MTR Corporation

Op het juiste spoor met iPhone en iPad.

“We hebben de modernste technologie in ons spoorbedrijf geïntegreerd. iPhone en iPad maken deel uit van onze reis en ik vind dat fantastisch.”

Jay Walder, Chief Executive Officer, MTR Corporation

Je kunt je een dichtbevolkte metropool als Hongkong waarschijnlijk niet voorstellen zonder uitgebreid transportsysteem. Toch was dat er 35 jaar geleden nog niet. Toen kwam MTR (Mass Transit Railway), inmiddels de basis van het vervoersnetwerk van de stad. Het is een ongelooflijk succesverhaal: tegenwoordig vindt 90 procent van het passagiersvervoer in Hongkong plaats met het openbaar vervoer. MTR vervoert meer dan vijf miljoen passagiers per dag, terwijl 99,9 procent van de treinen op tijd rijdt.

Achter de schermen is MTR continu aan het werk om treinen en stations te onderhouden, de dienstverlening te verbeteren en mogelijke oorzaken van vertragingen in de gaten te houden, variërend van tyfoons tot de verkeerssituatie. Met behulp van apps op maat en van derden op iPhone en iPad kunnen medewerkers sneller reageren op problemen en passagiers direct van informatie voorzien.

“Toen de spoorlijn werd geopend, was Hongkong ineens verbonden op manieren die mensen zich niet konden voorstellen”, zegt Jay Walder, CEO bij MTR Corporation. “Een reis die vroeger een of twee uur kostte, duurt nu maar 30 minuten.”

MTR blijft de nieuwste iOS-technologieën in de bedrijfsvoering integreren en kan klanten daardoor nog sneller en veiliger van dienst zijn. “We wilden een nog nauwere band ontwikkelen met de gemeenschap van Hongkong”, zegt Walder. “En iPhone en apps kunnen ons daarbij helpen.”

Veiligere bouwlocaties

Om aan de toenemende behoefte aan transport in Hongkong tegemoet te komen, werkt MTR aan nieuwe uitbreidingen van het spoor, zoals de koppeling tussen Shatin en het centrale station. Daarbij worden verschillende bestaande lijnen verbonden en wordt het spoor uitgebreid naar nieuwe gebieden. Het bedrijf bouwt bovendien woningen, winkelcentra en kantoren rondom stations.

Apps voor iPhone en iPad behoren tot de handigste communicatiehulpmiddelen op de bouwlocaties van MTR. Een voorbeeld daarvan is ePMS, een interne app voor projectbeheer waarmee technici op bouwlocaties op iPad en iPhone snel ontwerpen, specificaties en budgetten kunnen bekijken, verslag kunnen doen aan andere groepen en op documenten van onderaannemers kunnen reageren.

Voor veel van deze processen waren vroeger dikke ordners vol papieren vereist die op bouwlocaties snel verloren of beschadigd raakten. “Ze moesten alles afdrukken om het op locatie te kunnen lezen”, zegt Ted Suen, hoofd van de IT-afdeling van MTR Corporation. “Tegenwoordig kunnen projectmedewerkers en onderaannemers de nieuwste informatie en regels downloaden en op hun mobiele apparaten bekijken.”

Andere interne apps moeten de veiligheid op de bouwlocaties vergroten. De Project Safety-app bevat informatie over veiligheidstechnieken, handige tips en waarschuwingen en wijst medewerkers en onderaannemers op veiligheidsrisico’s.

“iOS biedt een veiligere architectuur dan andere platforms. iPhone en iPad hebben bovendien voorzieningen voor hardwareversleuteling, en dat is een van de redenen waarom we voor deze apparaten hebben gekozen.”

Ted Suen, Hoofd IT, MTR Corporation

De mobiele toolkit voor noodsituaties

Het spoorbedrijf gebruikt iPhone en iPad ook om te reageren op noodsituaties, zoals een naderende tyfoon. “Iedereen in Hongkong is afhankelijk van het spoor”, zegt Walder, “maar soms zijn er toch problemen. We doen ons best om iedereen te laten weten wat er aan de hand is en de technologie speelt daarbij een grote rol. iPhone en iPad zijn inmiddels integrale onderdelen van onze strategie.”

Als er situaties ontstaan die gevaar kunnen opleveren, komt het team voor noodsituaties van de klantenservice in actie. Dit team van 60 medewerkers geeft forenzen updates en helpt ze bij het vinden van informatie. Elk teamlid heeft een iPad met apps op maat, zoals de CSRRU Manual-app met procedures voor noodsituaties en uitgebreide informatie over de 84 stations van het spoornetwerk.

“Vroeger moest het team voor noodsituaties een enorme papierhandel bij zich hebben om vragen van passagiers te kunnen beantwoorden”, zegt Cheris Lee, Operations Manager van de East Rail Line, de Ma On Shan Line en de Intercity Passenger Service. “Nu hebben de medewerkers alleen een iPad nodig.”

Voordat iPhone en iPad werden gebruikt, werd telefonisch contact opgenomen met de teamleden, wat in mogelijk urgente omstandigheden veel tijd kost. Nu wordt de Zoek mijn vrienden-app van Apple op iPhone en iPad gebruikt om snel medewerkers in de buurt te vinden en problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Leden van het team voor noodsituaties maken ook gebruik van MTR Mobile, een gratis klantenservice-app voor iPhone en iPad, om forenzen op de hoogte te houden. Het spoorbedrijf heeft daarnaast een aantal andere, algemeen beschikbare iOS-apps ontwikkeld om klanten in Hongkong van informatie te voorzien, met onder andere reisplanners, realtime-informatie over de volgende trein en informatie voor toeristen.

