Gemaakt voor wat je elke dag doet. En hoe je dat beleeft.

iPad is voorzien van krachtige features die ondersteuning bieden bij zien, horen, lezen, schrijven, leren, en bij motorische vaardigheden. Alles gaat nog makkelijker. Dus doe wat je wilt, wanneer je maar wilt.

VoiceOver

“With minimal beach…”

VoiceOver op iPad

VoiceOver is een op gebaren gebaseerde schermlezer waarmee je je iPad kunt gebruiken zonder het scherm te zien. Als je VoiceOver hebt ingeschakeld op je iOS-device, kun je deze feature op elk gewenst moment activeren door drie keer op de thuisknop te drukken. Je hoort vervolgens een beschrijving van wat er op het display te zien is. Bijvoorbeeld de batterijstatus, wie er belt of boven welke app je je vinger houdt. Ook de spreek­snelheid en toonhoogte kun je naar wens instellen.

VoiceOver in apps

VoiceOver is geïntegreerd in iPad en kan dus met alle ingebouwde iPad-apps worden gebruikt. Voor de knoppen in een app kun je je eigen labels maken. Dat geldt ook voor apps van andere fabrikanten. Bovendien werkt Apple samen met iOS-ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat steeds meer apps compatibel zijn met VoiceOver.

“With minimal beach…”

VoiceOver op iPad

VoiceOver-bewegingen

Je kunt VoiceOver met een simpele reeks bewegingen bedienen. Als je je vinger ergens op het display zet of over het display sleept, vertelt VoiceOver wat daar te zien is. Tik op een knop om een beschrijving te horen, en tik dubbel om die knop te selecteren. Of veeg naar links of rechts om van het ene element naar het andere te gaan. Als je bezig bent met een element, krijgt dat element een zwart kader. Daardoor kunnen mensen zonder visuele beperking zien wat je doet. Ben je gesteld op je privacy, dan kun je een zogenaamd ‘schermgordijn’ activeren. Daarmee schakel je het display uit, maar hoor je wel alles wat VoiceOver zegt.

Tekstinvoer met VoiceOver

Als VoiceOver is ingeschakeld, wordt elk teken op het toetsenbord hardop voorgelezen wanneer je het aanraakt. En nogmaals wanneer je het invoert. Met een veegbeweging omhoog of omlaag verplaats je de cursor, zodat je heel precies correcties kunt aanbrengen. Om sneller foutloos te kunnen typen ondersteunt iOS meerdere invoermethoden, waaronder handschriftinvoer, en worden verkeerd gespelde woorden automatisch gecorrigeerd. Als je ‘Spreek invultekst uit’ hebt ingeschakeld, hoor je een geluid, waarna het voorgestelde woord automatisch wordt uitgesproken. Druk je op de spatiebalk, dan wordt het woord meteen ingevoerd. Wil je de suggestie negeren, dan typ je gewoon door.

VoiceOver en de rotor

VoiceOver heeft een virtuele bediening, de rotor. Als je de rotor draait – door twee vingers over het scherm te bewegen alsof je een draaiknop bedient – kun je efficiënt navigeren in een webpagina of document. Als je de rotor draait wanneer je op een webpagina bent, hoor je instellingen als “kopregels”, “koppelingen” en “afbeeldingen”. Met een veeg­beweging bepaal je vervolgens hoe je de pagina wilt doornemen, bijvoorbeeld door van kopregel naar kopregel te springen.

VoiceOver en brailletoetsenborden

VoiceOver bevat een braille­toetsenbord dat je in het hele systeem kunt gebruiken. Het is geschikt voor 6‑punts en 8‑punts braille. Zo kun je rechtstreeks in braille typen zonder dat je een fysiek braille­toetsenbord hoeft aan te sluiten. Je kiest het braille­toetsenbord in de rotor en kunt er vervolgens tekst mee typen. Ook kun je je iPad ontgrendelen, apps openen en content zoeken in apps als Muziek.

VoiceOver en brailleleesregels

iPad is compatibel met meer dan 70 vernieuwbare brailleleesregels. Je kunt een draadloze Bluetooth-brailleleesregel aansluiten om de VoiceOver-uitvoer te lezen, inclusief kortschrift, volschrift en de Nemeth-code voor vergelijkingen. En heb je een brailleleesregel met invoer­toetsen, dan kun je daarmee je iPad bedienen als VoiceOver actief is.

VoiceOver en de uitspraakeditor

Met de uitspraakeditor kun je een lijst maken met woorden of zinsdelen en de fonetische weergave daarvan. Zo worden ze correct door VoiceOver uitgesproken. Deze woorden en zinsdelen worden dan volgens jouw uitspraak voorgelezen in documenten, berichten, webpagina’s en andere teksten.

