Bedieningspaneel. Met één beweging alles onder controle.

Met Bedieningspaneel heb je snel toegang tot de instellingen en apps die je vaak nú nodig hebt. Veeg gewoon één keer van onder naar boven om bijvoorbeeld de vliegtuigmodus in te schakelen, Wi-Fi aan of uit te zetten of de helderheid van het display aan te passen. Het maakt niet uit in welk scherm je zit (ook als je telefoon vergrendeld is). Je kunt zelfs ergens je licht op laten schijnen met de nieuwe zaklamp. Nooit eerder kon je zo veel doen met één beweging.

Doe wat je moet doen. Nu.

Je kunt de vliegtuigmodus, Wi-Fi, Bluetooth en ‘Niet storen’ aan- of uitzetten. De schermstand vergrendelen of de helderheid aanpassen. Een nummer afspelen, pauzeren of overslaan. Verbinding maken met voor AirPlay geschikte apparaten. En bijvoorbeeld snel de zaklamp, timer, calculator of camera gebruiken.

Berichtencentrum. Vandaag draait alles om jou.

Berichtencentrum geeft onder andere aan of je nieuwe e-mail hebt, een oproep hebt gemist of nog iets moet doen. Nieuw is de Vandaag-functie die je een handig overzicht geeft van, inderdaad, vandaag. Met één blik op je iPhone weet je of je vandaag iemand moet feliciteren, of je een paraplu moet meenemen en of er een file op je route staat.1 Verder krijg je ook alvast een overzichtje van de volgende dag. Berichtencentrum kun je vanuit elk scherm openen, ook als dit vergrendeld is. Je hoeft alleen maar naar beneden te vegen en je bent weer helemaal bij.

Hoe ziet je dag eruit?

De Vandaag-functie geeft een overzicht van alles wat je voor die dag moet weten. Plus een voorproefje van de volgende dag.

Dit heb je gemist.

Er zijn nieuwe weergaven beschikbaar waarin je alle meldingen ziet, of alleen die meldingen waar je de afgelopen 24 uur niks mee hebt gedaan.

Multitasken. Jij een multitasker, hij ook.

Multitasken was altijd al een slimme manier om tussen apps te schakelen. En nu werkt het nog slimmer. iOS 7 houdt namelijk bij wanneer je je apps het liefst gebruikt en kan ze op basis daarvan updaten voordat je ze opent. Als je dus bijvoorbeeld elke dag rond 9.00 uur je favoriete social media-app checkt, staan de laatste updates al voor je klaar. Zo werkt multitasken in iOS 7. Het weet al wat je wilt, voordat jij het weet.

Slimmer multitasken.

Druk tweemaal op de thuisknop om een voorvertoning te zien van je geopende apps. Om een app te stoppen, veeg je ’m gewoon omhoog.

Slimme planning van updates.

iOS bewaart updates voor ‘energiezuinige momenten’. Bijvoorbeeld wanneer je apparaat aanstaat en verbonden is met een Wi-Fi-netwerk. Zo wordt je batterij niet onnodig belast.

Camera. Alle mogelijkheden. Altijd binnen handbereik.

In de Camera-app in iOS 7 vind je cameraopties bij elkaar: foto, video, panorama en nu ook vierkant. Een veegbeweging is genoeg om iets vast te leggen op de manier die jij wilt.2 Razendsnel. En met de nieuwe filters krijg je nóg meer bewerkingsmogelijkheden. Je kunt een retrolook kiezen, het contrast verhogen of alles zwart-wit maken. Je hebt alle creatieve ruimte.

Video

Panorama

Foto’s. Het leven zit vol mooie momenten. Net zoals je fotobibliotheek.

Voortaan zijn er snellere, makkelijkere en fijnere manieren om herinneringen op te halen. Je kunt je foto’s en video’s namelijk slim groeperen op Jaren, Verzamelingen en Momenten. Gebaseerd op tijd en plaats. Als je voor jaren kiest, dan verschijnen al je foto’s op het scherm. Elk jaar bestaat uit verzamelingen, zoals die vakantie op Aruba. In zo’n verzameling vind je weer specifieke momenten, bijvoorbeeld foto’s die je maakte in Berlijn of video’s gemaakt in Parijs. Zo vind je in no time iets terug van weet-je-nog-van-toen en je-weet-wel-waar.

In een verzameling.

Tik op een verzameling, bijvoorbeeld ‘Frankrijk’, en je ziet de foto’s van die specifieke vakantie op datum en plaats gegroepeerd in momenten.

Een jaar – of jaren – terugkijken.

Tik op de jaarweergave en beleef alles opnieuw. Elke foto en video die je ooit hebt gemaakt verschijnt op het scherm, als een soort minikunstwerkje.

iCloud-fotodelen.

Via een gedeelde fotostream in iCloud kun je al je dierbare momenten delen met de mensen die je dierbaar zijn. Op hun beurt kunnen zij hun eigen foto’s, video’s en opmerkingen in jouw stream zetten.4 Dat alles komt dan automatisch bij iedereen op hun iOS-apparaten te staan. De nieuwe activiteitenweergave biedt een overzicht van de laatste updates van al je gedeelde streams.

AirDrop. Deel alles met iedereen om je heen.

