OS X. Precies dat wat een Mac een Mac maakt.

OS X is het besturingssysteem van elke Mac. Het is gebaseerd op het oersolide UNIX en zo gemaakt dat de mogelijkheden van de hardware optimaal worden benut. Het is bovendien zo ontworpen dat jij zo intuïtief mogelijk in een geïntegreerde omgeving kunt werken.

Software en hardware. Voor elkaar gemaakt.

OS X is gemaakt om het beste uit je Mac te halen. Je profiteert daardoor van een volledig geïntegreerd systeem waarvan alle onderdelen naadloos samenwerken. Het werkt samen met de processor in je Mac om de best mogelijke prestaties te leveren. En ook met het uiterst gevoelige trackpad op Mac-notebooks, waardoor Multi‑Touch-bewegingen heel natuurlijk aanvoelen. Technologieën als Power Nap zorgen ervoor dat het hele systeem ook in de slaapstand up-to-date blijft, door optimaal gebruik te maken van de hardware van de Mac.1 En dankzij geavanceerde energiebesparende technologieën als Timer Coalescing en App Nap, zorgt OS X ervoor dat de batterij zo lang mogelijk meegaat. Het is bovendien geoptimaliseerd voor de hoge resolutie van het Retina-display van de snelle MacBook Pro.

Makkelijk te leren. Makkelijk te gebruiken. Makkelijk om van te houden.

Alles is ontworpen met eenvoud en intuïtiviteit als uitgangspunt. Dat geldt voor het bureaublad dat je ziet als je je Mac opstart, maar ook voor de programma’s die je elke dag gebruikt. Wat je ook zoekt en wat je ook wilt delen of doen, op een Mac is het heel eenvoudig. Je kunt je Mac bedienen met eenvoudige, intuïtieve bewegingen. Via het Dock open je makkelijk je favoriete programma’s. Launchpad biedt snel toegang tot alle programma’s die je hebt. In de Finder kun je simpel door bestanden bladeren en bestanden ordenen. Met Spotlight vind je in een handomdraai het gewenste bestand. Je kunt je programma’s en de software van het besturingssysteem zelfs automatisch laten bijwerken. En soms hoef je helemaal niets te doen, want een Mac doet heel veel zelf.

Multi‑Touch, maar dan voor de Mac.

Multi‑Touch-bewegingen werken het best op het horizontale oppervlak van een trackpad. Het voelt dan ook heel natuurlijk om op je Mac te navigeren door met je vingers te tikken, te scrollen, te knijpen en te vegen. En omdat Apple de hardware en de software zelf maakt, kun je met Multi‑Touch-bewegingen uiterst nauwkeurig werken. Wanneer je naar beneden scrolt, scrolt je document omlaag. Scrol je omhoog, dan volgt de webpagina je op de voet. Veeg je naar links, dan worden je foto’s naar links verplaatst. Dankzij deze en andere bewegingen voelt alles wat je doet op je Mac gemakkelijk, intuïtief en leuk.

Ontworpen met één doel: krachtige prestaties.

Om krachtige dingen simpel te maken heb je uiterst geavanceerde technologie nodig. OS X zit er vol mee. Het is gebaseerd op het oersolide, beproefde UNIX dat zorgt voor ongeëvenaarde stabiliteit en toonaangevende ondersteuning biedt voor internetstandaarden. Het maakt optimaal gebruik van de multicore Intel-processors in elke nieuwe Mac. En dankzij de geweldige grafische mogelijkheden zijn programma’s als Aperture en Final Cut Pro voor foto- en videobewerking krachtiger dan ooit.

Geavanceerde mogelijkheden voor drukke professionals. En eigenlijk iedereen.

Als desktopbesturingssysteem biedt OS X krachtige manieren om taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende manieren bestanden ordenen en zoeken, of ze nu op je Mac, op een server of in iCloud staan. Met Finder-tabbladen kun je meerdere Finder-vensters combineren, zodat je al je bestanden in één venster kunt openen en ordenen. En met tags kun je je bestanden ordenen en later gemakkelijk terugvinden met een zoekopdracht of door gewoon op een tag in de navigatiekolom van de Finder te klikken. Als je graag met verschillende programma’s tegelijk werkt, biedt Mission Control je een helikopterview van alles op je systeem. Een tweede beeldscherm kun je gewoon op je Mac aansluiten, want je hoeft niets te configureren. En als je Apple TV hebt hoef je zelfs niets aan te sluiten, want je HD-tv kun je via je draadloze netwerk als volledig functioneel beeldscherm gebruiken.

Als je weg bent van je iPhone of iPad, zul je ook weg zijn van je Mac.

Als je al een iPhone of iPad gebruikt, zul je ook op de Mac gemakkelijk je weg kunnen vinden. OS X en iOS bevatten namelijk veelal dezelfde software en functies, waaronder Safari, Mail, Contacten, Agenda en Kaarten. En dankzij iCloud werken de programma’s op je Mac samen met de apps op je iOS-apparaten.2 Alles wat je op je Mac doet in programma’s als Mail, Contacten en Agenda gebeurt ook op je andere apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld een contactpersoon of agenda-activiteit toevoegt op je iPhone, worden deze gegevens ook op je Mac getoond. Je kunt een routebeschrijving van je Mac naar je iPhone sturen. Wanneer je op je Mac een afspraak aan je agenda toevoegt, wordt op je iPhone een melding weergegeven. En je kunt zelfs in iMessage een gesprek beginnen op je iPhone en daarna verdergaan op je Mac.

