Zo mooi kan vooruitgang zijn.

Vooruitdenken is altijd belangrijk geweest bij de ontwikkeling van iPhone. En dus ook bij de ontwikkeling van iPhone 5s. De 64-bits mobiele architectuur is revolutionair. De identiteitssensor voor vingerafdrukken is innovatief. De True Tone-flitser op een smartphone is zijn tijd ver vooruit. Bij al deze nieuwe opties staat de gebruiker centraal. En ze zijn het bewijs dat weloverwogen innovatie zwaarder weegt dan alleen technologische mogelijkheden. Dat is vooruitgang. En zo mooi kan het zijn.

Als je de lat hoger wilt leggen, moet je eerst de standaard verhogen.

iPhone 5 heeft een precedent geschapen. De ontwerpers en technici bij Apple zijn erin geslaagd compleet nieuwe technologieën in te passen in een ruimte die maar 7,6 mm dun is en uiteindelijk maar 112 gram weegt. Voor een dergelijk kunststukje moesten veel verschillende onderdelen worden ontworpen – of opnieuw worden ontworpen. Het resultaat was een ongelooflijk dunne, buitengewoon lichte en ongekend krachtige smartphone. De prestatie die is geleverd voor iPhone 5 vormde het ideale uitgangspunt voor iPhone 5s. En hoewel de technische uitdaging aanzienlijk was, is het ons gelukt om zaken toe te voegen zonder iPhone 5s groter of zwaarder te maken.

7,6
Diepte (mm)
112
Gewicht (g)

Geïnspireerd op een volkomen uniek ontwerp. Jouw vingerafdruk.

Met de eerste iPhone werd aanraking geïntroduceerd als de meest natuurlijke manier om een smartphone te bedienen. Aanraken om muziek te beluisteren. Aanraken om webpagina’s te bezoeken. Aanraken om een foto te nemen. Het begon allemaal met een uiterst eenvoudig uitgangspunt: jouw vinger. En vanuit dat idee hebben we de logische volgende stap genomen: Touch ID, de identiteitssensor voor vingerafdrukken. Je vingerafdruk is het ultieme wachtwoord. Je hebt ’m altijd bij je. En niemand kan ’m raden. Maar afgezien daarvan is het logisch dat jouw telefoon jou herkent; hij moet jou kennen en niet verlangen dat je wachtwoorden onthoudt en invoert om ’m te kunnen gebruiken. We wisten dat de beste plek om de sensor te plaatsen, de plek is waar je je iPhone van nature aanraakt – op de thuisknop. Maar hoe moesten we al die technologie voor sensoren inpassen op zo’n klein oppervlak?

Daarvoor was een team nodig van biometrisch deskundigen en hardware-engineers. Zij hebben de werking van sensortechnologie helemaal onder de loep genomen om de iconische thuisknop opnieuw te ontwerpen. Het oppervlak van de knop, gemaakt van lasergesneden saffierkristal, verstuurt de afbeelding van je vingerafdruk direct naar een capacitieve aanraaksensor, die tot onder de buitenlaag van je huid scant om een gedetailleerd beeld te krijgen. Rond de knop zit een roestvrijstalen ring die je vinger detecteert, de sensor activeert en de signaal-ruisverhouding verbetert. Vervolgens leest de software het reliëf van je vingerafdruk om jouw unieke match te vinden en je telefoon te ontgrendelen. Het is uiterst geavanceerde technologie, die in het gebruik naar de achtergrond verdwijnt. Je merkt er dus niets van. Behalve dat je moeiteloos je iPhone ontgrendelt.

Lasergesneden saffierkristal

Roestvrijstalen detectering

Capacitieve aanraaksensor

Voelbare schakelaar

Prestaties verbeteren zonder in te leveren op batterijduur is onmogelijk. Toch?

Opvallend betere prestaties en graphics die realistischer aanvoelen. Dat is altijd het doel als je een nieuwe mobiele chip ontwikkelt. Maar prestaties mogen niet ten koste gaan van efficiëntie. Inleveren op de gebruiksduur van de batterij ten gunste van snelheid is nooit een optie geweest voor iPhone. Daarom hebben we voor iPhone 5s een nieuwe chip en een nieuwe coprocessor ontwikkeld: de A7 en de M7.

De A7-chip is ontworpen rond 64-bits architectuur – dat is architectuur van desktopklasse, uniek in de wereld van de smartphones. Er wordt al jaren gewerkt aan een evolutie naar 64-bits. En wij hebben dit nu gerealiseerd omdat we mensen letterlijk verwerkingskracht van desktopklasse in handen wilden geven. Toen we ons voorstelden wat mensen hier allemaal mee voor elkaar zouden kunnen krijgen, was de beslissing snel genomen. Met de A7-chip krijgt iPhone 5s de kracht die nodig is voor alle nieuwe voorzieningen die nu zijn ingebouwd. Hij is tot 2x sneller dan de chip van de vorige generatie, wat betreft CPU- en grafische prestaties. De chip is voorzien van compleet nieuwe beeldsignaalverwerking. En hij ondersteunt OpenGL ES 3.0, waardoor visuele effecten mogelijk zijn die voorheen alleen op computers en gameconsoles te zien waren. Maar ondanks al die verbeteringen is de A7 nog steeds energiezuinig.

