Apple devices zijn even makkelijk te installeren als te gebruiken.

We willen de ervaring met Apple producten voor scholen in alle opzichten net zo eenvoudig en intuïtief laten zijn als de producten zelf. Dit begint met ondersteuning van het IT-team van je school in elk stadium van de implementatie.

Download de Implementatie­handleiding voor het onderwijs in iBooks

Aan de slag met
Apple School Manager.

Apple School Manager is een eenvoudige webportal waarmee IT-beheerders gebruikers, Apple devices en content kunnen beheren. Op deze centrale plek kun je heel gemakkelijk beheerde Apple ID’s verstrekken, devices configureren, apps en boeken downloaden en leerkrachten de nodige tools in handen geven om inspirerende leerervaringen te creëren.

Aan de slag met Apple School Manager

Configuratie voor leerlingen en leerkrachten.

Om te profiteren van het complete aanbod aan Apple diensten, hebben leerkrachten en leerlingen een Apple ID nodig. Met Apple School Manager kun je snel accounts aanmaken zodat leerlingen toegang hebben tot lesmateriaal, geheel in overeenstemming met de privacywensen van de school.

Beheerde Apple ID’s aanmaken en gebruiken.

Wanneer je Apple School Manager verbindt met de klasgegevens van je school, worden er automatisch beheerde Apple ID’s aangemaakt en krijgen leerlingen toegang tot iCloud Drive, de iCloud-foto­bibliotheek, de iCloud-reserve­kopie, Schoolwerk en Gedeelde iPad. Als je deze diensten niet wilt gebruiken, kun je iPads en Macs ook zonder Apple ID implementeren. De leerlingen hoeven het device dan alleen maar aan te zetten en kunnen aan de slag zonder in te loggen. Als de wensen van de school veranderen, kun je later alsnog beheerde Apple ID’s aanmaken voor de leerlingen.

Overview of Managed Apple ID (pdf)

Integratie met school­informatiesystemen.

De beste manier om de klasgegevens van de school in Apple School Manager te zetten is via een rechtstreekse verbinding met het schoolinformatiesysteem (SIS). Apple School Manager is direct te gebruiken met diverse populaire SIS-systemen, zoals SunGard, Infinite Campus en PowerSchool. Je kunt roostergegevens ook automatisch importeren met behulp van een SFTP-integratie­mogelijkheid die de school aanbiedt, of die een SIS-leverancier kan leveren.

Lees meer over het gebruik van SFTP voor het uploaden van gegevens naar Apple School Manager

200 GB iCloud-opslag.

Wanneer je beheerde Apple ID’s voor je leerlingen en leerkrachten configureert, krijgen ze 200 GB iCloud-opslag voor documenten, foto’s, video’s en andere bestanden. Ze kunnen ook notities, agenda’s, Safari‑bladwijzers en herinneringen bewaren en synchroniseren.

Direct devices configureren.

Met Apple School Manager en je oplossing voor Mobile Device Management (MDM) kun je de configuratie van devices automatiseren, zowel in een één-op-één-omgeving als met Gedeelde iPad.* Je kunt alle opties en beperkingen draadloos instellen, en de devices vervolgens eenvoudig toewijzen aan leerlingen, leerkrachten of groepen.

Apple School Manager en MDM werken samen.

Met Apple School Manager kun je schooldevices toewijzen aan je MDM-server, zodat deze worden aangemeld en automatisch worden geconfigureerd. Met MDM houd je ook heel eenvoudig alle devices en instellingen het hele schooljaar op orde. Je kunt bijvoorbeeld draadloos de indeling van het beginscherm aanpassen, bepaalde apps laten zien of juist verbergen, nachtelijke software-updates inplannen en in de MDM Verloren-modus zoekgeraakte devices opsporen.

Een MDM-oplossing kiezen.

Het maakt niet zoveel uit of je school liever in een cloudomgeving werkt of de voorkeur geeft aan een lokale server. Voor elke situatie is er wel een MDM-oplossing. MDM-oplossingen hebben elk hun eigen features en prijsstelling, dus er is genoeg keuze als je Apple devices wilt introduceren op je school. Deze MDM-oplossingen ondersteunen onderwijsfeatures voor iOS 9.3 of hoger.

Leveranciers: VMware Airwatch, Cisco Meraki, Mosyle Manager, Filewave, HEAT LANrev, Tabpilot, Zuludesk, JAMF Software en Lightspeed Systems.

Gedeelde iPad

Met Gedeelde iPad kunnen scholen devices door leerlingen laten delen, terwijl de leerlingen toch een persoonlijke ervaring hebben.* De leerkracht wijst voor aanvang van de les een willekeurige gedeelde iPad toe aan een willekeurige leerling. De leerlingen zien meteen welke iPad ze moeten hebben, want hun foto staat op het toegangsscherm. Ze hoeven alleen maar een wachtwoord of een makkelijk te onthouden code van vier cijfers op te geven om toegang te krijgen tot hun eigen materiaal. Van alle gegevens wordt een lokale kopie op de devices bewaard. Dat betekent dat de leerlingen na het inloggen meteen verder kunnen waar ze gebleven waren met hun huiswerk, apps en opdrachten. Leerkrachten en IT‑beheerders hoeven geen tijd te verspillen aan het maken van back-ups of het wissen van gegevens aan het eind van elke les.

