Compleet nieuwe functies in OS X Yosemite.

OS X Yosemite heeft een prachtige nieuwe vormgeving, handige nieuwe verbindingsmogelijkheden tussen je Mac en je iOS-apparaten, en indrukwekkende nieuwe voorzieningen voor de apps die je het meest gebruikt.

Toegankelijkheid

Uitgebreide VoiceOver-ondersteuning voor iBooks iBooks ondersteunt het lezen van ePub-documenten en interactieve Multi-Touch-studieboeken uitgebreid met VoiceOver.

Verbeterde leesmogelijkheden en navigatie in Safari en Mail Safari en Mail gebruiken dezelfde conventies voor tekstnavigatie, zodat je vloeiender tussen beide apps kunt schakelen. Mail ondersteunt inspringen bij berichten voor een betere navigatie bij reeksen met meerdere afzenders.

Snellere toegang tot de webrotor en onderdeelkiezer in Safari Surfen op het web wordt gestroomlijnder door snellere toegang tot de webrotor en onderdeelkiezer, zodat je efficiënter door webpagina’s kunt navigeren.

Betere stem voor Alex Alex is uitgebreid en heeft een nog vloeiender klinkende, menselijke stem voor gebruikers van VoiceOver en tekst-naar-spraak – met verbeterde uitspraak, betere woordsynthese en meer betekenisvolle intonatie.

Nieuwe aangepaste panelen voor bediening met schakelaars Je kunt onder meer kiezen voor aanvullende achtergrondkleuren voor knoppen. En voor de mogelijkheid iets te laten uitspreken of afspelen wanneer een paneelknop wordt gemarkeerd.

Schakelbewerking vasthouden In OS X Yosemite kun je je schakelaar gebruiken om een bewerking vast te houden, zodat je herhaaldelijk een geselecteerde schermknop kunt indrukken.

Bewerken en opmaken van gedicteerde tekst In OS X Yosemite zijn meer dan vijftig opdrachten voor bewerking en opmaak aan de dicteerfunctie toegevoegd. Dus je kunt je Mac vertellen een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. En zo vaak iets veranderen als je wilt.

Nieuwe dicteertalen Dicteren kan nu in meer dan veertig ondersteunde talen.

Differentiëren zonder kleur Voor mensen die kleurenblind zijn, geeft OS X Yosemite visuele aanwijzingen voor statusveranderingen.

Transparantie verminderen In OS X Yosemite kun je de transparantie verminderen om de leesbaarheid te vergroten.

Videobeschrijvingen Elke systeembrede videospeler in OS X – zoals QuickTime Player en iTunes – ondersteunt het selecteren en afspelen van beschrijvend materiaal bij video’s.

Hebreeuwse stem VoiceOver in OS X Yosemite bevat een nieuwe Hebreeuwse stem.

Nieuwe wijzerfuncties in Schakelbediening Schakelbediening biedt nieuwe scrolopties voor de wijzer, meer snelheidsregelaars en ondersteuning voor meerdere beeldschermen.

Contrastverbetering OS X Yosemite biedt een instelling voor hoger contrast om beter onderscheid te kunnen maken tussen achtergronden en schermonderdelen.

Terug naar boven

AirDrop

AirDrop met iOS AirDrop werkt nu tussen Mac en iOS. Dus met een paar klikjes kun je een bestand op je Mac via AirDrop naar een Mac of iOS-apparaat in de buurt versturen.

Overal bestanden ontvangen Met AirDrop in OS X Yosemite kun je ook bestanden ontvangen als AirDrop niet geselecteerd is in de Finder. Je kunt ervoor kiezen beschikbaar te zijn voor je contacten of voor iedereen. Als je een bestand krijgt toegestuurd, zie je een melding. Daar klik je op om het te downloaden.

Automatisch downloaden Als je AirDrop gebruikt om een bestand te versturen tussen twee apparaten die dezelfde Apple ID hebben, wordt het bestand automatisch naar het ontvangende apparaat gedownload. Zo kun je snel een bestand van je ene naar je andere apparaat sturen.

Terug naar boven

Automatisering

JavaScript voor automatisering Met OS X Yosemite is JavaScript een bruikbare OSA-scripttaal met ondersteuning voor het maken van applets en toegang tot Cocoa-frameworks.

Scripteditor Scripteditor is opnieuw ontworpen en aangepast aan het nieuwe uiterlijk van OS X Yosemite en bevat volledige ondersteuning voor JavaScript voor automatisering.

Dicteercommando’s OS X Yosemite heeft een nieuwe Automator-sjabloon voor het maken van spraakgestuurde workflows, die beschikbaar zijn wanneer de dicteerfunctie in OS X wordt gebruikt.

