Wij
zorgen ervoor dat het inzetten van Apple devices net zo eenvoudig is als het gebruik.

Download de Implementatiehandleiding
voor het onderwijs
in iBooks

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om leerlingen en leerkrachten een iPad en Mac in handen te geven. We hebben de configuratie versimpeld, dus je kunt iedereen op school snel in je systeem opnemen, alle devices automatisch van de juiste instellingen voorzien en in één moeite door apps en boeken kopen en distribueren.

Zorg dat jouw school er klaar voor is.

We hebben een centraal systeem opgezet voor IT-beheerders. Daarmee kunnen ze alle gebruikers­accounts aanmaken, toegangsrechten instellen, devices beheren en bijtijds materiaal kopen en verspreiden. Zo kan iedereen er op de eerste lesdag mee aan de slag.

Apple School Manager

Apple School Manager is een overzichtelijke webportal waar beheerders alles kunnen regelen voor het implementeren van iPads en Macs in hun school. Denk aan het automatisch aanmaken van beheerde Apple ID’s voor alle leerlingen en leerkrachten, het configureren van aanmeldings­instellingen en het kopen en verspreiden van apps, boeken en ander lesmateriaal. Inloggen kan in een willekeurige browser op een Mac of pc. De eerste stap is het aanmaken van een account voor je school. Heb je al een Apple Deployment Program-account, dan log je daarop in en zet je heel makkelijk al je accounts, devices en content over.

Log in bij Apple School Manager voor meer informatie

Ingebouwde privacy.

Apple zal nooit gegevens van leerlingen bijhouden, delen of verkopen voor reclame- of marketingdoeleinden. We integreren uitgebreide veiligheids­voorzieningen in onze devices, besturings­systemen, apps en diensten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de beheerde Apple ID’s, die de scholen zelf in hun administratie hebben. De veiligheid, privacy, vertrouwelijkheid en integriteit van de gegevens van leerlingen is daardoor altijd beschermd. We monitoren leerlingen nooit en stellen ook geen profielen van ze samen op basis van hun e-mails of surfgedrag. Apple School Manager, iTunes U en alle geweldige iCloud-features die door beheerde Apple ID’s worden gebruikt, zijn ISO 27001-gecertificeerd. Dat betekent dat ze voldoen aan de gangbare beveiligingsnormen of deze zelfs overtreffen.

Overzicht voor scholen over de privacy van gegevens Download de pdf

Privacyhandleiding voor ouders Download de pdf

Beheerde Apple ID’s

Beheerde Apple ID’s zijn een nieuw soort ID. Hiermee geef je leerlingen toegang tot iCloud, iTunes U en Gedeelde iPad, terwijl je als school toch de touwtjes in handen houdt. In Apple School Manager kun je beheerde Apple ID’s automatisch laten genereren voor alle leerlingen en leerkrachten. Je importeert dan de benodigde gegevens vanuit het school­informatie­systeem (SIS) of vanuit csv-bestanden die uit adressenlijsten geëxporteerd zijn. De school heeft deze beheerde Apple ID’s in eigen beheer en wijst ze zelf toe. Daarom is het heel eenvoudig om wachtwoorden te resetten, accounts te controleren en rollen te definiëren.

We verwachten dat Apple School Manager onze IT’ers flink wat tijd zal besparen, aangezien ze alle devices, het materiaal en de accounts centraal kunnen beheren.

Patrick Scanlan Coördinator Technology & Information Services, San Jose Unified School District

Configureer automatisch alle devices.

We hebben het configureren van devices eenvoudiger gemaakt. Dat geldt voor zowel een-op-een-omgevingen als omgevingen met Gedeelde iPad.* Alle opties en beperkingen kun je nu draadloos instellen, en de devices vervolgens eenvoudig toewijzen aan leerlingen, leerkrachten of groepen.

Apple School Manager en MDM werken prima samen.

Via een MDM-oplossing (mobile device management) kun je iPads en Macs draadloos configureren. Apple School Manager werkt naadloos samen met MDM. Daarom kun je de configuratie en aanmelding automatiseren met de gewenste instellingen en beperkingen. Vervolgens wijs je de devices en apps toe op basis van de groepen die je hebt gedefinieerd. Met MDM houd je ook heel eenvoudig alle devices en instellingen het hele schooljaar op orde. Zo kun je onder andere de indeling van het beginscherm aanpassen, bepaalde apps laten zien of juist verbergen, nachtelijke software-updates inplannen en in de Verloren-modus zoekgeraakte devices opsporen.

