Hoe Kristi Meeuwse lesgeeft met iPad.

“Voor het eerst in de 22 jaar dat ik voor de klas sta, zaten al mijn kinderen aan het eind van het schooljaar boven de leesnorm.”

Kristi Meeuwse, lerares kleuteronderwijs, Drayton Hall Elementary School, Charleston, South Carolina (VS)

Een baanbrekende rol.

Toen kleuterjuf Kristi Meeuwse een doos met 30 iPads voor haar kinderen kreeg, noemde ze dat een baanbrekend moment. Ze was er meteen in geïnteresseerd om zelf lesmateriaal te maken, omdat er voor kleuters bijna geen non-fictieboeken zijn. “Er is bijna niets op dat gebied en wat er is, moet worden aangeschaft”, aldus Meeuwse. “En mijn school heeft de middelen niet om die boeken te kopen.” Toch wilde ze informatieve tekst in de lessen opnemen, omdat ze nu eenmaal verantwoordelijk is voor het bijbrengen van het verplichte kerncurriculum. Aangezien ze dergelijk materiaal niet kon vinden, besloot ze het zelf te maken.

Een nieuwe bladzijde.

Meeuwse gebruikte de gratis Mac-app iBooks Author om haar eerste boek voor iPad te maken over Charleston, de stad waar de school gevestigd is, met de titel My City. “De kinderen vonden het prachtig. En ze vonden het erg stoer dat ik het zelf geschreven had.” Meeuwse maakte verder nog boeken over spinnen, crossmotoren en pasgeboren dieren. “De kinderen vinden het geweldig dat ze een spin over de pagina kunnen laten lopen door een knop in te drukken”, vertelt Meeuwse. “Of dat er een teller meeloopt terwijl ze tot tien tellen. Dat zijn dingen dat je met de papieren boeken uit onze bibliotheek nu eenmaal niet kunt.” Meeuwse voegt ook widgets in om het begrip van haar kleuters te testen. Hiermee kunnen ze direct vanuit de tekst vragen beantwoorden. Ze is enthousiast over het feit dat de kleuters niet alleen gek zijn op de boeken, maar ook de informatie krijgen die ze nodig hebben om aan de normen te voldoen.

Meeuwse heeft een groep van circa 25 kleuters en richtte zich vroeger vooral op de middenmoot. Dat betekende dat ze de minder presterende kinderen maar met moeite meekreeg, terwijl de snellere kinderen moesten wachten. Maar met iPad kan de leerstof op de individuele kinderen worden toegespitst door boeken voor elk niveau te maken. Als ze een boek heeft afgerond kan ze het moeiteloos dupliceren en verschillende niveaus voor de verschillende lezers maken, zodat de kinderen op hun eigen tempo kunnen leren.

Lezen, maken, uitdrukken.

De leerlingen van Meeuwse krijgen via hun iPad niet alleen materiaal aangeboden, maar ze maken het ook zelf, met behulp van een reeks gevarieerde apps. Meeuwse geeft de kinderen een opdracht – ze moeten bijvoorbeeld een zin maken met vier nieuw geleerde woorden of een voorbeeld geven van optellen en aftrekken. De kinderen kunnen zelf kiezen welke app ze gebruiken om hun kennis te tonen. Ze is blij verrast met de creativiteit, de expressie en het begrip dat de kinderen laten zien in deze opdrachten. En natuurlijk willen de leerlingen zelf ook boeken schrijven. Ze maken dynamische boeken voor iPad met hun eigen tekst en afbeeldingen – en zelfs met video en commentaarstem.

De resultaten van deze vorm van onderwijs spreken voor zich. In het verleden eindigde circa 35 procent van de leerlingen van Meeuwse boven de leesnorm voor hun jaar. Nu lezen al haar leerlingen voor het tweede opeenvolgende jaar al op een hoger niveau dan verwacht mag worden voor groep 1. Meer informatie over iBooks Author

“Hoeveel kinderen staan normaliter te springen om aan de slag te gaan als je aankondigt dat we gaan schrijven? Het is geweldig om te zien hoe enthousiast ze zijn. Ik heb het gevoel dat ik elke dag iets voor ze beteken.”