Automatische voortgangsindicatoren Scripts en applets kunnen profiteren van ingebouwde scripteigenschappen om automatisch geïntegreerde voortgangsindicatoren en dialoogvensters weer te geven.

Overal ASOC Alle AppleScript-scripts en -applets kunnen gebruikmaken van AppleScript/Objective-C voor toegang tot de Cocoa-frameworks.

Optionele handler-parameters AppleScript-scripts en ‑bibliotheken ondersteunen het gebruik van optionele parameters, zelfs scriptbibliotheken met terminologie-interfaces.

Terug naar boven

Agenda

Dagweergave Focus op vandaag met de volledig vernieuwde dagweergave. Met het infovenster op volledige hoogte zijn alle gegevens van een activiteit gemakkelijk te vinden.

Activiteiten automatisch aanvullen Met Agenda in OS X Yosemite maak je moeiteloos nieuwe activiteiten. Terwijl je een titel invult, geeft Agenda suggesties voor een naam op basis van eerdere activiteiten. Als je een suggestie accepteert, worden alle gegevens overgenomen, inclusief deelnemers en locatie. Je kunt een dag en tijd aan de titel toevoegen, zoals ’morgen 12 uur’. Agenda zet de afspraak dan automatisch op de juiste plaats.

Een nummer bellen Agenda herkent telefoonnummers. Klik op een telefoonnummer en het wordt gebeld met je iPhone.

Gezinsagenda Er wordt automatisch via iCloud een gezinsagenda aangemaakt voor alle leden van het Delen met gezin-account. Elke deelnemer kan activiteiten inzien en wijzigen.

Doorlopend scrollen in jaarweergave Je kunt van jaar tot jaar scrollen door omhoog en omlaag te swipen op de muis of het trackpad.

Handoff Met Handoff kan een activiteit of datum die je op het ene apparaat bekijkt, op een ander apparaat worden geopend.

Maankalender Agenda bevat nu een Chinese, Hebreeuwse en Islamitische maankalender. De maandatums worden naast de gregoriaanse datums weergeven.

Terug naar boven

Contacten

Bellen met iPhone Je kunt al je contacten op je iPhone bellen met een tikje op hun telefoonnummer.

Beltoon instellen Je kunt nu een aangepaste beltoon voor elk contact instellen. Als je wordt gebeld door een bekende, wordt de gekozen beltoon afgespeeld op je Mac.

Handoff voor contacten Contacten werkt samen met Handoff, dus als je een contact bekijkt op je iPhone, krijg je ook op je Mac snel toegang tot dat contact.

Verjaardag volgens de maankalender In OS X Yosemite kun je verjaardagen volgens de maankalender invoeren in Contacten. Agenda herkent ze en laat ze naast de corresponderende gregoriaanse datums zien.

Terug naar boven

Vormgeving

Dock Het Dock is opnieuw ontworpen, is nu eenvoudiger en nog meer gestroomlijnd.

Appsymbolen De vernieuwde appsymbolen geven het Dock een harmonieuze uitstraling – maar zijn nog steeds even snel herkenbaar.

Nieuw systeemlettertype OS X Yosemite heeft systeembreed een modern, gemakkelijk te lezen lettertype dat er vooral geweldig uitziet op een Retina-display.

Knop voor volledig scherm Voortaan geef je je apps op volledige schermgrootte weer met de groene knop, waardoor geen aparte knop meer nodig is.

Transparantie De transparante navigatiekolom geeft een beeld van wat achter het actieve venster zit, zodat je kunt zien waar je apps zijn. Ook de knoppenbalken zijn enigszins transparant, zodat je ook daar kunt zien wat er achter zit.

Donkere menubalk, donker Dock Je kunt nu menubalken en het Dock donker maken. Ideaal voor professionele foto- en video-omgevingen.

Terug naar boven

FaceTime

Nieuwe vormgeving Dankzij het nieuwe uiterlijk van FaceTime kun je nu nog gemakkelijker audio- en videogesprekken beginnen of beantwoorden.

Bellen Als je iPhone in de buurt is, kun je een nummer bellen om direct vanuit FaceTime op je Mac een audiogesprek te voeren.

Telefoonnummer invoeren Voer in het zoekveld van FaceTime een nummer in om iemand te bellen.

iCloud-gespreksgeschiedenis Je gespreksgeschiedenis wordt nu gesynchroniseerd met al je apparaten. Als je een gesprek mist op je iPhone, kun je eenvoudig terugbellen vanaf je Mac.

Aangepaste beltonen Je kunt aangepaste beltonen instellen zodat je direct weet wie er belt. Je kunt per contactpersoon een unieke beltoon opgeven, of verschillende beltonen om onderscheid te maken tussen audio- en videogesprekken.

