Het krachtigste gereedschap voor creatieve geesten.

Een video bewerken zonder muis of trackpad. Een presentatie maken zonder het scherm te kunnen zien. Of belangrijke bestanden zoeken voor je volgende project, alleen met je stem. Mac is er voor iedereen. En iedereen kan er fantastische dingen mee maken.

Tekst-naar-spraak

Tekst naar spraak op Mac

Leer je beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan kan de Tekst-naar-spraakfunctie helpen. Er wordt dan een hoorbare component toegevoegd aan boeken, websites of huiswerk. Je kunt tekst markeren en luisteren hoe die wordt uitgesproken. Kies uit 70 stemmen en 42 talen. Je kunt zelfs de spreeksnelheid aanpassen.

Nieuw in macOS Mojave Donkere modus

In Donkere modus krijgen het bureaublad en alle ingebouwde apps een nieuw donker kleuren­schema, zodat jij je beter op je werk kunt concentreren.1 Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achter­grond, waardoor de details van je content optimaal tot hun recht komen. In apps zoals Mail, Safari Reader en Agenda zie je licht­gekleurde tekst tegen een donkere achter­grond, zodat alles beter leesbaar is bij weinig licht.

Tekst-naar-spraak op Mac

Typ vragen aan Siri

Als je liever typt, kun je de modus ‘Typ naar Siri’ instellen. Je kunt dan vragen typen aan Siri om bijvoorbeeld een zoekopdracht op het internet te starten, berichten te versturen, documenten op te sporen, herinneringen in te stellen of toegankelijkheids­­instellingen in te schakelen.2

Automatische aanvulling van woorden

Om je woordenschat en taal­vaardigheid te verbeteren, biedt macOS de optie om woorden automatisch aan te vullen in apps als Teksteditor en Pages. Na het intypen van een paar letters druk je op de F5-toets, en macOS geeft meteen suggesties. Je selecteert het gewenste woord en wat je al hebt getypt, wordt automatisch aangevuld.

Eenvoudige Finder

Via ouderlijk toezicht kan Mac eenvoudiger in het gebruik worden gemaakt. Een uitkomst voor mensen met cognitieve stoornissen of leerproblemen. Als de Eenvoudige Finder is ingeschakeld, bestaat het Dock uit slechts drie mappen. Docenten kunnen instellen welke apps hun leerlingen mogen openen, zodat ze geconcentreerder kunnen werken. En bestanden, mappen en apps worden weergegeven in een overzichtelijke rij symbolen. In één enkel venster.

Woordenboek

Als je een vraag hebt over een woord of zinsdeel, kun je dat opzoeken in de ingebouwde Woordenboek-app. Ongeacht wat je aan het doen bent in macOS. Je hebt snel toegang tot definities en synoniemen die helpen bij grammatica, spelling en uitspraak.

Spraakhulp­middelen

Via FaceTime kun je visueel communiceren, met gebaren­taal of lichaams­taal.3 In iMessage kun je met anderen chatten. En Tekst-naar-spraak biedt je de mogelijkheid om woorden hardop te laten voorlezen. Dat kan je spraak­ontwikkeling ten goede komen. Je kunt deze functie zelfs gebruiken om voor je te communiceren: woorden die je typt, laat je gewoon uitspreken.

Informatiebronnen

Support

Toegankelijkheidsondersteuning van Apple

Er zijn uitgebreide hand­leidingen en support-artikels over de toegankelijkheidsfeatures in Apple producten.

Meer informatie op de pagina Toegankelijk­heidsondersteuning van Apple

Toegankelijk­heids­features inschakelen op Mac.

    1. Ga in het Apple-menu naar Systeem­voorkeuren.
    2. Klik op Toegankelijkheid. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor lezen, schrijven en leren.