Gewone dingen op een
buitengewone manier.

De apps die in elke Mac zijn ingebouwd, geven je een nieuwe kijk op de wereld, brengen je in contact met anderen en helpen je om nog efficiënter te werken. In OS X Yosemite hebben die apps nu een simpelere en elegantere interface. Plus allerlei handige, nieuwe voorzieningen.

Foto’s Je hele fotocollectie.
Haarscherp op de Mac.

De nieuwe Foto’s-app voor Mac brengt je foto’s en video’s prachtig in beeld en bovendien wordt je collectie automatisch geordend. Met de intuïtieve, nieuwe bewerkingstools kun je je foto’s op professionele wijze bewerken, zelfs als je nog maar weinig ervaring hebt op dat gebied. Je zet je foto’s in een handomdraai op je favoriete fotosites en maakt in een mum van tijd een schitterend fotocadeau voor familie of vrienden. En voor het eerst heb je nu via de iCloud-fotobibliotheek toegang tot je complete Mac-bibliotheek, welk device je ook gebruikt. Meer informatie over Foto’s

iCloud-fotobibliotheek.
Al je foto’s op al je devices.

Met de iCloud-fotobibliotheek wordt elke foto of video die je op je iPhone of iPad maakt, en elke afbeelding die je op je Mac importeert, automatisch geüpload naar iCloud. Zo kun je er vanaf al je devices en via iCloud.com bij. Aangezien je materiaal op elk device op dezelfde manier is geordend, ziet je collectie er overal hetzelfde uit en vind je snel wat je zoekt. Breng je wijzigingen aan, dan worden die meteen overal doorgevoerd.

De iCloud-fotobibliotheek beheert je opslagruimte op een intelligente manier door originele foto’s en video’s in volledige resolutie in iCloud te bewaren, en de lichtgewicht versies ervan op je devices. Zo kun je meer foto’s bekijken dan ooit tevoren. Meer informatie

Je mooiste momenten,
zo gevonden.

Met de nieuwe Foto’s-app voor Mac wordt je fotocollectie overzichtelijk geordend en vind je snel wat je zoekt, ongeacht hoe groot je bibliotheek is. Je foto’s en video’s worden automatisch op tijd en plaats gesorteerd in de weergaven ‘Momenten’, ‘Verzamelingen’ en ‘Jaren’. Automatische slimme albums zorgen ervoor dat onder andere Favorieten, Video’s en Panorama’s worden gegroepeerd, zodat je materiaal snel kunt vinden. Je kunt zelfs zoeken op een persoon of plaats.

Maak van elke pixel iets persoonlijks.

De nieuwe, krachtige en gebruiksvriendelijke bewerkingstools maken het verschil tussen een goede foto en een geweldige foto. Zorg voor opvallende effecten met de snelle filters. Of gebruik de slimme schuifknoppen waarmee je verschillende elementen van je foto automatisch aanpast en met één tikje perfectioneert. Wil je gedetailleerdere aanpassingen doen, dan zijn er geavanceerde regelaars voor het inschakelen van het histogram en het aanpassen van de kleur en helderheid.

Safari De slimste manier van internetten
is nu nog slimmer.

De nieuwe Safari heeft een strakkere knoppenbalk die je krachtige tools in handen geeft – en meer ruimte overlaat voor je webpagina’s. Je kunt met een beweging langs de open tabbladen scrollen of ze allemaal in één venster bekijken met de nieuwe tabweergave. Je hebt toegang tot je favoriete websites met de nieuwe favorietenweergave, die op al je apparaten gesynchroniseerd blijft. Gemakkelijker delen, betere zoekmogelijkheden en energiebesparende technologieën: Safari is de slimste manier om te internetten. Meer informatie over Safari

In de nieuwe tabweergave zie je alle geopende tabbladen – zelfs die op je andere apparaten.
Tabbladen van dezelfde website worden gegroepeerd weergegeven, zodat je ze eenvoudig kunt beheren.

Een handig overzicht van al je favorieten.

Je favoriete sites zijn altijd moeiteloos te openen. Als je in het slimme zoekveld klikt, staan al je favorieten meteen in beeld, net als op je iOS-apparaten. Ze blijven gesynchroniseerd op je iPhone en iPad, dus welk apparaat je ook gebruikt, je favorieten heb je bij je.

Makkelijke manieren om links te delen.

Webpagina’s delen vanuit Safari is nu nog gemakkelijker. De mensen met wie je onlangs iets gedeeld hebt, verschijnen in het Deel-menu en Safari onthoudt zelfs op welke manier je iets naar die persoon gestuurd hebt – via Mail of Berichten – zodat je snel op dezelfde manier kunt delen. Externe ontwikkelaars kunnen nu zelfs extensies ontwikkelen waarmee je je Deel-menu kunt aanpassen met nieuwe diensten en sociale netwerken.

