macOS Sierra

Wat kan je Mac nu voor je doen? Vraag het gewoon.

Siri komt naar de Mac, compleet met nieuwe mogelijkheden speciaal ontwikkeld voor desktops. Maar je Mac is ook op andere gebieden slimmer geworden. Met macOS Sierra vind je eenvoudig je mooiste foto’s terug, schakel je nog makkelijker tussen je devices en maak je moeiteloos kostbare schijfruimte vrij. Je Mac doet nog meer voor jou, zodat jij nog meer met je Mac kunt doen.

Upgrade nu

Siri

Siri kan heel veel nieuwe dingen op een Mac. Net als jij.

Over nieuws gesproken. Waar je ook aan werkt, je hoeft maar te klikken en je slimme assistent staat voor je klaar. Alle handige features van de iOS-versie van Siri zitten voortaan ook op je Mac. Plus een aantal gloed­nieuwe extra’s voor de dingen die je elke dag op je computer doet.

Terwijl jij doet waar je goed in bent, doet Siri dat ook.

Siri op Mac draait om multitasking. Als je bijvoorbeeld de laatste hand legt aan een bestand, kun je Siri vragen om je collega alvast een berichtje te sturen dat het eraan komt. Zo kun jij gewoon doorwerken.

Laat Siri je bestanden voor je vinden.

Op je Mac werk je veelal met bestanden. En Siri maakt dat makkelijker voor je. Ben je vergeten waar je dat ene rapport had bewaard? Vraag Siri om te zoeken naar bestanden die je deze week hebt geopend en beperk het aantal hits daarna tot bestanden met het woord ‘jaar’ in de naam.

Bewaar wat Siri gevonden heeft op een plek waar je het altijd kunt vinden.

In Berichtencentrum kun je alles vastpinnen wat Siri heeft gevonden. Zoals wedstrijdschema’s, Twitter-zoekresultaten of een lijst met bestanden voor een belangrijk project. Alles blijft up-to-date, dus je weet altijd waar je moet zijn voor wedstrijdtijden, trending topics en handige bestanden.

Zoeken. Slepen. Neerzetten.

Zoek je een afbeelding of bepaalde informatie? Je hoeft het maar te vragen. Daarna sleep je het zoekresultaat naar een venster op je bureaublad. Zet bijvoorbeeld een afbeelding van het web in een Pages-bestand. Of een adres vanuit Kaarten in een uitnodiging voor je feestje.

Kun je nog meer van Siri vragen? In één woord: ja.

“Laat alle pdf’s in de Downloads-map zien”

“Hoeveel ruimte is er nog vrij op mijn Mac?”

“Speel de 40 grootste jazz-hits af”

“Wat voor weer is het in Brugge?”

“Laat alle bestanden zien die ik vorige week naar Carla heb gestuurd”

“Zoek op het web naar foto's van de Eiffeltoren”

“Zoek informatie over Mount Whitney”

“Zoek de tweets van José Bautista”

“FaceTime Katrien”

“Nodig Laura uit voor de meeting van 10 uur”

“Sms mama kun je een pizza voor me meenemen?”

“Zoek foto’s die ik thuis heb gemaakt”

“Hoe laat is het in Rio de Janeiro?”

Universeel klembord

Kopiëren op het ene device. Plakken op het andere.

Je kunt afbeeldingen, video’s en tekst uit een app op je iPhone kopiëren en vervolgens plakken in een andere app op je Mac. Of andersom. Je hoeft er niets extra’s voor te doen. Gewoon kopiëren en plakken zoals je dat altijd al deed. Zie je een lekker recept in de browser op je Mac? Dan plak je de lijst met ingrediënten gewoon in het boodschappenlijstje op je iPhone.

Ontgrendel je Mac met Apple Watch

Log in nog voor je zit.

Log automatisch in op je Mac als je je Apple Watch om hebt. Zonder telkens je wachtwoord in te typen. Moet je even een telefoontje beantwoorden in een andere ruimte? Als je terugkomt, kun je meteen weer doorwerken.

iCloud Drive

Je bureaublad en documenten. Nu toegankelijk op al je devices.

Vanaf je iPhone heb je toegang tot alle bestanden op het bureaublad van je Mac. Bestanden op je bureaublad en in de Documenten-map – waar de meeste bestanden staan – kun je nu automatisch bewaren en up-to-date houden in iCloud Drive. Zo kun je er vanaf je iOS-devices altijd bij, en zelfs vanaf een andere Mac.

Geoptimaliseerde opslag

Laat je Mac de ruimte vinden die je nodig hebt.

