Met iPad kun je leren, ontdekken en creëren op je eigen manier. De feature ‘Spreek scherm uit’ laat je horen wat je leest of schrijft. Safari Reader zorgt dat er tijdens het browsen minder storende elementen op je scherm staan. En met Begeleide toegang kun je je beter concentreren op één app.

Leesondersteuning Luister naar wat je leest of schrijft.

‘Spreek scherm uit’ op iPad

Leer je beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan kunnen features als ‘Spreek scherm uit’, ‘Spreek selectie uit’, ‘Feedback bij typen’ en ‘Tekstvoorspelling’ je helpen. Schakel ‘Spreek scherm uit’ in en swipe van bovenaf omlaag met twee vingers, of geef Siri de opdracht alle informatie op het scherm voor te lezen. Of gebruik ‘Spreek selectie uit’ om het stukje tekst dat je wilt horen, te markeren met een kleur die je zelf kunt kiezen. Vervolgens kun je meelezen terwijl gemarkeerde woorden, zinnen, of woorden binnen elke zin hardop worden voorgelezen. Als je de optie ‘Feedback bij typen’ inschakelt, wordt ook elke letter die je intypt hardop voorgelezen. Daarnaast kun je de feature ‘Tekstvoorspelling’ gebruiken, zodat er suggesties voor woorden worden gegeven waarnaar je kunt luisteren en waaruit je kunt kiezen. Zo krijg je nog meer hulp bij het spellen.1

‘Spreek scherm uit’ op iPad

Woordenboek Nog meer duiding in je iPad.

Stel, je bent een artikel over astronomie aan het lezen, maar struikelt over bepaalde termen. Die kun je dan meteen opzoeken, want woordenboekdefinities zijn in iOS geïntegreerd. Je krijgt definities en veelgebruikte uitdrukkingen te zien, en de juiste spelling, aanwijzingen voor de uitspraak en grammaticale informatie.

Safari Reader Minder visuele drukte op je scherm. Meer duidelijkheid.

Voor sommige leerlingen kan internetten een te grote aanslag op hun zintuigen zijn. In Safari Reader worden alle storende elementen op een webpagina weggelaten. Denk aan advertenties, knoppen en navigatie­balken. Zo kun jij je concentreren op de inhoud. Safari Reader werkt ook in combinatie met ‘Spreek selectie uit’ en VoiceOver, zodat je de visuele informatie auditief kunt versterken.

Begeleide toegang en Schermtijd Doe alles. Maar doe maar één ding tegelijk.

Schermtijd op iPad

Begeleide toegang is bedoeld om mensen met autisme, concentratieproblemen of een zintuiglijke stoornis te helpen zich te concentreren op één taak (of app). Een ouder, docent of therapeut kan de toegang beperken tot één app, door de thuisknop uit te schakelen en aan te geven hoeveel tijd in een app mag worden besteed. En je kunt zelfs het toetsenbord uitschakelen of de invoer beperken tot een bepaald deel van het scherm. Een leerling die overal tikt en bewegingen uitvoert, is dus niet steeds afgeleid. En dankzij Schermtijd heb je nu nog meer controle over je eigen schermgebruik en dat van je kinderen. In de activiteiten­rapporten kun je heel precies zien welke apps hoe lang zijn gebruikt. En als je wilt, kun je per app ook een tijdslimiet instellen. Je kunt ook instellen dat een iOS-device op bepaalde tijden helemaal niet mag worden gebruikt. Of aangeven dat bepaalde apps zoals Telefoon of Boeken altijd beschikbaar zijn.

Spraak Communiceer op de manier die jou het beste past.

Via FaceTime kun je visueel communiceren, met gebarentaal of lichaamstaal.2 In iMessage kun je met anderen chatten. En met ‘Spreek selectie uit’ worden de woorden die je leest uitgesproken – nu ook door de stemmen van Siri. Dat kan je spraakontwikkeling ten goede komen. Of je stelt zelf een tekst op en laat die door je iPad uitspreken. Verder zijn er meer dan honderd spraakapps van andere ontwikkelaars beschikbaar, die van je iPad een krachtig device maken voor augmentatieve communicatie.

Schermtijd op iPad

Siri Stroomlijn alles wat je dagelijks doet.

Siri op iPad

Siri kan je helpen bij de dagelijkse dingen.3 Je hoeft het alleen maar te vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Vertel Wendy dat ik wat later ben” of “Herinner me eraan dat ik moet reserveren voor zaterdag”. En met Opdrachten heeft Siri nu aan een paar woorden genoeg om meerdere handelingen uit te voeren. Je kunt de opdrachten­reeksen zelf instellen. Met een eenvoudige opdracht als “Naar huis” kun je tegelijkertijd een bericht sturen dat je eraan komt, het volgende hoofdstuk in een boek weergeven of je favoriete podcast afspelen. Zo wordt de reis naar huis een stuk prettiger.

Siri op iPad

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijkheidsondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleidingen

iPad-handleiding (tagged html)

Meer informatie

iPad-handleiding (Apple Books)

Open in Apple Books

Toegankelijkheids­features inschakelen op iPad.

  1. Tik in het beginscherm op Instellingen en kies Algemeen.
  2. Selecteer Toegankelijkheid.
  3. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een iPad voor iedereen.

Shop iPad

iPad Pro

iPad Air

Nieuw

iPad mini

Nieuw

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheidsfeatures voor leren.