Antwoorden vanuit inlogscherm Als er een FaceTime-gesprek binnenkomt terwijl het scherm vergrendeld is, kun je meteen de oproep beantwoorden zonder je wachtwoord in te voeren.

Wisselgesprek Als er een FaceTime-gesprek binnenkomt terwijl je al met iemand in gesprek bent, kun je je huidige gesprek in de wacht zetten om het andere gesprek te beantwoorden.

Terug naar boven

Delen met gezin

Delen met gezin-account instellen Delen met gezin kan worden geconfigureerd in Systeemvoorkeuren. De organisator van het gezin kan tot vijf gezinsleden uitnodigen om aan de groep deel te nemen. De leden ontvangen een e‑mail. Zodra ze het lidmaatschap accepteren, zijn ze lid van de groep.

Gedeelde aankopen Gezinsleden krijgen direct toegang tot elkaars aangekochte muziek, films, boeken en apps op hun Mac.

Toestemming vragen Je kunt accounts voor je kinderen zo instellen dat toestemming gevraagd moet worden voordat ze iets kunnen kopen. Als ze hierom vragen, krijg jij een melding op je Mac of iOS-apparaat en kun je het artikel in de Store bekijken. Pas als jij je goedkeuring geeft, wordt het naar het apparaat van het kind gedownload.

Gedeeld fotoalbum voor het gezin Voor elk gezinslid wordt automatisch een gedeeld fotoalbum aangemaakt. De leden kunnen foto’s, video’s en opmerkingen delen. Het album blijft automatisch up-to-date.

Gedeelde gezinsagenda Er wordt automatisch via iCloud een gezinsagenda aangemaakt voor alle leden van het Delen met gezin-account. De leden kunnen de agenda bekijken, bewerken en nieuwe activiteiten toevoegen.

Gedeelde gezinsherinneringen De Herinneringen-app bevat automatisch een lijst met gedeelde herinneringen voor elk gezinslid. Elke deelnemer kan de lijst bekijken en bewerken.

Terug naar boven

Finder

iCloud Drive iCloud Drive is gemakkelijk te vinden onder Favorieten in de navigatiekolom van de Finder en is ook opgenomen in de panelen ‘Open’ en ‘Bewaar’. De documentbibliotheken van iOS-apps zijn nu ook toegankelijk vanaf je Mac.

Namen van meerdere bestanden wijzigen Je kunt snel een reeks bestanden in de Finder een andere naam geven. Selecteer de bestanden en kies ‘Wijzig naam’. Je kunt ook aangepaste tekst en cijfers aan elke bestandsnaam toevoegen.

Tags naar het Dock slepen Je kunt nu een tag van de navigatiekolom van de Finder naar het Dock slepen zodat je snel toegang hebt tot alle bestanden met die tag.

Terug naar boven

Handoff

Verder waar je gebleven was Als je apparaten bij elkaar in de buurt zijn, kun je ze automatisch activiteiten aan elkaar laten doorgeven. Als je bijvoorbeeld een mail schrijft op je iPhone en naar je Mac loopt, staat je mail daar klaar en kun je direct verder waar je gebleven was.

Systeemintegratie Handoff werkt met Mail, Safari, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda, Contacten, Notities, Keynote, Numbers en Pages.

Mac naar iOS en iOS naar Mac Je kunt een activiteit van je Mac doorgeven aan je iPhone of iPad, of van je iPhone of iPad aan je Mac.

App naar website Handoff werkt tussen iOS-apps en Safari. Je kunt ergens aan beginnen in een app op je iPhone en verder gaan op de bijbehorende website in Safari op je Mac.

Terug naar boven

iCloud Drive

Elk bestand bewaren Je kunt elk bestand bewaren in iCloud en het openen op je Mac, iPhone, iPad of zelfs Windows-pc.

Toegang vanaf alle apparaten Je kunt de meest recente versies van je bestanden in iCloud Drive openen vanaf je Mac, iPhone, iPad en Windows-pc.

Bestanden ordenen iCloud Drive werkt net als alle andere mappen in OS X. Je kunt bestanden verslepen om ze toe te voegen, ordenen met mappen en tags, en zelfs zoeken met Spotlight.

iOS-bestanden bekijken Documentbibliotheken van iOS-apps zijn toegankelijk vanaf je Mac, dus je kunt een tekening die je op je iPad hebt gemaakt gewoon bewerken op je Mac.

Offline beschikbaar Bestanden in iCloud Drive zijn ook beschikbaar op je Mac als je geen internetverbinding hebt. Wijzigingen die je doorvoert terwijl je offline bent, worden automatisch gesynchroniseerd zodra je Mac weer online is.

Terug naar boven

Instant Hotspot

Gemakkelijk instellen Als je iPhone en Mac bij elkaar in de buurt zijn, kan je Mac automatisch verbinding maken met de persoonlijke hotspot op je iPhone – zonder ingewikkelde configuratie. Je kunt gewoon je iPhone selecteren in het wifimenu.

