Het krachtigste gereedschap voor creatieve geesten.

Een video bewerken zonder muis of trackpad. Een presentatie maken zonder het scherm te kunnen zien. Of belangrijke bestanden zoeken voor je volgende project, alleen met je stem. Mac is er voor iedereen. En iedereen kan er fantastische dingen mee maken.

Nieuw in macOS High Sierra Toegankelijk­heids­toetsen­bord

Toegankelijk­heids­toetsen­bord op Mac

Je kunt nu bijna zonder je fysieke toetsen­bord te gebruiken in macOS navigeren. Het nieuwe toegankelijkheids­toetsen­bord is een aanpasbaar scherm­toetsen­bord waarmee gebruikers met mobiliteits­beperkingen beter kunnen typen en navigeren. Het ondersteunt ook hardware voor headtracking voor het verplaatsen van de cursor en het selecteren of verslepen van onderdelen op het scherm. Verder biedt het toegankelijkheids­toetsen­bord volledige ondersteuning voor stilhoud­bediening, waardoor alle features van macOS kunnen worden gebruikt zonder dat er ooit een muis­knop aan te pas komt.

Toegankelijk­heids­toetsen­bord op Mac

Verbeterd Siri

Siri op Mac

Siri helpt je meer te doen met je desktop­computer.1 Als je liever typt, biedt macOS een nieuwe toegankelijkheidsoptie waarmee je de modus ‘Typ vragen aan Siri’ kunt instellen, zodat je vragen kunt stellen via een fysiek toetsen­bord of scherm­toetsen­bord. Typ een vraag om te zoeken op het internet, berichten te versturen, documenten te vinden, herinneringen in te stellen of diverse toegankelijkheids­instellingen in en uit te schakelen. Je kunt ook gebruikmaken van tekstvoorspelling. Hierbij wordt het volgende woord voorspeld op basis van wat je al hebt getypt.

Siri op Mac

Schakelbediening

Schakelbediening is een krachtige toegankelijkheids­feature voor mensen met een ernstige fysieke of motorische beperking. Deze voorziening is ingebouwd in macOS. Je kunt er een scherm­toetsenbord mee bedienen en door menu’s en het Dock navigeren, door te scannen. Je kunt zelf een paneel of een speciale toetsenbord­indeling maken, voor het hele systeem of per app. Zo kun je op de meest efficiënte manier met je Mac werken. Je kunt je Mac heel eenvoudig besturen met een hulpmiddel, zoals een schakelaar, joystick of de spatiebalk van je toetsen­bord. En zelfs met een enkele tik op het Multi‑Touch-trackpad.

Van platform wisselen met Schakel­bediening

Schakel­bediening ondersteunt de mogelijkheid om van platform te wisselen: je kunt met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac direct bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je dat voor elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.2

Grendeltoetsen

Grendeltoetsen is een feature die toetsaanslagen combineert. Concreet houdt dit in dat je commando’s kunt invoeren door de diverse toetsen één voor één in te drukken, in plaats van allemaal tegelijk. Als je een toets­combinatie typt, bijvoorbeeld Command + S (om een bestand te bewaren), laat macOS elke ingedrukte toets zien en hoor je een geluidje. Zo weet je zeker dat de gewenste actie wordt uitgevoerd.

Toetsvertraging

De toetsvertragingsfeature past de gevoeligheid van het toetsenbord aan, zodat alleen de beoogde toets­aanslagen worden uitgevoerd. Na het indrukken van een toets volgt een korte pauze voordat de bijbehorende actie wordt uitgevoerd. Je bepaalt zelf hoelang die pauze is en je kunt een geluid laten afspelen wanneer een toetsaanslag doorkomt.

Muistoetsen

Als je moeite hebt met het gebruik van een muis of trackpad, kun je in plaats daarvan muistoetsen activeren waarmee je de aanwijzer bestuurt via het numerieke toetsenblok. Je kunt dan een numerieke toets als muis­knop gebruiken en de andere numerieke toetsen gebruiken om de aanwijzer over het scherm te bewegen of dingen te verslepen. Zo kun je zonder problemen door menu’s, het Dock en alle vensters navigeren.

Dicteercommando’s

macOS kent meer dan 50 commando’s voor bewerken en opmaak. Dus je kunt je Mac vertellen een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. Je kunt ook zelf dicteer­commando’s maken met behulp van Automator-takenreeksen.

Informatiebronnen

Support

Toegankelijkheidsondersteuning van Apple

Meer informatieToegankelijkheidsondersteuning van Apple

Handleidingen

Richtlijnen voor Schakelbediening en Stilhoudbediening

Meer informatie in de Handleiding Schakelbediening

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor mensen met fysieke en motorische beperkingen.