Augmented Reality

Stel je voor dat de grens tussen het virtuele en het tastbare niet zou bestaan.

Dan zou je klaslokaal in de kosmos kunnen veranderen. Het verleden zou net zo kunnen leven als het heden. En wat je dacht te kennen, zou er compleet nieuw uitzien.

Met iPhone en iPad zijn dergelijke ervaringen niet alleen mogelijk, je kunt ze nu al echt beleven. Augmented reality is een nieuwe manier om technologie in te zetten voor een compleet andere manier van werken, leren, spelen en kijken naar bijna alles om je heen. En dit is nog maar het begin.

Welkom in een nieuwe wereld.

AR + Productiviteit

Laat superkrachten los op routine­klussen.

Augmented reality is ongelooflijk handig voor het oplossen van dagelijkse problemen. Meet objecten in de echte wereld. Kijk hoe meubels er in je huis zouden uitzien. Of navigeer door ingewikkelde ruimtes zonder op een kaart te hoeven kijken. Met augmented reality kun je nu dingen doen die je je eerder niet kon voorstellen, en nieuwe manieren ontdekken om alles gedaan te krijgen. Je zult met hele andere ogen naar je to‑do‑lijstje kijken.

IKEA Place

Thuis uitproberen voor het thuis staat.

Met IKEA Place krijg je een idee van hoe producten er bij je thuis uitzien, of ze bij de sfeer passen en hoe ze in de ruimte staan. Zonder dat je hiervoor zelfs maar de deur uit hoeft.

Bekijk in de App Store

GE

Schakel nog meer power in.

Bij GE wordt AR al op verschillende manieren toegepast. Bijvoorbeeld om industriële apparatuur te visualiseren, zodat onderhouds­­medewerkers die efficiënter kunnen repareren.

American Airlines

Vliegensvlug naar je gate.

American Airlines heeft een AR-prototype ontwikkeld dat informatie in real time weergeeft als overlay op de omgeving van de luchthaven­terminal. Je vindt zo moeiteloos de weg naar de koffiehoek, de dichtstbij­zijnde toiletten en, natuurlijk, naar de gate.

AR + Play

Plezier dat het scherm overstijgt.

Met augmented reality wordt je omgeving een stuk speelser. Breng virtuele monsters tot leven in het parkje in de buurt, of op het aanrecht. Of zet een masker op voor een verkleedfeestje met vrienden aan de andere kant van de wereld. Door met virtuele objecten om te gaan alsof ze zich in je directe omgeving bevinden, kun je volledig opgaan in een nieuwe wereld vol vermaak. Zo wordt de echte wereld echt nog leuker.

Mijn Rupsje Nooitgenoeg

Een klassieker ontpopt.

Volg de transformatie van je favoriete rupsje gewoon in je woonkamer, waar de populaire kinderboek­figuur tot leven komt.

Bekijk in de App Store

EVE: Project Galaxy

Ontdek een immens universum.

Ontdek enorme ruimtestations, mysterieuze relieken en majestueuze planeten in deze nieuwe massale online multiplayer­game van de makers van EVE Online.

Monster Park

Even je T-rex uitlaten.

Ga terug naar de prehistorie en kijk hoe reusachtige en realistische dinosaurussen tot leven komen en in je directe omgeving wonen, brullen en spelen. Kijk vol verwondering naar vliegende pteranodons of de ontzag­wekkende tyrannosaurus.

Bekijk in de App Store

AR + Leren

Leer meer van de wereld. Met een nieuwe blik.

Een van de beste manieren om je kennis te verrijken is om dingen zelf te ervaren. En met augmented reality kun je bijna alles ervaren wat je maar kunt bedenken. Haal een automotor uit elkaar zonder ook maar een moersleutel aan te raken. Of analyseer de kleinste botjes van het menselijk lichaam zonder ook maar één incisie. De mogelijk­heden om je kennis te verrijken zijn eindeloos.

Complete Anatomy

Duik in jezelf.

Visualiseer de kleinste details van het menselijk lichaam om er meer over te weten te komen. Bekijk de longen van dichtbij, ontdek hoe gewrichten in elkaar zitten of tel alle kleine botjes in je hand.

