Tips en trucs voor iPhone 4s

Fotografie

Camera in Bedieningspaneel

Veeg in elk scherm (ook in het toegangsscherm) omhoog en tik op het camerasymbool om direct je camera te gebruiken.

Panorama

Je kunt heel makkelijk panoramafoto’s maken. Van links naar rechts of van rechts naar links. Met een tik op het pijltje verander je van richting.

Snel scherpstellen en een foto nemen

Houd de volumeknop ingedrukt om de camera snel scherp te stellen en een foto te nemen.

Fotofilters

Pas een van de acht live fotofilters op je foto’s toe. Dit kan voordat je een foto maakt of achteraf.

Waar was dat ook alweer?

Wil je weten waar een bepaalde foto is genomen? Tik onder ‘Jaren’, ‘Verzamelingen’ of ‘Momenten’ op de locatie en bekijk de plattegrond.

Werken met tekst

Tekst opmaken in Mail

Tik dubbel op een woord voor een menu met opties. Tik op het pijltje en tik op B I U om tekst vet, cursief of onderstreept te maken.

Definities bekijken

In apps als Safari en Mail kun je de definitie van een woord opvragen. Tik dubbel op het woord en tik op ‘Definieer’.

Veegbewegingen

Een bericht verwijderen uit Mail

Veeg van rechts naar links over de berichten in je postbus om ze snel te verwijderen.

Teruggaan in Mail

Om terug te gaan, veeg je van links naar rechts vanaf de rand van je scherm.

Spotlight-zoekfunctie

Veeg omlaag vanaf elke willekeurige plek op je beginscherm – bijvoorbeeld het midden – om het Spotlight-zoekvenster te openen. Typ vervolgens in wat je zoekt om snel iets op je apparaat te vinden.

Berichten

Je kunt het tijdstip van berichten bekijken door je vinger op een tekstballon te houden en deze vervolgens naar links te slepen.

Weer

Met een knijpbeweging zie je al je weerlocaties in één overzicht. Om de locaties in een andere volgorde te zetten, kun je ze gewoon verslepen. En veeg van rechts naar links om ze te verwijderen.

FaceTime

FaceTime-audio

Vanaf nu kun je ook FaceTime-gesprekken voeren met alleen audio. Selecteer eerst iemand uit je contactenlijst en tik vervolgens in het FaceTime-gedeelte op het telefoonsymbool.

Kaarten

Snelle route: direct onderweg

Als je in Kaarten een speld op een locatie plaatst, krijg je bijna direct een stapsgewijze routebeschrijving naar die locatie. Tik op de blauwe knop naast de naam van de locatie en je kunt vertrekken.

Met Flyover zie je nog beter

Met een tikje op de 3D-knop schakel je over naar de Flyover-weergave en kun je bepaalde steden in 3D bekijken. Je kunt zoomen, pannen en draaien om interessante locaties te bekijken.

Kantelen en draaien

Terwijl je een kaart bekijkt, kun je de weergave met twee vingers kantelen of draaien. De straatnamen en locaties blijven op de juiste plek staan. Dus alles is altijd goed leesbaar en je zult niet snel verdwalen.

Een speld delen

Laat in Kaarten een speld vallen op de locatie die je wilt delen. Tik vervolgens op de speld en kies ‘Deel’. Nu kun je de locatie delen via AirDrop, Berichten, Mail, Twitter of Facebook.

Agenda

Nieuwe weergaven in Agenda

Bekijk je planning in een lijst, per dag of per maand. In de liggende weergave zie je vijf volledige dagen.

Veegbewegingen

Tik op de naam van de maand linksboven om naar de maand- of jaarweergave te gaan. In de dagweergave kun je bovenin over de weekbalk vegen om naar de volgende of vorige week te gaan.

Specifieke activiteiten zoeken

Met een tikje op het zoeksymbool zie je een lijstweergave van alle activiteiten in je agenda.

Muziek

Afspeellijsten maken

Tik in de Muziek-app op ‘Afspeellijst’ > ‘Voeg afspeellijst toe’ en typ een naam in. Tik daarna op de nummers of video’s die je wilt toevoegen. Dat kunnen afzonderlijke nummers maar ook complete albums zijn.

Muzikaal landschap

Als je je apparaat tijdens het bekijken van je muziekcollectie in de liggende weergave houdt, krijg je een mozaïek van al je albumillustraties te zien. Je kunt vegen om te scrollen, knijpen om in en uit te zoomen, en tikken om af te spelen.

