App Store

Voor iedereen de beste winkelervaring. Daar gaan we voor.

We hebben de App Store met twee doelen opgezet. We wilden een betrouwbare plek inrichten waar klanten apps konden ontdekken en downloaden, en die tegelijkertijd een goede bron van inkomsten laten zijn voor ontwikkelaars.

We nemen er alle verantwoordelijkheid voor dat apps voldoen aan onze hoge standaarden voor privacy, veiligheid en content, want er is niets belangrijker dan het vertrouwen van onze klanten.

Tegenwoordig is de App Store innovatiever en gevarieerder dan ooit. Ontwikkelaars hebben gelijke kansen om hun apps en diensten te leveren via iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch. We zijn trots op onze Store en op de manier waarop we die hebben gebouwd.

Het is onze winkel. Dus nemen wij de verantwoordelijkheid voor alles wat je er vindt.

Wij vinden dat de inhoud van onze Store veel zegt over ons als bedrijf. We vinden het belangrijk dat er verschillende gezichtspunten in de App Store te vinden zijn. Maar we zorgen er ook voor dat gebruikers met verschillende standpunten geen aanstoot nemen aan de apps. Daarom wijzen we alle apps af met inhoud die ons te ver gaat, vooral wanneer ze niet geschikt zijn voor kinderen. Apps die pornografisch materiaal bevatten, zijn bijvoorbeeld streng verboden. Hetzelfde geldt voor apps met discriminerend materiaal, aanstootgevend religieus commentaar, geweld en misbruik, en al het andere dat over de schreef gaat.

We hebben App Store-controle­richtlijnen samengesteld om ontwikkelaars een houvast te geven bij het maken van apps die voor onze klanten het meest geschikt zijn. Deze richtlijnen bestaan uit vijf belangrijke punten over de veiligheid, de prestaties, het zakelijke element, het design en het juridische aspect. Samen stellen die dat de apps in de App Store veilig zijn, een goede gebruikerservaring bieden, devices beschermen tegen malware en andere bedreigingen, en goedgekeurde bedrijfsmodellen hanteren.

Lees meer over de App Store-controlerichtlijnen

We nemen elke app en elke update onder de loep.

Wanneer je een app downloadt, is het de bedoeling dat die naar verwachting werkt. We controleren elke app zorgvuldig en laten ontwikkelaars strenge richtlijnen volgen als het gaat om privacy, design en hun bedrijfsmodellen.

Voor het strenge appcontroleproces gebruiken we een combinatie van automatische systemen en honderden menselijke experts. In dit team zijn 81 talen vertegenwoordigd over drie verschillende tijdzones. We doen er alles aan om de integriteit van de App Store te waarborgen. Sterker nog, sinds 2016 hebben we meer dan 1,4 miljoen apps uit de App Store verwijderd omdat ze niet werden bijgewerkt of niet werkten op onze meest recente besturings­systemen. Dit maakt alles overzichtelijker, waardoor gebruikers makkelijker de nieuwste en beste apps kunnen vinden.

Wekelijkse appcontroles.

100k

gecontroleerd

De meeste worden gecontroleerd binnen 24 uur nadat ze door de ontwikkelaar worden ingestuurd.

60%

goedgekeurd

Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om hun apps direct na goedkeuring beschikbaar te stellen.

40%

afgewezen

De meest voorkomende reden voor afwijzing is de aanwezigheid van kleine bugs, gevolgd door privacyproblemen.

Alle ontwikkelaars hebben de gelegenheid om een afwijzing te laten beoordelen door de App Review Board. En het App Review-team pleegt wekelijks zo’n 1000 telefoontjes met ontwikkelaars om de problemen te bespreken en op te lossen. Zo kunnen ze hun app alsnog in de App Store laten publiceren.

We bieden ontwikkelaars een platform. En flexibiliteit.

Tegenwoordig hebben ontwikkelaars talloze keuzes voor het verspreiden van hun apps, van andere app-platforms over smart‑tv’s tot gameconsoles. Om nog maar niet te beginnen over de rest van het internet, waar klanten van Apple regelmatig gebruik van maken met Safari en web‑apps als Instagram en Netflix.

We zorgen graag dat het voor ontwikkelaars makkelijk en interessant blijft om apps te maken voor de één miljard App Store-gebruikers wereldwijd. Inmiddels hebben we 20 miljoen ontwikkelaars in ons Apple Developer Program, waarvan er duizenden in de weer zijn met baanbrekende nieuwe diensten, nieuwe ervaringen, en zelfs compleet nieuwe zakelijke categorieën.

Met de App Store hebben miljoenen mensen op een eenvoudige manier kunnen leren programmeren en creëren, en hun ideeën verspreid in 155 landen.

