OS X.
Precies dat wat een
Mac een Mac maakt.

OS X is het besturingssysteem van de Mac. Het is gebaseerd op het oersolide UNIX en zo gemaakt dat de mogelijkheden van de hardware optimaal worden benut. Het bedient jou op je wenken. Ziet er schitterend uit. Bevat allerlei apps waar je elke dag plezier van hebt. En zorgt dat je Mac en je iOS-devices soepel samenwerken.

Makkelijk te leren. Makkelijk te gebruiken.

Wat je ook zoekt en wat je ook wilt delen of doen, op een Mac is het heel eenvoudig. Je kunt je Mac bedienen met eenvoudige, intuïtieve bewegingen. Via het Dock open je met één klik je favoriete apps. Launchpad biedt snel toegang tot alle apps die je hebt. In de Finder kun je gemakkelijk door de bestanden op je Mac en in iCloud bladeren en ze meteen handig ordenen. Met Spotlight kun je snel even een bestand opzoeken, een app starten of informatie opvragen.1 Het is zelfs mogelijk om je apps en de software van het besturingssysteem automatisch te laten bijwerken. En soms hoef je helemaal niets te doen, want een Mac doet heel veel zelf.

Over elk detail is nagedacht. En nagedacht. En nagedacht.

OS X is in de loop der jaren flink veranderd. Maar de basisprincipes zijn altijd dezelfde gebleven: kracht, eenvoud, schoonheid. OS X El Capitan levert nog betere prestaties en nog meer gebruiksgemak. En dat wat van een Mac een Mac maakt, hebben we behouden. Net zoals we dat doen bij alle andere producten die we maken, hebben we uitgebreid stilgestaan bij elk detail. Van de herkenbare symbolen in het Dock tot de strakke knoppenbalken en de intuïtieve navigatiemogelijkheden in foto’s, webpagina’s, noem maar op. Per slot van rekening maken de details het verschil.

Klikken, swipen, drukken. Je Mac voelt precies wat je bedoelt.

Het Multi‑Touch-trackpad is een van de dingen die de Mac zo uniek maken. Het voelt heel natuurlijk om met je vingers te tikken, scrollen, knijpen en swipen. Deze Multi‑Touch-bewegingen bepalen voor een groot deel hoe jij de Mac ervaart. Ze maken alles wat je op de Mac doet eenvoudig, intuïtief en leuk. En met het Force Touch-trackpad op de nieuwe MacBook en MacBook Pro met Retina-display heb je nu nog meer mogelijkheden om je Mac te besturen.

Software en hardware.
Voor elkaar gemaakt.

OS X is gemaakt om het beste uit je Mac te halen. Je profiteert daardoor van een volledig geïntegreerd systeem waarvan alle onderdelen naadloos samenwerken. Het werkt samen met de processor en de grafische controller in je Mac om de best mogelijke prestaties te leveren. En ook met het uiterst gevoelige trackpad op Mac-notebooks, waardoor Multi‑Touch-bewegingen heel natuurlijk aanvoelen. OS X zorgt ervoor dat je Mac ook in de sluimerstand up-to-date blijft.2 Dankzij geavanceerde energie­besparende technologieën gaat de batterij langer mee. En OS X El Capitan is uitgerust met nieuwe systeem­lettertypen, die er prachtig uitzien op een Retina-display met hoge resolutie.

Geweldige apps voor alles wat je dagelijks doet.

Bij elke nieuwe Mac krijg je krachtige apps waarmee je productief en creatief aan de slag kunt: Pages, Keynote, Numbers, Foto’s, iMovie en GarageBand. En apps voor alles wat je elke dag doet: internetten, video­gesprekken voeren, berichten versturen, route­beschrijvingen opvragen, je contactgegevens beheren, e‑mailen en nog veel meer. Als je al een iPhone of iPad gebruikt, zullen veel van de apps je bekend voorkomen. Omdat het om native apps gaat, en dus niet om webapps in een browser, profiteren ze bovendien optimaal van de kracht van je Mac, waardoor ze zo snel werken als maar mogelijk is. En in de ingebouwde Mac App Store vind je heel makkelijk nog meer fantastische apps.

Lees meer over ingebouwde apps

Ontworpen met één doel: krachtige prestaties.

Om krachtige dingen simpel te maken, heb je uiterst geavanceerde technologie nodig. OS X zit er vol mee. Het is gebaseerd op het oersolide, beproefde UNIX, dat zorgt voor ongeëvenaarde stabiliteit en toonaangevende ondersteuning biedt voor internet­standaarden. En het maakt optimaal gebruik van de multicore Intel-processors en snelle flashopslag in je Mac om alle taken snel af te handelen. Dankzij de geweldige grafische mogelijkheden in OS X is een videobewerkings­app als Final Cut Pro krachtiger dan ooit.

