Het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld.

Met zijn gebruiksvriendelijke interface, veelzijdige functies en robuuste beveiliging vormt iOS 9 de motor van iPhone, iPad en iPod touch. Het ziet er prachtig uit en werkt geweldig. Dus zelfs de eenvoudigste dingen zijn leuk om te doen. En het is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de technologie die in de hardware van Apple is ingebouwd. Je devices zijn hun tijd dan ook jaren vooruit.

Stijlvolle en intuïtieve interface.

Ook al heb je nog nooit een iPhone, iPad of iPod touch gehad, je weet meteen hoe hij werkt. iOS is namelijk ontworpen met gebruiksgemak als uitgangspunt. Het eenvoudige en aantrekkelijke beginscherm nodigt je uit om alle ingebouwde apps en functies te ontdekken. Dus voordat je het weet zit je te internetten, gebruik je de zoekfunctie of schakel je tussen verschillende apps. Wat je ook doet en welke app je ook gebruikt, alles is eenvoudig, werkt intuïtief en is vooral ook leuk.

Beginscherm

Spotlight-zoekfunctie

Multitasking

Hardware en software. Voor elkaar gemaakt.

Apple maakt niet alleen de hardware maar ook het besturingssysteem voor iPad, iPhone en iPod touch. Dus werkt alles perfect samen. Apps maken optimaal gebruik van hardwarevoorzieningen als de dual‑coreprocessor, de versnelde grafische weergave en de antennes voor de draadloze voorzieningen. De multitaskingfunctie maakt het mogelijk om in twee apps tegelijk te werken op je grote iPad-display. En iOS leert wanneer jij je apps het liefst gebruikt en werkt de appcontent bij op momenten dat dat energiezuinig kan gebeuren, bijvoorbeeld als je device al in gebruik is en op een wifinetwerk is aangesloten. Zo blijft al je content up-to-date zonder dat je batterij zwaar wordt belast.

3D Touch Split View Camera

Gemaakt voor je iOS-device. En alles wat je ermee wilt doen.

iOS is het platform voor meer dan anderhalf miljoen mobiele apps, en de teller loopt nog steeds.6 Elke app is speciaal op maat gemaakt. In de App Store kun je heel gemakkelijk apps zoeken, bekijken en kopen. Ga naar de App Store op je iOS-device en download precies wat je wilt.

iPhone, iPad en Mac.
Erg aan elkaar gehecht.

Elk van deze apparaten biedt op zichzelf al een scala aan mogelijkheden. Maar door voorzieningen als Handoff, AirDrop, AirPlay en iCloud kun je het gebruik van deze devices combineren en wordt er zelfs nóg meer mogelijk.7

Met Handoff kun je doorgaan waar je was gebleven.

Begin aan een e‑mail op je iPhone en maak hem af op je Mac. Of lees iets op het web vanaf je Mac en lees verder via dezelfde link op je iPad. Dat gaat automatisch als al je devices zijn aangemeld bij hetzelfde iCloud-account. Je kunt Handoff gebruiken in Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten. Ontwikkelaars kunnen ook ondersteuning voor Handoff inbouwen in hun eigen apps.

Elk bericht is goed bericht. Kies je device en druk op ‘Stuur’.

Een berichtje sturen naar iemand die geen iPhone heeft, is geen enkel probleem. Je kunt namelijk niet alleen met je iPhone, maar ook met je iPad en zelfs je Mac sms- en mms-berichten versturen en ontvangen. Dus als iemand je een sms’je stuurt, kun je voortaan zelf kiezen welk device je gebruikt om te reageren. Of je kunt ze vanaf je iPad of Mac een sms’je sturen door op een telefoonnummer te klikken in apps als Safari, Contacten of Agenda.

Deel je bestanden draadloos via AirDrop.

Materiaal uitwisselen met AirDrop gaat sneller dan per e‑mail of tekstbericht, vooral als degene met wie je het deelt niet in je Contacten staat. Eén tikje is voldoende om vanuit elke willekeurige app met een deelknop een foto, video of bijvoorbeeld contactgegevens te versturen naar iemand die ook iOS of OS X gebruikt.8

Denk groot. Kijk groter.

Met AirPlay kun je het materiaal van je iOS-device via Apple TV draadloos naar je HD-tv en je luidsprekers streamen. Of wat jij op je display hebt synchroon weergeven op het grote scherm. Van vakantiefoto’s tot topfilms. Jij bepaalt hoe groot het wordt.9

iCloud. Alles wat je nodig hebt. Altijd voorhanden.

iCloud zorgt ervoor dat je altijd de meest recente versie hebt van alles wat je belangrijk vindt: documenten, foto’s, apps, contacten, agenda-activiteiten en nog veel meer.10

Met iCloud Drive heb je op al je devices toegang tot al je bestanden. Dankzij Delen met gezin kun je al je foto’s, video’s, muziek en iTunes-aankopen gemakkelijk delen met de rest van je gezin, op verschillende Apple devices. iCloud-fotobibliotheek bewaart alle foto’s en video’s die je maakt op één plek, zodat ze toegankelijk zijn vanaf je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc en via iCloud.com.

