Op wat voor manier je ook onderweg bent, iPhone is gemaakt om zowel persoonlijk als toegankelijk te zijn. Als je een fysieke of motorische beperking hebt, kun je via Schakelbediening toetsen­borden en menu’s op je scherm met één tikje bedienen. Je hoeft alleen maar tegen Siri te praten om commando’s uit te laten voeren. En het Multi-Touch-scherm kun je aanpassen aan je fysieke behoeften. Zo zet je een knijp­beweging om naar een tikbeweging, stel je in hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien, of zorg je dat herhaalde aanrakingen worden genegeerd.

Schakel­bediening Tik en knijp zonder te tikken en te knijpen.

Schakel­bediening op iPhone

Schakel­bediening is een krachtige toegankelijkheids­feature, ingebouwd in iOS. Speciaal voor gebruikers met een ernstige fysieke of motorische beperking. Met Schakel­bediening kun je een voor een door onderdelen op het scherm navigeren en specifieke handelingen uitvoeren met een scala aan Bluetooth-schakelaars. Daarnaast zijn er features als uitgebreide woordvoorspelling en een gebruiks­vriendelijk media-afspeelmenu. Je kunt Schakel­bediening aanpassen aan je manier van werken. Zo kun je bestaande taken vereenvoudigen of zelf een taak aanmaken.

Van platform wisselen Bedien je Mac met je iPhone.

Schakel­bediening ondersteunt de mogelijkheid om van platform te wisselen: je kunt met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac direct bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je dat voor elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.¹

Schakel­bediening op iPhone

Siri Stroomlijn alles wat je dagelijks doet.

Opdrachten voor Siri op iPhone

Siri kan je helpen bij de dagelijkse dingen.² Je hoeft het alleen maar te vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Vertel Wendy dat ik wat later ben” of “Herinner me eraan dat ik moet reserveren voor zaterdag”. En met Opdrachten heeft Siri nu aan een paar woorden genoeg om meerdere handelingen uit te voeren. Je kunt de opdrachten­reeksen zelf instellen. Met een eenvoudige opdracht als “Naar huis” kun je tegelijkertijd een bericht sturen dat je eraan komt, een route­beschrijving weergeven in Kaarten en de verwarming thuis alvast hoger zetten. Siri is bovendien geïntegreerd met Schakel­bediening, en werkt dus ook als ‘Hé Siri’ niet actief is.

Dicteren Zeg het. Je iPhone typt het.

De dicteer­functie gebruik je als je liever praat dan typt. Je tikt op de microfoon­knop op het toetsen­bord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je iPhone zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst. Zo kun je gemakkelijk een e‑mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen.

Opdrachten voor Siri op iPhone

AssistiveTouch Knijpen wordt tikken.

AssistiveTouch op iPhone

iPhone is opvallend intuïtief en gebruiks­vriendelijk. Met AssistiveTouch kun je het Multi-Touch-scherm aanpassen aan je fysieke behoeften. Dus als je moeite hebt met het maken van een knijp­beweging , dan laat je die beweging omzetten naar een tikbeweging. Je kunt ook zelf bewegingen aanmaken en zelfs de lay‑out van het AssistiveTouch-menu aanpassen. Sommige mensen vinden het lastig om de thuisknop in te drukken. Die handeling kun je ook uitvoeren door op het scherm te tikken. Bewegingen als draaien en schudden zijn zelfs beschikbaar als je iPhone in een houder op je rolstoel zit. Tot slot ondersteunen iOS-devices een aantal hulp­middelen van andere fabrikanten voor de interactie met iPhone, iPad en iPod touch.

Aangepaste aanraking Laat touch voor je werken.

Met Aangepaste aanraking bepaal je hoe het scherm op je aanraking reageert. Zo kun je instellen hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien. Ook kun je aangeven of herhaalde aanrakingen moeten worden genegeerd. Je kunt dus gewoon met je vinger het scherm aanraken en naar een bepaald onderdeel gaan zonder dat er onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

AssistiveTouch op iPhone

Toetscombinaties Shortcuts voor woorden of zinnen die je vaak gebruikt.

Als je bepaalde woorden of uitdrukkingen vaak gebruikt, kun je daar een toets­combinatie voor instellen. iOS typt dan voor je. Zo kan ‘bodo’ bijvoorbeeld worden uitgetypt als ‘boodschappen doen’ of ‘bjs’ als ‘Bel je straks’. Door toets­combinaties te gebruiken, kun je makkelijker en sneller je naam, adres, e‑mailadres of een andere veelgebruikte tekst typen.

Tekstvoorspelling Laat je iPhone afmaken waar je aan begonnen was.

Tekstvoorspelling geeft opties die zijn afgestemd op de ontvanger van je bericht en op eerdere conversaties. Kies een van de voorgestelde woorden met een tikje.³

Ondersteuning voor hardware­toetsen­borden Vereenvoudig toets­aanslagen en pas de gevoeligheid aan.

Gebruik je een fysiek toetsen­bord? Dan kun je Grendeltoetsen inschakelen om toets­aanslagen te combineren. Zo hoef je de toetsen van een toets­combinatie niet allemaal tegelijk in te drukken. Met Toets­vertraging pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren van de toets, zodat alleen de beoogde toets­aanslagen worden uitgevoerd.

Ondersteuning voor andere toetsen­borden Gebruik het toetsen­bord dat voor jou ideaal is.

Sommige mensen swipen liever dan dat ze typen en anderen houden het liever bij de traditionele toetsen­bordindeling. Ontwikkelaars kunnen een toetsen­bordindeling aanmaken die past bij de app die ze hebben ontwikkeld. Nu er nieuwe toetsen­borden beschikbaar zijn, kun je zelf je favoriete invoer­methode en indeling kiezen om overal in het systeem te gebruiken.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijk­heidsondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleidingen

iPhone-handleiding (tagged html)

Meer informatie

iPhone-handleiding (Apple Books)

Open in Apple Books

Informatie voor ontwikkelaars

Apple en toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Informatie voor ontwikkelaars die hun apps toegankelijker willen maken.

Meer informatie

Toegankelijk­heids­features inschakelen op iPhone.

  1. Tik in het begin­scherm op Instellingen en kies Algemeen.
  2. Selecteer Toegankelijk­heid.
  3. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een iPhone voor iedereen.

Shop iPhone

Nieuw

Nieuw

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor mobiliteit.