Het verhaal van de Tudors.
Renaissance in de klas.

Sophie Post geeft al tien jaar les op Falkner House School over het tijdperk van de Tudors. De Rozenoorlog is een ingewikkeld onderwerp voor groep 6 en bestrijkt een periode van 118 jaar. Omdat ze interactieve boeken en apps gebruikt, kunnen haar leerlingen het voortouw nemen in de les. Zo raken de leerlingen praktisch betrokken bij de gebeurtenissen in de complexe tijdlijn.

“We hebben van een droge verzameling data en gebeurtenissen een spannend avontuur gemaakt.”

Sophie Post, docent basisonderwijs, Falkner House School, Londen

1

Het onderwerp inleiden.

Dankzij iPad komt de koninklijke hofhouding op bezoek
in het klaslokaal.

Het uitgangspunt van haar les is het studieboek dat Sophie met behulp van iBooks Author in elkaar heeft gezet. Daarin heeft ze interactieve elementen verwerkt die de geschiedenis van de Tudors in kaart brengen op een manier die aansluit bij de belevingswereld van haar leerlingen; een groot voordeel van het ontwikkelen van je eigen lesmateriaal.

iBooks

Leerlingen nemen het voortouw tijdens hun wandeling door het verleden.

Het tijdperk van de Tudors wordt begrijpelijk doordat Sophie er een iBooks-studieboek van heeft gemaakt, compleet met een gedetailleerde, interactieve widget. Van veldslagen tot koninklijke opvolging: Sophie biedt haar leerlingen een uitgebreide visuele ontdekkingsreis door de belangrijkste gebeurtenissen en de vele vertakkingen in de stamboom van de Tudors.

Meer informatie over iBooks Bekijk wat docenten maken met iBooks Author

“Leerlingen kunnen nu zelfstandig op ontdekkingstocht. Omdat ze het onderwerp zelf verkennen, begrijpen ze het uiteindelijk ook veel beter.”


32

Leden van de familie Tudor

22

Veldslagen en opstanden

9

Verdragen
 

1485 1601

Dankzij de interactieve tijdlijn op hun iPad kunnen de leerlingen alle details in hun eigen tempo bekijken en de gebeurtenissen doornemen tot ze die begrijpen.

Speel opnieuw af
2

Begrip ontwikkelen bij leerlingen.

Ze verkennen in groepjes de tijdlijn en kunnen daarbij kiezen uit verschillende apps.

Als de leerlingen eenmaal in grote lijnen weten wat er zich afspeelde in de tijd van de Tudors, gaan ze in kleine groepjes bij elkaar zitten om dieper op dit stukje geschiedenis in te gaan.


“Dankzij iPad kan ik mijn lessen laten aansluiten op de verschillende behoeften van elke leerling, zodat ze kunnen leren op de manier die het best bij ze past.”


De Roos van Lancaster
De Tudorroos
De Witte Roos van York

De Tudorroos vertegenwoordigt de samensmelting van twee families, waardoor er een einde kwam aan de Rozenoorlog. Dit heraldische bloemenembleem, dat ook wel de Union Rose wordt genoemd, staat ook nu nog symbool voor Engeland.

Speel opnieuw af
3

Laten zien wat ze hebben geleerd.

Met iMovie komen alle details samen om de geschiedenis in beeld te brengen.

Nadat de verschillende groepjes elk een deel van het Tudor-tijdperk hebben bestudeerd, voegen ze de individuele projecten samen tot één tijdlijn waarin de volledige geschiedenis van de Tudors tot leven komt.

iMovie

Het grote geheel.

Voor het eindproject gebruiken de leerlingen iMovie om de filmprojecten, die ze eerder in groepjes hebben gemaakt, in chronologische volgorde te zetten. Met de tijdlijn in het studieboek van Sophie als leidraad maken ze een dynamische multimediavoorstelling van de familiegeschiedenis van de Tudors. Hiermee laten ze zien dat ze zich het onderwerp op een leuke manier en met gezamenlijke inspanning eigen hebben gemaakt.

Meer informatie over iMovie

“Als leerlingen zelf met een voorstel komen om op iPad te laten zien wat ze hebben geleerd, ben ik daar helemaal voor in. Ik sta vaak versteld van hun goede ideeën.”

iTunes U

Alles overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk in de App Store

Sophie gebruikt iTunes U om haar boeken, materiaal, apps, films en opdrachten te ordenen en direct naar de iPad van haar leerlingen te sturen.

Ontdek de mogelijkheden van iTunes U

Perfect op de klas afgestemde lessen.

iTunes staat boordevol apps, boeken, podcasts, films en muziek, waardoor het gemakkelijker is dan je denkt om een les samen te stellen die perfect is afgestemd op je klas. Laat je inspireren door de apps die in de klas van Sophie worden gebruikt of bekijk de andere mogelijkheden om iPad te integreren in je lessen.

Bekijk de verzameling over Britse geschiedenis in iTunes