Hoe Jeanne Halderson lesgeeft met iPad.

“Je weet dat je echt een verschil hebt gemaakt als je ziet dat kinderen in je klas nu meer leren dan ooit tevoren.”

Jeanne Halderson, Longfellow Middle School, La Crosse, Wisconsin

Gemotiveerde leerlingen.

Met meer dan 20 jaar ervaring als docent literatuur, maatschappijleer en kunstgeschiedenis aan de Longfellow Middle School weet Jeanne Halderson als geen ander hoe belangrijk de brugklasperiode is. “In de brugklas maken leerlingen een fase door waarin hun sociale leven steeds belangrijker wordt. Als docent is het mijn taak om te zorgen dat ze toch leergierig en gemotiveerd blijven.”

Volgens Halderson motiveer je leerlingen het best door ze de nodige keuzevrijheid te bieden en ze de controle te geven over hun eigen leerproces. Voordat Longfellow in 2013 een één-op-één-programma voor iPad opstartte, was dat een behoorlijke uitdaging.

Omdat er met papieren lesmateriaal werd gewerkt, viel het niet mee om leerlingen elk aan een verschillend project te laten werken. Het werd een enorme papierwinkel. “Dat was niet alleen voor de kinderen wat veel van het goede, maar ook voor mij als docent.”

Nu de 150 brugklasleerlingen met iPad werken, gebruikt Halderson iTunes U-cursussen om haar lessen gemakkelijk aan te passen en snel uiteenlopend materiaal onder haar leerlingen te verspreiden.

Een wereld van verschil.

Met de iTunes U-cursus van Halderson kiezen leerlingen hun eigen tempo en slagen ze erin meer leerstof door te werken. “Sommige leerlingen doen nu nog maar 5 tot 10 dagen over een les, terwijl dat voorheen nog 7 tot 12 dagen was”, zegt ze. “Ik maak de iTunes U-cursus en verspreid hem, en de leerlingen werken zelf de leerstof door. Ze zijn enorm gemotiveerd en blijven maar doorwerken.”

iTunes U heeft voor een omwenteling gezorgd in de manier waarop Halderson haar brugklas onderwijst, en voor de manier waarop de brugklassers leren. “Het niveau van de leerlingen is omhoog gegaan. “De kinderen leren meer en dat zie je ook aan hun cijfers”, zegt Halderson. “Deze manier van werken maakt een groot verschil voor ze. En voor mij is het feit dat ikzelf een verschil kan maken ook enorm motiverend. iPad geeft me veel extra mogelijkheden.”

Onderwijs op maat.

Halderson heeft haar iTunes U-cursussen samengesteld met behulp van materiaal uit de iBooks Store, de App Store, iTunes U en haar eigen collectie onderwijsmateriaal. “Ik gebruik uiteenlopende lesvormen. Kinderen werken met audio en video, en ze kiezen zelf hun projectopdrachten. Alles wat leerlingen voor een lesmodule nodig hebben, staat op hun iPad”, zegt ze.

Dankzij het op maat gemaakte lesmateriaal heeft Halderson ook meer flexibiliteit. “Ik kan direct de hele module geven, zodat leerlingen die al na 10 minuten klaar zijn, door kunnen naar de volgende stap”, zegt ze. “Daardoor kan ik zelf extra tijd steken in de kinderen die dat nodig hebben. Elke leerling krijgt zoveel persoonlijke aandacht als hij nodig heeft.”

En het leren gaat buiten de klas verder. Leerlingen downloaden de lessen van Halderson op school zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen, ook zonder internet. “Voor onze leerlingen is het heel handig dat ze zonder internet bij het lesmateriaal kunnen”, aldus Halderson. “Daardoor kunnen ze hun huiswerk maken wanneer ze maar willen.”

“Door leerlingen hun eigen leerproces te laten inrichten met een leerstijl die bij ze past, stimuleer je levenslang leren.”

Tips van Jeanne Halderson.

Leer de basisfuncties van apps kennen.

“Leer werken met de basisfuncties van elke app, zodat je weet hoe je tekst, afbeeldingen en audio/video kunt toevoegen, en hoe je materiaal kunt exporteren. Maak je geen zorgen over de meer geavanceerde functies voordat je met leerlingen aan de slag gaat. Het is juist leuk als ze de kans krijgen de show te stelen en ze jou kunnen laten zien hoe het moet.”

Neem je lessen op.

“Maak audio- of video-opnamen van al je lessen, zodat leerlingen alles later nog eens op hun gemak kunnen doornemen. Zelf neem ik mijn lessen op met GarageBand. En met PhotoBooth kun je gemakkelijk video-opnamen maken. Al mijn leerlingen – ongeacht hun niveau of leerstijl – luisteren een les weleens terug, en soms zelfs meerdere keren. En het is ook een heel handige optie als leerlingen een les hebben gemist.”

Zorg voor onderwijs op maat.

“Doordat elke leerling op zijn of haar eigen niveau kan werken, haalt iedereen het beste uit zichzelf. In iTunes U kan ik mijn eigen leerpaden opzetten voor onderwijs op maat. Omdat ik audio, video, links, documenten, pdf-bestanden, apps, Multi-Touch-boeken en nog veel meer kan toevoegen, kan ik mijn materiaal perfect afstemmen op specifieke behoeften van leerlingen. Ze merken vaak niet eens dat ze aan verschillende opdrachten werken.”

Laat leerlingen zelf kiezen.

“Leerlingen zelf laten kiezen hoe ze leren is heel gemakkelijk met iTunes U. Ik bied leerlingen verschillende opties om zich de leerstof eigen te maken. Ze kiezen zelf een project en niveau om te laten zien wat ze hebben geleerd. Alles staat op één plek. Ik kan apps of projecten dus gemakkelijk overnemen in een volgende module.”

Blijf je lesmateriaal bijwerken.

“Mensen vragen vaak of het niet heel veel tijd kost om al mijn cursussen in iTunes U te zetten. Maar ik werk alles gewoon wekelijks bij, of zelfs dagelijks als dat nodig is. Zo is het direct vanaf het begin heel goed te doen om cursussen te maken. In de jaren erna kan ik de cursus vervolgens aanpassen wanneer nodig, bijvoorbeeld bij veranderende onderwijsinzichten of behoeften. Met iTunes U heb ik minder rompslomp en kan ik veel efficiënter plannen.”