Een goede sjabloon is het halve werk.

Je kunt natuurlijk met een lege pagina beginnen en je fantasie de vrije loop laten. Maar je kunt je ook op weg laten helpen door een van de prachtige, door Apple ontworpen sjablonen. Je hebt de keuze uit diverse stijlen, zoals een klassiek studieboek, kookboek of fotoboek, in zowel liggende als staande weergave. In elke sjabloon kun je uit diverse paginalay-outs kiezen, maar je kunt ook zelf een lay-out maken.

Een boek samenstellen is een kwestie van slepen.

Het is in iBooks Author heel eenvoudig om tekst, beeldmateriaal, filmpjes en dergelijke in te voegen. Je boek komt er dus precies zo uit te zien als jij wilt. Je kunt een Pages- of Microsoft Word-document naar het paneel ‘Boek’ slepen om dit als nieuwe tekst toe te voegen. Bij het invoegen van afbeeldingen wordt de tekst er automatisch omheen geplaatst. Je kunt zelfs Adobe InDesign- en EPUB-bestanden importeren, zodat je ze vervolgens kunt perfectioneren in iBooks Author.

Met één klikje aan te passen.

In iBooks Author heb je alles tot je beschikking om een geweldig boek te maken. Overal op een pagina kun je met één klik tekst, vormen, diagrammen, tabellen en Multi-Touch-widgets invoegen. Je kunt je tekst tot op de letter stileren met aangepaste lettertypen, fraaie wiskundige uitdrukkingen schrijven met LaTex of MathML, en het boek verlevendigen door video- of audio-elementen toe te voegen. Veel moeilijker dan een tekstverwerker is het niet, maar je hebt veel meer mogelijkheden om van je tekst iets extra’s te maken.

Met een widget hier en daar hou je lezers bij de les.

Met widgets voeg je de magie van Multi-Touch toe aan boeken voor iPad en de Mac. Hiermee schotel je je lezers verbluffende interactieve voorzieningen voor: fotogalerieën waarin je al swipend kunt bladeren, animaties die van de pagina af spatten, zijkolommen met een scrolbalk waar je even een zijweg kunt inslaan, pop-overwidgets voor het verrassingseffect en fascinerende 3D-objecten. En widgets kunnen nu ook automatisch worden afgespeeld, zodat je lezers aangenaam worden verrast als ze de pagina omslaan. Met iBooks Author maak je in een handomdraai leuke lees- én doeboeken.

Met een paar klikjes voorzie je een boek van prachtige interactieve elementen. Alle widgets

Toegankelijkheid standaard geïntegreerd.

In iBooks Author kun je boeken maken die ook mensen met een beperking kunnen lezen en beleven. Onder meer de inhoudsopgave, woordenlijst, widgets en hoofdtekst zijn automatisch op het gebruik van de VoiceOver-technologie berekend. Je kunt aan widgets of media (inclusief films en toetsen) speciale beschrijvingen toevoegen, zodat ook degenen met een visuele beperking ze op eenvoudige wijze kunnen gebruiken.

Zegt het voort, zegt het voort.

Tijdens het bewerken kun je met iBooks Author een voorvertoning van je boek bekijken op iPad of de Mac. Als je boek klaar is voor publicatie, volg je het eenvoudige stapsgewijze proces in iBooks Author waarmee je het boek naar de iBooks Store kunt versturen, zodat mensen het daar kunnen aanschaffen of gratis downloaden. En om je werk up-to-date te houden, kun je nieuwe versies van je boek publiceren. Je lezers worden automatisch geïnformeerd zodra er een nieuwe versie van je boek beschikbaar is.

Ook kun je je boek exporteren, zodat je het op iTunes U kunt zetten of aan iemand met een iPad, iPhone of Mac kunt geven.