Automatisch verbinden Als je je hotspot één keer gebruikt hebt, wordt de volgende keer dat je een internetverbinding wilt hebben, gevraagd of je die opnieuw wilt gebruiken.

iPhone-status Je kunt de status van je iPhone-batterij en de signaalsterkte zien in de menubalk op je Mac. Een klik op het wifisymbool is voldoende.

Energiezuinig Instant Hotspot denkt aan de levensduur van je batterij door automatisch de verbinding te verbreken zodra je je Mac niet gebruikt.

Efficiënt datagebruik Je Mac gaat efficiënt om met de dataverbinding van je iPhone om je abonnement zo min mogelijk te belasten. Als je de hotspot van je iPhone gebruikt, stelt je Mac activiteiten die niet meteen noodzakelijk zijn uit, zoals volledige back-ups en het downloaden van software-updates.

Terug naar boven

Mail

Mail Drop Met Mail Drop kun je gemakkelijk grote bijlagen versturen. Ideaal voor het delen van video’s, presentaties en mappen met afbeeldingen via e‑mail. Je kunt bestanden van tot wel 5 GB versturen.

Markering Je kunt direct in Mail afbeeldingen annoteren en formulieren invullen. Als iemand een bestand stuurt dat je moet invullen of annoteren, hoef je Mail niet te verlaten, een nieuw bestand te bewaren of het opnieuw in een antwoordmail te plaatsen: je vult je annotaties gewoon direct in je antwoord in.

Pdf-formulieren invullen Een pdf-formulier kun je snel invullen zonder Mail te verlaten.

Handtekening toevoegen Je voegt moeiteloos je eigen handtekening toe aan een afbeelding of pdf-formulier. Direct in Mail. Gebruik je trackpad om je handtekening te zetten of maak een foto ervan met de camera op je Mac. Je kunt je handtekening bewaren om later te gebruiken met de Markering-functie of om formulieren in te vullen in Voorvertoning.

Een afbeelding annoteren Met de Markering-knoppenbalk kun je eenvoudig tekst en vormen aan afbeeldingen en pdf’s toevoegen. Je kunt zelfs je trackpad gebruiken om vormen te tekenen. Markering zorgt dat ze er netjes uitzien.

Handoff Mail werkt met Handoff, dus je kunt aan een mail beginnen op het ene apparaat en gewoon verder gaan op het andere.

Verbeterde zoekfunctie De zoekfunctie in Mail herkent spelfouten en geeft suggesties op basis van de juiste spelling.

Terug naar boven

Kaarten

Kaarten op vectorbasis in China Voor gebruikers in China zijn er nu gedetailleerde kaarten op vectorbasis met vloeiende zoomopties.

Handoff Kaarten werkt met Handoff, dus je kunt gemakkelijk zoekacties, routebeschrijvingen en locaties delen tussen je apparaten.

Terug naar boven

Berichten

Sms-berichten sturen en ontvangen Tekstberichten die naar je iPhone worden gestuurd, worden weergegeven in Berichten op je Mac – wat voor telefoon je vrienden ook gebruiken om ze te versturen.

Gedeelde locaties bekijken Als je vrienden hun locatie hebben gedeeld met een iPhone, kun je ze volgen in Berichten op je Mac.

Een titel voor een gesprek Geef je groepsgesprekken een titel zodat je ze gemakkelijker kunt terugvinden en beheren. De titels zijn zichtbaar voor alle deelnemers aan het gesprek.

Mensen toevoegen en verwijderen Je kunt op elk moment deelnemers aan een groepsgesprek toevoegen. En deelnemers verwijderen gaat net zo gemakkelijk.

Een gesprek op stil zetten Als je even niet gestoord wilt worden, kun je meldingen voor gesprekken op stil zetten. Je kunt berichten wel gewoon blijven lezen wanneer je maar wilt.

Een gesprek verlaten Je kunt een groepsgesprek op elk moment verlaten.

Alle bijlagen bekijken Je kunt snel alle afbeeldingen, video’s en andere bijlagen bekijken die in een gesprek zijn gedeeld. Klik twee keer op een miniatuur om het bestand te openen.

Soundbites Vanuit Berichten kun je snel een audiobericht sturen. Je neemt je stem op en stuurt het audiofragment naar je vrienden die de opname in hun gesprek kunnen beluisteren.

Bellen via iPhone Klik op een telefoonnummer in de Berichten-app om direct vanaf je Mac te bellen.

Schermdeling Als je via Berichten met iemand in gesprek bent, kun je nu vanuit de app je scherm delen.

