Verbeteringen in OS X El Capitan

OS X El Capitan biedt een nog betere gebruikerservaring dan OS X Yosemite.

Automatisering

Nieuwe dicteertakenreeksen Negen nieuwe ingebouwde dicteertakenreeksen om te navigeren in de iTunes Store, selfies en video- of audio-opnamen te maken.

Verbeterde ondersteuning voor scripts In de Foto’s-app is nieuwe ondersteuning voor scripts en Automator geïntegreerd, zoals de mogelijkheid om bestanden naar Keynote te exporteren en iOS-devices te configureren met Apple Configurator.

AppleScript Objective-C Nieuwe ondersteuning in AppleScriptObj-C voor datums, structuren en records.

JavaScript voor automatisering Verbeterde uitvoering van JavaScript voor automatisering (JXA).

Terug naar boven

Agenda

Tijd om te gaan Als je een locatie hebt toegevoegd aan de afspraken in je agenda, krijg je automatisch een melding wanneer je moet vertrekken. De vertrektijd wordt zelfs aangepast op basis van de actuele verkeerssituatie.

Terug naar boven

Functies voor Chinees

Nieuw Chinees systeemlettertype Het nieuwe Chinese systeemlettertype PingFang (苹方) is perfect leesbaar op het scherm en is voor zowel vereenvoudigd Chinees als traditioneel Chinees beschikbaar.

Verbeterde Pinyin-conversie Dankzij geavanceerde leermogelijkheden, een verbeterd taalmodel, regelmatig bijgewerkte woordenlijsten en een slimmer suggestievenster voer je nu nog eenvoudiger en sneller tekst in het vereenvoudigd en traditioneel Chinees in.

Vernieuwd venster voor geschreven trackpadinvoer Het vernieuwde venster voor geschreven trackpadinvoer heeft precies dezelfde proporties als het fysieke trackpad en is daardoor gebruiksvriendelijker. Alle knoppen worden bovenaan in één rij weergegeven, zodat je meer schrijfruimte hebt.

Ondersteuning voor meerdere tekens Op het trackpad kun je meerdere tekens achter elkaar schrijven, net als op papier. Zo schrijf je sneller en natuurlijker.

Terug naar boven

Internationaal

Nieuwe woordenboektalen El Capitan bevat woordenboeken voor Zweeds en Hindi en de tweetalige woordenboeken Frans-Engels en Duits-Engels.

Nieuwe invoermethode voor Koreaans Met de nieuwe invoermethode voor Koreaans kunnen gebruikers doortypen zonder de tekst te bevestigen.

Nieuwe spellingcontroles El Capitan bevat nieuwe, nauwkeurige spellingcontroles voor Koreaans en Fins.

Verbeterde automatische aanvulling voor Koreaans Automatische aanvulling is verbeterd bij het zoeken naar tekst in het Koreaans in Spotlight, Mail en de Finder.

Nieuw transcriptietoetsenbord voor Hindi Met het transcriptietoetsenbord voor Hindi typ je in het Hindi en gebruik je de schrijfwijzen waarmee je al bekend bent. Het toetsenbord converteert ook Engelse woorden naar het Hindi en past zich na verloop van tijd aan je typstijl aan.

Nieuw Bengaals systeemlettertype El Capitan bevat een nieuw systeemlettertype voor Bengaalse gebruikers.

Dicteerfunctie voor Arabisch en Hebreeuws Met de dicteerfunctie kun je nu praten in plaats van typen in het Arabisch en Hebreeuws.

Taal- en regio-instellingen Het paneel ‘Taal en regio’ in Systeemvoorkeuren bevat een nieuwe optie om te schakelen tussen verschillende nummeringssystemen in het Arabisch, het Hindi en veel andere talen.

Indrukken en vasthouden Je kunt nu een toets ingedrukt houden om extra tekens weer te geven in het Bengaals, Gujarati, Hindi, Marathi, Nepalees, Perzisch, Punjabi, Tamil, Telugu en Urdu.

