Even toegankelijk als persoonlijk.

Het meest persoonlijke device ter wereld is ontworpen voor iedereen. Dus iemand die blind is, kan groeps­selfies maken. Iemand die doof is, kan vanuit het buitenland zijn moeder bellen. En iemand die een hoge dwarslaesie heeft, kan sms’en met zijn vrienden.

Verbeterd Schakelbediening

Schakelbediening op iPhone

Schakelbediening is een krachtige toegankelijkheids­feature, ingebouwd in iOS, speciaal voor gebruikers met een ernstige fysieke of motorische beperking. Met Schakelbediening kun je een voor een door onderdelen op het scherm navigeren en specifieke handelingen uitvoeren met een scala aan Bluetooth-schakelaars. Daarnaast zijn er features zoals uitgebreide woord­voorspelling en een gebruiks­vriendelijk media-afspeelmenu. Je kunt Schakelbediening aanpassen aan je manier van werken. Zo kun je bestaande taken vereenvoudigen of zelf een taak aanmaken.

Van platform wisselen met Schakelbediening

Schakelbediening ondersteunt de mogelijkheid om van platform te wisselen: je kunt met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac direct bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je dat voor elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.1

Schakelbediening op iPhone

Verbeterd Siri

Siri op iPhone

Siri kan je helpen bij de dagelijkse dingen.2 Je hoeft het alleen maar te vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Vertel Lidy dat ik wat later ben” of “Herinner me eraan dat ik moet reserveren voor zaterdag”. En Siri is geïntegreerd met Schakelbediening, dus je kunt er ook gebruik van maken als ‘Hé Siri’ niet actief is. Als je liever typt, is er nu een nieuwe toegankelijkheids­optie waarmee je de modus ‘Typ vragen aan Siri’ kunt instellen. Vervolgens kun je vragen typen aan Siri om bijvoorbeeld een zoekopdracht op het internet te starten, berichten te versturen, documenten op te sporen, herinneringen in te stellen of toegankelijkheids­instellingen in te schakelen. QuickType kan je volgende woord voorspellen op basis van wat je eerder hebt gezegd, waardoor je dus minder hoeft te typen.

Dicteerfunctie

De dicteerfunctie gebruik je als je liever praat dan typt. Je tikt op de microfoonknop op het toetsenbord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je iPhone zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst. Zo kun je gemakkelijk een e-mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen.

Siri op iPhone

AssistiveTouch

AssistiveTouch op iPhone

iPhone is opvallend intuïtief en gebruiks­vriendelijk. Met AssistiveTouch kun je het Multi‑Touch-scherm aanpassen aan je fysieke behoeften. Dus als je moeite hebt met het maken van een knijpbeweging, dan laat je die beweging omzetten naar een tikbeweging. Je kunt ook zelf bewegingen aanmaken en zelfs de lay‑out van het AssistiveTouch-menu aanpassen. Sommige mensen vinden het lastig om de thuisknop in te drukken. Die handeling kun je ook uitvoeren door op het scherm te tikken. Bewegingen als draaien en schudden zijn zelfs beschikbaar als je iPhone in een houder op je rolstoel zit. Tot slot ondersteunen iOS-devices een aantal hulpmiddelen van andere fabrikanten voor de interactie met iPhone, iPad en iPod touch.

Aangepaste aanraking

Met Aangepaste aanraking bepaal je hoe het scherm op je aanraking reageert. Zo kun je instellen hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien. Ook kun je aangeven of herhaalde aanrakingen moeten worden genegeerd. Je kunt dus gewoon met je vinger het scherm aanraken en naar een bepaald onderdeel gaan zonder dat er onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

AssistiveTouch op iPhone

Toetscombinaties

Als je bepaalde woorden of uitdrukkingen vaak gebruikt, kun je daar een toetscombinatie voor instellen. iOS typt dan voor je. Zo kan ‘bodo’ bijvoorbeeld worden uitgetypt als ‘boodschappen doen’ of ‘bjs’ als ‘Bel je straks’. Door toets­combinaties te gebruiken, kun je makkelijker en sneller je naam, adres, e-mailadres of een andere veelgebruikte tekst typen.

Ondersteuning voor hardware­toetsenborden

Gebruik je een fysiek toetsenbord? Dan kun je grendel­toetsen inschakelen om toetsaanslagen te combineren. Zo hoef je de toetsen van een toetscombinatie niet allemaal tegelijk in te drukken. Met Toets­vertraging pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren van de toets, zodat alleen de beoogde toetsaanslagen worden uitgevoerd.

Ondersteuning voor toetsen­borden van andere fabrikanten

Sommige mensen swipen liever dan dat ze typen en anderen houden het liever bij de traditionele toetsenbordindeling. Ontwikkelaars kunnen een toetsenbordindeling aanmaken die past bij de app die ze hebben ontwikkeld. Nu er nieuwe toetsenborden beschikbaar zijn, kun je zelf je favoriete invoermethode en indeling kiezen om overal in het systeem te gebruiken.

Informatiebronnen

Support

Handleidingen

iPhone-handleiding (tagged html)

Meer informatie in de iPhone-handleiding

Informatie voor ontwikkelaars

Apple en toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Informatie voor ontwikkelaars die hun apps toegankelijker willen maken.

Meer informatie over toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Toegankelijk­heids­features inschakelen op iPhone.

    1. Tik in het beginscherm op Instellingen en kies Algemeen.
    2. Selecteer Toegankelijk­heid.
    3. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.