Sinds de lancering van de App Store is er een hele industrie rond appdesign en ‑ontwikkeling ontstaan, waardoor er in de VS meer dan 1.500.000 banen en in Europa meer dan 1.570.000 banen zijn ontstaan.

We kunnen met trots zeggen dat ontwikkelaars wereldwijd inmiddels meer dan 120 miljard dollar hebben verdiend aan de verkoop van digitale goederen en diensten in apps die via de App Store zijn verspreid.

84% van de apps is gratis. En ontwikkelaars betalen niets aan Apple.

Net als in elke andere markt bepalen ontwikkelaars zelf wat ze willen vragen aan de hand van een aantal vastgestelde prijsniveaus. We ontvangen alleen commissie van ontwikkelaars wanneer digitale goederen of diensten via een app worden geleverd. Hieronder staan enkele van de meestgebruikte manieren waarop ontwikkelaars geld verdienen in de App Store.

Gratis

Voor deze apps hoeven klanten niets te betalen. De ontwikkelaars kiezen er bewust voor om ze gratis aan te bieden, of hebben een ander bedrijfsmodel waarmee ze buiten de app om geld verdienen. Apple ontvangt geen commissie voor het ondersteunen, beschikbaar stellen of verspreiden van deze apps.

Voorbeelden van apps

 • itsme

 • Easy Banking

 • Stocard

 • LEGO® Life

Gratis met reclame

Deze apps kunnen gebruikers gratis downloaden. De ontwikkelaars maken omzet door de reclame in de apps. Apple ontvangt geen commissie voor het ondersteunen, beschikbaar stellen of verspreiden van deze apps.

Voorbeelden van apps

 • BuzzFeed

 • Instagram

 • Pinterest

Gratis met in‑app aankopen

Deze apps kunnen klanten gratis downloaden. Daarna kunnen ze via het systeem van Apple voor in‑app aankopen ervoor kiezen om te betalen voor extra digitale features en content. Ontwikkelaars ontvangen 70% van de inkomsten uit in‑app aankopen, en Apple ontvangt een commissie van 30%.

Voorbeelden van apps

 • Candy Crush Saga

 • Clash of Clans

 • Skype

 • Gardenscapes

Gratis met fysieke goederen en diensten

Deze apps kunnen gebruikers gratis downloaden. De ontwikkelaar verdient geld aan de verkoop van fysieke goederen en diensten, zoals kleding, het bezorgen van eten of een rit met een vervoersdienst. Apple ontvangt geen commissie uit het ondersteunen, beschikbaar stellen en verspreiden van deze apps, of van transacties voor fysieke goederen en diensten in de apps.

Voorbeelden van apps

 • SHEIN

 • AliExpress

 • Vinted

 • Zalando

Gratis met abonnement

Deze apps kunnen gratis worden gedownload en gebruikers kunnen in de app abonnementen aanschaffen die automatisch worden verlengd. Als ontwikkelaars ervoor kiezen om digitale abonnementen in hun app te verkopen, maken ze gebruik van het systeem van Apple voor in‑app abonnementen. In dat geval ontvangen ontwikkelaars 70% van de inkomsten voor de abonnementen tijdens het eerste jaar van het abonnement, waarbij Apple een commissie ontvangt van 30%. Na het eerste jaar ontvangt de ontwikkelaar 85% voor alle daaropvolgende jaren dat de gebruiker het abonnement houdt, waarbij Apple een commissie ontvangt van 15%.

Voorbeelden van apps

 • Formula 1®

 • Calm

 • Dropbox

 • Strava

Betaald

Dit zijn apps waar klanten vooraf voor betalen om ze te mogen downloaden uit de Store. Alle updates van deze apps zijn gratis. Ontwikkelaars ontvangen 70% van alle inkomsten uit betaalde apps, waarbij Apple een commissie ontvangt van 30%.

Voorbeelden van apps

 • Forest

 • Facetune

 • Toca Hair Salon 3

 • Monument Valley 2

Reader

Dit zijn apps waarvoor gebruikers buiten de app een aankoop hebben gedaan of een abonnement hebben afgesloten, waarna ze daar via de app op hun Apple devices toegang toe krijgen. Voorbeelden hiervan zijn apps voor boeken, muziek en video’s. In dit soort gevallen ontvangen ontwikkelaars alle inkomsten die ontstaan uit het gebruik van de app door de klant. Apple ontvangt geen commissie voor het ondersteunen, beschikbaar stellen of verspreiden van deze apps.