Nieuwe stem voor Arabisch El Capitan bevat een nieuwe mannenstem voor Arabisch die Maged heet.

Terug naar boven

Functies voor Japans

Liveconversie Als je tekst in het Japans invoert, worden tekstreeksen in het Hiragana-schrift automatisch in realtime vervangen door een combinatie van relevante woorden in het Kanji-, Hiragana-, Katakana- en Romeinse schrift.

Nieuwe Japanse lettertypen El Capitan bevat vier nieuwe Japanse lettertypen die kunnen worden gebruikt in Mail, Notities, Teksteditor, Voorvertoning, Keynote, Pages en Numbers.

Uitgebreide woordenlijst De woordenlijst is uitgebreid met nieuwe specialistische termen, literaire uitdrukkingen en eigennamen, zoals namen van personen, plaatsen en beroemdheden.

Verbeterde conversie-engine OS X El Capitan analyseert de context van je zin en kent de juiste prioriteit toe aan relevante woordvormen en je voorkeurswoorden, zodat de liveconversie effectiever is.

Extra lijndikten voor Hiragino Sans Hiragino Sans heeft zeven extra lijndikten en telt nu in totaal tien lijndikten die kunnen worden gebruikt in documenten.

Terug naar boven

Mail

Verbeterde schermvullende weergave In El Capitan kun je in de schermvullende weergave van Mail snel schakelen tussen conceptberichten en inkomende berichten. Als je andere berichten wilt bekijken terwijl je met een e‑mail bezig bent, klik je buiten het venster ‘Nieuw bericht’. Dat wordt dan naar de onderkant van het scherm verplaatst, zodat je gemakkelijk bij je inkomende berichten kunt.

Schermvullend venster voor nieuw bericht Je kunt nu een conceptbericht schermvullend weergeven terwijl het berichtenvenster op het bureaublad blijft staan. Zo kun je al je aandacht op je e‑mailbericht richten of je bericht naast een andere app weergeven in Split View.

Tabbladen Je kunt meerdere nieuwe berichten in de schermvullende weergave aanmaken. Nieuwe berichten worden als tabbladen in hetzelfde venster weergegeven.

Berichten beheren door te swipen Je kunt nu je berichten beheren door te swipen op het trackpad, net zoals je dat doet op je iPhone of iPad. Swipe naar rechts over een Mail-bericht om het als gelezen of ongelezen te markeren. Swipe naar links om het bericht te verwijderen.

Knop voor doorhalen De opmaakbalk bevat nu een handige knop voor het doorhalen van tekst. Ideaal als je een inkomende e‑mail wilt bewerken.

Voorgestelde contacten Als je via e‑mail correspondeert met iemand die niet in je contacten voorkomt, herkent Mail deze persoon als nieuwe afzender en kun je die vervolgens eenvoudig aan je contacten toevoegen. Mail detecteert ook wanneer je nieuwe informatie voor een contactpersoon ontvangt, zodat je diens gegevens rechtstreeks vanuit Mail kunt bijwerken.

E‑mail zoeken op basis van spreektaal Als je tekst zoals ‘e‑mail met bijlagen’ in het zoekveld typt, detecteert Mail de trefwoorden en worden relevante zoekresultaten weergegeven. Je kunt ook zoekcriteria combineren, zoals ‘e‑mail met bijlagen die Jos gisteren heeft verstuurd’.

Terug naar boven

Kaarten

Ov-weergave Met de nieuwe ov-weergave krijg je informatie over verbindingen met het openbaar vervoer, de belang-rijkste stations en routes voor reizen met metro, trein, bus en veerboot.

Ov-routebeschrijvingen Als je een vertrekpunt en een eindbestemming opgeeft, toont Kaarten de gunstigste reisroute en krijg je een stapsgewijze beschrijving waarin metro, trein, bus, veerdienst en looproute gecombineerd worden.