Internetten vergt minder van je batterij.

Internetten met Safari gaat niet alleen razendsnel, het is ook energiezuiniger. En Safari biedt nu standaard ondersteuning voor Netflix. Vergeleken met Chrome en Firefox kun je tot twee uur langer internetten1 en tot drie uur langer Netflix kijken.2

+2 uur

surfen vergeleken met Chrome en Firefox

+3 uur

Netflix-video’s bekijken vergeleken met Chrome en Firefox

Mail Groot nieuws in de bijlage.

De beste manier om te e‑mailen op de Mac wordt in OS X Yosemite zo mogelijk nog beter. Met de nieuwe Markering-functie kun je een afbeelding of pdf die je als bijlage hebt ontvangen even snel van commentaar voorzien. Je kunt ook een formulier invullen en zelfs je handtekening invoegen en het bestand direct terugsturen – zonder Mail te verlaten. En voor bijlagen die zo groot zijn dat je twijfelt of ze wel afgeleverd worden, kun je de nieuwe functie Mail Drop gebruiken.

Stuur grote bijlagen met Mail Drop.

Vanaf nu is er bijna niets meer wat te groot is om te verzenden. Als je bent aangemeld bij iCloud kun je met behulp van Mail Drop grote bestanden versturen. Video’s, presentaties of zelfs een map met afbeeldingen. Zonder dat je rekening hoeft te houden met de beperkingen van je provider. Je sleept je bijlagen – tot wel 5 GB – gewoon in je mailbericht en Mail Drop doet de rest. Als de ontvanger Mail in OS X Yosemite gebruikt, krijgt hij de bijlage gewoon in het mailtje te zien, zoals altijd. Maakt iemand gebruik van een andere app of van webmail, dan wordt er een link meegestuurd om de bijlage te downloaden. Mail Drop is gratis. En het werkt met elke mailservice die je gebruikt, inclusief Gmail, Yahoo en Microsoft Exchange. 

Tot 5 GB per bericht

Annoteer bijlagen direct in Mail.

Je kent het wel: iemand stuurt je een bijlage waar je iets mee moet doen. Bijvoorbeeld een formulier dat je moet invullen of een afbeelding waarop je feedback moet geven. Met Markering kun je snel op deze verzoeken reageren zonder het bestand in een andere app te openen. Je klikt gewoon op ‘Antwoord’ en voegt je annotaties toe aan je reactie. Gebruik je Multi-Touch-trackpad om commentaar of een figuur bij een afbeelding te zetten. En nadat je een formulier of pdf hebt ingevuld, kun je dit ondertekenen door je vinger op het trackpad te gebruiken of door je handtekening in te scannen met behulp van de camera op je Mac.

Berichten Je gesprekken worden
nu nog interessanter.

Met Berichten heb je verschillende mogelijkheden om een gesprek te beginnen. Via iMessage kun je onbeperkt tekstberichten sturen naar iedereen met een Mac of iOS-apparaat. Je kunt groepsgesprekken voeren met twee of meer vrienden. En als je een iPhone hebt, kun je sms’jes van je Mac naar je vrienden sturen, wat voor telefoon ze ook gebruiken.3

Elk bericht op je iPhone
verschijnt nu ook op je Mac.

Berichten op je Mac was altijd al een geweldige manier om contact te houden. Het enige nadeel was dat mensen die geen iMessage hadden niet mee konden doen. Daar komt nu verandering in. Alle sms-berichten die vroeger alleen op je iPhone binnenkwamen, zie je nu ook op je Mac. Dus je kunt iedereen een sms sturen zonder je iPhone te pakken, en het gesprek blijft op al je apparaten up-to-date.

Goed bericht
voor je berichten.

Voeg titels toe aan gesprekken in Berichten zodat je ze gemakkelijker kunt terugvinden en bijhouden. Als je vrienden hun locaties delen met hun iOS-apparaat, zie je op een kaart waar ze op dat moment zijn. Voer je een groepsgesprek met drie of meer deelnemers, dan kun je mensen toevoegen en verwijderen – ook jezelf. En je kunt de meldingen uit een berichtensessie stopzetten of alle foto’s en video’s uit een berichtenreeks bekijken. Om al deze voorzieningen te gebruiken, open je de nieuwe detailweergave.

Deel je ideeën. En je scherm.

