CameraNaar boven

Camera in Bedieningspaneel

Swipe in elk scherm (ook in het toegangsscherm) omhoog en tik op de cameraknop om direct je camera te gebruiken.

Panorama

Maak heel gemakkelijk panoramafoto’s. Van links naar rechts of van rechts naar links. Met een tik op het pijltje verander je van richting.

Burst-modus

Je kunt meerdere beelden van een bepaalde actie vastleggen door de cameraknop ingedrukt te houden. Zo maak je wel tien foto’s per seconde. En dankzij realtime-analyse krijg je meteen de beste foto’s uit de reeks voorgeschoteld.

Timer-modusNieuw

Tik op het timersymbool boven aan het scherm om de timer op drie of tien seconden in te stellen. Om de timer- en burst-modus te activeren, druk je op de cameraknop en laat je deze weer los als je klaar bent.

Belichting aanpassenNieuw

Tik op een willekeurige plek op het scherm en swipe omhoog of omlaag om de juiste hoeveelheid licht voor je foto in te stellen.

Foto’s maken met behulp van de volumeknoppen

Druk op de volume-omhoog- of de volume-omlaagknop en maak gemakkelijk een foto. Je kunt ook foto’s maken met behulp van de volumeknoppen op je Apple EarPods met afstandsbediening en microfoon.

Foto’sNaar boven

Rechtmaken en bijsnijden Nieuw

Maak de horizon automatisch recht en snijd al je foto’s perfect bij. Tik op ‘Wijzig’ en vervolgens op het bijsnijsymbool.

Licht en kleur aanpassen Nieuw

Om je foto’s mooi af te werken, gebruik je de slimme schuifknoppen om de juiste belichting te vinden, kleuren tot leven te brengen en blauwe luchten nog helderder te maken.

Waar was dat ook alweer?

Wil je weten waar een bepaalde foto is genomen? Tik onder ‘Jaren’, ‘Verzamelingen’ of ‘Momenten’ op de locatie en bekijk de plattegrond.

Zoeken met slimme suggesties Nieuw

Tik op het zoeksymbool en je krijgt opties om te zoeken op datum, tijdstip waarop de foto is gemaakt, locatie of albumnaam. Als je nog een keer tikt, zie je foto’s die in de buurt zijn gemaakt, je favoriete foto’s, of foto’s die vorig jaar op dezelfde datum zijn gemaakt.

Slimme albums Nieuw

Je panoramafoto’s, burstfoto’s en verborgen foto’s en je slowmotion-, timelapse- en HD-video’s worden automatisch verzameld in slimme albums. En in het album ‘Onlangs verwijderd’ worden verwijderde foto’s dertig dagen bewaard voor het geval je toch nog van gedachten verandert.

Foto’s verbergen Nieuw

Houd een foto ingedrukt om deze te verbergen in de albums ‘Momenten’, ‘Verzamelingen’ en ‘Jaren’. Je kunt alle verborgen foto’s bekijken door naar het album ‘Verborgen’ te gaan

BerichtenNaar boven

Reageren op meldingen Nieuw

Swipe omlaag over een nieuwe berichtmelding om te reageren zonder de app te verlaten die je op dat moment gebruikt.

Snel een foto of video sturen Nieuw

Deel wat je ziet op het moment dat je het ziet. Houd de cameraknop ingedrukt en swipe omhoog voor een foto of naar rechts voor een video.

Spraak aan berichten toevoegen Nieuw

Om de opname te starten, houd je de microfoonknop ingedrukt. Vervolgens verstuur je het fragment door omhoog te swipen. Houd je iPhone bij je oor of tik op de afspeelknop om een bericht te beluisteren.

Groepsberichten beheren Nieuw

Begin een groepsgesprek en geef het een naam. Je kunt op elk moment mensen toevoegen en verwijderen, of zelf het gesprek verlaten. Of tik op ‘Details’, schakel ‘Niet storen’ in en lees je berichten op een later moment.

Je locatie delen Nieuw

Je kunt ervoor kiezen je locatie het komende uur, de rest van de dag of voor altijd te delen met de mensen die jij wilt. Tik op ‘Details’ en selecteer ‘Deel mijn locatie’. Als je vrienden hun locatie delen, zie je op één kaart waar ze zich bevinden.

Tikken om bijlagen te bekijken Nieuw

Tik op ‘Details’ om alle bijlagen van een gesprek te bekijken. Houd een bijlage ingedrukt en tik op ‘Meer’ om meerdere bijlagen in één keer te bewaren of te verwijderen.

