, zoals onze kantoren, distributiecentra, datacenters en Apple winkels, zijn verantwoordelijk voor twee procent van de totale uitstoot van broeikasgassen door Apple.

2%

Uitstoot van 486.000 ton
broeikasgassen

De gebouwen onder de loep.

Andere bedrijven binnen onze sector brengen rapportages uit over de uitstoot van broeikasgassen door gebouwen als graadmeter voor het effect van hun bedrijf op het milieu. Maar simpelweg wat lampen uitdoen en kantoorafval recyclen is niet voldoende. Het zijn juist de producten die we maken die de meeste schade berokkenen aan het milieu. Daarom concentreert Apple zich op het ontwerp en de innovatie van producten. Daarnaast heeft Apple echter ook belangrijke maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen door onze gebouwen wereldwijd terug te dringen.

Schone energie.

Ons doel is klimaatneutraliteit: het gebruik van 100 procent schone, hernieuwbare energie in al onze gebouwen en datacenters. Op veel locaties hebben we dat doel al bereikt. We ontwerpen nieuwe gebouwen en vernieuwen de bestaande panden. We installeren ter plaatse bronnen van groene energie, zoals zonnepanelen en brandstofcellen. En om onze energiebehoeften verder aan te vullen, gaan we zo veel mogelijk langetermijncontracten met energieleveranciers aan. We hebben grote vooruitgang geboekt en hebben nu 75 procent van de totale energiebehoefte van onze bedrijfsgebouwen en datacenters omgezet naar klimaatneutrale bronnen.

Datacenters.

Al onze datacenters zijn energiezuinig en draaien volledig op hernieuwbare energie. Het in 2012 geopende datacenter in Maiden (North Carolina) is een goed voorbeeld van ons streven om de milieubelasting van onze gebouwen terug te dringen. Het datacenter heeft van de Amerikaanse Green Building Council het felbegeerde LEED Platinum-keurmerk gekregen – naar ons weten het enige datacenter van deze omvang en dit type dat dit keurmerk heeft ontvangen. En meer dan 60 procent van de hernieuwbare energie die door het datacenter wordt gebruikt, wordt ter plaatse gegenereerd door het grootste zonnepanelenpark in privébezit in de VS en de grootste brandstofcelcentrale die niet in handen is van een energiemaatschappij. Meer informatie over het gebruik van hernieuwbare energie in onze datacenters

Forensenprogramma's voor medewerkers.

In het boekjaar 2012 hebben meer dan 13.000 medewerkers gebruikgemaakt van onze reisalternatieven, wat neerkomt op een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit betekent minder verkeer, minder smog en een lagere CO2e-uitstoot dan wanneer ze allemaal met hun eigen auto naar het werk waren gekomen. Dit cijfer is inclusief de meer dan 1600 medewerkers van het Apple hoofdkantoor in Cupertino die elke dag gebruikmaken van gratis pendelbussen die op biodiesel rijden. De werknemers in Cupertino hebben bovendien de uitstoot van meer dan 102.500 kg CO2e voorkomen, door het gebruik van oplaadpunten voor elektrische auto's en een totaal van meer dan 50.000 ritjes op Apple bedrijfsfietsen in 2012.

  1. De uitstoot van broeikassen wordt berekend op basis van de richtlijnen en vereisten zoals bepaald door ISO 14040 en ISO 14044. De berekeningen zijn gebaseerd op de uitstoot door productie, vervoer, gebruik en recycling van Apple producten en op de uitstoot door Apple gebouwen en het woon-werkverkeer van Apple medewerkers. De uitstoot bij het gebruik van de producten is gebaseerd op het stroomverbruik gedurende drie jaar voor onze mobiele apparatuur of gedurende vier jaar voor Mac-computers en andere producten die tijdens het vorige boekjaar zijn verkocht.
  2. Pvc-vrije netsnoeren zijn verkrijgbaar in alle landen, behalve India, Zuid-Korea en Thailand. In deze landen worden pvc-vrije netsnoeren geïntroduceerd zodra daarvoor officiële toestemming wordt verleend. In alle landen zijn de interne kabels pvc-vrij.
  3. Deze berekening is gebaseerd op het gebruik van een Mac gedurende vier jaar en het gebruik van een iPhone, iPod of iPad gedurende drie jaar.
  4. Uitgaande van een gloeilamp van 60 watt.
  5. Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per januari 2013 zijn opgenomen in de EPA ENERGY STAR-database.
  6. Gebaseerd op een gemiddelde voedingsefficiëntie bij een belasting van 25%, 50% en 100%.
  7. Apple geeft geen garantie op de batterij als de beperkte Apple garantie van een jaar is verlopen. De batterij kan een beperkt aantal keren worden opgeladen en moet op de duur mogelijk worden vervangen door een Apple serviceaanbieder. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga naar www.apple.com/benl/batteries voor meer informatie.