Gesprek doorgeven Berichten werkt met Handoff, dus je kunt het gesprek direct openen op elk van je apparaten.

Terug naar boven

Notities

Notities doorgeven Notities werkt met Handoff, dus je kunt een notitie die je op het ene apparaat bekijkt, direct op een ander apparaat openen.

Terug naar boven

Berichtencentrum

Vandaag-weergave In de Vandaag-weergave zie je de activiteiten voor de dag, herinneringen en zelfs verjaardagen. En ook de planning voor morgen.

Nieuwe widgets toevoegen Nieuwe widgets van andere ontwikkelaars vind je in de Mac App Store. Ze verschijnen in de widget-lade, en je kunt ze gewoon naar de Vandaag-weergave slepen.

Aanpasbaar Je kunt de Vandaag-weergave aanpassen met handige widgets. Klik in de lade op het groene plusteken rechts van een widget om deze toe te voegen. Versleep de widgets naar de gewenste plaats.

Agenda Via de Agenda-widget kun je snel je planning voor de dag bekijken.

Weer Het weer in de door jou gekozen steden. De steden die je kiest in de Weer-app op je iOS-apparaat verschijnen ook op je Mac en omgekeerd.

Aandelen Hier vind je actuele aandelenkoersen en indexgegevens. De aandelen die je kiest voor de Aandelen-app op je iOS-apparaat worden gesynchroniseerd met de Vandaag-weergave op je Mac en vice versa.

Wereldklok Kies van welke steden je de tijd wilt zien. Je kunt net zoveel klokken toevoegen als je wilt.

Rekenmachine Snelle berekeningen kun je maken vanuit elke app in OS X – ook in schermvullende weergave.

Sociale netwerken Berichten versturen of statusupdates posten op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Herinneringen Overzicht van zaken waar je een herinnering van krijgt. Klik erop als iets voltooid is.

Overzicht van morgen Een overzicht van wat je morgen te wachten staat.

Terug naar boven

Bellen

Binnenkomende gesprekken ontvangen Word je gebeld op je iPhone? Dan kun je opnemen op je Mac. Als je in de ene kamer aan het werk bent op je Mac, en je iPhone ligt in een andere kamer, dan kun je het gesprek aannemen zonder je telefoon te pakken.

Bellen Ook zelf iemand bellen kan voortaan vanaf je Mac. Gesprekken worden doorgezet naar je telefoon via je bestaande nummer. Degene die je belt, ontvangt gewoon een telefoontje, net als anders.

Altijd bellen Overal waar je een telefoonnummer ziet op je Mac, kun je dit aanklikken en bellen. Je kunt op een nummer klikken in Contacten, Agenda, Mail, Berichten of Spotlight. Of het selecteren in Safari of een document.

Beltonen Alle aangepaste beltonen op je iPhone klinken op je Mac precies hetzelfde. Je kunt extra beltonen toevoegen in Contacten, zodat je weet wie er belt. Geef per contactpersoon een unieke beltoon op of zelfs verschillende. Zo kun je onderscheid maken tussen een FaceTime- en een gewoon telefoongesprek.

Wisselgesprek Als iemand belt terwijl je al in gesprek bent, kun je het huidige gesprek in de wacht zetten en het andere gesprek beantwoorden, net als op je iPhone.

Gesprekken samenvoegen Je kunt twee gesprekken samenvoegen om een groepsgesprek te starten.

Gesprek weigeren met bericht Als je een gesprek moet weigeren, kun je de beller een sms sturen of een herinnering instellen om terug te bellen.

Zelfde wifinetwerk Je kunt bellen en gebeld worden via je Mac als je Mac en iPhone zich op hetzelfde wifinetwerk bevinden. Het werkt zelfs als je telefoon bijvoorbeeld in een andere kamer wordt opgeladen.

Handoff naar telefoon Als je een gesprek bent begonnen op je Mac maar je staat op het punt om te vertrekken, dan kun je verder gaan op je iPhone.

Antwoord vanuit inlogscherm Als er wordt gebeld terwijl je Mac in de sluimerstand staat, dan kun je het gesprek beantwoorden vanaf het inlogscherm.

Toetstonen Cijfers intoetsen tijdens een gesprek kan gewoon met het toetsenbord van je Mac.

Terug naar boven

Voorvertoning

Een pdf ondertekenen op je trackpad Je kunt je handtekening op documenten plaatsen door je naam te schrijven op je trackpad.

Vormen Je kunt je trackpad gebruiken om vormen te tekenen. Markering zorgt ervoor dat ze er netjes uitzien.

Loep Met de nieuwe loep kun je inzoomen op een deel van een afbeelding.

Terug naar boven

Herinneringen

Handoff en herinneringenlijst Herinneringen zijn compatibel met Handoff, dus je kunt eenvoudig een lijst met herinneringen naar een ander apparaat overzetten.