QuickTypeNaar boven

Emoji gebruiken

Tik op ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toetsenbord’ ‘Toetsenborden’ ‘Voeg toetsenbord toe’ en selecteer ‘Emoji’. Tik tijdens het typen op de smileyknop of houd de wereldbolknop ingedrukt en selecteer ‘Emoji’. Kies vervolgens een van de emoticons.

Toetsenbordinstellingen

Via ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toetsenbord’ kun je functies als hoofdlettergevoeligheid en autocorrectie inschakelen.

Trefwoordzinnen

Met behulp van trefwoordzinnen typ je veelgebruikte zinnen met minder letters. Typ bijvoorbeeld ‘ikz’ en zie hoe de tekst wordt uitgebreid tot ‘Ik kom zo!’. Om je eigen trefwoorden toe te voegen, ga je naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toetsenbord’ ‘Trefwoorden’.

Gezondheid NieuwNaar boven

Medische ID

Je kunt een medisch paspoort aanmaken waar je direct vanuit het toegangsscherm bij kunt. Om gegevens toe te voegen of te wijzigen, ga je naar de app Gezondheid en tik je rechtsonder op ‘Medische ID’. Je kunt je paspoort vanuit het toegangsscherm openen door op ‘Noodgeval’ te tikken en vervolgens linksonder ‘Medische ID’ te selecteren.

Je dashboard aanpassen

Ga naar ‘Gezondheid’, tik op ‘Gegevens’ en selecteer een categorie. Kies vervolgens een onderdeel en tik op ‘Toon in dashboard’. Je kunt onderdelen toevoegen aan je dashboard en verplaatsen door ze ingedrukt te houden.

SpotlightNaar boven

Zoeken met Spotlight Nieuw

Swipe omlaag vanaf een willekeurige plek op je beginscherm om het Spotlight-zoekvenster te openen. Typ vervolgens wat je zoekt en Spotlight doorzoekt je device, het internet, de App Store, Kaarten en nog veel meer.

Weer

Uitgebreide weersvoorspelling Nieuw

Met een knijpbeweging zie je al je weerlocaties in één overzicht. Swipe omhoog op een locatie om een uitgebreide weersvoorspelling en meer informatie te bekijken.

Agenda
Naar boven

Altijd op tijd Nieuw

Typ en selecteer het adres in het veld ‘Locatie’ van een nieuwe activiteit en kies vervolgens ‘Reistijd’, zodat je een melding ontvangt op het moment dat je moet vertrekken.

MailNaar boven

Een foto of video toevoegen

Houd tijdens het opstellen van een mail je vinger ergens in het bericht om het optiemenu te openen. Tik op het pijltje en tik dan op ‘Voeg foto of video in’. Vervolgens kies je een foto of video als bijlage uit je Filmrol, albums of gedeelde albums.

Tekst opmaken in Mail en Notities

Tik dubbel op een woord voor een menu met opties. Tik op het pijltje en selecteer de opties om tekst vet, cursief of onderstreept te maken.

Een ander bericht bekijken Nieuw

Swipe omlaag op de titelbalk van een bericht dat je aan het schrijven bent. Als je terug wilt gaan naar je bericht, tik je op de titel ervan onder aan het scherm.

KaartenNaar boven

Bekijk het van dichtbij Nieuw

Tik in de standaardweergave op steden met een 3D-badge om ze vanuit de lucht te ontdekken met een prachtige Flyover-tour.

Een speld delen

Laat in Kaarten een speld vallen op de locatie die je wilt delen. Tik vervolgens op de speld en selecteer ‘Deel’ om je locatie te laten zien via AirDrop, Berichten, Mail, Twitter of Facebook.

Weergave kantelen en draaien

Terwijl je een kaart bekijkt, kun je de weergave met twee vingers kantelen of draaien. De namen van de straten en locaties blijven op de juiste plek staan. Dus alles is altijd goed leesbaar en je zult niet snel verdwalen.

SafariNaar boven

Geopende Safari-pagina’s beheren

Je verandert de volgorde van je tabbladen door ze te verslepen. Als je tabbladen wilt sluiten, tik je op de ‘X’ of swipe je ze van het scherm.

Webknipsels maken

Met webknipsels op je beginscherm kun je je favoriete sites met een enkel tikje openen. Ga naar een site en tik op de deelknop. Tik dan op ‘Zet in beginscherm’.