Is je schijf bijna vol? Geen nood. macOS Sierra kan ruimte voor je vrijmaken door automatisch alle bestanden die je weinig gebruikt in iCloud te zetten en ze op te halen als je ze nodig hebt. Het besturings­systeem kan ook zoeken naar oude bestanden die je nooit meer gebruikt en ze voor je verwijderen. Daardoor is er altijd voldoende ruimte voor nieuwe bestanden, zonder dat je de bestanden die je veel gebruikt hoeft te missen.

Bewaar bestanden die je zelden nodig hebt in iCloud. Tot je ze nodig hebt.

Als je meer schijfruimte nodig hebt, kan de functie voor geoptimaliseerde opslag ruimte vrijmaken door bestanden die je zelden gebruikt, bijlagen uit e-mails, foto’s en iTunes-films die je al hebt bekeken naar de cloud te verplaatsen. Je vindt alle bestanden terug op de plek waar je ze had bewaard. Zodra je erop klikt, wordt het origineel gedownload en kun je aan de slag. De bestanden die je geregeld gebruikt, blijven gewoon op je Mac staan, net als een geoptimaliseerde versie van je foto’s. Zo kun je ook offline werken.

Dubbele en overtollige bestanden. Je bent er zó vanaf.

macOS Sierra kan je Mac vrijhouden van bestanden die je niet meer nodig hebt. Je krijgt een seintje dat je gebruikte installatiebestanden kunt weggooien, en nutteloze dingen als cachebestanden, logbestanden en kopieën van gedownloade bestanden verwijdert macOS Sierra zelf. Van grote apps en bestanden die je nooit gebruikt ben je ook snel verlost. Opgeruimd staat netjes. En ook aan het legen van je Prullenmand is gedacht: alles wat daar langer dan 30 dagen in staat, wordt automatisch verwijderd.

Foto’s

Herinneringen ophalen. Op een hele mooie manier.

Je maakt vast al jaren foto’s van bijzondere momenten. De Foto’s-app kan daar nu prachtige Herinneringen van maken. Bovendien is de gezichts­herkenning verder verbeterd, kun je al je foto’s nu op een wereldkaart laten zien en is het zelfs mogelijk om naar foto’s te zoeken van een bepaald voorwerp of landschap.

Berichten

Laat het gesprek sprankelen.

Waarom zou je je beperken tot een saai zinnetje? Verstuur een mega-emoji. Of beantwoord een berichtje met een hartje of een opgestoken duim. En krijg je een filmpje of een link naar een webpagina toegestuurd, dan kun je die gewoon in het bericht zelf bekijken.

iTunes

Ervaar Apple Music op een hele nieuwe manier.

Apple Music heeft in iTunes een fris nieuw design gekregen. Zo is het nog makkelijker om je favoriete nummers te vinden en andere te ontdekken. In het vernieuwde Voor jou-gedeelte ontdek je muziek en afspeellijsten waarvan wij denken dat je daar wel oren naar hebt. Allemaal dankzij muziekexperts en een geavanceerde technologie die leert van welke muziek je houdt. Het nieuwe Blader-gedeelte bevat het beste wat Apple Music te bieden heeft, zoals exclusief materiaal, nieuwe albums, afspeellijsten en natuurlijk de hitlijsten. En in de verbeterde minispeler zie je nu de songtekst van het nummer dat je hoort.

Lees meer over Apple Music

Tabbladen

Zet alles netjes op een rijtje.

Vanaf nu kun je de wirwar van vensters op je scherm voorkomen. Want de tabbladen die je kent van Safari vind je nu terug in de meeste apps op je Mac, en ook in allerlei apps van andere leveranciers. Zodra je overstapt op macOS Sierra, zitten ze in je apps. Dus heb je een paar Pages-bestanden in de schermvullende weergave geopend, dan klik je er nu met het grootste gemak doorheen. Of bekijk allemaal verschillende bestemmingen in Kaarten zonder te verdwalen.

Beeld in beeld

Hou in de gaten waar je naar kijkt. En tegelijkertijd wat je doet.

Als je in Safari of iTunes een filmpje bekijkt, kun je het afspeel­venster nu zwevend op je bureaublad of over een schermvullende app weergeven. Bovendien kun je het in elke hoek van het scherm neerzetten en het daar zo groot en klein maken als je wilt. Je mail ophalen terwijl je een filmpje kijkt is dus heel simpel. Net als naar een voetbal­wedstrijd kijken en tegelijkertijd een potje gamen met je vrienden.

Dit najaar verkrijgbaar

macOS High Sierra

Met macOS High Sierra op je Mac profiteer je van nieuwe, geavanceerde technologie, verbeterde features en nog snellere prestaties. Dit is macOS op het allerhoogste niveau.

Meer informatie