Aangepast gepland schema Je kunt herinneringen zo instellen dat ze op gezette tijden worden herhaald.

Terug naar boven

Safari

Strakkere knoppenbalk Dankzij de strakke nieuwe knoppenbalk is er meer ruimte voor het bekijken van websites – en dat is vooral handig als je op een MacBook werkt.

Favorietenweergave Met de favorietenweergave vind je je meest bezochte websites gemakkelijk terug. Klik in het slimme zoekveld en je ziet een raster met symbolen van je favoriete websites.

Spotlight-suggesties Terwijl je iets typt in het slimme zoekveld, laat Safari je Spotlight-suggesties zien uit Wikipedia, Kaarten, iTunes en andere bronnen, plus suggesties uit je zoekmachine.

Scrollen door tabbladen Als je veel tabbladen open hebt staan, kun je er in de tabbladbalk met twee vingers naar links of rechts doorheen scrollen.

Tabweergave Met één klik zie je alle geopende tabs – zelfs die op je andere apparaten. Tabbladen van dezelfde website worden gegroepeerd weergegeven, zodat je ze eenvoudiger kunt beheren. Selecteer een tabblad door erop te klikken.

Tabbladen sluiten op andere apparaten In de tabweergave kun je tabbladen sluiten die je op een ander apparaat hebt geopend.

Geopende tabbladen zoeken Om een bepaald tabblad te vinden, kun je zoeken op de url of op een woord uit de paginatitel. Typ je zoekterm in de tabweergave en Safari vindt overeenkomende tabbladen.

Snel zoeken op websites Met snel zoeken op websites in OS X Yosemite kun je de websites die je het vaakst bezoekt eenvoudig doorzoeken. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt opgezocht op yelp.com, biedt Safari de optie de Yelp-site te doorzoeken vanuit het slimme zoekveld. Je hoeft dus niet eerst naar yelp.com te gaan.

Langer kijken naar Netflix Doordat Safari standaard energiezuinige video-ondersteuning biedt voor Netflix, kun je tot drie uur langer kijken.

RSS in de navigatiekolom Je kunt RSS-feeds van bezochte websites toevoegen aan Gedeelde koppelingen, waardoor ze snel bereikbaar zijn vanuit de navigatiekolom.

Gegevens importeren uit andere browsers Inloggegevens voor websites, geschiedenis en bladwijzers van Chrome en Firefox kun je importeren in Safari.

Privémodus Je kunt een apart Safari-venster openen om te internetten in de privémodus. De andere Safari-vensters blijven in de standaardmodus. Als je een venster gebruikt in de privémodus, wordt je geschiedenis niet bewaard, verschijnen je tabbladen niet op je andere apparaten en worden cookies en andere gegevens van bezochte websites gewist zodra je het venster sluit.

DuckDuckGo DuckDuckGo is nu een ingebouwde optie in het slimme zoekveld. Deze zoekmachine volgt gebruikers niet en bewaart geen persoonlijke gegevens en zoekopdrachten.

Strengere cookieblokkering Safari heeft een nieuwe, strengere optie voor het blokkeren van cookies van anderen. De instelling ‘Alleen van huidige website’ in het Privacy-paneel in Safari blokkeert alle cookies die niet afkomstig zijn van de website die je op dat moment bezoekt. Dit geldt ook voor cookies van een website die je eerder hebt bezocht.

iCloud-geschiedenis iCloud houdt je browsergeschiedenis up-to-date in Safari op je Mac, iPhone, iPad en iPod touch. Dus welk apparaat je ook gebruikt, je hebt altijd toegang tot de websites die je hebt bezocht.

Laatst bezochte websites delen Via de deelknop in de Safari-knoppenbalk kun je snel een link naar je vrienden sturen. Safari onthoudt zelfs of je een bepaalde persoon bijvoorbeeld een mail of sms met de link hebt gestuurd. Kies dezelfde persoon opnieuw en je kunt weer snel op dezelfde manier iets doorsturen.

Geschiedenis deels wissen In Safari kun je gemakkelijk je geschiedenis van het afgelopen uur of de dag wissen.

Vaak bezochte sites De websites die je het vaakst bezoekt, worden onder je favorieten weergegeven. Je kunt ze eenvoudig omhoog slepen om ze als favoriet te markeren.

Handoff en websites Met Handoff kun je snel websites uitwisselen tussen je Mac en je iOS-apparaten. Je kunt dus op een pagina beginnen op je Mac en verdergaan op je iPhone, iPad of iPod touch.

Standaard ondersteuning voor videosites Je kunt Netflix-video’s, de meeste YouTube-video’s en materiaal van andere sites in Safari bekijken zonder extra plugins.