Bekijk in de App Store

WWF Free Rivers

Virtueel de natuur naar je hand zetten.

Verleg de loop van een rivier en ontdek hoe waterstromen de levens van dieren, planten en mensen kunnen veranderen. Kijk wat er gebeurt als je een dam bouwt en probeer de rivier en al het leven eromheen gezond te houden.

Bekijk in de App Store

Froggipedia

De anatomie van een amfibie blootgelegd.

Onderzoek hoe een kikker er vanbinnen uitziet. Laagje voor laagje ontleed je de kikker en ontdek je alle verschillende organen. Ook leer je alles over de groeifasen van een amfibie: van eitje tot kikkervisje tot volwassen kikker.

Bekijk in de App Store

AR + iPhone + iPad

De technologie die AR tot realiteit maakt.

Apple hardware en software zijn altijd samen ontwikkeld om voor de best mogelijke ervaring te kunnen zorgen. Die ervaring omvat nu ook augmented reality van een weergaloze kwaliteit. iPadOS, iOS 13 en ARKit 3 maken gebruik van de krachtige hardware in iPhone en iPad, waardoor de virtuele wereld naadloos in de werkelijkheid overgaat.

AR wordt zo levensecht dat je het kunt delen met vrienden.

Met ARKit 3 kunnen ontwikkelaars augmented reality-apps maken die je samen met je vrienden kunt gebruiken. Sla op en ga weer verder waar je gebleven was, wanneer het jou uitkomt. En verstuur AR‑objecten via Berichten en Mail om ze in de echte wereld te bekijken.

Camera’s die je meer van je wereld laten zien.

iPhone en iPad zijn speciaal uitgerust met camera’s die zeer geschikt zijn voor het maken van foto’s bij weinig licht en voor het opnemen van video met 60 bps, de perfecte snelheid voor AR-toepassingen. En de optische beeld­­stabilisatie zorgt voor een grotere visuele helderheid. Daardoor zien virtuele elementen er in je omgeving natuurlijker uit.

Graphics en prestaties die je realiteit vergroten.

A13 Bionic is niet alleen de krachtigste en slimste chip ooit in een smart­phone, hij is bovendien speciaal voor AR ontwikkeld. De efficiency-cores van de CPU leveren een gigantische rekenkracht, waarvan AR-ervaringen volop kunnen profiteren. En omdat de beeldsignaal­­processor voor een realtime schatting van de belichting zorgt, lijken virtuele objecten ongelooflijk realistisch.

Supersoepele motion tracking.

Effectieve bewegings­­tracking vormt een essentieel onderdeel van het betoverende effect van AR. Wanneer je iPhone of iPad met een virtueel object werkt alsof het er echt is, moet het de positie van het object in relatie tot zichzelf nauw­keurig kunnen bepalen. Daarom zijn iOS en iPadOS zo ontworpen dat de afstand tussen de bewegings­­sensoren en de camera’s in elke iPhone en iPad zeer precies wordt berekend, net als de exacte locatie van je device in relatie tot de omgeving.

Ontdek meer AR in de App Store.

Er worden voortdurend nieuwe apps ontwikkeld die profiteren van de kracht van AR. En tegelijkertijd worden er nieuwe AR-functies aan je favoriete apps toegevoegd. Je vindt ze allemaal in de App Store.

Bekijk AR-apps in de App Store

Maak de wereld nog mooier met ARKit 3.

ARKit 3 en RealityKit zijn toon­aangevende frameworks die het ontwikkelaars makkelijker maken om verbluffende augmented reality-ervaringen voor iPhone en iPad te maken. Maak ook iets moois en begin er vandaag nog mee.

Lees meer over ontwikkelen voor AR

Ontdek of jouw iOS‑ of iPadOS-device

geschikt is voor AR.*

iPhone

 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone tien s
 • iPhone tien s Max
 • iPhone tien r
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

iPad

 • iPad Pro
  (alle modellen)
 • iPad Air
  (3e generatie)
 • iPad mini
  (5e generatie)
 • iPad
  (7e generatie)
 • iPad
  (6e generatie)
 • iPad
  (5e generatie)

iPod

 • iPod touch
  (7e generatie)