Gedeelde iPad

Gedeelde iPad* is een iOS-feature die speciaal bedoeld is voor scholen waar gebruikers devices met elkaar delen. Met Gedeelde iPad kan de school toch elke gebruiker een persoonlijke ervaring bieden. De leerkracht wijst voor aanvang van de les een willekeurige gedeelde iPad toe aan een willekeurige leerling. De leerlingen zien meteen welke iPad ze moeten hebben, want hun foto staat op het toegangs­scherm. Ze hoeven alleen maar een wachtwoord of een makkelijk te onthouden code van vier cijfers op te geven om toegang te krijgen tot hun eigen lesmateriaal. Alle gegevens worden lokaal op de devices bewaard. Dat betekent dat de leerlingen na het inloggen meteen verder kunnen waar ze gebleven waren met hun huiswerk, apps en opdrachten. Leerkrachten en IT-beheerders hoeven geen tijd te verspillen aan het maken van back-ups of het wissen van gegevens aan het eind van elke les.

Je MDM-oplossing kiezen.

Het maakt niet zoveel uit of je school liever in een cloudomgeving werkt of de voorkeur geeft aan een lokale server. Voor elke situatie is er wel een MDM-oplossing. MDM-oplossingen hebben elk hun eigen features en prijsstelling, dus er is genoeg keuze als je Apple devices wilt introduceren op je school.

Deze MDM-oplossingen ondersteunen onderwijsfeatures voor iOS 9.3 of hoger:

Dankzij Gedeelde iPad kunnen we al onze devices omtoveren tot een persoonlijke leerervaring voor elke leerling.

Eric Culpepper Technisch medewerker, Goose Creek CISD

De juiste leermiddelen voor de juiste les.

Alle accounts en devices en al het materiaal lopen synchroon. Daardoor is het voor IT-beheerders een fluitje van een cent om klassen van tevoren te voorzien van de gewenste apps, boeken en lesmaterialen.

Volume-aankopen zet je draadloos op alle devices.

Als je via Apple School Manager apps koopt voor iPad of Mac, krijg je automatisch volumekorting voor het onderwijs. Zodra je iets hebt gekocht, stuur je dit heel eenvoudig via MDM door naar alle klassen, leerkrachten en leerlingen die het nodig hebben.

Lees meer over volume-aankopen

Klaslokaal-app

Klaslokaal is een veelzijdige iPad-app waarmee leerkrachten het leerproces kunnen sturen, werk kunnen delen en de devices van hun leerlingen kunnen beheren. Zo kunnen ze op elk device in de klas een specifieke app of website openen, of een pagina in een studieboek. Ook is het mogelijk om het werk van een leerling via Apple TV op een televisie of beeldscherm of met een projector te laten zien. Ze kunnen zelfs het wachtwoord van een leerling herstellen, zien in welke apps leerlingen bezig zijn en een specifieke gedeelde iPad toewijzen voor de hele les. De Klaslokaal-app kan via MDM snel en eenvoudig worden ingesteld op de iPads van leerkrachten.

Bekijk Klaslokaal in de App Store

We vinden dat IT zo veel mogelijk op de achtergrond moet blijven. Leerkrachten kunnen de technische kant nu grotendeels zelf regelen, waardoor ze minder vaak een beroep hoeven te doen op onze IT’ers.

Blair Anderson Chief Technology Officer, Shawnee Heights School District

Volg de vorderingen van je leerlingen.

Met iPad kun je heel gemakkelijk formatieve toetsen in je lesmateriaal opnemen. En in de één-app-modus is iPad een veilig device voor het afnemen van tussentijdse en summatieve toetsen, waaronder een groot aantal standaard­toetsen. Er zijn ook apps waarmee je de vorderingen van je leerlingen kunt bijhouden in de aanloop naar deze toetsen.

Meer informatie over implementatie

Apple School Manager Help Meer informatie

Klaslokaal Help Meer informatie

Aan de slag met Klaslokaal Download de pdf

Naslagwerk iOS-implementatie Meer informatie

macOS-implementatiehandleiding Meer informatie

Profielbeheer Help Meer informatie

Apple Configurator Help Meer informatie

Implementatieoverzicht voor het onderwijs Meer informatie