WebGL Safari ondersteunt WebGL, een webtechnologie waarmee ontwikkelaars zonder plugin 3D-effecten in de browser kunnen gebruiken.

FTL JIT De nieuwe Fourth Tier LLVM JIT maakt snelle uitvoering van JavaScript mogelijk in geavanceerde webtoepassingen.

Terug naar boven

Schermdeling

Schermdeling met Apple ID In OS X Yosemite kun je eenvoudig je scherm met anderen delen. Het werkt met Apple ID, dus je kunt iemand vragen zijn scherm te delen door zijn Apple ID in te voeren.

Verzoeken blokkeren Je kunt bepaalde gebruikers uitsluiten van schermdeling.

Iedereen toestaan Voortaan kun je aangeven of je verzoeken voor schermdeling alleen van je contacten of van iedereen wilt toestaan.

Sessie onderbreken Je kunt schermdeling tijdelijk onderbreken, zodat de ander niet kan zien wat je op dat moment aan het doen bent.

Terug naar boven

SMB3

Versleuteling SMB3 biedt versleuteling over het gehele traject zodat gegevens worden beschermd en de communicatie met niet-vertrouwde netwerken wordt beveiligd. SMB3 in OS X Yosemite gebruikt AES-CCM voor versleuteling om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen client en server afgeschermd blijft.

Compatibel OS X Yosemite ondersteunt niet alleen SMB3 maar blijft ook ondersteuning bieden voor de protocollen SMB2, AFP en SMB voor bestandsdeling via netwerken, waarbij automatisch het juiste protocol wordt geselecteerd.

Energiezuinig Versleuteling en ondertekening van SMB3-verbindingen verloopt snel en energiezuinig. Zowel AES-CCM voor versleuteling als AES-CMAC voor ondertekening worden spectaculair versneld op moderne Intel-processors met ondersteuning voor AES-instructies.

Transparant opnieuw koppelen OS X Yosemite ondersteunt permanente ingangen voor transparante failover en koppelt opnieuw met zakelijke SMB3-bestandsservers.

Ondertekening Ter beveiliging tegen onderschepping en vervalsing voegt SMB3 een handtekening toe aan elk pakket dat via bedrading verzonden wordt. SMB3 maakt gebruik van AES-CMAC om de integriteit van de handtekening te verifiëren. Zo wordt gegarandeerd dat de pakketten niet zijn onderschept, gewijzigd of hergebruikt en dat de communicatie tussen de hosts wordt geverifieerd en goedgekeurd.

Terug naar boven

Sms

Sms-berichten versturen en ontvangen Tekstberichten die naar je iPhone zijn verstuurd, worden weergegeven in Berichten op je Mac – met wat voor telefoon ze ook verstuurd zijn.

Je gesprekken overal Nu sms- en mms-berichten op je Mac beschikbaar zijn, kun je al je gesprekken blijven volgen, welk apparaat jij of je vrienden ook gebruiken.

Klikken en sms’en Een sms-gesprek beginnen is heel eenvoudig. Je hoeft alleen een telefoonnummer aan te klikken in Contacten, Agenda of Safari en je kunt een sms sturen.

Terug naar boven

Spotlight

Nieuwe vormgeving Als je de Spotlight-app opent, verschijnt het zoekveld direct midden op je scherm.

Complete voorvertoning Rechts van het Spotlight-venster verschijnen handige informatieve voorvertoningen van je Spotlight-resultaten. Je kunt door documenten bladeren, foto’s bekijken en uitgebreide informatie bekijken van contacten en agenda-activiteiten.

Wikipedia Wikipedia-lemma’s kun je bekijken in Spotlight. Druk op Return of klik op een resultaat om de Wikipedia-pagina te bekijken voor meer informatie.

Kaarten Je ziet lokale resultaten voor restaurants, bedrijven en andere nuttige plaatsen. Spotlight laat een handig infovenster zien met een kaart, openingstijden, foto’s en andere informatie. Klik op de voorvertoning voor een routebeschrijving.

iTunes Spotlight zoekt in de iTunes Store zodat je meteen uitkomt bij de muziek, films en podcasts waarnaar je op zoek bent.

Populaire websites Spotlight laat de populairste website zien die met je zoekopdracht overeenkomt. Klik erop en de site wordt meteen geopend in je browser.

Nieuws Spotlight weet wat trending onderwerpen zijn en stemt de zoekresultaten daar ook op af.

Mac App Store Spotlight doet suggesties voor apps uit de Mac App Store. Zo ontdek je sneller nieuwe apps voor je Mac.

Bing-resultaten Spotlight laat resultaten uit Bing zien voor veelgezochte zoektermen.

iBooks Als er een boek bestaat dat te maken heeft met je zoekopdracht, dan laat Spotlight je resultaten uit iBooks zien, met een beschrijving. Klik erop en iBooks wordt geopend.