Een populaire functie van MTR Mobile is een feed met informatie over actuele wijzigingen in de dienstregeling. “Zo kunnen we onze passagiers zeer snel van informatie voorzien”, zegt Suen. “Als er een tyfoon nadert, horen onze passagiers dat soms sneller van ons dan via de media.”

Een helpende hand bij het onderhoud

Ook routinekwesties worden bij het spoorbedrijf via iPhone en iPad afgehandeld. Medewerkers gebruiken de MTR-app iSPOTit om problemen te melden, variërend van kleine onderhoudstaken tot gevaarlijke situaties. Managers kunnen deze problemen in de app volgen totdat ze zijn opgelost.

“Voordat we iSPOTit gebruikten, moesten medewerkers bij elke oneffenheid die ze zagen een formulier invullen en dat bij de juiste afdeling indienen”, zegt Suen. “Nu kunnen ze gemakkelijk hun mobiele apparaat gebruiken om een foto te nemen, die van aantekeningen te voorzien en te versturen. We kunnen zo sneller en effectiever werken, terwijl ook de communicatie tussen verschillende afdelingen is verbeterd.

De onderhoudsmedewerkers van MTR gebruiken ook WhatsApp Messenger, een berichtenapp van derden, om via iPhone samen te werken en gedurende hun werkdag verslag uit te brengen over hun taken.

“iPad en iPhone besparen ons veel tijd, omdat er efficiënter wordt gecommuniceerd”, zegt Lee. “We kunnen elkaar sms’jes of foto’s sturen en direct reageren. We kunnen snel op situaties reageren en hoeven niet achter ons bureau te blijven zitten. We besteden onze tijd nuttiger en hebben meer tijd voor onze passagiers en collega’s.”

“Vroeger hadden leden van het team voor noodsituaties altijd een enorme papierhandel bij zich. Nu hebben ze alleen een iPad nodig.”

Cheris Lee, Operations Manager, MTR Corporation

Veiligere apparaten en gegevens

MTR heeft om allerlei redenen voor iPhone en iPad gekozen, waaronder het gebruiksgemak, de stabiliteit en de grote hoeveelheid nuttige apps van derden die beschikbaar is in de App Store. De doorslaggevende factor was echter de veiligheid van het iOS-platform.

“Er zijn zeer strenge regels voor de bescherming van bedrijfsgegevens”, zegt Suen. “iOS biedt een veiligere architectuur voor lokale gegevensopslag dan andere platforms. iPhone en iPad hebben bovendien voorzieningen voor hardwareversleuteling, en dat is een van de redenen waarom we voor deze apparaten hebben gekozen.”

MTR ondersteunt het gebruik van eigen iOS-apparaten door werknemers via het BYOD-programma (Bring Your Own Device). Het spoorbedrijf gebruikt MDM-software (Mobile Device Management) om de toegang tot bedrijfsgegevens op de apparaten van werknemers te beheren. “We hebben het MDM- en BYOD-beleid gelijktijdig ingevoerd”, vertelt Suen. “Iedereen mag zijn eigen apparaat meenemen, maar medewerkers die toegang willen krijgen tot bedrijfsgegevens moeten zich aanmelden voor het MDM-beleid.”

Contact houden met de gemeenschap

Bij dit vooruitstrevende spoorbedrijf bieden iOS-apparaten en apps toegang tot snelle, efficiënte systemen voor een verbetering van de reactie op noodsituaties, van het beheer van bouwlocaties, van het onderhoud en van de informatieverstrekking aan passagiers. “Bij MTR juichen we innovatie toe”, zegt Suen. “We ontdekken nieuwe manieren om intern efficiënter te werken en werken effectiever met iPhone en iPad.”

iPhone en iPad helpen MTR om de inwoners van Hongkong op de juiste plek te krijgen en om zowel medewerkers als passagiers van belangrijke updates en informatie te voorzien.

“We hebben de modernste technologie in ons spoorbedrijf geïntegreerd en blijven deze vernieuwen”, zegt Walder. “Wij bouwen aan spoorlijnen voor de toekomst. Wij bouwen aan activa voor de toekomst. Wij bouwen aan de gemeenschap. iPhone en iPad maken deel uit van onze reis en ik vind dat fantastisch.”

Het bedrijf in vogelvlucht

 • Een van ’s werelds grootste transportsystemen voor passagiers.
 • Gevestigd in Hongkong, met 16.000 werknemers
 • Beheert tevens spoorlijnen in Stockholm, Melbourne, Londen en verschillende steden op het vasteland van China
 • Vervoert 1,82 miljard passagiers per jaar in Hongkong via 84 treinstations en 68 lightrailstations
 • www.mtr.com.hk

De apps op een rij

 • ePMS – Helpt constructieteams bij het beheer van projecten. Biedt op locatie toegang tot tekeningen en ontwerpen, contract- en budgetgegevens en teamdiscussies.
 • Project Safety – Biedt medewerkers en onderaannemers toegang tot veiligheidschecklists, belangrijke onderwerpen op het gebied van veiligheid, specificaties en technieken.
 • iSPOTit – Hiermee kunnen medewerkers direct onderhoudsproblemen en gevaarlijke situaties op stations en in treinen melden.
 • CSRRU Manual – Biedt het team voor noodsituaties mobiel toegang tot procedures voor noodsituaties en informatie over stations.
 • MTR Mobile – Biedt MTR-passagiers uitgebreide informatie over reisgegevens en updates van de verkeerssituatie.
 • Zoek mijn vrienden – Hiermee kunnen snel leden van het team voor noodsituaties worden opgespoord.
 • Bekijk alle apps voor consumenten
  van MTR in iTunes

Meer profielen voor iPad in het bedrijfsleven.Meer profielen voor iPad in het bedrijfsleven.