Ov-reisplanner Tijdens het opvragen van een ov-routebeschrijving kun je opgeven wanneer je wilt vertrekken: nu, over een half uur, over een uur, over twee uur of op een ander tijdstip. Je kunt ook de gewenste aankomsttijd opgeven.

Informatiekaartjes voor stations Op de informatiekaartjes voor de stations zie je de beschikbare verbindingen met het openbaar vervoer en de dienstregelingen voor die stations.

Ov-mogelijkheden selecteren Je kunt opgeven welke vervoerswijzen in de ov-routebeschrijvingen worden weergegeven, bijvoorbeeld bus, metro, trein of veerboot.

Gedetailleerde stationsplattegronden De ov-weergave bevat stationsplattegronden waarop de ingangen, winkels en restaurants van de stations te zien zijn.

Kijk waar Ov beschikbaar is

Terug naar boven

Mission Control

Strak ontwerp In Mission Control worden alle vensters op je bureaublad in één strook naast elkaar weergegeven, zodat je alles op je Mac beter kunt overzien en ordenen.

Spaces Bar De Spaces Bar heeft een compact nieuw ontwerp met meer ruimte voor je vensters. Als je de cursor over de Spaces Bar beweegt, verschijnen je spaces en schermvullende apps.

Openen vanaf het bureaublad Je opent Mission Control vanaf het bureaublad door een appvenster naar de bovenkant van het scherm te slepen.

Een Split View-space aanmaken Je maakt een Split View-space aan door een venster uit Mission Control naar de miniatuur van een schermvullende app in de Spaces Bar te slepen.

Een app schermvullend weergeven Je geeft een app schermvullend weer door het venster naar het gedeelte voor schermvullende apps in de Spaces Bar te slepen.

Een schermvullende app verwijderen Als je een app weer op het bureaublad wilt weergeven, klik je op de knop in de linkerbovenhoek van de miniatuur in de Spaces Bar.

Terug naar boven

Notities

Bijlagen toevoegen Sleep documenten, webkoppelingen, foto’s, kaartlocaties, pdf’s, video’s, enzovoort gewoon naar een notitie.

Bijlagenoverzicht Alle bijlagen die je aan je notities hebt toegevoegd, vind je heel gemakkelijk op type en datum terug.

Bewaren in Notities via Deel-menu In veel OS X-apps is Notities nu ook een optie in het Deel-menu. Klik in een app op de deelknop om koppelingen, foto’s, tekst enzovoort aan een nieuwe of bestaande notitie toe te voegen.

Handige tekststijlen Verfraai je notities met titels, kopjes en lijstjes.

Snelle checklists Klik op de knop ‘Checklist’ in de Notities-knoppenbalk om een interactief takenlijstje te maken. Zodra je ermee klaar bent, kun je taken afvinken.

Toegang tot fotobibliotheek Via de Foto’s-knop heb je direct toegang tot je fotobibliotheek. Zo kun je heel gemakkelijk foto’s of video’s naar een notitie slepen.

Swipen om te verwijderen Swipe naar links om notities snel te verwijderen.

Op al je apparaten iCloud werkt je notities – met alle toegevoegde content – automatisch bij op al je apparaten.

Terug naar boven

Foto’s

Bewerkingsextensies In Foto’s heb je via ‘Wijzig’ direct toegang tot je favoriete bewerkingstools van externe ontwikkelaars. Extensies zijn te downloaden via de Mac App Store.

Albums sorteren Sorteer je albums inclusief inhoud op datum, titel, enzovoort.

Locaties toevoegen en bewerken Je kunt aan een of meer foto’s een locatie toevoegen. Open het infovenster en kies ‘Voeg een locatie toe’.

Batchgewijs informatie wijzigen Je kunt nu meerdere titels, omschrijvingen of trefwoorden tegelijk wijzigen.

Gezichten indelen Met Gezichten is het nu nog gemakkelijker om foto’s van je favoriete personen te sorteren. Je kunt meerdere foto’s selecteren en ze naar een persoon slepen in je bibliotheek.