Doe meer met je iPhone. Met een Mac.

Een Mac werkt met je iPhone samen zoals alleen een Mac dat kan. Zo kun je iPhone-gesprekken voeren vanaf je Mac, ook als je iPhone in de kamer ernaast ligt. Verder kun je op je Mac sms’jes en berichten verzenden en ontvangen. Ben je op het ene device aan een mailtje begonnen of heb je rondgekeken op het internet, dan kun je daar gewoon mee verdergaan op een van je andere apparaten. En de persoonlijke hotspot op je iPhone zet je nu heel simpel aan op je Mac, dus je bent meteen online.3

Lees meer over Continuïteit voor Mac en iOS

iCloud. Alles wat je leuk vindt, waar je ook bent.

iCloud zorgt ervoor dat al je gegevens op al je apparaten up-to-date blijven.4 Wanneer je bijvoorbeeld een contactpersoon of agenda-activiteit toevoegt op je iPhone, worden deze gegevens ook op je Mac getoond. Je kunt een routebeschrijving van je Mac naar je iPhone sturen. Wanneer je op je Mac een afspraak aan je agenda toevoegt, krijg je ook op je iPad een herinnering. En je kunt zelfs een gesprek beginnen in Berichten op je iPhone en daarmee verdergaan op je Mac. Als je een abonnement hebt op Apple Music, staat je hele bibliotheek in de cloud. Je kunt dus altijd en overal bij je muziek. En je collectie neemt geen ruimte in op je apparaten. Via iCloud Drive kun je vanaf je Mac en iOS-devices, en zelfs vanaf een pc, bij al je bestanden. Die volgen je dus op de voet.

Meer informatie

Veiligheid voor alles.

OS X is voorzien van geavanceerde technologie die continu je Mac en de informatie daarop beveiligt. Gatekeeper maakt het veiliger om apps te downloaden en te installeren. FileVault beveiligt gegevens met behulp van krachtige versleutelings­technologieën. Sandboxing beveiligt je systeem door appgegevens apart te houden van andere apps, je systeem en je gegevens. Door je privacy-instellingen aan te passen houd je de controle over je persoonlijke informatie. Met ‘Zoek mijn Mac’ kun je onder meer je Mac op een kaart terugvinden en bijvoorbeeld op afstand een toegangscode instellen.

Lees meer over de privacy­functionaliteit die in Apple producten is ingebouwd

De beste manier om je Mac goed te beveiligen, is door altijd de nieuwste software-updates te installeren. De Mac App Store laat je weten wanneer een update beschikbaar is. En omdat OS X El Capitan een gratis upgrade is, is het heel gemakkelijk om je Mac te beveiligen met de nieuwste voorzieningen en updates.

Lees meer over de beveiligings­functies van OS X

Compatibel met Windows.

De flexibiliteit en kracht van OS X maken het mede mogelijk dat een Mac zich in elke omgeving thuis voelt, ook in een Windows-netwerk. Wil je bestanden, foto’s en andere gegevens overzetten vanaf een Windows-pc? In OS X kan dat heel makkelijk met de Migratie-assistent. Als je Windows op je Mac wilt draaien, kan dat met Boot Camp.5 OS X ondersteunt standaard Microsoft Exchange, zodat je je Mac zowel thuis als op je werk kunt gebruiken en je altijd je berichten, afspraken en contactpersonen kunt zien. En natuurlijk kun je populaire bestands­structuren als jpg, pdf en mp3 gebruiken, en Microsoft Word-, Excel- en PowerPoint-documenten.

Lees meer over de compatibiliteit van OS X

Geïntegreerde toegankelijkheid.

OS X is standaard uitgerust met een uitgebreide serie hulpmiddelen waardoor mensen met een beperking op de Mac kunnen werken. Ze bevatten een groot aantal functies die je in geen enkel ander besturingssysteem vindt. Met VoiceOver, dat beschikbaar is in meer dan 30 talen, kunnen blinden of slechtzienden hun computer besturen met toetscombinaties of bewegingen op een Multi‑Touch-trackpad. Schakelbediening maakt het eenvoudiger om door menu’s te navigeren en bijvoorbeeld het volume en de helderheid aan te passen of media af te spelen en te verwijderen. Meer dan 50 brailleleesregels (waaronder Bluetooth-leesregels) en vele andere toegankelijkheids­voorzieningen worden ondersteund, zoals dynamische beeldvullende vergroting, afspelen van ondertiteling en een schaalbaar scherm.

Lees meer over de toegankelijkheids­voorzieningen van OS X

Visuele hulp­middelen

Auditieve hulp­middelen

Fysieke en
motorische hulp­middelen

Taalbeheersing en
leren