We voorzien Mac van krachtige ingebouwde toegankelijkheids­­­features zodat mensen met een fysieke beperking meer mogelijkheden hebben om hun creativiteit en productiviteit tot uiting te laten komen. Dankzij Schakelbediening kun je met één tikje besturen wat er op je scherm staat. En met verschillende instellingen pas je de gevoeligheid van je toetsenbord aan jouw voorkeuren aan.

Toegankelijkheids­toetsenbord Handsfree typen en navigeren.

Toegankelijkheids­toetsenbord op Mac

Om te navigeren in macOS heb je je fysieke toetsenbord bijna niet meer nodig. Het toegankelijkheids­toetsenbord is een aanpasbaar scherm­toetsenbord waarmee gebruikers met mobiliteits­beperkingen beter kunnen typen en navigeren. Je kunt nu zelf knoppen­balken samenstellen en typen gaat makkelijker dankzij de automatische hoofdletter­functie en betere suggesties voor woorden. Het ondersteunt ook hardware voor headtracking om de cursor te verplaatsen en onderdelen op het scherm te selecteren of te verslepen. Verder biedt het toegankelijkheids­toetsenbord volledige ondersteuning voor stilhoud­bediening, waardoor alle features van macOS kunnen worden gebruikt zonder dat er ooit een muisknop aan te pas komt.

Toegankelijkheids­toetsenbord op Mac

Siri Stroomlijn alles wat je dagelijks doet.

Siri op Mac

Siri helpt je meer te doen met je desktop­computer.1 Als je liever typt, kun je de modus ‘Typ vragen aan Siri’ instellen, zodat je verzoeken kunt doen via een fysiek toetsen­bord of scherm­toetsenbord. Typ een verzoek om te zoeken op het internet, berichten te versturen, documenten te vinden, herinneringen aan te maken of diverse toegankelijkheids­instellingen in en uit te schakelen. Je kunt ook gebruikmaken van tekstvoorspelling. Hierbij wordt het volgende woord voorspeld op basis van wat je al hebt getypt.

Siri op Mac

Schakelbediening Navigeer door je Mac met een simpele aanraking.

Schakelbediening is een krachtige toegankelijkheids­feature voor mensen met een ernstige fysieke of motorische beperking. Deze voorziening is ingebouwd in macOS. Je kunt er een scherm­toetsenbord mee bedienen en door menu’s en het Dock navigeren, door te scannen. Je kunt zelf een paneel of een speciale toetsenbord­indeling maken, voor het hele systeem of per app. Zo kun je op de meest efficiënte manier met je Mac werken. Je kunt je Mac heel eenvoudig besturen met een hulpmiddel, zoals een schakelaar, joystick of de spatiebalk van je toetsenbord. En zelfs met een enkele tik op het Multi‑Touch-trackpad.

Schakelbediening Gebruik één device om ieder device te bedienen.

Schakelbediening ondersteunt de mogelijkheid om van platform te wisselen: je kunt met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac direct bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je dat voor elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.2

Grendeltoetsen Gebruik toets­combinaties. Met één toets per keer.

Grendeltoetsen is een feature die toets­aanslagen combineert. Concreet houdt dit in dat je commando’s kunt invoeren door de diverse toetsen één voor één in te drukken, in plaats van allemaal tegelijk. Als je een toetscombinatie typt, bijvoorbeeld Command + S (om een bestand te bewaren), laat macOS elke ingedrukte toets zien en hoor je een geluidje. Zo weet je zeker dat de gewenste actie wordt uitgevoerd.

Toetsvertraging Vertraging tussen toetsaanslagen instellen en aanpassen.

Met Toetsvertraging pas je de gevoeligheid van het toetsenbord aan, zodat alleen de beoogde toetsaanslagen worden uitgevoerd. Er wordt een vertraging ingebouwd tussen het moment waarop een toets wordt ingedrukt en het moment waarop de aanslag doorkomt. Je bepaalt zelf hoelang die pauze is en je kunt een geluid laten afspelen wanneer een toetsaanslag doorkomt.

Muistoetsen Baas over je cursor. Zonder muis.

Als je moeite hebt met een muis of trackpad, kun je met de muistoetsen­functie de cursor bedienen via het numerieke toetsenblok. Druk een cijfertoets in bij wijze van muisknop en navigeer met andere cijfertoetsen over het scherm om items te verslepen. Zo kun je zonder problemen door menu’s, het Dock en alle vensters navigeren.

Dicteercommando’s Snel tekst wijzigen met alleen je stem.

macOS kent meer dan 50 commando’s voor bewerken en opmaak. Je kunt dus Dicteren inschakelen en je Mac de opdracht geven een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. Je kunt ook zelf dicteer­commando’s maken met behulp van Automator-takenreeksen.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijkheids­ondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleiding

Handleiding Schakelbediening en Toegankelijkheids­toetsenbord

Meer informatie

Toegankelijkheids­features inschakelen op Mac.

  1. Ga in het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Toegankelijkheid. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een Mac voor iedereen.

Shop Mac

MacBook Air

MacBook Pro

iMac

Nieuw

iMac Pro

Mac mini

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor mobiliteit in onze andere producten.