Nieuw in iOS 10 Aangepaste weergave

Omgekeerde kleuren op iPad

In iOS kun je kleuren omkeren, het witpunt verminderen, grijstinten inschakelen of kiezen uit allerlei kleurenfilters. Zo kunnen mensen met kleurenblindheid of andere visuele beperkingen het scherm aan hun eigen voorkeur aanpassen. Je kunt een algemene voorkeurs­instelling kiezen of de instellingen zelf aanpassen. Zodra je je filters hebt ingesteld, worden de instellingen overal op je iPad toegepast.

Lettertypen aanpassen

Als je ‘Grotere tekst’ inschakelt, wordt tekst groter weergegeven in verschillende apps, zoals Agenda, Contacten, Mail, Berichten, Muziek, Notities, Instellingen en zelfs een aantal apps van andere fabrikanten. Zo kun je alles beter lezen. En in allerlei ingebouwde apps kun je de tekst vet en dus beter leesbaar maken.

Omgekeerde kleuren op iPad

Zoomen

De zoomfunctie is een ingebouwd vergrootglas dat overal in iOS werkt en bovendien wordt ondersteund door alle apps uit de App Store. Je kunt kiezen voor de schermvullende weergave of de Beeld-in-beeld-weergave. Daarmee kun je het zoomgebied in een apart venster bekijken, terwijl de rest van het scherm dezelfde grootte behoudt. Je kunt een zoomfactor tussen 100% en 1500% kiezen. En je hebt de keuze uit verschillende filteropties in beide weergaven. In de ingezoomde weergave kun je alle vertrouwde navigatie­bewegingen gewoon blijven gebruiken. De zoomfunctie werkt ook in combinatie met VoiceOver, dus je kunt zowel beter zien als beter horen wat er op je scherm gebeurt.

Audiobeschrijvingen

Je kunt op je iPad films bekijken met gedetailleerde beschrijvingen van elke scène. Films met audio­beschrijvingen herken je in de iTunes Store aan het AD‑symbool.

Nieuw in iOS 10 Vergrootglas

Vergrootglas op iPad

De vergrootglasfunctie werkt als een digitale loep en maakt gebruik van de camera op je iPad om het formaat van alles wat je ziet te vergroten. Zo kun je alles meer in detail bekijken. Met de zaklamp kun je objecten verlichten. Je kunt filters gebruiken om kleuren beter te onderscheiden. Of een foto maken voor een stilstaande close-up.

Spreek scherm uit

Als je moeite hebt met het lezen van tekst op je iPad, kun je de functie ‘Spreek scherm uit’ inschakelen. E‑mails, berichten, webpagina’s en boeken worden dan voorgelezen. Schakel ‘Spreek scherm uit’ in en swipe van bovenaf omlaag met twee vingers. Of geef Siri gewoon de opdracht alle informatie op het scherm voor te lezen. Je kunt het dialect en de spreeksnelheid van de stem aanpassen. En woorden, zinnen, of woorden binnen zinnen laten markeren terwijl ze worden uitgesproken.

Vergrootglas op iPad

Siri

Siri, de intelligente assistent van Apple, kan je helpen bij je dagelijkse dingen.* Siri kan berichten versturen, telefoon­gesprekken starten en afspraken plannen. En zelfs VoiceOver, Begeleide toegang en omgekeerde kleuren voor je in- en uitschakelen. Bovendien zijn Siri en VoiceOver geïntegreerd. Dus als je vraagt waar het dichtstbijzijnde sushirestaurant is, wordt het antwoord hardop uitgesproken.

Dicteerfunctie

De dicteerfunctie gebruik je als je liever praat dan typt. Je tikt op de microfoonknop op het toetsenbord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je iPad zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst. Zo kun je gemakkelijk een e‑mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen.

Informatiebronnen

Support

Informatie

Hadley Institute for the Blind and Visually Impaired

Bekijk instructievideo’s met tips over visuele hulpmiddelen in iOS.

Meer informatie over het Hadley Institute for the Blind and Visually Impaired

AppleVis.com

Een forum voor blinde en slechtziende gebruikers van Apple producten.

Meer informatie over AppleVis.com

VIPhone-discussiegroep

Sluit je aan bij een community van mensen die VoiceOver en andere Apple producten gebruiken.

Meer informatie over VIPhone Discussion List

Mac-cessibility Network

Informatie over het gebruik van Apple producten door blinden en slechtzienden.

Meer informatie over het Mac-cessibility Network

Informatie voor ontwikkelaars

Apple en toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Informatie voor ontwikkelaars die hun apps toegankelijker willen maken.

Meer informatie over toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor mensen met een visuele beperking.