Mail

Een foto of video toevoegen

Houd tijdens het opstellen van een mail je vinger ergens in het bericht en je ziet een menu met ‘Selecteer’ en ‘Selecteer alles’. Tik op het pijltje en tik dan op ‘Voeg foto of video in’. Je kunt nu een foto of video als bijlage kiezen uit je Filmrol, albums of gedeelde streams.

Een opgeruimde postbus

Je kunt meerdere berichten tegelijk verwijderen of verplaatsen. Tik in je postbus op ‘Wijzig’, kies de berichten die je wilt ordenen en tik vervolgens op ‘Prullenmand’ of ‘Verplaats’.

Terug naar eerdere concepten

Houd je vinger even op de knop waarmee je een nieuw bericht opstelt, en je krijgt een lijst met je conceptberichten te zien.

Safari

Aanmelden met één wachtwoord

Je hoeft je maar één keer aan te melden onder Instellingen en vervolgens kun je twitteren of je Facebook-status updaten – direct vanuit Safari, Foto’s, Camera en Kaarten.

Geopende Safari-pagina’s beheren

Je verandert de volgorde van je tabbladen door ze te verslepen. Als je tabbladen wilt sluiten, tik je op de ‘X’ of veeg je ze van het scherm.

Webknipsels maken

Met webknipsels op je beginscherm kun je je favoriete sites met een enkel tikje openen. Ga naar een site en tik op de deelknop. Tik dan op ‘Voeg toe aan beginscherm’.

AirPlay en draadloze voorzieningen

Live uitzenden via AirPlay

Met de synchrone AirPlay-weergave kun je via Apple TV en een Wi‑Fi-verbinding alles op je iPhone delen op je HD-tv. Open het Bedieningspaneel door omhoog te vegen, tik op AirPlay en selecteer je tv. Dat is alles.

Draadloos printen vanaf je iPhone

Dankzij AirPrint kun je heel eenvoudig een mailtje of webpagina vanaf je iPhone afdrukken op een AirPrint-printer. In een e‑mail tik je op het antwoordsymbool en kies je ‘Druk af’. Op een webpagina tik je op de deelknop en dan op ‘Druk af’. Ook foto’s, documenten en andere zaken kun je zo afdrukken.

Toegankelijkheid

Bekijk meer tips en trucs over toegankelijkheid

Tekst laten voorlezen

iPhone kan de tekst in apps als Mail, Safari, Berichten en iBooks hardop aan je voorlezen. Daarvoor ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ en schakel je ‘Spreek selectie uit’ in. Vervolgens ga je naar de app, markeer je de tekst die je wilt horen en tik je op ‘Spreek uit’.

De lettergrootte aanpassen

Je kunt de lettergrootte aanpassen in alle apps die dynamische tekst ondersteunen. Daarvoor ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ en schakel je ‘Grotere dynamische tekst’ in. Vervolgens kies je de gewenste lettergrootte.

Visuele waarschuwingen

Je iPhone kan je een visuele waarschuwing geven bij inkomende gesprekken en berichten. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ en schakel ‘Led-flits bij melding’ in.

Ondertiteling en bijschriften

Als je de ondertiteling en bijschriften in films wilt inschakelen, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’. Je kunt zelfs de grootte, het lettertype en de kleur van de tekst aanpassen.

Linker- en rechteraudiokanaal combineren

Gebruikers met gehoorverlies aan één oor kunnen het linker- en rechteraudiokanaal naar beide oren sturen. Om dit in te stellen, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ en schakel je ‘Monogeluid’ in.

Instellingen

Emoji gebruiken

Met het Emoji-toetsenbord kun je allerlei soorten smileys, vormen en andere emoticons aan je tekst toevoegen. Tik op ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toetsenbord’ > ‘Toetsenborden’ > ‘Voeg toetsenbord toe’ en selecteer ‘Emoji’. Als je nu gaat typen, tik je op het symbooltje met de wereldbol en kun je Emoji kiezen om te laten zien hoe je je voelt.

Toetsenbordtips

Via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toetsenbord’ kun je functies als hoofdlettergevoeligheid en autocorrectie in- en uitschakelen.

Niet storen

Als je even geen binnenkomende gesprekken en meldingen wilt krijgen, kun je in ‘Instellingen’ de optie ‘Niet storen’ inschakelen. Je kunt aangeven dat je gesprekken van favorieten, contacten of groepen contacten wél wilt ontvangen. ‘Niet storen’ kan handmatig of op vaste tijdstippen worden ingesteld.

Kompas

Ga met een veegbeweging van de kompas-functie naar de waterpas/hellingmeter.

Zoek mijn iPhone

Als je je iPhone kwijt bent, kan Zoek mijn iPhone je helpen je toestel terug te vinden. Via ‘Instellingen’ > ‘iCloud’ kun je deze functie inschakelen.