Een onconventionele benadering van het onderwijs met iPad, Mac en iPod touch

Dankzij iPad, Mac en iPod touch heeft het onderwijs op de Britse openbare school Flitch Green Academy een unieke insteek.

Het begin

Flitch Green is een openbare basisschool net buiten Londen. Deze moderne, milieuvriendelijke versie van een dorpsschool is opgericht om midden in de gemeenschap te staan. De leerkrachten geven de kinderen alle ruimte om dingen uit te proberen, vragen te stellen en zelfs fouten te maken. De grondbeginselen van de school zijn dat leren een doel moet hebben, dat het lesprogramma innovatief moet zijn en dat kinderen al doende het best leren.

De oprichters van Flitch Green stelden dan ook een creatief lesprogramma samen dat kinderen in staat stelt vaardigheden te ontwikkelen die onmisbaar zijn in de 21e eeuw. De school hanteert de filosofie dat het niet alleen maar gaat om kennis verwerven en feitjes stampen; je moet ook iets kunnen dóen met al die informatie. Zo’n filosofie vergt een fikse investering in technologie. Daar kwamen Mac, iPad en iPod touch om de hoek kijken.

Toen het lesprogramma werd samengesteld, bleken de producten van Apple daar naadloos in te passen. Doordat ze zo gebruiksvriendelijk zijn, hebben de leerlingen ze snel onder de knie en kunnen ze zich verder concentreren op hun projecten. Bij alles wat ze nu maken kunnen ze de creatieve mogelijkheden benutten die de producten bieden. Zonder de producten van Apple zou het creatieve lesprogramma van Flitch Green nooit van de grond zijn gekomen.

Ons lesprogramma moest zinvol, doelbewust en creatief zijn. Dankzij de technologie van Apple was dat allemaal mogelijk. Onze leerprestaties zijn over de hele linie verbeterd.”

— Tracey Bratley, lerares op Flitch Green Academy

De invoering

Eerst zijn MacBooks aangeschaft en al snel zijn daar de iPad en iPod touch aan toegevoegd. Deze Apple producten zijn niet meer weg te denken uit het leerproces van de leerlingen op Flitch Green.

De unieke benadering van Flitch Green bestaat eruit dat de kinderen zelf mogen bekijken hoe ze iets aanpakken. Ze kunnen een Mac, iPod touch of iPad gebruiken om een werkstuk te maken, maar ook meer traditionele media gebruiken. “Zo hebben de kinderen de vrijheid om alle middelen te gebruiken die tot hun beschikking staan, als het eindresultaat maar voldoet aan de opdracht”, zegt directeur Helen Johnson. “Vaak komen ze dan met dingen op de proppen die we zelf nooit hadden kunnen bedenken”

De school wilde ook dat álle leerlingen álle Apple producten konden gebruiken. Van de oudste tot de jongste: ze mogen allemaal een Mac, iPad of iPod touch gebruiken voor hun opdrachten. “In eerste instantie hadden we de iPod touch in gedachten voor de oudere kinderen en leek de grotere iPad ons ideaal voor de kleintjes. Maar ook de kinderen van 4 jaar bleken goed met een iPod touch overweg te kunnen: ze nemen hun stem op, nemen foto’s of schrijven erop”, licht Helen Johnson toe. Al vanaf het begin koesterde Flitch Green de visie dat ze de kinderen een solide technologische basis wilden meegeven, zodat ze goed voorbereid de wijde wereld in konden stappen.

Met de producten van Apple kunnen leerlingen het leerproces een eigen invulling geven, waardoor ze zich kunnen concentreren op het eindproduct. De Mac, iPad en iPod touch zijn bij uitstek geschikt voor deze interdisciplinaire manier van werken. De leerlingen kunnen bovendien zelf kiezen welke tool ze voor welk project gebruiken.

De resultaten

Al vanaf het eerste jaar (2008) zijn de cijfers op Flitch Green zo goed dat ze zichzelf “Academy” mogen noemen. De leerlingen krijgen niet alleen basisvakken als Engels, rekenen en aardrijkskunde, maar leren ook vaardigheden waar ze hun hele leven plezier van hebben, zoals veerkracht, zelfreflectie en het nemen van risico’s. Met de Mac, iPad en iPod touch zijn de lessen leuk en interessant en bevatten ze veel actieve elementen.

“Een opdracht kan zijn dat leerlingen binnen en buiten de school voorwerpen moeten zoeken die met een bepaalde letter beginnen en deze moeten vastleggen met hun iPod touch. Als ze iets leuk vinden om te doen, raken ze vanzelf gemotiveerd. Daardoor blijven ze langer bij de les dan wanneer ze op hun stoel moeten blijven zitten met een pen die ze nog niet eens goed kunnen vasthouden”, zegt Helen Johnson.

Alles ziet er hetzelfde uit en werkt op hetzelfde manier. Dus kunnen de kinderen een Apple product pakken en meteen aan de slag gaan.”

— Emma Nichols, ouder Flitch Green Academy

Technologie heeft kinderen geholpen hun spreek- en luistervaardigheid te verbeteren, vooral verlegen kinderen. “Zet ze voor een Mac of voor een camera en ineens gaan alle remmen los, ze lopen over van zelfvertrouwen.”, verklaart lerares Tracey Bratley. “Alleen al uit wat ze hebben vastgelegd met iMovie of PhotoBooth, kunnen we een hoop informatie over de kinderen afleiden. Met de producten van Apple hebben de kinderen de middelen in handen waarmee ze meer zelfvertrouwen kunnen kweken. En voor ons zijn ze reuzehandig om te beoordelen hoe de kinderen het doen.”

Naast de leerprestaties mag Flitch Green Academy ook bogen op het feit dat hun leerlingen met plezier naar school gaan. Ze staan elke ochtend bij de deur te dringen om naar binnen te mogen. En dat enthousiasme, die leergierigheid nemen ze ook mee naar huis. Het zijn zelfverzekerde, creatieve leerlingen die met behulp van de Mac, iPad en iPod touch hun nieuwsgierigheid naar de wereld kunnen bevredigen.

Gebruikte producten

MacBook Air

Deze notebook is een ideale tool om het leren te bevorderen, zowel binnen de klas als daarbuiten. Meer informatie over MacBook Air

iPad

Met dit revolutionaire mobiele apparaat wordt een compleet nieuwe manier van leren en lesgeven geïntroduceerd. Meer informatie over iPad

iPod touch

Dit apparaat, met de bijbehorende apps, is ideaal als mobiel leermiddel. Meer informatie over iPod touch

Zie Onderwijsapps

Leerzame apps

Bekijk in iTunes

iTunes U-app

Download nu