De nieuwe M7-coprocessor is ontworpen om iPhone 5s nog efficiënter te maken. Hij neemt de A7-chip werk uit handen door bewegingsgegevens te verzamelen van de versnellingsmeter, de gyroscoop en het kompas. Apps kunnen die gegevens vervolgens gebruiken zonder continu de A7-chip te belasten. Aangezien de M7 specifiek voor deze taak is ontworpen, verbruikt hij aanzienlijk minder vermogen dan de A7 nodig zou hebben. Dus ook hier wordt de batterij gespaard.

Tot 40x
snellere CPU-prestaties dan de eerste iPhone
Tot 56x
snellere grafische prestaties dan de eerste iPhone

’s Werelds populairste camera was een aardig begin.

Je weet precies hoe onmisbaar een smartphonecamera is om sommige dingen voor elkaar te krijgen. Altijd en overal de beste foto’s maken. Volledige functionaliteit bieden zonder complex te worden. En integratie in een apparaat dat dun en licht genoeg is om altijd bij je te dragen. De iSight-camera heeft al die dingen opmerkelijk goed voor elkaar. Zo goed zelfs dat het de populairste camera ter wereld is geworden. Maar ondanks al die enthousiaste iSight-camera-gebruikers, waren wij nog niet helemaal tevreden. En terwijl we verbeteringen aan het uitstippelen waren, wisten we dat we twee kanten op konden: simpelweg meer megapixels toevoegen uit marketingtechnische overwegingen. Of het aantal megapixels op 8 houden maar tegelijkertijd een grotere, geavanceerde sensor toevoegen.

Met een grotere sensor zijn grotere individuele pixels mogelijk. Want betere foto’s zijn niet het gevolg van meer pixels, maar van grotere pixels. iPhone 5s heeft dus een compleet nieuwe 8-megapixel sensor. Een sensor die 15 procent groter is dan voorheen, met pixels van 1,5 micron. Daarnaast hebben we het diafragma vergroot naar ƒ/2.2. Door dat alles is de lichtgevoeligheid met wel 33 procent verhoogd. Dat is aanzienlijk, want meer licht betekent foto’s die beter en helderder zijn en kleuren die nog nauwkeuriger zijn. En de nieuwe True Tone-flitser weet precies hoeveel licht je foto nodig heeft. Je vraagt je misschien af waarom we al deze voorzieningen hebben ingebouwd in een camera die al zo goed was? De reden daarvoor is dat het efficiënter is iPhone te leren hoe ’ie geweldige foto’s maakt, dan miljoenen mensen te leren hoe ze het best professionele foto’s kunnen maken.

15%
grotere beeldsensor
ƒ/2.2
groter diafragma
33%
hogere lichtgevoeligheid

De iSight-camera van iPhone 5s is nog beter dan z’n voorganger. In heel veel opzichten.

Lees meer over alle nieuwe voorzieningen en verbeteringen

Met iOS 7 hebben we de dingen die je al gewend bent nog verder verbeterd.

Bij het ontwerp van de vele innovaties in iOS 7 is ook overwogen op welke apparaten dit besturingssysteem gebruikt zou worden. We wisten dat de iPhone 5s zou worden aangestuurd door de A7-chip en een 64-bits architectuur. En iOS 7 is zodanig ontworpen dat die verbeteringen optimaal benut zouden worden. Maar buiten dat was het doel bij het ontwerp van iOS 7 een bekend en geliefd besturingssysteem te vereenvoudigen, nog functioneler te maken en de gebruikservaring nog verder te verbeteren.

iOS 7 is het toonbeeld van eenvoud. De interface is bewust ongecompliceerd gehouden. Alles wat geen toegevoegde waarde biedt, is verwijderd. Zo ligt de focus op het belangrijkste: jouw materiaal. Het gebruik van lagen en transparantie creëert diepte en een gevoel van context en eigenheid. Met animatie en bewegingen wordt de interface dynamischer. Het resultaat is een gebruikservaring die over de hele linie beter, intelligenter en aantrekkelijker is. Zo laat ook iOS 7 zien hoe in iPhone 5s verschillende manieren van vooruitdenken samenkomen.

Ook de buitenkant hebben we eindeloos binnenstebuiten gekeerd.

De iPhone 5s Case is geen simpel accessoire. Het hoesje is ontworpen als de ideale aanvulling op de iPhone 5s en het iconische design ervan. Daarom hebben we er eindeloos veel werk in gestoken. Het hoesje is gemaakt van zorgvuldig geselecteerd kwaliteitsleer dat luxueus oogt en aanvoelt. Het leer past precies over de volumeknoppen, de aan/uit-schakelaar en de afgeschuinde randen, op een manier die zelden is vertoond. Dus zelfs met het hoesje eromheen voelt iPhone 5s nog ongelooflijk dun en prettig aan.

Tijdens een proces waarin handwerk wordt gecombineerd met machinaal precisiewerk wordt leer uit één stuk rondom een stevig frame gewikkeld. Het resultaat is een naadloos design waarbij over elk detail is nagedacht. De binnenzijde van zacht microvezel zorgt voor een optimale bescherming. En de buitenzijde is al even opmerkelijk. Het leer wordt diep geïmpregneerd met een pigmentrijke kleurstof, zodat elk van de zes kleuren er niet alleen in het begin fantastisch uitziet, maar ook op langere termijn.