Choreografie van een visie in Bollywood.

Een jonge vrouw zit alleen op een terrasje. Er komt een aantrekkelijke man aanlopen. Ze werpt een steelse blik op hem. Een paar seconden later begint iedereen uitbundig te zingen en te dansen. Een doorsnee dag in het leven van de beroemde Bollywood-choreograaf Feroz Khan. Gewapend met zijn iPad Air en rijke fantasie kan Khan vrijwel elk aspect van zijn indrukwekkende dansscènes vormgeven, van het vinden van de perfecte kostuums en accessoires tot het perfectioneren van elke draai en beweging.

“In Bollywood doet een choreograaf veel meer dan alleen dansbewegingen regisseren. Ik zoek ook geschikte locaties, help met het uitkiezen van kostuums en accessoires en houd voortdurend contact met het team. En voor al die zaken gebruik ik mijn iPad Air.”

Feroz Khan, choreograaf

Feroz Khan is van kinds af aan gefascineerd door dans. Als klein jongetje was Khan al onder de indruk van de dansscènes in populaire Bollywood-films, waarin een compleet verhaal werd verteld met alleen danspassen, draaien en de meest subtiele handgebaren. Vanuit zijn passie voor het dansen begon Khan zijn loopbaan als achtergronddanser en klom hij vervolgens verder op in Bollywood. Inmiddels is hij een van de populairste choreografen in India. Khan werkt vaak aan meerdere projecten tegelijk en zocht een eenvoudige manier om alle verschillende ideeën en inspiratiebronnen voor zijn choreografieën te bundelen. iPad Air bleek het ideale hulpmiddel om al zijn ideeën vast te leggen.

Bronnen van inspiratie fotograferen.

Repetities plannen.

Locaties zoeken.

Het titelnummer bestuderen.

Contact houden met het team.

Van muziek luisteren in iTunes tot het delen van fotostreams met zijn team: dankzij iPad Air krijgt Khan meer gedaan in minder tijd.

“Er kan me elk moment een idee te binnen schieten. Gelukkig heb ik altijd mijn iPad Air bij me. Ik kan dan direct alles vastleggen.”

Feroz Khan

Talloze inspiratiebronnen komen samen op één plek.

Vanaf het moment dat Khan een script krijgt, begint hij na te denken over manieren om een choreografie in het verhaal te weven.

De juiste kostuums en accessoires kiezen.

In Bollywood-dans zijn details heel belangrijk. En Khan weet dat elk detail, van accessoire tot kostuum, iets aan het verhaal kan toevoegen. Tijdens een wandeling over een van de vele markten in India maakt hij met zijn iPad Air foto’s van kleurrijke taferelen die perfect passen bij een bepaalde danser of scène. Hij kan de beelden vervolgens snel en gemakkelijk delen met zijn kostuumontwerper en rekwisiteur om een en ander vervolgens samen verder uit te werken.

In plaats van knipsels, stofstalen en plakboeken gebruikt Khan nu gedeelde fotostreams om ideeën uit te wisselen met het preproductieteam.

Het werk laat Khan nooit los. Omdat hem op elk moment iets kan invallen (wat vaak genoeg gebeurt), fungeert iPad Air voor Khan als een draagbaar, digitaal moodboard dat hij overal bij zich heeft. Zodra hem een nieuw idee te binnen schiet, pakt hij zijn iPad en zet hij zijn gedachten op een rijtje in Notities, of bestudeert hij zijn foto’s om de vormgeving van een scène aan te passen. Tijdens een tussenstop in een café kan hij ideeën opdoen op Pinterest. Op weg naar een vergadering kan hij het titelnummer van een film nog eens afspelen in iTunes en de danspassen aanpassen. Aangezien er tijdens het maken van een film continu van alles verandert, van kostuums tot setontwerp, werden de dagen van Khan vaak gevuld met eindeloze besprekingen met de regisseur, de producent en zijn team.

Dat was niet alleen vervelend, maar het bleek ook lastig om een duidelijke visie over te brengen langs meerdere wegen en naar verschillende teamleden. Vooral wanneer de stand van zaken razendsnel veranderde, wat onvermijdelijk het geval was. Dankzij iPad Air kan Khan op een compleet nieuwe manier te werk gaan. Hij bespaart zo kostbare tijd en kan zijn input gemakkelijker delen op een meer samenhangende manier. Khan kan een gedeelde fotostream maken en zijn team vragen om foto’s en video’s te bekijken in één album dat overzichtelijk is ingedeeld. Zijn collega’s kunnen opmerkingen plaatsen en hun eigen materiaal toevoegen. Zo ontvangt iedereen direct updates en wordt veel sneller overeenstemming bereikt.

camera
macbook
mappen
notitieblok
schaar en schrijfgerei
notitieblok
afstandsbediening
zoeker
iPad

Voor

Na

Om tot een choreografie te komen, moest Khan vaak van alles meeslepen: camera’s, schetsboeken en stapels multomappen waarin de passen van elke danser waren gedocumenteerd. Tegenwoordig heeft Khan voldoende aan de iPad Air van nog geen halve kilo.

Perfectie van de dans, stap voor stap.

Khan staat bekend als een enorme perfectionist. Hij is dan ook pas tevreden met een scène als elke beweging precies klopt. Met iPad Air kan hij elke afzonderlijke beweging analyseren.

Bekijk een clip van een dansscène in slow motion.

Doordat iPad Air zo lekker compact en licht is, kan Khan heel gemakkelijk om zijn dansers heen manoeuvreren. Zo kan hij subtiele details beter vastleggen dan het geval zou zijn met een traditionele camera en statief. Met de SloPro-app op iPad kan hij elk beeld vertragen en bewegingen tot in de kleinste details analyseren. Hij hoeft niet te wachten tot hij thuis de videobeelden heeft bekeken,

maar kan dansers direct ter plekke van uitgebreide feedback voorzien. “Doordat ik mijn bewegingen in slow motion op de iPad kan bekijken, zie ik wat Feroz ziet. Ik begrijp daardoor veel beter wat hij anders wil”, zegt danseres Heena Panchal. “Dankzij deze manier van werken is het een stuk gemakkelijker om mijn bewegingen aan te passen.”

Na de kostuums, de accessoires, het acteerwerk en de danspassen, komt het allemaal neer op dat wat het publiek te zien krijgt: het camerabeeld. Om zijn ideeën over te brengen, experimenteert Khan met verschillende lensopties in de Artemis HD-app op iPad. Nog voordat de opnamen van start gaan, stuurt hij zijn suggesties naar de director of photography.

Zorgvuldige kaderbepaling, vanuit elk perspectief.

Zorgvuldig uitgedachte bewegingen. Een felrode sjaal en andere perfect gekozen accessoires. Zodra een dansscène volledig is uitgedacht, legt Khan de scène vanuit alle hoeken vast met behulp van de Artemis HD-app op iPad. Voorheen moest Khan wachten tot de dag van de opnamen om zijn input te geven.

Met Artemis HD op iPad kan Khan dezelfde camera selecteren waarmee zijn director of photography werkt, en vooraf al experimenteren met verschillende lensopties. De twee overleggen tijdens de preproductie zoveel als nodig is. En de director of photography heeft direct bij aanvang van de opnamen alle informatie die hij nodig heeft om de scène in beeld te brengen.