Conversie van eenheden Met Spotlight kun je nu maateenheden, valuta en meer omrekenen, direct vanuit het zoekveld. Je typt gewoon in wat je wilt omrekenen en de conversies worden rechts weergegeven.

Recente documenten voor apps Spotlight biedt snel toegang tot documenten waar je recent aan gewerkt hebt. Voer de naam van de app in en klik op het document om het te openen.

Verbeterd zoeken in Chinees en Japans Zoeken in Spotlight in het Chinees of Japans gaat sneller. De resultaten worden gegeven terwijl je typt, op basis van voorspelde karakters. Spotlight indexeert bovendien pinyin- en kana-vormen met de oorspronkelijke karakters, zodat resultaten sneller worden getoond, ongeacht hoe de gebruiker de zoekterm invoert.

Terug naar boven

Tekstinvoer

Verbeterde conversie en voorspelling Het Japanse toetsenbord in OS X Yosemite biedt verbeterde kandidaten voor conversie en voorspelling, zodat je sneller en nauwkeuriger tekst kunt invoeren.

Latijnse woorden uit katakana-yomi Je kunt katakana-yomi-tekens omzetten in woorden in Latijns schrift met de Japanse invoermethode.

Emoji invoeren met omschrijving Met het Japanse toetsenbord kun je emoji invoeren. Je typt dan de bijbehorende omschrijving in.

Invoerverbeteringen In OS X Yosemite gaat het invoeren van Japanse tekst gemakkelijker. Je kunt adressen invoeren door de postcode in te typen, de datum van vandaag invoeren door ’vandaag’ in te typen, en cijfers invoeren door de bijbehorende yomi in te typen.

Kandidaten voor Chinese invoer op basis van context Bij het invoeren van Chinese tekst wordt voor kandidaten rekening gehouden met de context van de zin, zodat suggesties relevanter zijn.

Terug naar boven

En meer

Nieuwe woordenboektalen OS X Yosemite bevat nieuwe woordenboeken voor Spaans-Engels, Portugees, Turks, Thai en Russisch.

Inloggen met Apple ID Je kunt je Apple ID gebruiken om in te loggen op je Mac. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden.

Nieuwe gebruikersaccounts maken met Apple ID Als je nieuwe gebruikers aanmaakt op je Mac, kun je hun Apple ID’s invoeren. Zij kunnen dan eenvoudig inloggen met hun wachtwoord. Al hun iCloud-diensten worden automatisch voor ze geconfigureerd.

Beheer van extensies Met het nieuwe paneel ‘Extensies’ in Systeemvoorkeuren kun je kiezen welke extensies verschijnen in de taak- en deelmenu’s en in de Vandaag-weergave in het berichtencentrum. Je kunt ze zelfs in een andere volgorde zetten.

OS X-updates automatisch installeren Je kunt ervoor kiezen OS X-updates automatisch te installeren nadat ze zijn gedownload. Je Mac start daarna opnieuw op en keert terug naar hoe je ’m hebt achtergelaten.

Peer-to-peer AirPlay Met peer-to-peer AirPlay kunnen je gasten snel draadloos verbinding maken met je Apple TV. Ze hoeven geen verbinding te maken met het wifinetwerk en hebben geen wachtwoord nodig. Apple TV detecteert hun apparaat en maakt de verbinding.

Schermopnamen van een iOS-apparaat Met de QuickTime Player in OS X Yosemite kun je een opname maken van wat er gebeurt op het scherm van een iOS-apparaat met iOS 8 als dat is aangesloten met de Lightning-connector.

Bijgewerkte systeemgeluiden Veel van de systeemgeluiden zijn bijgewerkt in OS X Yosemite waardoor ze nog beter klinken.

Zoeken in Terminal Je kunt zoeken naar tekst in Terminal. Treffers worden geel gemarkeerd.

Projectorkalibratie Bij gebruik van een projector kun je de kalibratiefunctie op het scherm gebruiken om het geprojecteerde beeld af te stemmen op de lichtomstandigheden in de ruimte.

Xsan 4 OS X Yosemite bevat de nieuwste versie van het clusterbestandssysteem Xsan en biedt een vereenvoudigde configuratie met configuratieprofielen.

Beheer Push-installatie van bedrijfsapps is mogelijk via MDM (Mobile Device Management).

Nieuwe spellingcontrole voor Turks OS X Yosemite bevat een nieuwe, meer nauwkeurige spellingcontrole voor Turks.

Handtekeningen via iCloud-sleutelhanger Handtekeningen die je maakt in Voorvertoning en Markering worden gesynchroniseerd met al je Macs met iCloud-sleutelhanger. Zo heb je ze altijd bij de hand.