Je kunt nu je scherm delen met degene met wie je aan het chatten bent. Met een klik schakel je over van het iMessage-gesprek naar schermdeling. Zo kun je bijvoorbeeld moeiteloos samenwerken aan een presentatie met een collega, samen internetten met een vriend of vliegtickets zoeken met je partner. En als je een sessie met schermdeling start, begint Berichten automatisch een audiochat, zodat je alles kunt bespreken.

Zeg het met een Soundbite.

Soms is het leuker als mensen daadwerkelijk horen wat je te zeggen hebt. In zo’n geval kun je rechtstreeks vanuit de app Berichten een audiofragment opnemen en versturen.

Delen met gezin Het hele gezin in de wolken met iCloud.

Je Mac is altijd al een geweldige plek geweest om films, muziek, apps en andere materialen te kopen, te ordenen en af te spelen. Met Delen met gezin deel je nu aankopen uit de iTunes Store, iBooks Store en App Store met maximaal zes gezinsleden zonder dat je accounts hoeft te delen. Als iemand uit het gezin een nummer, film, boek of app koopt, kan iedereen meegenieten. En het is eenvoudig om zaken als foto's of een gezinsagenda te delen, zodat iedereen op de hoogte is.4 Meer informatie over Delen met gezin

  • iTunes
  • App Store
  • iBooks
  • Foto’s
  • Agenda
  • Herinneringen

Er zit muziek in dit gezin. En films, en apps en meer.

Als je Delen met gezin hebt geconfigureerd, krijgt het hele gezin direct toegang tot elkaars gekochte muziek, films, boeken en apps. Je kunt bibliotheken van de anderen bekijken en met een klik downloaden wat je wilt hebben. Aangezien alle gezinsleden hun eigen Apple ID gebruiken, hoeven er geen accounts of wachtwoorden gedeeld te worden.

Aankopen doen is makkelijk. Grenzen stellen ook.

Ouders hebben meer controle, kinderen meer gevoel van vrijheid. Geen pedagogisch mirakel, maar Delen met gezin. Met deze handige functie worden alle aankopen van het hele gezin met dezelfde creditcard betaald. Als je aankopen van de kinderen uit de iTunes Store, iBooks Store en App Store eerst wilt goedkeuren, kun je ‘Vraag om te kopen’ inschakelen. En ouders kunnen nu ook een Apple ID aanmaken voor kinderen onder de dertien jaar, zodat niemand wordt buitengesloten.

En zo wordt elk gezin een opgeruimd gezin.

Delen met gezin maakt automatisch een gedeeld fotoalbum, een agenda en herinneringen aan. Dus als je de laatste vakantiefoto’s wilt bekijken of iedereen wilt laten weten dat jij vandaag kookt, regel je dat met een paar klikjes. Met Delen met gezin kun je bovendien je locatie delen met de andere gezinsleden. En zij met jou. En als iemand uit het gezin een apparaat kwijt is, kan iedereen helpen zoeken met Zoek mijn iPhone.

Finder iCloud Drive voor elk type bestand.
Bekijk wat je wilt, op elk apparaat.

Iedereen heeft zijn eigen stukje cloud. In iCloud Drive in de Finder kun je allerlei soorten bestanden opslaan, ordenen en vervolgens vanaf al je andere apparaten openen. Meer informatie over iCloud

Je bestanden volgen je op de voet.

iCloud Drive werkt net als elke andere map op je Mac. Je kunt er gewoon bestanden in slepen. Wijzigingen die je doorvoert op het ene apparaat, zie je ook terug op al je andere apparaten. En je bestanden zijn altijd binnen handbereik op je Mac en iOS-apparaten, ook als je offline bent. Als je wijzigingen aanbrengt terwijl je offline bent, worden die direct gesynchroniseerd op het moment dat je weer verbinding maakt met het internet.

Al je bestanden, geordend zoals jij het wilt.

Er staat van alles op je Mac: documenten van je werk, projecten voor school, presentaties, noem maar op. Met iCloud Drive hou je het overzicht. Binnen de map iCloud Drive kun je nieuwe mappen aanmaken en bestanden van tags zoals ‘School’ of ‘Werk’ voorzien, zodat je altijd ziet wat waarbij hoort. Doe wat jij handig vindt. Met iCloud Drive vind je altijd de meest recente versie van een bestand op je iPhone, iPad, Mac of pc – en op iCloud.com.

Elke Mac beschikt over indrukwekkende apps.

Elke Mac is voorzien van zes krachtige apps voor productiviteit en creativiteit: Pages, Keynote, Numbers, Foto’s, iMovie en GarageBand. Plus natuurlijk alle andere handige apps, zoals Safari, Mail en iBooks, waarmee je alle noodzakelijke én leuke dingen kunt doen. En laten we de Mac App Store niet vergeten, waar je terechtkunt voor nog eens duizenden andere apps. Meer informatie