Carmel Café & Wine Bar

Smaakvolle technologie.

“In het verleden konden we lang niet zo snel of productief werken als nu. Dit is nog maar een voorproefje van alle mogelijkheden die iPad en apps de restaurantwereld te bieden hebben.”

Nancy Schneid, medeoprichter Carmel Café & Wine Bar

Carmel Café & Wine Bar in Florida geeft een nieuwe invulling aan ontspannen uit eten, met een moderne mediterrane kaart en een comfortabele, kleurrijke inrichting die uitnodigt om alle tijd te nemen. Maar de echte innovatie in Carmel Café is iPad. Deze snelgroeiende restaurantketen maakt overal gebruik van iPad: in de eetruimte, in de keuken en op kantoor. De communicatie met de klant, het werk in de keuken en allerlei andere essentiële werkzaamheden gaan allemaal sneller en makkelijker met een iPad.

“Het concept achter Carmel Café & Wine Bar kenmerkt zich door technologie, innovatie en creativiteit, met iPad als middelpunt van alles wat we doen”, aldus medeoprichter Nancy Schneid. “iPad is een prachtig interactief apparaat voor onze gasten. Je kunt er van alles mee doen, zonder dat het veel tijd kost.”

Met een iPad op elke tafel is het voor de gasten een plezier om hun eten en drankjes uit te kiezen. Ze bekijken van elk gerecht een haarscherpe foto, kiezen de gewenste portie en kunnen meteen bestellen. De bestelling komt direct in de keuken of bar terecht, zodat ze sneller bediend worden. Fouten zijn vrijwel uitgesloten.

“We wilden gastvrijheid koppelen aan technologie. iPad leende zich daar het beste voor”, verklaart Terry Ryan, President en medeoprichter van Carmel Café & Wine Bar. “De meeste gasten staan ervan versteld dat hun eten zo snel klaar is. Er is geen oponthoud. Er zijn geen tussenstappen. De bestelling komt direct op de juiste plaats terecht: in de keuken.”

“Als je een gewone menukaart gebruikt, moet je die bij elke wijziging opnieuw laten drukken. Op een iPad is een aanpassing in een paar minuutjes geregeld.”

Terry Ryan, President en medeoprichter, Carmel Café & Wine Bar

Minder papier, meer opties

Het gaat goed met Carmel Café: binnen twee jaar zijn er vier vestigingen geopend. Het idee is bedacht door Chris T. Sullivan, medeoprichter en bekend restauranthouder. Hij wilde het traditionele restaurant een nieuwe impuls geven met behulp van moderne technologieën.

“Het belangrijkste was dat we van al het papier af wilden”, aldus Ryan. “Als je een gewone menukaart gebruikt, moet je die bij elke wijziging opnieuw laten drukken. Dat kost geld en vooral veel tijd. Op een iPad is een aanpassing in een paar minuutjes geregeld.”

Ook in de keuken slingert er minder papier rond. Op elke werkplek ligt een iPad, zodat iedereen direct een recept kan opzoeken en dat zo nodig kan aanpassen aan het seizoen, een dieet of de beschikbare ingrediënten. “Een recept wijzigen en bijwerken is nu een fluitje van een cent”, zegt Ryan.

Ook de medewerkers profiteren van iPad. “Een van de zaken die Chris noemde was dat het personeel nu meer tafels kan bedienen en betere service kan verlenen, wat ook zijn weerslag heeft in de fooien. Het is een win-winsituatie voor gasten, personeel en het restaurant zelf.”

Ook trainingen verlopen soepeler dankzij iPad. “Normaal gesproken hebben we een eigen handleiding voor elke discipline: kelners, hulpkelners, afwassers”, aldus Ryan. “Nu gebruiken we iPads voor trainingen. Het is verbluffend om te zien hoe kort de leercurve voor onze werknemers is geworden.”

“iPad heeft een unieke toegevoegde waarde voor ons en onze klanten. We hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze.”

Nancy Schneid, medeoprichter Carmel Café & Wine Bar

Koken met apps

Carmel Café & Wine Bar heeft enkele apps ontwikkeld om de bedrijfsvoering te stroomlijnen en klanten op een unieke interactieve manier van dienst te zijn.

In de MenuPad-app staan heldere, gedetailleerde foto’s van alle gerechten, plus een beschrijving. Deze app is ook gekoppeld aan het verkoopsysteem, zodat klanten geen ober nodig hebben om extra bij te bestellen en direct kunnen betalen als ze weg willen.

“In een restaurant draait alles om de menukaart”, licht Schneid toe. “Dankzij MenuPad op iPad kunnen we onze gasten keuzes bieden. Niet alleen in hun eettempo, maar ook in de grootte van de porties.”

Op het moment dat een gast zijn bestelling doortikt, neemt een andere app het stokje over. “Onze FusionPrep-app zorgt ervoor dat al onze koks een gerecht op dezelfde manier klaarmaken”, vertelt Ryan. “Op hun werkplek kunnen de koks precies zien wat ze moeten maken. De keukenchef kan alle bestellingen in het oog houden, zien hoe de borden moeten worden opgemaakt en deze laten serveren.”

Met de webapp TapGuest kan het restaurant gasten op hun mobiele telefoon bellen of een bericht sturen als hun tafel gereed is. Daarnaast gebruikt het personeel de app iSchedule uit de App Store om de planning te controleren en eventueel van dienst te wisselen.

“Dankzij deze apps zijn onze kosten flink gedaald en onze productiviteit en efficiëntie gestegen”, aldus Schneid. “iPad heeft een unieke toegevoegde waarde voor ons en onze klanten. We hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze.”

Zelf de touwtjes in handen

Dat de klant zelf de touwtjes in handen kreeg, bleek een schot in de roos voor Carmel Café & Wine Bar.

“De reacties van klanten zijn overweldigend”, zegt Schneid. “Ze gebruiken iPad heel graag. Zelfs mensen die bij binnenkomst twijfelachtig kijken, zijn na het eten om. Ze vertellen het door aan vrienden en komen terug naar ons restaurant.”

Nu de efficiëntie en klanttevredenheid door de inzet van iPad en apps zijn verhoogd, is Carmel Café er klaar voor om dit innovatieve concept naar nieuwe markten uit te breiden.

“In het verleden konden we lang niet zo snel of productief werken als nu”, besluit Schneid. “Dit is nog maar een voorproefje van alle mogelijkheden die iPad en apps de restaurantwereld te bieden hebben.”

Het bedrijf in vogelvlucht

  • Opgericht in 2010
  • Hoofdkantoor: Tampa, Florida
  • 250 werknemers
  • iPad-menu’s en apps voor bereiding
    en training.
  • www.carmelcafe.com

De apps op een rij

FusionPrep geeft instructies voor het klaarmaken van recepten.

iSchedule is ideaal voor het beoordelen en beheren van werkroosters.

Meer profielen voor iPad in het bedrijfsleven.Meer profielen voor iPad in het bedrijfsleven.