Lessen hartanatomie met een digitale hartslag.

Bekijk hoe de les tot leven komt

Jodie Deinhammer, biologielerares in Coppell, Texas, gebruikte altijd al innovatieve methoden tijdens haar anatomie- en fysiologielessen. Maar met iPad, iTunes U, digitale studieboeken en verschillende apps heeft ze nieuwe manieren ontdekt om de leerlingen te helpen de complexiteit van het menselijk hart te begrijpen, en om deze kennis te toetsen.

“Kinderen moeten leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en gezond moeten leven, en het hart is hierbij erg belangrijk. Hartziekten vormen een groot probleem, maar de kinderen weten er maar weinig van.”

Jodie Deinhammer, biologielerares, Coppell Independent School District, Texas (VS)

Het onderwerp inleiden.

Stimulerend onderwijs met digitale studieboeken en tekenapps.

Voordat er iPads werden gebruikt, hadden sommige leerlingen van Jodie er moeite mee de anatomie en complexiteit van de bloedstroom via de hartspier te begrijpen. Maar met iBooks-studieboeken en creativiteitstools op iPad worden de details op een pakkende manier inzichtelijk gemaakt.

“Er zijn talrijke geweldige visualisaties van het hart die ik niet eerder met de leerlingen kon delen. De kinderen kunnen er nu gewoon op tikken op hun iPad. Op deze manier wordt het leren een stuk concreter en blijft de lesstof beter hangen.”

Begrip ontwikkelen bij leerlingen.

Het experiment begint, met iPad als hart van het practicum.

Zodra de leerlingen van Jodie de basiskennis van de hartanatomie onder de knie hebben, nemen ze om beurten plaats bij verschillende practicumopstellingen waar ze experimenteren, observeren en ontleden, met iPad als ondersteuning bij elke activiteit.

Practicumopstelling hartmodel

Photo Editor van Aviary

Onderdelen van het hart benoemen.

De leerlingen manipuleren een modelhart om praktijkervaring met de verschillende onderdelen op te doen. Ze nemen foto’s en benoemen structuren met de iPad-camera en de Photo Editor-app van Aviary. Met deze activiteit leren de leerlingen de anatomie van het hart onthouden en de onderdelen ervan te documenteren voor later gebruik en vervolgstudie.

Practicumopstelling histologie

MotiConnect en Notability

Een kijkje in de bloedvaten.

De leerlingen sluiten hun iPad aan op een microscoop met de MotiConnect-app en een digitale Moticam-microscoopcamera om coupes van hart- en vaatweefsels te bestuderen. Ze onderzoeken gezonde en niet-gezonde slagaderen en aderen, en leren die benoemen. Vervolgens laden ze de foto’s in de Notability-app en schrijven ze de namen bij de onderdelen. Door de afbeeldingen te labelen wordt een visueel leermiddel ingezet dat de leerlingen voor later gebruik kunnen bewaren.

BioDigital Human

Bloedvaten bekijken in 3D.

In aanvulling op de celweergave bekijken de leerlingen het verschil tussen de bloedstroom door een gezond bloedvatenstelsel en die door vernauwde vaten. Hiervoor gebruiken ze de BioDigital Human-app. Ze bespreken hoe bloedvatvernauwing kan ontstaan en denken na over factoren die tot functiestoringen van het hart kunnen leiden.

Practicumopstelling hartslag

SPARKvue en The Human Body Lite van Tinybop

De correlatie tussen hartslag en gezondheid.

Bij de hartslagopstelling leren de leerlingen hoe de hartslag zich verhoudt tot gezondheid en beweging. Elke leerling gebruikt een Pasco Pasport Hand Grip-hartslagsensor om de eigen hartslag via Bluetooth naar de SPARKvue-app te versturen. Op basis van deze gegevens maakt SPARKvue dynamische diagrammen en grafieken waarmee de leerlingen hun hartslag kunnen vergelijken. Vervolgens gebruiken ze de Human Body Lite-app van Tinybop om te zien wat er met de bloedcirculatie gebeurt tijdens fysieke inspanning. Deze combinatie van experimenten geeft de leerlingen een goed beeld van de correlatie tussen de hartspier, hartslag en gezondheid.

Practicumopstelling dissectie

The Human Body Lite van Tinybop en iBooks

Een echt hart ontleden.

“Het ontleden van een echt specimen is van onschatbare waarde”, vertelt Jodie. “Technologie kan deze ervaring niet vervangen, maar wel verbeteren.” De leerlingen ontleden een echt schapenhart en bestuderen de ventrikels, kleppen, slagaderen en aderen. De ervaring wordt ondersteund door iPad. Met behulp van afbeeldingen uit de The Human Body Lite-app en Life on Earth kunnen ze de delen waarover ze geleerd hebben lokaliseren en benoemen.

“Ik denk dat de combinatie van fysieke activiteiten en praktijkervaring altijd belangrijk blijft bij wetenschappelijk onderwijs. Met de iPad krijgen deze ervaringen beduidend meer betekenis.”

Laten zien wat ze hebben geleerd.

Een project op maat voor de talenten van elke leerling.

Als Jodie het idee heeft dat de leerlingen goed begrijpen hoe het hart functioneert, geeft ze een reeks afrondende opdrachten waaruit ze kunnen kiezen, om zo hun opgedane kennis te demonstreren.

“Je moet alle leerlingen individueel bereiken, om ze de stof te laten beheersen. Dit is onmogelijk als je geen manier vindt om het onderwijs persoonlijk en concreet te maken.”

Innovatief onderwijs mogelijk maken.

Leerlingen worden leerkrachten.

Hoe leerlingen de wereld onderwijzen

De leerlingen van Jodie publiceren hun eigen iTunes U-cursus met de titel Health Without Borders, om leerlingen in de leeftijdsgroep 7-11 jaar te helpen het belang van een gezonde levensstijl in te zien. Haar leerlingen verzorgen FaceTime-sessies met cursisten en nodigen plaatselijke scholieren uit in de klas voor praktijklessen op het gebied van hartgezondheid en fysieke inspanning. De leerlingen werken de cursus continu bij met nieuwe materialen en opdrachten op basis van de feedback die ze krijgen van jonge scholieren uit de hele wereld.

Health: Inside Out

Jodies leerlingen hebben onlangs ook een eigen studieboek geschreven en gepubliceerd: Health: Inside Out. Het studieboek is gemaakt in iBooks Author en kan parallel met de iTunes U-cursus worden gebruikt.

Meer informatie over iBooks Author

Meer dan 45.000

Het aantal jonge scholieren dat zich heeft geabonneerd op de iTunes U-cursus Health Without Borders

“iPad heeft onze leerlingen de mogelijkheid geboden zich op een dieper niveau met wetenschap bezig te houden. Ze kunnen verbanden leggen die voorheen ondenkbaar waren, omdat de technologie in de klas ontbrak.”

Perfect op de klas afgestemde lessen.

iTunes staat boordevol apps, boeken, podcasts, films en muziek, waardoor het gemakkelijker is dan je denkt om een les samen te stellen die perfect is afgestemd op je klas. Ga zelf aan de slag met de apps die bij Jodie in de klas worden gebruikt, of ontdek nieuwe manieren om iPad in de les te integreren.