Voorbeelden van apps

 • Videoland

 • Audible

 • Netflix

 • Spotify

Verschillende platforms

Dit zijn apps die digitale goederen en diensten binnen de app aanbieden die klanten ook op andere platforms kunnen aanschaffen. In beide gevallen kunnen klanten van die goederen en diensten gebruikmaken in de app op hun Apple devices. Apple ontvangt alleen een commissie op de aankopen die direct in de app op het Apple device worden gedaan. Apple ontvangt geen commissie van de aankopen die worden gedaan op andere platforms en vervolgens in de app worden gebruikt.

Voorbeelden van apps

 • Dropbox

 • Fortnite

 • Microsoft Word

 • Minecraft

We investeren in het het succes van onze ontwikkelaars.

Met het Apple Developer Program hebben bedrijven een uitgebreide set tools, compilers, talen, API’s en SDK’s in handen. Zo heeft iedereen de kans om innovatieve apps te bouwen.

Ontwikkelaars krijgen ook gratis marketing­mogelijkheden dankzij het design van onze App Store, zoals de nieuwe artikelen van redacteuren in Vandaag, persoonlijke aanbevelingen, tools om mee te zoeken, hitlijsten en social marketing. Dit allemaal ter ondersteuning van de miljoenen succesvolle apps in de App Store.

Apple heeft programma’s gecreëerd die niet alleen nuttig zijn voor ontwikkelaars, maar voor iedereen die wil leren programmeren en ontwikkelaar wil worden. Met onze App Accelerator hebben duizenden ontwikkelaars geweldige apps kunnen bouwen voor al onze platforms. Met de Apple Developer Academy worden leerlingen de iOS-ontwikkelaars van de toekomst. Het Apple Entrepeneur Camp is in het leven geroepen voor organisaties die zijn opgericht en worden geleid door vrouwen, en helpt ze om de beste apps te maken. Met onze WWDC‑beurzen worden de nieuwe generatie app-ontwikkelaars en getalenteerde STEM-studenten aangemoedigd om zich verder te verdiepen in programmeren. En we hebben Iedereen kan programmeren ontwikkeld, waarmee iedereen kan leren programmeren en die kennis kan overdragen.

Een winkel die concurrentie toejuicht.

Wij geloven dat gezonde concurrentie de beste apps oplevert.

Ook leggen we altijd de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit, en vertrouwen boven transacties. Daarom wordt er in de App Store meer geld verdiend voor ontwikkelaars, ook al zijn er meer gebruikers en worden er meer apps gedownload op andere platforms. Onze gebruikers vertrouwen Apple. En dat vertrouwen is voor ons cruciaal voor een eerlijke, competitieve App Store waarin ontwikkelaars hun apps beschikbaar kunnen stellen.

Hieronder een aantal categorieën waarin we met onze App Store actief zijn, en met wie we concurreren.

Concurrerende apps in de App Store.

Agenda

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Agenda

 • Calendars by Readdle

 • Google Agenda

 • Fantastical 2

 • Microsoft Outlook

Camera

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Camera

 • Enlight Quickshot

 • Instagram

 • Facetune 2

 • Snapchat

Cloudopslag

Apple

Concurrerende apps in de App Store

iCloud

 • Collect

 • Dropbox

 • Google Drive

 • Microsoft OneDrive

Mail

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Mail

 • Gmail

 • Microsoft Outlook

 • Edison

 • Yahoo Mail

Kaarten

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Kaarten

 • route.nl

 • Google Maps

 • TomTom GO

 • Waze

Berichten

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Berichten

 • Messenger

 • Signal

 • WeChat

 • WhatsApp

Muziek

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Apple Music

 • Radio 538

 • Deezer

 • Spotify

 • YouTube Music

Notities

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Notities

 • Paper

 • Evernote

 • Agenda

 • Microsoft OneNote

Podcasts

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Podcasts

 • Deezer

 • Spotify

 • TuneIn

 • Castbox

Televisie

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Apple TV

 • Amazon Prime Video

 • Proximus TV

 • VTM GO

 • VRT NU

Videogesprekken

Apple

Concurrerende apps in de App Store

FaceTime

 • Hangouts

 • Viber Messenger

 • Skype

 • Azar

Internetbrowsers

Apple

Concurrerende apps in de App Store

Safari

 • DuckDuck​Go

 • Firefox

 • Google Chrome

 • Microsoft Edge

Voor ons houdt het leerproces nooit op, en we willen de App Store voor onze klanten en ontwikkelaars altijd blijven verbeteren door de beste apps aan te bieden. En deze toewijding is nog even sterk als altijd.

Ontwikkel geweldige apps voor de App Store.

Ben jij een developer? Met onze hulp maak je nog betere apps en bereik je meer gebruikers.

Lees meer over het ontwikkelen van apps voor de App Store