Podcasts ontdekken.

De iTunes Store biedt toegang tot honderdduizenden gratis podcasts. Je vindt jouw favoriete podcast op je iPhone, iPad, iPod touch, computer of Apple TV. Er is voor iedereen wel een leuke podcast te vinden, of je je nu interesseert voor auto’s, nieuws of sport.

Zoek je favoriete podcast

Je kunt podcasts zoeken door te kijken wat onze iTunes-redacteuren aanbevelen, door de populairste afleveringen en podcasts uit de iTunes-hitlijsten te bekijken, of door te zoeken op titel of onderwerp.

Lekker luisteren

Je beluistert je podcasts door ze rechtstreeks te streamen of te downloaden naar je iPhone, iPad, iPod touch, computer of Apple TV. Zodra je een mooie podcast hebt gevonden, kun je je erop abonneren. Je ontvangt dan automatisch de nieuwe afleveringen. Bovendien kun je dankzij iCloud beginnen met luisteren op het ene apparaat, en verder gaan op het andere.

Luisteren in je eigen tempo

Als je gesproken media liever sneller of juist langzamer wilt afspelen, kan dat op je iPhone, iPad of iPod touch heel eenvoudig geregeld worden. In de Podcasts-app kun je de afspeelsnelheid tijdens het luisteren aanpassen met de snelheidsregelaar linksonder in het scherm.

Je kunt alles lezen

Naast video- en audiopodcasts vind je in iTunes ook podcasts met geschreven tekst. Die kun je op elke computer lezen in pdf- of ePub-structuur, of in iBooks op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac.

Optimale spraakweergave

Wie vaak naar gesproken podcasts luistert, kan het geluid van zijn podcasts nog verder verbeteren met de equalizerinstelling ‘Gesproken tekst’ (te vinden onder het Venster-menu in iTunes). Deze equalizerinstelling vermindert de lagetonenfrequenties. Dit is met name handig voor podcasts van amateurs, waar ploppende microfoons en andere geluiden kunnen optreden.

Je eigen stations

Je kunt in de Podcasts-app voor iPhone, iPad en iPod touch onder ‘Mijn stations’ persoonlijke stations maken met je favoriete podcasts. En aangezien al je persoonlijke stations in iCloud worden opgeslagen, vind je ze op al je apparaten weer terug.

Afspeellijsten maken in iTunes

Als je een continue stroom afleveringen wilt beluisteren, kun je een afspeellijst of slimme afspeellijst maken met podcasts op basis van maker, genre, afspeelduur en meer. Je kunt bijvoorbeeld een slimme afspeellijst aanmaken voor nieuwspodcasts die langer dan 40 minuten duren.

Niet in de Store? Geen probleem.

Als je op het internet een podcast tegenkomt die niet in de iTunes Store te vinden is, kun je je er toch op abonneren. In de Podcasts-app plak je gewoon de url van de podcastfeed in het zoekveld. In iTunes kies je ‘Abonneer op podcast’ uit het Archief-menu en voer je de url van de podcastfeed in.

Abonnementen opzeggen

Als je hoeveelheid materiaal je wat boven het hoofd dreigt te groeien, kun je je abonnement gemakkelijk stopzetten en later weer oppakken. Bovendien worden automatische updates van een abonnement dat je nooit beluistert vanzelf onderbroken, tot je weer in de gelegenheid bent vaker te luisteren.

Vertel het je vrienden

Heb je iets gevonden wat familie of vrienden ook interessant zouden kunnen vinden? Via de optie ‘Vertel anderen’ kun je een podcast of aflevering eenvoudig delen op Facebook of Twitter of via e‑mail. Bovendien kun je je hele afspeellijst delen zodat nieuwe luisteraars hun bibliotheek kunnen vullen met jouw aanbevelingen.