Helemaal nieuw. Helemaal Mac.

OS X is in de loop der jaren flink veranderd. Maar de basisprincipes zijn altijd hetzelfde gebleven: kracht, eenvoud, schoonheid. Bij de ontwikkeling van OS X Yosemite was ons doel dan ook om de prestaties en het gebruiksgemak verder te verbeteren. En tegelijkertijd de typische kenmerken van de Mac te behouden. OS X Yosemite is een logische volgende stap in de ontwikkeling van OS X. Niet alleen qua vormgeving, maar vooral qua nieuwe mogelijkheden.

Een frisse blik op OS X

Als je elk detail verfijnt, voel je dat aan alles.

En verfijnen is precies wat we hebben gedaan. We hebben OS X opnieuw vormgegeven door elk detail van de interface onder handen te nemen. Groot en klein. Sommige grote veranderingen springen meteen in het oog: de transparante vensters en de strakkere knoppenbalken. We hebben ook een heleboel kleine dingen aangepast, zoals de knoppen, de symbolen en het systeemlettertype. En geoptimaliseerd, zodat ze er prachtig uitzien op een Retina-display. Hoe meer je je Mac gebruikt, hoe meer je ervan merkt en hoe leuker het wordt.

Transparantie zorgt voor extra dimensie.

Doordat bepaalde elementen van de interface in OS X Yosemite transparant zijn, ligt de nadruk nog meer op jouw materiaal. Dankzij de transparante knoppenbalk weet je dat er meer te zien is dan alleen het gedeelte dat op dat moment zichtbaar is in je venster. En je dus verder kunt scrollen. De transparante navigatiekolom geeft je een idee van wat er achter het actieve venster verborgen is. De interface is dus een afspiegeling van alles wat zich op het scherm van je Mac bevindt – en is voor iedereen anders.

Nieuwe knoppenbalken bieden meer functies
in minder ruimte.

In OS X Yosemite hebben we de knoppenbalken van een aantal bekende apps strakker gemaakt – Safari, Kaarten en Agenda. De mogelijkheden zijn onveranderd veelzijdig gebleven. Maar je webpagina’s, kaarten en afspraken bieden nu nog meer informatie. Vooral handig als je op een MacBook werkt.

Regelaars die slimmer ogen én werken.

In OS X Yosemite hebben we de knoppen, aankruisvakken en venstermenu’s opnieuw vormgegeven, waardoor werken met je Mac nog eenvoudiger is geworden. We hebben ze ook slimmer gemaakt. Neem het rood-geel-groene ‘stoplicht’ in de linkerbovenhoek van een appvenster. Het ziet er niet alleen strakker uit, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden. ‘Sluit’, ‘minimaliseer’ en ‘maximaliseer’ zijn voortaan ‘sluit’, ‘minimaliseer’ en ‘schermvullende weergave’. De extra regelaar voor schermvullende weergave wordt overbodig en je hebt alle regelaars bij elkaar. Zo kun je nog sneller navigeren. En haal je nog meer uit je Mac.

Eenvoud siert het Dock.

Je kunt een app op verschillende manieren openen, maar in de praktijk zul je meestal het Dock gebruiken. We hebben het Dock en de bijbehorende app-symbolen in OS X Yosemite vereenvoudigd, waardoor het er strakker uitziet. Alle app-symbolen hebben een frisse, moderne uitstraling gekregen, maar je zult ze wel meteen herkennen.

Eenvoud siert het Dock.

Je kunt een app op verschillende manieren openen, maar in de praktijk zul je meestal het Dock gebruiken. We hebben het Dock en de bijbehorende app-symbolen in OS X Yosemite vereenvoudigd, waardoor het er strakker uitziet. Alles behoort nu duidelijk tot dezelfde familie, terwijl de losse apps nog net zo vertrouwd aanvoelen als altijd.

Fraaier, van A tot Z.

Sommige mensen worden niet warm of koud van een nieuw lettertype. Maar voor ons is het een essentieel onderdeel van de interface. We hebben dan ook eindeloos zitten schaven aan de standaard lettertypen in OS X Yosemite om het geheel beter leesbaar en consistenter te maken. De appvensters, menubalken en de rest van het systeem hebben nu een gloednieuw lettertype. Het ziet er op alle Macs geweldig uit, en zeker op een Mac met Retina-display.

Geniet van het beeld in al je favoriete apps.

In OS X Yosemite hebben onder andere de apps Safari, Mail en Berichten een nieuwe look. Maar het ziet er niet alleen mooier uit. Het werkt ook beter.

De ware kracht van OS X Yosemite
is wat je ermee kunt.

Een mooiere interface was niet ons enige doel voor het nieuwe OS X. We wilden ook meer mogelijkheden bieden. Zoals slimme, intuïtieve voorzieningen waar je altijd en overal bij kunt. En waarmee je bijvoorbeeld belangrijke informatie kunt raadplegen, zonder dat je hoeft te stoppen met waar je mee bezig bent.

Berichtencentrum. Zoveel meer te zien in één oogopslag.

In de Vandaag-weergave in Berichtencentrum heb je snel toegang tot alles wat je snel wilt weten. Klik op het Berichtencentrum-symbool of veeg met twee vingers vanaf de rand van je trackpad. Dit werkt zelfs in de schermvullende weergave. Je vindt er een gedetailleerd overzicht van activiteiten die je die dag hebt gepland, herinneringen en verjaardagen. En handige widgets voor de dagplanning, de weersverwachting, actuele aandelenprijzen, de tijd in diverse tijdzones en een rekenmachine. In de Mac App Store kun je ook widgets van andere ontwikkelaars downloaden. Je kunt Berichtencentrum dus inrichten zoals jij dat wilt. Bekijk alle widgets

Spotlight. Slimmer dan ooit tevoren.

De snelste manier om iets op je Mac te vinden is nog beter geworden – je kunt nu zelfs informatie vinden die niet op je Mac staat. Spotlight haalt nu ook informatie uit bronnen als Wikipedia, nieuwswebsites, Kaarten, iTunes en bioscoopagenda’s. Er wordt nog slimmer naar de juiste informatie gezocht, zodat je nu nog sneller vindt wat je zoekt. Als je de vernieuwde Spotlight-app opent, staat het zoekveld direct midden in het beeld. En de resultaten verschijnen in interactieve voorvertoningen, zodat je direct een document kunt bekijken, een mail kunt sturen of iemand kunt bellen.