Elke Mac bevat ingebouwde hulp­technologieën voor mensen die blind of slechtziend zijn. De VoiceOver-schermlezer vertelt je precies wat er allemaal op je scherm gebeurt. Met ‘Wijs tekst aan’ kun je snel een stuk tekst uitvergroten. En ‘Aangepaste weergave’ helpt je als je kleurenblind bent of een andere visuele beperking hebt.

Wijs tekst aan Snel uitvergroten wat je leest.

‘Wijs tekst aan’ op Mac

‘Wijs tekst aan’ maakt de teksten op je beeldscherm beter leesbaar. Als een alinea, bijschrift of kop te klein is om te lezen, hou je gewoon je cursor erboven en druk je op Command. Er verschijnt een speciaal venster met de geselecteerde tekst in grote letters en in hoge resolutie. Je kunt zelfs je favoriete letter­typen en kleuren kiezen.


‘Wijs tekst aan’ op Mac

VoiceOver Hoor wat er op je scherm gebeurt.

VoiceOver op Mac

VoiceOver vertelt je niet alleen wat er op je Mac gebeurt. Deze schermlezer kan je ook helpen dingen voor elkaar te krijgen. Zo hoor je een beschrijving van alle elementen op het scherm. Tussendoor krijg je nuttige hints – of je nu liever werkt met gebaren, een toetsenbord of een brailleleesregel. VoiceOver ondersteunt meer dan 35 talen. En je kunt kiezen uit meerdere stemmen.

VoiceOver Geïntegreerd in heel macOS en iedere ingebouwde app.

VoiceOver is uniek omdat het geen aparte schermleesapp is. VoiceOver is diep verankerd in macOS en alle ingebouwde apps op de Mac. Als ontwikkelaars hun apps geschikt maken voor de toegankelijkheids­features van Apple, kunnen die apps direct in combinatie met VoiceOver worden gebruikt.

VoiceOver op Mac

VoiceOver Makkelijker door pdf’s, het internet en berichten navigeren.

We hebben VoiceOver verder verfijnd, zodat het nog gemakkelijker wordt om door pdf-bestanden, websites en berichten te navigeren. De navigatie op websites in Safari is consistenter geworden doordat de conformiteit aan HTML5-toegankelijkheids­normen verbeterd is. VoiceOver is nu beter in het hardop voorlezen van tagged pdf-bestanden en e‑mail­berichten. Als je een website in een andere taal begint te lezen, kan VoiceOver automatisch naar de stem voor die taal overschakelen.¹ En met de Touch Bar kun je je eigen commando’s en workflows aan je MacBook Pro toevoegen.

Audiobeschrijvingen Hoor de details in iedere scène.

Je kunt op je Mac films bekijken met gedetailleerde audiobeschrijvingen van elke scène. Films met deze audiobeschrijvingen herken je in de iTunes Store aan het AD-symbool.

VoiceOver Navigeer door VoiceOver met simpele gebaren.

De meeste bewegingen die je voor iOS gebruikt, werken ook voor de aansturing van VoiceOver. Na een tikje op het trackpad hoor je een beschrijving van het onderdeel onder je vinger. Wil je alle onderdelen achter elkaar horen, dan sleep je met je vinger. En met een veegbeweging ga je naar het volgende onderdeel. Als je de VoiceOver-trackpad­commando’s inschakelt, komt het oppervlak van het trackpad overeen met het actieve venster of document. Daardoor ben je met één tikje in een hoek of bij de rand.

VoiceOver Een virtuele controller met aanpasbare commando’s.

VoiceOver heeft een virtuele bediening, de rotor. Als je de rotor draait – door twee vingers over het trackpad te bewegen alsof je een draaiknop bedient – heb je toegang tot een waaier aan volledig aanpasbare commando’s. Zo kun je efficiënter door webpagina’s bladeren. De rotor noemt de namen van algemene elementen als “kopteksten”, “links” en “afbeeldingen” en zorgt ervoor dat je direct naar het gewenste element kunt navigeren.

VoiceOver Plug-and-play-ondersteuning voor brailleleesregels.

VoiceOver is de eerste scherm­lezer die plug-and-play-ondersteuning biedt voor vernieuwbare braille­leesregels. Zodra je een van de ruim honderd compatibele displays met ondersteuning voor meer dan 80 internationale braille­tabellen hebt aangesloten of gesynchroniseerd, krijg je de VoiceOver-beschrijving in braille. Je kunt tekst rechtstreeks in kortschrift wijzigen en je wijzigingen weergeven in de context van de tekstregel. VoiceOver is helemaal geoptimaliseerd voor snelle braille­typisten, zodat in braille werken nog makkelijker gaat. Het omzetten tussen braille en tekst gebeurt automatisch, waardoor je alleen kortschrift ziet. Mensen zonder visuele beperking die naast je zitten, kunnen meekijken op het braille­paneel op je scherm. Zowel de braille- als de tekstversie van de beschrijvingen wordt weergegeven.

Donkere modus Maak het je ogen nog makkelijker.

In ‘Donkere modus’ krijgen het bureaublad en alle ingebouwde apps een nieuw donker kleuren­schema, zodat jij je beter op je werk kunt concentreren.2 Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achtergrond, waardoor de details van je content optimaal tot hun recht komen. In bijvoorbeeld Mail, Safari Reader en Agenda zie je lichtgekleurde tekst tegen een donkere achtergrond, zodat alles beter leesbaar is bij weinig licht. En de toegankelijkheids­instellingen voor hoger contrast en minder doorzichtigheid werken ook als ‘Donkere modus’ actief is.