Dankzij Gedeelde iPad kunnen we een kar met devices omtoveren tot een persoonlijke leerervaring voor elke leerling.

Eric Culpepper Technisch medewerker, Goose Creek CISD

Alle content op één plek.

Via Apple School Manager heb je direct toegang tot duizenden onderwijsbronnen in de App Store en iBooks Store. Zo kost het je minder moeite om de juiste lesmaterialen te verzamelen voor die eerste schooldag.

Eenvoudig apps en boeken kopen.

Het kopen van content voor iPad en Mac is eenvoudiger dan ooit. In het nieuwe gedeelte van Apple School Manager voor Apps en boeken kun je snel zoeken naar content, licenties aanschaffen met je volumekorting voor het onderwijs en belangrijke informatie inzien, zoals toegewezen en nog beschikbare licenties. Allemaal overzichtelijk bij elkaar op één plek.

Lees meer over volume-aankopen

Meer manieren om content te beheren.

Het licentie- en tokenbeheer in Apple School Manager is flexibeler geworden. Aankopen zijn gekoppeld aan de locatie, maar je kunt licenties eenvoudig overzetten naar een andere locatie of contentbeheerder. En met een MDM-oplossing kun je content rechtstreeks naar iPads en Macs versturen. De app-licenties zijn en blijven van de school en kunnen eenvoudig aan andere devices worden toegewezen.

Lees meer over migreren naar Apps en boeken in Apple School Manager

Een aankoop doen is een fluitje van een cent, en het is heel eenvoudig om het materiaal bij de gewenste groepen te implementeren. Ik werk nu vanaf één centrale plek in plaats van via allerlei logins en tabbladen, en dat bespaart veel tijd.

Rory McGrath Digital Leader, New Wave Federation, VK

Geef leerkrachten de juiste tools voor in de klas.

Wanneer leerlingen gebruikmaken van devices, is het minstens zo belangrijk dat leerkrachten de juiste tools in handen krijgen om te zorgen voor inspirerend lesmateriaal. Met Klaslokaal, Schoolwerk en Apple TV maken leerkrachten van hun klaslokaal een dynamische en interactieve leeromgeving.

Lees meer over Tools voor leerkrachten

Schoolwerk configureren (PDF)

De Klaslokaal-app is een veelzijdige onderwijsassistent die leerkrachten de controle geeft over elke iPad in de klas. Zo houden ze hun leerlingen beter bij de les.
Met de nieuwe Schoolwerk-app wijzen leerkrachten eenvoudig materiaal toe, van werk­bladen tot activiteiten in onderwijsapps. Ze kunnen ook de voortgang van leerlingen volgen en in realtime met ze samen­werken.

Leerkrachten helpen bij het beheren van hun klassen.

Wanneer je in Apple School Manager de accounts voor de leerlingen en de lesroosters hebt aangemaakt, zijn de lessen meteen automatisch beschikbaar in Klaslokaal en Schoolwerk. Zo kunnen de leerkrachten meteen aan de slag. Bij de instellingen van Apple School Manager kun je aangeven of de voortgang van leerlingen voor Schoolwerk moet worden bijgehouden. In het Accounts-gedeelte kun je dit voor individuele leerlingen uitschakelen.

We vinden dat IT zoveel mogelijk op de achtergrond moet blijven. Leerkrachten kunnen de technische kant met Klaslokaal grotendeels zelf regelen, waardoor ze minder vaak een beroep doen op onze IT’ers.

Blair Anderson Chief Technology Officer, Shawnee Heights School District

Apple TV configureren voor delen en samenwerken.

Met de nieuwe beheerfeatures in tvOS kun je Apple TV gemakkelijk voor het onderwijs configureren. Aanmelding van Apple TV bij MDM gaat eenvoudig via Apple School Manager of Apple Configurator 2, en om Apple TV volledig te configureren hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken en een Ethernet-verbinding in te stellen. Verder kun je via extra beheerfeatures toezicht houden op Apple TV, en de naam, het netwerk en de Vergaderruimteweergave-modus naar eigen wens instellen.

Meer informatie over implementatie

Implementatie­handleiding voor het onderwijs

Download het iBook

Meer informatie

iOS-implementatie­handleiding

Meer informatie

Apple School Manager Help

Meer informatie

macOS-implementatie­handleiding

Meer informatie

Klaslokaal Help

Meer informatie

Beheerde Apple ID’s - Overzicht

Download de pdf

Aan de slag met Klaslokaal 2.1

Download de pdf

Apple Configurator 2 Help

Meer informatie

Schoolwerk configureren

Download de pdf

Aan de slag met Schoolwerk

Download de pdf