Gemaakt voor wat je elke dag doet. En hoe je dat beleeft.

iPad is voorzien van krachtige features die ondersteuning bieden bij zien, horen, lezen, schrijven, leren, en bij motorische vaardigheden. Alles gaat nog makkelijker. Dus doe wat je wilt, wanneer je maar wilt.

Schakel­bediening

Schakel­bediening op iPad

Schakel­bediening is een krachtige toegankelijkheids­feature, ingebouwd in iOS, speciaal voor gebruikers met een ernstige fysieke of motorische beperking. Met Schakel­bediening kun je een voor een door onderdelen op het scherm navigeren en specifieke handelingen uitvoeren met een waaier aan Bluetooth-schakelaars. Daarnaast zijn er features als uitgebreide woordvoorspelling en een gebruiks­vriendelijk media-afspeelmenu. Je kunt Schakel­bediening aanpassen aan je manier van werken. Zo kun je bestaande taken vereenvoudigen of zelf een taak aanmaken.

Van platform wisselen met Schakel­bediening

Schakel­bediening ondersteunt de mogelijkheid om van platform te wisselen: je kunt met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac direct bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je dat voor elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.1

Schakel­bediening op iPad

Verbeterd Siri

Opdrachten voor Siri op iPad

Siri kan je helpen bij de dagelijkse dingen.2 Je hoeft het alleen maar te vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Vertel Wendy dat ik wat later ben” of “Herinner me eraan dat ik moet reserveren voor zaterdag”. En met Opdrachten heeft Siri nu aan een paar woorden genoeg om meerdere handelingen uit te voeren. Je kunt de opdrachten­reeksen zelf instellen. Als je van je werk weggaat, kun je met een simpele zin als “Naar huis” meerdere dingen tegelijk doen, zoals een bericht versturen dat je eraan komt, een route­­beschrijving weergeven in Kaarten en de verwarming thuis alvast hoger zetten. Siri is bovendien geïntegreerd met Schakelbediening, en werkt dus ook als “Hé Siri” niet actief is.

Dicteerfunctie

De dicteer­functie gebruik je als je liever praat dan typt. Je tikt op de microfoon­knop op het toetsen­bord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je iPad zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst. Zo kun je gemakkelijk een e-mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen.

Opdrachten voor Siri op iPad

AssistiveTouch

AssistiveTouch op iPad

iPad is opvallend intuïtief en gebruiks­vriendelijk. Met AssistiveTouch kun je het Multi-Touch-scherm aanpassen aan je fysieke behoeften. Dus als je moeite hebt met het maken van een knijp­beweging, dan laat je die beweging omzetten naar een tikbeweging. Je kunt ook zelf bewegingen aanmaken en zelfs de lay‑out van het AssistiveTouch-menu aanpassen. Sommige mensen vinden het lastig om de thuisknop in te drukken. Die handeling kun je ook uitvoeren door op het scherm te tikken. Bewegingen als draaien en schudden zijn zelfs beschikbaar als je iPad in een houder op je rolstoel zit. En iOS-devices ondersteunen een aantal hulp­middelen van andere fabrikanten voor de interactie met iPhone, iPad en iPod touch.

Aangepaste aanraking

Met Aangepaste aanraking bepaal je hoe het scherm op je aanraking reageert. Zo kun je instellen hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien. Ook kun je aangeven of herhaalde aanrakingen moeten worden genegeerd. Je kunt dus gewoon met je vinger het scherm aanraken en naar een bepaald onderdeel gaan zonder dat er onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

AssistiveTouch op iPad

Tekstvoorspelling

Tekstvoorspelling geeft opties die zijn afgestemd op de ontvanger van je bericht en op eerdere conversaties. Kies een van de voorgestelde woorden met een tikje.3

Toetscombinaties

Als je bepaalde woorden of uitdrukkingen vaak gebruikt, kun je daar een toets­combinatie voor instellen. iOS typt dan voor je. Zo kan ‘bodo’ bijvoorbeeld worden uitgetypt als ‘boodschappen doen’ of ‘bjs’ als ‘Bel je straks’. Door toets­combinaties te gebruiken, kun je makkelijker en sneller je naam, adres, e-mailadres of een andere veelgebruikte tekst typen.

Ondersteuning voor hardware­toetsen­borden

Gebruik je een fysiek toetsen­bord? Dan kun je Grendeltoetsen inschakelen om toets­aanslagen te combineren. Zo hoef je de toetsen van een toets­combinatie niet allemaal tegelijk in te drukken. Met Toets­vertraging pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren van de toets, zodat alleen de beoogde toets­aanslagen worden uitgevoerd.

Ondersteuning voor toetsen­borden van andere fabrikanten

Sommige mensen swipen liever dan dat ze typen en anderen houden het liever bij de traditionele toetsen­bordindeling. Ontwikkelaars kunnen een toetsen­bordindeling aanmaken die past bij de app die ze hebben ontwikkeld. Nu er nieuwe toetsen­borden beschikbaar zijn, kun je zelf je favoriete invoer­methode en indeling kiezen om overal in het systeem te gebruiken.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Handleidingen

iPad-handleiding (tagged html)

Meer informatie in de iPad-handleiding

iPad-handleiding (Apple Books)

Open de iPad-handleiding in Apple Books

Informatie voor ontwikkelaars

Apple en toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Informatie voor ontwikkelaars die hun apps toegankelijker willen maken.

Meer informatie over toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Toegankelijk­heids­features inschakelen op iPad.

    1. Tik in het beginscherm op Instellingen en kies Algemeen.
    2. Selecteer Toegankelijk­heid.
    3. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.