Geweldige programma’s voor alles wat je dagelijks doet.

OS X bevat fantastische programma’s voor alles wat je elke dag doet: internetten, FaceTime-videogesprekken voeren, berichten versturen, routebeschrijvingen opvragen, je contactgegevens beheren, e‑mail versturen en nog veel meer. Omdat Apple deze programma’s speciaal voor OS X heeft gemaakt, zijn ze volledig in het besturingssysteem geïntegreerd en werken ze perfect samen. Zo kun je met een paar klikken een kaart van een adres weergeven door op contactgegevens te klikken, via een e‑mailbericht een afspraak aan je agenda toevoegen of een webpagina delen zonder het programma te verlaten. Omdat het om native programma’s gaat, en dus niet om webprogramma’s in een browser, profiteren ze bovendien optimaal van de kracht van je Mac, waardoor ze zo snel werken als maar mogelijk is. Als er updates beschikbaar zijn, worden die automatisch voor je gedownload. En omdat de Mac App Store is ingebouwd, vind je heel makkelijk nog meer fantastische programma’s.

Werk de hele dag buiten de deur. Aan de batterij zal het niet liggen.

OS X is krachtig. Maar ook ontworpen om zuinig te zijn. Geavanceerde technologieën als App Nap en Timer Coalescing zijn in het besturingssysteem ingebouwd en werken samen met je Mac om energie te besparen wanneer dat maar mogelijk is, zelfs tussen toetsaanslagen in. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond, dus je merkt er niets van maar je bespaart wel energie. Hierdoor kun je langer werken of spelletjes spelen zonder de batterij op te laden: op de 13-inch MacBook Air tot maar liefst 12 uur en op het 11-inch model tot 9 uur.3 OS X bevat ook functies die je helpen om je Mac buiten de deur te gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld automatisch verbinding gemaakt met bekende Wi‑Fi-netwerken. Je kunt eenvoudig gegevens naar andere Macs overbrengen dankzij AirDrop, waarmee je draadloos bestanden naar computers in de buurt kunt sturen, zelfs zonder internetverbinding. En vanuit de sluimerstand is je Mac direct gebruiksklaar. Je kunt je Mac dus altijd meteen gebruiken, waar en wanneer je hem ook nodig hebt.

In alles klinkt veiligheid door.

Elke Mac is ontworpen met geavanceerde technologieën die nauw samenwerken om gegevens continu onder de loep te nemen, te versleutelen en bij te werken – en je Mac uiteindelijk nog veiliger te maken. OS X bevat een groot aantal functies ter bescherming van je Mac en je gegevens. Dankzij Gatekeeper kun je veiliger programma’s downloaden en installeren. FileVault beschermt gegevens met behulp van krachtige versleutelingstechnologieën. Sandboxing beschermt je systeem door programmagegevens apart te houden van andere programma’s, maar ook van je systeem en je eigen gegevens. Met ‘Zoek mijn Mac’ kun je onder meer je kwijtgeraakte Mac op een kaart terugvinden en bijvoorbeeld op afstand een toegangscode instellen. Door je privacy-instellingen aan te passen houd je zelf controle over je persoonlijke informatie. De beste manier om te zorgen dat je Mac altijd beschikt over de nieuwste beveiligingsfuncties? Software-updates installeren – de Mac App Store laat je weten wanneer er een update beschikbaar is. En omdat OS X Mavericks gratis is, is het gemakkelijker dan ooit om je Mac veilig te houden.

Meer informatie over de beveiligingsfuncties van OS X

Compatibel met Windows.

De flexibiliteit en kracht van OS X maken het mede mogelijk dat een Mac zich in elke omgeving thuis voelt, ook in een Windows-netwerk. Wil je je bestanden, foto’s en andere gegevens overzetten vanaf een Windows-pc? In OS X doe je dat heel eenvoudig met de Migratie-assistent. Als je Windows op je Mac wilt draaien, kan dat met Boot Camp.4 OS X ondersteunt standaard de nieuwste versie van Microsoft Exchange Server, zodat je je Mac zowel thuis als op je werk kunt gebruiken en altijd de beschikking hebt over je berichten, vergaderingen en contactpersonen. En natuurlijk kun je populaire bestandsstructuren als jpg, pdf en MP3 gebruiken, en Microsoft Word-, Excel- en PowerPoint-documenten.

Meer informatie over de compatibiliteit van OS X

Geïntegreerde toegankelijkheid.

OS X is standaard uitgerust met een uitgebreide serie hulpmiddelen waardoor mensen met een handicap op de Mac kunnen werken. Ze bevatten een groot aantal functies die je in geen enkel ander besturingssysteem vindt. Met VoiceOver (beschikbaar in meer dan 30 talen) kunnen blinden of slechtzienden hun computer besturen met toetscombinaties of vingerbewegingen op een Multi‑Touch-trackpad. Schakelbediening laat je eenvoudiger door menu’s navigeren en bijvoorbeeld het volume en de helderheid bijstellen of media afspelen en verwijderen. Meer dan 40 brailleleesregels (waaronder Bluetooth-leesregels) en vele andere toegankelijkheidsvoorzieningen worden ondersteund, zoals dynamische beeldvullende vergroting, afspelen van ondertiteling en een schaalbaar scherm.

Meer informatie over toegankelijkheidsvoorzieningen in OS X

  • Visuele hulpmiddelen
  • Auditieve hulpmiddelen
  • Fysieke en motorische hulpmiddelen
  • Taalbeheersing en leren