iPhone is het meest persoonlijke device ter wereld. Dus je bepaalt zelf hoe je wilt leren. De feature ‘Spreek scherm uit’ laat je horen wat je leest of schrijft. Safari Reader zorgt dat er tijdens het browsen minder storende elementen op je scherm staan. En met ‘Begeleide toegang’ kun je je beter concentreren op één app.

Leesondersteuning Luister naar wat je leest of schrijft.

‘Spreek scherm uit’ op iPhone

Leer je beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan kunnen features als ‘Spreek scherm uit’, ‘Spreek selectie uit’, ‘Feedback bij typen’ en Tekstvoorspelling je helpen. Schakel ‘Spreek scherm uit’ in en swipe van bovenaf omlaag met twee vingers, of geef Siri de opdracht alle informatie op het scherm voor te lezen. De nieuwe Spraakregelaar heeft een feature waarmee je de tekst hoort die je aanraakt, zodat je tekst heel precies kunt selecteren. Of gebruik ‘Spreek selectie uit’ om het stukje tekst dat je wilt horen, te markeren met een zelfgekozen kleur. Vervolgens kun je meelezen terwijl gemarkeerde woorden, zinnen of woorden binnen elke zin hardop worden voorgelezen. Als je de optie ‘Feedback bij typen’ inschakelt, wordt ook elke letter die je intypt hardop voorgelezen. Daarnaast kun je de feature Tekstvoorspelling gebruiken, zodat er suggesties voor woorden worden gegeven waarnaar je kunt luisteren en waaruit je kunt kiezen. Zo krijg je nog meer hulp bij het spellen.1

Woordenboek Nog meer duiding in je iPhone.

Stel, je bent een artikel over astronomie aan het lezen, maar struikelt over bepaalde termen. Die kun je dan meteen opzoeken, want woordenboek­definities zijn in iOS geïntegreerd. Je krijgt definities en veelgebruikte uitdrukkingen te zien, en de juiste spelling, aanwijzingen voor de uitspraak en grammaticale informatie.

‘Spreek scherm uit’ op iPhone

Spraak Communiceer op de manier die jou het beste past.

Via FaceTime kun je visueel communiceren, met gebaren­taal of lichaams­taal.² In iMessage kun je met anderen chatten. En door ‘Spreek selectie uit’ in te schakelen, worden de woorden die je leest ook uitgesproken. Dat kan je spraak­ontwikkeling ten goede komen. Of je stelt zelf een tekst op en laat die door je iPhone uitspreken. Verder zijn er meer dan 100 spraakapps van andere ontwikkelaars beschikbaar, waarmee je je iPhone omtovert tot een krachtig device voor augmentatieve communicatie.

Safari Reader Minder visuele drukte op je scherm. Meer duidelijkheid.

Sommige leerlingen doen bij het surfen op het web veel te veel indrukken op. In Safari Reader worden alle storende elementen op een webpagina weggelaten. Denk aan advertenties, knoppen en navigatie­balken. Zo kun jij je concentreren op de inhoud. Safari Reader werkt ook in combinatie met ‘Spreek selectie uit’ en VoiceOver, zodat je de visuele informatie auditief kunt versterken.

Begeleide toegang en Schermtijd Doe alles. Maar doe maar één ding tegelijk.

‘Begeleide toegang’ is bedoeld om mensen met autisme, concentratie­problemen of een zintuiglijke stoornis te helpen zich te concentreren op één taak (of app). Een ouder, docent of therapeut kan de toegang beperken tot één app, door de thuisknop uit te schakelen en aan te geven hoeveel tijd in een app mag worden besteed. En je kunt zelfs het toetsen­bord uitschakelen of de invoer beperken tot een bepaald deel van het scherm. Een leerling die overal tikt en bewegingen uitvoert, is dus niet steeds afgeleid. En dankzij Schermtijd heb je nu nog meer controle over je eigen schermgebruik en dat van je kinderen. In de activiteiten­rapporten kun je heel precies zien welke apps hoe lang zijn gebruikt. En als je wilt, kun je per app ook een tijdslimiet instellen. Je kunt ook instellen dat een iOS-device op bepaalde momenten helemaal niet mag worden gebruikt. Of aangeven dat bepaalde apps zoals Telefoon of Boeken altijd beschikbaar zijn

Siri Stroomlijn alles wat je dagelijks doet.

Siri op iPhone

Siri kan je helpen bij de dagelijkse dingen.³ Je hoeft het alleen maar te vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Vertel Wendy dat ik wat later ben” of “Herinner me eraan dat ik moet reserveren voor zaterdag”. En met Opdrachten heeft Siri nu aan een paar woorden genoeg om meerdere handelingen uit te voeren. Je kunt de opdrachten­reeksen zelf instellen. Met een eenvoudige opdracht als “Naar huis” kun je tegelijkertijd een bericht sturen dat je eraan komt, het volgende hoofdstuk in een boek weergeven en je favoriete playlist afspelen. Zo wordt de reis naar huis een stuk prettiger.

Siri op iPhone

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijk­heidsondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleidingen

iPhone-handleiding (tagged html)

Meer informatie

iPhone-handleiding (Apple Books)

Open in Apple Books

Toegankelijk­heids­features inschakelen op iPhone.

  1. Tik in het beginscherm op Instellingen.
  2. Selecteer en schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een iPhone voor iedereen.

Shop iPhone

iPhone 11 Pro

iPhone 11

iPhone S E

iPhone X R

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor leren in onze andere producten.