Album ‘Onlangs verwijderd’ Verwijderde foto’s zijn in de albumweergave terug te vinden in het album ‘Onlangs verwijderd’. Van hieruit kun je verwijderde items terugzetten of definitief verwijderen.

Terug naar boven

Herinneringen

Deel-menu Bijna overal in OS X kun je een herinnering instellen vanuit het Deel-menu. Je kunt een Safari-webpagina, een contactpersoon of zelfs e‑mailtekst aan de herinnering toevoegen.

Swipen om een lijst te verwijderen Swipe naar links om een lijst met herinneringen te verwijderen.

Uitstellen of voltooien vanuit een melding Als je een melding krijgt met een herinnering, kun je direct in de melding aangeven dat je de taak voltooid hebt. En als je nog niet zover bent, geef je aan wanneer je de volgende herinnering wilt ontvangen.

Terug naar boven

Safari

Pinned Sites Met Pinned Sites laat je de websites die je veelvuldig bezoekt, openstaan in tabs. Je hoeft dus niet steeds opnieuw naar deze pagina’s te navigeren.

Webfilmpjes afspelen via AirPlay Met Apple TV speel je filmpjes van internetpagina’s af op je tv, zonder de rest van je bureaublad te laten zien. Klik op het AirPlay-symbool dat verschijnt bij HTML5-webfilmpjes die daar geschikt voor zijn.

Geluid uitzetten In Safari kun je het geluid op een webpagina uitzetten vanuit het slimme zoekveld. Klik op het audiosymbool om het geluid uit te zetten. Klik er nog een keer op om het geluid weer aan te zetten.

Reader-lettertypen en -thema’s In Reader kun je nu een lettertype kiezen en een thema, bijvoorbeeld ‘Sepia’ of ‘Nacht’.

Betere Spotlight-suggesties Spotlight-suggesties in Safari bevatten nu meer informatie, zoals het weerbericht, aandelenkoersen, sportuitslagen, webfilmpjes en informatie over openbaar vervoer.

Extensies voor gedeelde koppelingen Dankzij een nieuwe API kunnen app-ontwikkelaars hun feeds aan gedeelde koppelingen toevoegen. Handig voor nieuws-apps en sociale media. Gebruikers kunnen de extensies voor gedeelde koppelingen downloaden uit de App Store en inschakelen, zodat ze in Safari verschijnen.

Verbeteringen voor automatisch invullen Wordt je wachtwoord niet automatisch ingevuld op een inlogpagina? Of kun je geen nieuw wachtwoord genereren op een pagina waar je je wachtwoord kunt wijzigen? Klik dan op de sleutelknop in het wachtwoordveld. Daarna kun je aangeven welk wachtwoord je wilt invullen. Of je laat Safari een nieuw wachtwoord genereren.

Downloadopties In Safari kun je nu aangeven waar je een bestand wilt bewaren voordat je het downloadt.

Laatste zoekopdracht Als je na een zoekopdracht op het slimme zoekveld klikt, krijg je zoeksuggesties, overeenkomende bladwijzers en geschiedenis voor je laatste zoekterm, zodat je die niet opnieuw hoeft te typen.

Geschiedenis wissen, cookies bewaren Je kunt een website uit je geschiedenis verwijderen zonder dat je de bijbehorende cookies verwijdert. De website zie je dan niet terug niet in je geschiedenis, maar je voorkeuren en instellingen blijven wel bewaard.

Vaak bezochte sites verbergen Je kunt Favorieten nu zo instellen dat alleen je favoriete sites worden weergegeven – en niet de sites die je veel hebt bezocht.

Terug naar boven

Split View

Navigatiekolom weergeven In Split View kun je heel gemakkelijk de navigatiekolom van een app weergeven. Plaats de cursor op de linkerrand van de app om de navigatiekolom te zien. Zodra je klaar bent, verdwijnt hij weer.

