Apple TV zit vol hulp­technologieën waarmee iedereen van een echte thuisbioscoop­­ervaring kan genieten. In de Apple TV-app en de iTunes Store zijn tal van films te vinden met audiodescriptie. En met VoiceOver kun je menu’s op het scherm bedienen. Bovendien werkt het uitstekend samen met een braille­leesregel.

VoiceOver Weet wat er op je scherm gebeurt.

VoiceOver op Apple TV

VoiceOver is een ingebouwde scherm­lezer waarmee je Apple TV kunt gebruiken zonder het scherm te zien. VoiceOver is beschikbaar in meer dan 35 talen, in zowel compacte als hoogwaardige kwaliteit. VoiceOver vertelt je precies wat er op je televisie­scherm te zien is en helpt je bij het kiezen van commando’s. Apple TV is uitgerust met veel VoiceOver-bewegingen die je al kent, zoals swipen, tikken en de rotor, en ondersteunt standaard VoiceOver-commando's van aangesloten Bluetooth-toetsen­borden. Om VoiceOver te activeren, klik je driemaal op de menuknop. Apple TV helpt je met het configureren.

VoiceOver Hoor het zoals jij het wilt met de uitspraakeditor.

Met de uitspraakeditor kun je een lijst maken met woorden of zinsdelen en de fonetische weergave daarvan. Zo worden ze correct door VoiceOver uitgesproken. Deze woorden en zinsdelen worden dan volgens jouw uitspraak voorgelezen in menu’s, games, titels en andere tekst.

VoiceOver op Apple TV

VoiceOver Gebruik een braille­leesregel om tekst te wijzigen of te navigeren.

Apple TV ondersteunt meer dan 80 internationale brailletabellen en is compatibel met meer dan 70 vernieuwbare braille­leesregels die de tekst kunnen oproepen van datgene waarmee je op je scherm bezig bent, zoals knoppen en filmtitels. Terwijl je het scherm aanraakt, vertelt VoiceOver hardop wat er gebeurt en wordt de tekst door de braille­leesregel vertaald. De knoppen van de braille­leesregels zijn ook toegewezen aan VoiceOver-commando’s en ondersteunen de basisnavigatie op Apple TV.

Aangepaste weergave Kies de filter die voor jou ideaal is.

Kleurenfilters op Apple TV

Er zijn veel verschillende kleuren­filters voor verschillende soorten kleuren­blindheid of andere visuele aandoeningen. Je kunt een algemene voorkeurs­instelling kiezen of de instellingen aan je eigen behoeften aanpassen. Zodra je je filters hebt ingesteld, worden de instellingen overal op je Apple TV toegepast.

Kleurenfilters op Apple TV

Verhoog contrast Maak alles duidelijker.

Je verhoogt het contrast van het scherm door de transparantie te verminderen van bijvoorbeeld achter­grond­onderdelen op Film-pagina’s en menutabs. Je kunt ook een contrast­rijke cursor inschakelen om gemarkeerd materiaal beter zichtbaar te maken.

Zoomen Maak je scherm tot wel 15 keer groter.

De zoomfeature bestaat uit een ingebouwd vergrootglas dat overal op Apple TV werkt. Doordat de vergroting kan worden ingesteld tot 15 keer de standaard­grootte, is deze feature geschikt voor gebruikers met uiteen­lopende visuele beperkingen.

Vette tekst Maak tekst helderder en leesbaarder.

Met ‘Vette tekst’ kun je tekst van verschillende elementen in de Apple TV-interface beter leesbaar maken.

Weergave Verschillende standen voor verschillende stemmingen.

Kies de lichte achter­grond om filmposters en symbolen goed tot hun recht te laten komen. En met een donkere achter­grond is het net alsof je in de bioscoop zit.

Verminder beweging Verminder het aantal bewegingen op je scherm.

Als je ‘Verminder beweging’ inschakelt, worden sommige handelingen op het scherm – zoals bewegingen tussen app­symbolen op het begin­scherm en het starten van apps – visueel eenvoudiger.

Audiobeschrijvingen Hoor de details in iedere scène.

Apple TV is geschikt voor het bekijken van films met audio­beschrijvingen. Als je dergelijke films wilt huren of kopen, herken je ze in de Apple TV-app en de iTunes Store aan het AD-symbool.

Apple TV biedt VoiceOver-gebruikers toegang tot ondertitels voor spraak en geluiden, zowel hoorbaar als via braille­leesregels.

Bluetooth-toetsen­bord Navigeer sneller door Apple TV met een toetsenbord.

Met een Bluetooth-toetsen­bord kun je snel even wat tekst invoeren en makkelijk door de Apple TV-interface navigeren. VoiceOver zegt hardop welk teken je op het toetsen­bord aanraakt, en herhaalt het als je het teken typt.1

Snelkoppeling naar toegankelijkheidsfeatures Snelle toegang tot je favoriete features.

Met de snelkoppeling naar toegankelijkheids­features ga je snel naar VoiceOver, de zoom­functie, ‘Vette tekst’ en andere opties. Als deze snelkoppeling eenmaal is ingeschakeld op Apple TV, heb je met drie klikken op de menuknop direct toegang tot de toegankelijkheids­features van je voorkeur.

Informatiebronnen

Ondersteuning

Toegankelijk­heids­ondersteuning van Apple

Meer informatie

Handleidingen

Apple TV-handleiding (tagged html)

Meer informatie

Informatie

AppleVis.com

Een forum voor blinde en slechtziende gebruikers van Apple producten.

Meer informatie

VIPhone-discussiegroep

Sluit je aan bij een community van mensen die VoiceOver en andere Apple producten gebruiken.

Meer informatie

Mac-cessibility Network

Informatie over het gebruik van Apple producten door blinden en slechtzienden.

Meer informatie

Toegankelijk­heids­features inschakelen op Apple TV.

  1. Open Instellingen en kies Algemeen.
  2. Selecteer Toegankelijk­heid.
  3. Schakel vervolgens de features in die je wilt gebruiken.

Shop Apple TV.

Apple TV 4K

Apple TV HD

Ontdek de ingebouwde toegankelijkheids­features voor mensen met een visuele beperking.