De desktopversie bekijken Nieuw

Als je de volledige desktopversie in plaats van de mobiele versie van een site wilt zien, tik je op het zoekveld, trek je de pagina met favorieten omlaag en tik je op ‘Vraag om desktopsite’.

Definities bekijken

In apps als Safari en Mail tik je dubbel op een woord om het optiemenu te openen en tik je op ‘Definieer’.

Eén keer aanmelden

Je hoeft je maar één keer aan te melden onder Instellingen en vervolgens kun je twitteren of je Facebook-status updaten – direct vanuit Safari, Foto’s, Camera en Kaarten.

Favorieten

Snel naar favoriete contacten Nieuw

Vanuit elk scherm kun je de multitasking-interface openen door twee keer op de thuisknop te drukken. En voortaan kun je zo ook je favoriete personen zien. Boven in het scherm zie je de gezichten van de mensen die je het laatst hebt gesproken – en als je naar rechts swipet ook die van je favoriete contacten. Met één tikje bel je ze op, stuur je ze een sms’je of begin je een FaceTime-gesprek.

Instellingen Naar boven

Niet storen

Als je even geen binnenkomende gesprekken en meldingen wilt krijgen, kun je in ‘Instellingen’ de optie ‘Niet storen’ inschakelen. Je kunt aangeven dat je gesprekken van favorieten, contacten of groepen contacten wél wilt ontvangen. ‘Niet storen’ kan handmatig of op vaste tijdstippen worden ingesteld.

AirPlay en AirPrintNaar boven

Live uitzenden via AirPlay

Met de synchrone AirPlay-weergave kun je via Apple TV en een wifiverbinding alles op je iPhone delen op je HD-tv. Open het Bedieningspaneel met een swipe-beweging, tik op ‘AirPlay’ en selecteer je tv. Dat is alles.

Draadloos afdrukken vanaf je iPhone

Dankzij AirPrint kun je heel eenvoudig een mailtje of webpagina vanaf je iPhone afdrukken op een AirPrint-printer. In een e‑mail tik je op de antwoordknop en kies je ‘Druk af’. Op een webpagina tik je op de deelknop en dan op ‘Druk af’. Ook foto’s, documenten en andere zaken kun je zo afdrukken.

ToegankelijkheidNaar boven

Tekst laten voorlezen Nieuw

Ga naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toegankelijkheid’ ‘Spraak’ en schakel ‘Spreek scherm uit’ in. Ga vervolgens naar een app en swipe vanaf de bovenkant met twee vingers omlaag. Alle tekst op de pagina wordt dan voorgelezen.

De lettergrootte aanpassen

Je kunt de lettergrootte aanpassen in alle apps die dynamische tekst ondersteunen. Daarvoor ga je naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toegankelijkheid’ en schakel ‘Grotere tekst’ in. Vervolgens kies je de gewenste lettergrootte.

Visuele waarschuwingen

Je iPhone kan je een visuele waarschuwing geven bij inkomende gesprekken en berichten. Ga naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toegankelijkheid’ en schakel ‘Led-flits bij melding’ in.

Je iPhone voor je laten typen

De dicteerfunctie gebruik je als je liever praat dan typt. Tik op de microfoonknop op de onderste rij van het toetsenbord en spreek de tekst uit die je wilt invoeren. iPhone zet je gesproken woorden vervolgens om in geschreven tekst.

Ondertiteling en bijschriften

Als je de ondertiteling en bijschriften in films en tv-programma’s wilt inschakelen, ga je naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toegankelijkheid’. Je kunt zelfs de grootte, het lettertype en de kleur van de tekst aanpassen.

Toegang tot één app beperken

Met begeleide toegang kun je je iPhone, iPad of iPod touch tijdelijk beperken tot één enkele app en bepalen welke appfuncties beschikbaar zijn. Je kunt zelfs tijdslimieten instellen. Handig voor kinderen. Ga naar ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ ‘Toegankelijkheid’ en tik op ‘Begeleide toegang’. Daar vind je ook instructies voor het gebruik.

Bekijk meer tips en trucs over toegankelijkheid

KompasNaar boven

Swipe naar links in Kompas en ga naar waterpas of hellingmeter.

Zoek mijn iPhoneNaar boven

Als je je iPhone kwijt bent, kan Zoek mijn iPhone je helpen je toestel terug te vinden. Via ‘Instellingen’ ‘iCloud’ kun je deze functie inschakelen. Schakel ‘Stuur laatste locatie’ in om de laatst bekende locatie van je iPhone naar Apple te sturen als de batterijlading tot een kritisch niveau is gedaald.