Twee apps in schermvullende weergave Je kunt nu twee apps naast elkaar weergeven in volledig scherm. De venstergrootte wordt automatisch aangepast en de apps vallen perfect op hun plaats.

Snel een Split View maken Houd de muisknop ingedrukt op de groene knop voor schermvullende weergave in een appvenster. Selecteer de tweede app uit het lijstje met andere vensters.

Slepen voor andere venstergrootte Versleep de scheidingslijn tussen twee Split View-apps om de breedte van de vensters aan te passen.

Omwisselen Je kunt de positie van een app in Split View gemakkelijk wijzigen. Klik op de knoppenbalk en sleep de app naar de gewenste kant.

Terug naar boven

Spotlight

Verplaatsbaar venster Je kunt het Spotlight-venster naar een willekeurige plek op het scherm verslepen. Bijvoorbeeld om zoekresultaten te bekijken terwijl je in een andere app aan het werk bent.

Instelbare venstergrootte Maak het Spotlight-venster groter zodat je meer resultaten tegelijk ziet.

Weer Spotlight bevat nu de weersverwachting voor je huidige locatie of andere locaties naar keuze.

Aandelen Typ een bedrijfsnaam of ticker in om actuele koersen en andere relevante informatie weer te geven.

Sport Typ de naam van je favoriete team om de laatste uitslagen, ranglijsten, of speeldata weer te geven.

Webfilmpjes Je kunt suggesties krijgen van videowebsites als YouTube, Vimeo en Vevo. Met een klik op de link bekijk je de video in je browser.

Openbaar vervoer Zoek met Spotlight naar de dichtstbijzijnde halte of het dichtstbijzijnde station. Je kunt ook de dienstregeling bekijken, zodat je weet hoe lang je moet wachten op de volgende trein of bus.

Bestanden zoeken in spreektaal In Spotlight kun je in je eigen woorden naar bestanden zoeken. Typ bijvoorbeeld ‘documenten waar ik gisteren aan heb gewerkt’ en je krijgt bestanden te zien die aan die voorwaarde voldoen.

Terug naar boven

En meer

Nieuw systeemlettertype San Francisco is het nieuwe systeemlettertype in El Capitan. Dit moderne, uitstekend leesbare lettertype neemt weinig ruimte in en ziet er prachtig uit op een Retina-display.

Cursor zoeken Cursor kwijt? Schud even snel met je vinger op het trackpad om hem groter te maken. Of schud met je muis.

QuickTime Player-filmpjes afspelen via AirPlay Met een klik op het AirPlay-symbool in QuickTime Player kun je compatibele mediabestanden op je HD-tv afspelen via Apple TV.

Migratie via peer-to-peer De Migratie-assistent gebruikt nu een peer-to-peer-wifiverbinding voor snellere gegevensoverdracht.

Naam wijzigen in snelmenu Je kunt nu de naam van een bestand wijzigen vanuit het snelmenu in de Finder.

Menubalk automatisch verbergen Als je wat meer ruimte wilt op je display, kun je de menubalk automatisch verbergen. Plaats de aanwijzer boven in het scherm om de menubalk weer te geven zodra je hem weer nodig hebt.

Bestandspad kopiëren Je kunt nu het pad naar een bestand kopiëren in de Finder zonder het bestand zelf te kopiëren. Handig bij bestanden die op een server staan. Klik rechts op het bestand in de Finder en kies ‘Kopieer als padnaam’ met de Option-toets ingedrukt.

Vernieuwd Schijfhulpprogramma Schijfhulpprogramma is gestroomlijnd en vereenvoudigd. Het is nu nog simpeler om je schijf in partities te verdelen of meerdere harde schijven te beheren.

Kleurkiezer In de kleurkiezer die in veel OS X-apps beschikbaar is, staan veelgebruikte kleuren nu bovenaan.

Annotaties draaien In Markeringen en Voorvertoning kun je annotaties draaien met twee vingers.

Zoek mijn vrienden-widget Via Berichtencentrum zie je snel waar je vrienden zijn.