Dicteren Zeg het, je Mac typt het.

Als je liever praat dan typt, gebruik je de dicteerfunctie. Voor meer dan 40 talen. Je kunt dus een e‑mail beantwoorden, iets op het internet opzoeken of een verslag schrijven door alleen je stem te gebruiken. Ga naar een willekeurig tekstveld, activeer Dicteren en zeg wat je wilt schrijven. macOS is ook uitgerust met meer dan 50 commando’s voor bewerken en opmaak. Je kunt dus Dicteren inschakelen en je Mac de opdracht geven een alinea vet te maken, een zin te verwijderen of een woord te vervangen. Je kunt ook zelf dicteer­commando’s maken met behulp van Automator-takenreeksen.

Siri Stroomlijn alles wat je dagelijks doet.

Siri op Mac

Siri helpt je meer te doen met je desktop­computer.³ Je kunt Siri alles laten doen: berichten versturen, bestanden zoeken, herinneringen aanmaken, iets opzoeken op het internet, VoiceOver aan- of uitzetten, kleuren omkeren. En dat allemaal terwijl je rustig doorwerkt met je toetsenbord. Bovendien zijn Siri en VoiceOver geïntegreerd. Dus als je vraagt om een bestand te zoeken, wordt het antwoord hardop uitgesproken. Als je liever typt, kun je de modus ‘Typ vragen aan Siri’ instellen.

Siri op Mac

Zoomen Maak je scherm tot wel 20 keer groter.

Inzoomen op het scherm op Mac

De zoom­functie is een sterk, ingebouwd vergrootglas waarmee je de weergave op je scherm tot wel twintig keer kunt vergroten. Zo hoef je je minder in te spannen om te zien wat er op je scherm staat. Je kunt zoomen in de scherm­vullende weergave of de beeld-in-beeld-weergave. Daarmee kun je het zoomgebied in een apart venster bekijken, terwijl de rest van het scherm dezelfde grootte behoudt. Tijdens het inzoomen kun je via een toets­combinatie in het scherm navigeren zonder de muis­aanwijzer te verplaatsen. macOS kan ook het scherm laten knipperen als er buiten het scherm meldingen zijn, of tekst onder de cursor hardop uitspreken. Met de hardware­versnellings­engine kun je alles op je scherm vergroten: tekst op een webpagina, vakantie­foto’s of een plaats op een kaart.

Weergavezoom Bekijk het van dichtbij en van een afstand. Tegelijk.

Als je twee displays gebruikt, kun je nu in macOS Catalina op het ene scherm inzoomen, terwijl het tweede in de standaardresolutie blijft. Heel handig voor je dagelijkse werk, of als je een presentatie moet geven.

Weergavezoom op Mac

Cursorgrootte Vergroot je cursor zodat je hem makkelijker kunt gebruiken.

Je kunt in macOS je cursor groter maken. Zo zie je beter waar je bent en verlies je de cursor niet zo snel uit het oog. Je hoeft de grootte maar één keer in te stellen. Ook als je daarna de vorm van de aanwijzer verandert, blijft de grootte hetzelfde. En je kunt de aanwijzer gemakkelijker terugvinden door even heen en weer te swipen over het trackpad of met je muis te schudden.

Opties voor contrast en kleur Kleuren omkeren en kleuren­filters inschakelen.

In macOS kun je kleuren omkeren, grijs­tinten inschakelen of kiezen uit allerlei kleuren­filters. Zo kunnen mensen met kleuren­blindheid of andere visuele beperkingen het scherm aan hun eigen voorkeur aanpassen. Je kunt een algemene voorkeurs­instelling kiezen of de instellingen zelf aanpassen.

Verminder beweging Verminder het aantal bewegingen op je scherm.

Als je last hebt van de beweging van bepaalde schermelementen, kun je de optie ‘Verminder beweging’ inschakelen in bijvoorbeeld Spaces, Berichten­centrum en het Dock.

Music, Podcasts, Books en TV Navigeren en afspelen met VoiceOver.

Apple Music, Apple Podcasts, Apple Books en de Apple TV-app zijn compatibel met VoiceOver, dus ook als je het scherm niet kunt zien, kun je alle content in je bibliotheek doorbladeren en afspelen. Om je te helpen navigeren, leest VoiceOver in deze apps de kopteksten, links en andere elementen op de pagina voor.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijkheids­ondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleidingen

VoiceOver-handleiding

Meer informatie

Tabellen met VoiceOver-commando’s

Meer informatie

Informatie

Hadley Institute for the Blind and Visually Impaired

Ontdek instructievideo’s met tips over visuele hulpmiddelen in macOS.

Meer informatie

AppleVis.com

Een forum voor blinde en slechtziende gebruikers van Apple producten.

Meer informatie

Mac-cessibility Network

Informatie over het gebruik van Apple producten door blinden en slechtzienden.

Meer informatie

Toegankelijkheids­features inschakelen op Mac.

  1. Ga in het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Toegankelijkheid. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Er is een Mac voor iedereen.

Shop Mac

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor zien in onze andere producten.