Lees meer over iCloud

Makkelijk te updaten.

iOS-updates zijn gratis. En draadloos te downloaden op je iPhone, iPad en iPod touch op het moment dat ze verschijnen. Je device geeft zelfs een seintje als er een update klaarstaat. Je hoeft het dus nooit meer zonder de nieuwste functionaliteit te stellen.

Veiligheid en beveiliging standaard ingebouwd.

iOS zorgt voor de benodigde veiligheid vanaf de eerste keer dat je je device aanzet. De hardware, de firmware en het besturingssysteem hebben ingebouwde voorzieningen om het device en alles wat erop staat te beveiligen.

Beveiliging.

De tijd dat malware en virussen alleen op desktop­computers voorkwamen is voorbij. Ook mobiele devices kunnen kwetsbaar zijn. Daarom neemt Apple de beveiliging in iOS serieus. Om te beginnen zijn de hardware en firmware zo ontworpen dat ze een goede beveiliging bieden tegen malware en virussen, terwijl de voorzieningen in iOS bijdragen aan de beveiliging van je persoonlijke gegevens. In iOS 9 en OS X El Capitan kun je bovendien tweeledige verificatie activeren. Er wordt dan een verificatiecode gevraagd wanneer je je in een nieuwe browser of op een nieuw device aanmeldt.11 Deze code wordt automatisch weergegeven op je andere Apple devices of naar je telefoon verstuurd, zodat je snel toegang krijgt tot je account, zonder dat andere gebruikers erbij kunnen. Met Touch ID kun je je vingerafdruk als toegangscode gebruiken, zodat je zeker weet dat niemand anders je device kan gebruiken. En stel je een toegangscode in, dan worden je mails, agenda-activiteiten, contacten, herinneringen, notities, berichten en apps van andere fabrikanten automatisch versleuteld.

Privacy.

In iOS staat jouw privacy voorop. Als een app bijvoorbeeld je locatie of gegevens uit Agenda, Contacten, Herinneringen of Foto’s wil gebruiken, wordt eerst jouw toestemming gevraagd. En je hebt de volledige controle over hoe Gezondheid en HomeKit je gegevens gebruiken. Je gesprekken via iMessage en FaceTime worden versleuteld. Alleen je gesprekspartner en jijzelf kunnen zien of lezen wat er wordt gezegd. En met de voorzieningen in Safari kun je webpagina’s bezoeken in de privémodus, cookies blokkeren en voorkomen dat websites je volgen.

Activeringsslot in Zoek mijn iPhone.

Je iPhone is van jou, waar hij ook is. Datzelfde geldt voor je iPad en iPod touch. De beveiliging in iOS maakt het namelijk voor een ander lastig je device te gebruiken of te verkopen. Voor het uitschakelen van Zoek mijn iPhone of wissen van je device zijn jouw Apple ID en jouw persoonlijke wachtwoord nodig. Zoek mijn iPhone kan ook blijvend een bericht weergeven, zelfs nadat alle gegevens zijn gewist. En ook het opnieuw activeren van je iPhone kan uitsluitend met je persoonlijke Apple ID en wachtwoord.12

iCloud-sleutelhanger.

De meeste webpagina’s die je bezoekt, vragen tegenwoordig om een gebruikersnaam en wachtwoord. Knap lastig om die allemaal te onthouden. Gelukkig kan iCloud-sleutelhanger dat voor je doen. Die bewaart de gebruikers­namen en wachtwoorden voor websites op de devices die jij hebt goedgekeurd, beschermt ze met krachtige 256-bits AES-encryptie en houdt ze op alle devices actueel. Vervolgens wordt de informatie automatisch ingevuld, wanneer en waar dat nodig is. De wachtwoord­generator kan zelfs unieke en moeilijk te raden wachtwoorden voor je internet­accounts voorstellen. iCloud-sleutelhanger werkt ook met creditcard­gegevens, dus betalen wordt een fluitje van een cent.

Geïntegreerde toegankelijkheid.

iOS bevat allerlei toegankelijkheidsvoorzieningen waarmee mensen met een handicap meer uit hun iPhone, iPad en iPod touch kunnen halen.

Met de ingebouwde VoiceOver-schermlezer kunnen blinden en slechtzienden een beschrijving horen van de onderdelen die ze op het scherm aanraken. Made for iPhone-gehoorapparaten zijn Bluetooth-apparaten waarmee telefoongesprekken en muziek een stuk duidelijker klinken. Je kunt ze direct vanaf je iOS-device bedienen. Met Begeleide toegang kun je de toegang tot een iOS-device beperken tot één app, en zelfs aangeven hoeveel tijd per app mag worden besteed. Dit kan handig zijn voor mensen met autisme, concentratieproblemen of cognitieve beperkingen. En met Schakelbediening kunnen mensen met beperkte fysieke of motorische vaardigheden hun device met een schakelaar bedienen. iOS biedt daarnaast tal van andere handige toegankelijkheidsvoorzieningen, zoals dynamische schermvergroting, afspelen van video met bijschriften, monogeluid en vereenvoudigde schermgebaren.

Lees meer over de toegankelijkheidsvoorzieningen in iOS