Voor podcastsliefhebbers: Veelgestelde vragen

Wat is een podcast?

Podcasts zijn afleveringen van een programma op het internet. Podcasts zijn meestal originele audio- of video-opnamen, maar het kan ook gaan om opgenomen uitzendingen van een tv- of radioprogramma, een lezing of uitvoering.

Podcasts worden meestal per aflevering in dezelfde bestandsstructuur aangeboden (audio of video) zodat abonnees het programma steeds op dezelfde manier kunnen beluisteren of bekijken. Voor sommige podcasts, zoals taalcursussen, is het handiger om meerdere bestandsstructuren te combineren. Denk bijvoorbeeld aan video’s en documenten.

Voor de luisteraar is een podcast een manier om gratis kennis te maken met allerlei interessant materiaal van over de hele wereld. Voor de maker is een podcast een ideale manier om een breed publiek te bereiken.

Apple biedt niet automatisch updates van podcasts of nieuwe afleveringen aan. Als je je abonneert op een podcast via de Podcasts-app voor iOS of via iTunes op je Mac of pc, abonneer je je op de afleveringen van de podcast van die specifieke podcastmaker. Met iCloud kun je je podcastabonnementen op al je apparaten synchroniseren.

Hoe kan ik podcasts gaan beluisteren op mijn iPhone, iPad of iPod touch?

In de Podcasts-app voor iOS vind je via de symbolen onder in het scherm snel en gemakkelijk populaire en aanbevolen podcasts.

Als je je wilt abonneren op een podcast, tik je op ‘Abonneer’ op de pagina van die podcast. Als je een podcast wilt afspelen, tik je op een aflevering. Als je een aflevering wilt downloaden, tik je op het iCloud-symbool in de lijst met afleveringen.

Je kunt je abonnementen beheren en afspelen in ‘Mijn podcasts’.

Ga voor meer informatie naar de supportpagina ‘Podcasts voor iOS’.

Hoe beluister ik podcasts op mijn Mac of pc?

In het podcastoverzicht in de iTunes Store kun je nieuwe podcasts zoeken en je erop abonneren.

Als je je wilt abonneren op een podcast, klik je op ‘Abonneer’ op de pagina van die podcast. Als je je abonneert op een podcast, controleert iTunes dagelijks automatisch of er nieuwe afleveringen zijn.

Je kunt ook een losse aflevering uit de iTunes Store streamen door op het nummer van de aflevering te klikken in het overzicht.

Je kunt je abonnementen beheren en gedownloade afleveringen afspelen in het gedeelte ‘Podcasts’ in je iTunes-bibliotheek.

Wat kost een podcast?

De podcasts in de iTunes Store zijn gratis.

Hoe maak ik een podcast?

Meer informatie over het maken van podcasts is te vinden op de pagina’s Veelgestelde vragen voor makers van podcasts en Een podcast maken.

Heb ik een Apple ID nodig om podcasts te beluisteren?

Nee. Je hebt alleen een Apple ID nodig als je je eigen podcast in de iTunes Store wilt publiceren.

Kan ik me abonneren op een podcast die niet in de iTunes Store staat?

Ja. Kies ‘Abonneer op podcast’ in het Archief-menu in iTunes, en voer de url van de podcastfeed van je keuze in. Voer de url van de podcastfeed in in het zoekveld in de Podcasts-app voor iOS.

Hoe kan ik mijn abonnement voor een podcast stopzetten?

In de Podcasts-app voor iOS kun je je podcastabonnementen beheren onder ‘Mijn podcasts’. Selecteer een podcast waar je een abonnement op hebt, tik op ‘Instellingen’ en zet de schakelaar bij ‘Geabonneerd’ uit.

Op je Mac of pc kun je je podcastabonnementen beheren in het gedeelte ‘Podcasts’ van je iTunes-bibliotheek. Selecteer een podcast waar je een abonnement op hebt, klik op het radertje (‘Instellingen’) en zet de schakelaar bij ‘Geabonneerd’ uit.

Ga voor meer ondersteuning voor de Podcasts-app naar de volgende Support-artikelen:

De app Podcasts voor iOS: afspeelregelaars
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: ordenen
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: podcasts synchroniseren
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: een podcast delen
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: abonnementen beheren en ordenen
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: podcasts streamen en downloaden en je erop abonneren
https://support.apple.com/nl-be/HT201859

De app Podcasts voor iOS: bladeren en zoeken
https://support.apple.com/nl-be/HT201859