The Secret Garden: van verhaal tot interactieve belevenis.

Rhiannon Sparkes, leerkracht aan een basisschool in Quebec, Canada, wilde een les samenstellen die haar leerlingen zou meevoeren in de setting en thema’s van Frances Hodgson Burnetts boek The Secret Garden. Door boeken en apps op iPad te gebruiken, leren haar leerlingen in groep 7 te vertrouwen op hun creativiteit. Ze kunnen hun kennis uiten op de manier die het best bij hun individuele leerstijl past.

“Mijn leerlingen voelen zich op hun gemak wanneer ze technologie gebruiken en zijn dan op hun creatiefst. Zo kan ik ze helpen klassieke literatuur leuk te gaan vinden. Met iPad zijn de mogelijkheden onbegrensd.”

Rhiannon Sparkes, leerkracht basisonderwijs, Dorset Elementary School, Quebec

1

Het onderwerp inleiden.

iBooks plant het zaadje voor een bijzondere leerervaring.

De leerlingen van Rhiannon downloaden een gratis versie van The Secret Garden uit de iBooks Store. Ze lezen het boek eerst klassikaal om een indruk te krijgen van het verhaal. Op deze manier raken alle leerlingen bekend met de basiscontext. Daarmee kunnen ze vervolgens, op de manier die het best past bij hun individuele vaardigheden, dieper ingaan op de complexe concepten en personages.

Rhiannon behandelt The Secret Garden in maart, wanneer de sneeuw in Canada begint te smelten en de tuinen weer tevoorschijn komen.

iBooks

Actief lezen op iPad.

Als leerlingen The Secret Garden lezen in de iBooks-app, kunnen ze belangrijke passages markeren, aantekeningen maken, de betekenis van moeilijke woorden opzoeken en zelfs naar de tekst luisteren. Rhiannon kiest voor de iPad-versie van het boek, zodat elke leerling in haar klas het in zijn of haar eigen tempo kan lezen.

Meer informatie over iBooks

“Omdat mijn leerlingen het boek op iPad hebben, kunnen ze het verhaal continu raadplegen. in iBooks kunnen ze passages markeren, aantekeningen maken en moeilijke woorden opzoeken terwijl ze de tekst lezen.”

2

Begrip ontwikkelen bij leerlingen.

De les gaat door in de buitenlucht, waar de leerlingen hun iPad gebruiken om het concept “setting” te verkennen.

Rhiannon denkt buiten de grenzen van het klaslokaal en laat haar leerlingen in de praktijk experimenteren om hun begrip van dat concept uit te diepen.


“Ik geef de leerlingen een leerdoel, maar laat ze verder zelf bepalen hoe ze daar invulling aan geven. De resultaten doen me keer op keer versteld staan.”

3

Laten zien wat ze hebben geleerd.

iPad geeft leerlingen de mogelijkheid om iets te maken dat veel verder gaat dan een gemiddeld boekverslag.

In hun eindproject laten ze zien dat ze de complexe verbanden tussen de setting, de sfeer en de thema’s van het boek begrijpen.


“iPad maakt leren voor iedereen eenvoudiger. Leerlingen zijn nu niet meer beperkt tot het schrijven van een rechttoe-rechtaan opstel, maar kunnen foto’s, illustraties en hun creativiteit gebruiken om te laten zien wat ze hebben geleerd.”

Perfect op de klas afgestemde lessen.

iTunes staat boordevol apps, boeken, podcasts, films en muziek, waardoor het gemakkelijker is dan je denkt om een les samen te stellen die perfect is afgestemd op je klas. Laat je inspireren door de apps die in de klas van Rhiannon worden gebruikt of bekijk de andere mogelijkheden om iPad te integreren in je lessen.

Bekijk de literatuurverzameling in iTunes