Met Mac concentreer je je makkelijker op je ideeën. Hij is namelijk ontworpen met neurodiversiteit in het achterhoofd. Zo voegt de ‘Tekst naar spraak’-functie een hoorbare component toe aan alles wat je leest. Met ‘Automatische aanvulling’ van woorden kun je je taalvaardigheid verbeteren. En dankzij ‘Donkere modus’ kun je je beter concentreren op de taak waar je mee bezig bent.

Tekst naar spraak Ga van geschreven tekst naar gesproken woorden.

Tekst naar spraak op Mac

Leer je beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan kan de ‘Tekst naar spraak’-functie helpen. Er wordt dan een hoorbare component toegevoegd aan boeken, websites of huiswerk. Je kunt tekst markeren en luisteren hoe die wordt uitgesproken. Je hebt de keuze uit 70 stemmen en 42 talen. Je kunt zelfs de spreek­snelheid aanpassen.

Tekst naar spraak op Mac

Wijs tekst aan Snel uitvergroten wat je leest.

‘Wijs tekst aan’ op Mac

‘Wijs tekst aan’ maakt het makkelijker om tekst te bekijken op het beeld­scherm van je Mac. Hou gewoon je cursor boven een tekst en druk op Command. Er verschijnt een speciaal venster met de geselecteerde tekst in grote letters en in hoge resolutie. Je kunt zelfs je favoriete letter­typen en kleuren kiezen.

‘Wijs tekst aan’ op Mac

Donkere modus Zet je content op de voorgrond.

In ‘Donkere modus’ krijgen het bureaublad en alle ingebouwde apps een nieuw donker kleuren­schema, zodat jij je beter op je werk kunt concentreren.1 Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achtergrond, waardoor de details van je content optimaal tot hun recht komen. In bijvoorbeeld Mail, Safari Reader en Agenda zie je licht­gekleurde tekst tegen een donkere achtergrond, zodat alles beter leesbaar is bij weinig licht.

Siri Je hoeft het alleen maar te vragen. Of te typen.

Als je liever typt, kun je de modus ‘Typ vragen aan Siri’ instellen. Zo kun je Siri vragen om bijvoorbeeld een zoekopdracht op het internet te starten, berichten te versturen, documenten op te sporen, herinneringen in te stellen of toegankelijkheids­instellingen in te schakelen.2

Automatische aanvulling Laat je Mac afmaken waar je aan begonnen was.

Om je woordenschat en taal­vaardigheid te verbeteren, biedt macOS de optie om woorden automatisch aan te vullen in apps als Teksteditor en Pages. Na het intypen van een paar letters druk je op de F5-toets, en macOS geeft meteen suggesties. Je selecteert het gewenste woord en wat je al hebt getypt wordt automatisch aangevuld.

Woordenboek Nog meer duiding in je Mac.

Als je een vraag hebt over een woord of zinsdeel, kun je dat opzoeken in de ingebouwde Woordenboek-app. Ongeacht wat je aan het doen bent in macOS. Je hebt snel toegang tot definities en synoniemen die helpen bij grammatica, spelling en uitspraak.

Spraak Communiceer op de manier die jou het beste past.

Via FaceTime kun je visueel communiceren, met gebarentaal of lichaamstaal.3 In iMessage kun je met anderen chatten. En ‘Tekst naar spraak’ biedt je de mogelijkheid om woorden hardop te laten voorlezen. Dat kan je spraak­ontwikkeling ten goede komen. Je kunt deze functie zelfs gebruiken om voor je te communiceren: woorden die je typt, laat je gewoon uitspreken.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijkheidsondersteuning van Apple

Er zijn uitgebreide handleidingen en support-artikelen over de toegankelijkheids­features in Apple producten.

Meer informatie

Toegankelijkheids­features inschakelen op Mac.

  1. Ga in het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Toegankelijkheid. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een Mac voor iedereen.

Shop Mac

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor leren in onze andere producten.