iOS 7. De grondbeginselen.

Veeg om te ontgrendelen

Je ontgrendelt je iPhone door ergens op het toegangsscherm van links naar rechts te vegen. Als je een iPhone 5s hebt en Touch ID hebt ingesteld, hoef je alleen je vinger op de thuisknop te leggen om je telefoon te ontgrendelen.

Toegang tot Bedieningspaneel vanuit alle schermen

Veeg van onder naar boven om het Bedieningspaneel te openen. Het maak niet uit in welk scherm je zit. Van hieruit heb je direct toegang tot allerlei handige regelaars en functies.

Berichtencentrum op het toegangsscherm

Als je van boven naar beneden veegt – zelfs vanuit het toegangsscherm – zie je Berichtencentrum. Kies vervolgens voor Vandaag, Alles of Gemist. Wil je verkeersinformatie in de Vandaag-weergave, schakel dan eerst Locatievoorzieningen in.

Schakelen tussen apps dankzij multitasken

Als je snel wilt schakelen van de ene naar de andere geopende app, druk je twee keer op de thuisknop en tik je vervolgens op het symbool of de voorvertoning van de app die je wilt gebruiken.

Nieuwe, geremasterde geluiden

Tik op ‘Instellingen’ > ‘Geluiden’ en je ontdekt tientallen nieuwe systeemgeluiden en beltonen. De klassieke geluiden zijn geremasterd.

Spotlight-zoekfunctie

Wat je ook zoekt op je apparaat, met Spotlight vind je het meteen. Als je vanuit het midden van je beginscherm omlaag veegt, verschijnt het zoekveld.

Foto's delen via iCloud

Een gedeelde stream maken

Als je foto’s en video’s wilt delen, kun je een gedeelde stream maken. Tik in de Gedeelde streams-weergave op het plusteken. Je kunt je streams een naam geven, anderen uitnodigen en foto’s en video’s toevoegen.

Foto’s aan een gedeelde stream toevoegen

Selecteer een of meerdere foto’s en tik op de deelknop. Selecteer vervolgens ‘iCloud’ en kies dan de gedeelde stream die je wilt gebruiken en tik op ‘Plaats’.

Vrienden aan een gedeelde stream toevoegen

Om je vrienden aan een gedeelde stream toe te voegen, selecteer je de stream, tik je op ‘Personen’ en selecteer je ‘Nodig anderen uit’. Genodigden met een iOS 7-apparaat kunnen er nu ook foto’s, video's en commentaar op zetten.

AirDrop

Deel alles met iedereen om je heen

AirDrop is de snelste en gemakkelijkste manier om iets te delen met iemand in de buurt. Controleer eerst in Bedieningspaneel of je AirDrop hebt ingeschakeld. Selecteer vervolgens de foto, de video, het document of wat je dan ook wilt delen, tik op de deelknop en selecteer met wie je het materiaal wilt delen. AirDrop doet de rest.

iOS 7 helpt je vooruit.

Vooruit of terug met een veegbeweging

In Mail en Safari veeg je vanaf de linkerrand van het scherm naar rechts om terug te gaan. En van rechts naar links om vooruit te gaan.

FaceTime-audiogesprekken

Vanaf nu kun je ook FaceTime-gesprekken met alleen audio voeren. Selecteer eerst iemand uit je contactenlijst en tik vervolgens in het FaceTime-gedeelte op het telefoonsymbool.

Het tijdstip van berichten bekijken

Je kunt het tijdstip van een bericht bekijken door een tekstballon naar links te slepen.

Slimme postbussen

Tik op ‘Wijzig’ om je mail in slimme postbussen onder te verdelen: ‘Ongelezen’, ‘Aan of kopie’, ‘Bijlagen’, ‘Alle concepten’, ’Alle verstuurde’ en ‘Alle in prullenmand’.

Je e-mail op orde

Door van rechts naar links over een bericht te vegen, kun je dit bijvoorbeeld snel verplaatsen of in de prullenmand gooien.

Safari-tabbladen

De tabbladen ordenen is een kwestie van slepen.

Een tabblad in Safari sluiten

Je sluit een tabblad snel door het van het scherm af te vegen.

De lijstweergave van je agenda

Als je op het zoeksymbool tikt, krijg je een lijst van alle activiteiten in Agenda.

Schermvullende kaarten

Heb je een adres opgezocht, dan maak je Kaarten met één tikje schermvullend.

Bewegingen in de Weer-app

Maak een knijpbeweging om een individuele weerlocatie te sluiten en al je plaatsen in één overzicht te zien. Je verandert de volgorde door te slepen. En je kunt een weerlocatie verwijderen door van rechts naar links te vegen.

Kompas-functies

Ga met een veegbeweging van de kompas-functie naar de waterpas/hellingmeter.