Iemand in een mailtje of een sms een foto of document toesturen is op zich prima. Maar als die persoon naast je zit, lijkt een sms of e-mail ineens een beetje bewerkelijk. Daarom is er nu AirDrop voor iOS. In elke app met een deelknop kun je hiermee snel en makkelijk foto’s, video’s, contactgegevens en dergelijke doorsturen. Je tikt gewoon op de deelknop en kiest degene die je iets wilt toesturen. AirDrop doet de rest, via Wi-Fi en Bluetooth. Hiervoor hoef je zelf niets extra’s in te stellen. Bovendien wordt alles gecodeerd verstuurd, dus het is uiterst veilig.5

Een-op-een delen. Of met de rest van de wereld.

Met AirDrop kun je iets als een foto of video met één iemand of juist met meerdere mensen delen. Je tikt gewoon op de deelknop, geeft aan aan wie je de foto of video wilt laten zien en AirDrop doet de rest.

Laat jezelf zien. Of niet natuurlijk.

Jouw contactpersonen die ook iOS 7 gebruiken, kunnen je automatisch zien in AirDrop. Je kunt jezelf ook zichtbaar maken voor iedereen die in de buurt is en iOS 7 heeft. Of juist voor helemaal niemand. Met één tikje in Bedieningspaneel geef je aan wat je wilt.

Bestand ontvangen.

Als mensen iets van jou ontvangen, kunnen ze zelf kiezen of ze het willen bewaren. Zo ja, dan komt het precies op de plek waar het thuishoort. Dus een foto in Foto’s, een tegoedbon in Passbook, een contactpersoon in Contacten, enzovoort.

Safari. Opgeruimd surft netjes.

Met Safari in iOS 7 krijg je alle mogelijke ruimte om te surfen. Want de knoppen en balken (zoals het gecombineerde slimme zoekveld) blijven verborgen totdat je scrolt.6 Je ziet dus meer op je scherm dan ooit tevoren. Met een simpele veegbeweging ga je een pagina terug of verder. Alles is zo gemaakt dat niets je meer in de weg staat.

Gecombineerd slim zoekveld.

Als je in het gecombineerde slimme zoekveld een url of zoekterm typt, komt Safari automatisch met de beste match op de proppen. Zo vind je snel de webpagina die je zocht.

Nieuwe tabbladweergave.

In de overzichtsweergave zie je alle geopende webpagina’s en kun je scrollen van het ene naar het andere tabblad. Je sluit een pagina door ’m van het scherm te vegen.6

Gedeelde koppelingen.

Hier zie je alle url’s in je Twitter-tijdlijn, wie ze heeft gepost en wat erover is gezegd.

Leeslijst.

Artikelen in je leeslijst lezen werkt snel en eenvoudig. Je scrolt naadloos van de ene naar de andere tekst.

iCloud-sleutelhanger.

Voor veel dingen die je op het web doet, moet je een wachtwoord invoeren. iCloud kan voortaan je accountnamen, wachtwoorden en creditcardnummers voor je onthouden. Safari voert ze dan automatisch in als je moet inloggen op een site of als je online gaat winkelen. Dit werkt op alle goedgekeurde iOS 7-apparaten en Mac-computers met OS X Mavericks. De 256‑bits AES-encryptie zorgt ervoor dat deze gegevens goed zijn afgeschermd.

App Store. Waar je ook bent, hier zijn de apps die je nodig hebt.

Apps vlakbij is een nieuwe functie van de App Store in iOS 7. Deze toont je een aantal populaire apps die relevant zijn voor je huidige locatie. Kun je niet kiezen? Zet de apps dan op je verlanglijstje. Zo hoef je later pas te kiezen. Daarnaast werkt iOS 7 je apps automatisch bij, dus daar heb je geen omkijken meer naar. Leuke bijkomstigheid: je wordt niet langer afgeleid door dat storende rode rondje.

Populaire apps vlakbij.

Waar je ook bent. Laten we zeggen, het Louvre. Dan zie je met één tikje op de Vlakbij-knop een lijst met apps die hier van pas zouden kunnen komen.

Maak een verlanglijstje.

Twijfel je of je een app wel of niet wilt hebben? Voeg ’m gewoon toe aan je verlanglijstje en download ’m wanneer je wilt. iCloud synchroniseert je verlanglijstje op al je apparaten, zodat je het altijd paraat hebt.

Zoek mijn iPhone, iPad of iPod touch. En als je ’m niet vindt, heb je altijd nog dit.

Als je je iOS-apparaat kwijt bent, ben je niet blij. Gelukkig kan Zoek mijn iPhone je helpen ’m terug te vinden. Als die zoektocht tevergeefs is, maken nieuwe beveiligingsfuncties in iOS 7 het anderen moeilijker om jouw apparaat te gebruiken of te verkopen. Om Zoek mijn iPhone uit te schakelen of je gegevens te wissen zijn voortaan je Apple ID en wachtwoord nodig. Zoek mijn iPhone kan ook blijvend een bericht weergeven, zelfs nadat alle gegevens zijn gewist. Ook het opnieuw activeren van je iPhone kan uitsluitend met je Apple ID en wachtwoord. Je iPhone blijft dus jouw iPhone. Waar hij ook is.7

Bericht in vergrendeld scherm.

Zelfs nadat je iPhone op afstand is gewist, kan Zoek mijn iPhone in het vergrendelde scherm een bericht blijven weergeven met jouw telefoonnummer.

Geen paniek.

Mocht je je iPhone, iPad of iPod touch toch weer terugkrijgen nadat je alles hebt gewist, dan hoef je alleen maar je Apple ID en wachtwoord in te voeren om hem opnieuw te activeren.