PERSBERICHT juni 4, 2018

Met watchOS 5 krachtige nieuwe features voor activiteiten en communicatie op Apple Watch

Twee Apple Watches met nieuwe softwarefeatures
Met watchOS 5 blijven gebruikers gezond en bereikbaar via hun Apple Watch.
San Jose – Vandaag heeft Apple een preview gegeven van watchOS 5, een belangrijke update voor het populairste horloge ter wereld. Daarmee blijven gebruikers gezond en bereikbaar. Zo wordt Apple Watch een nog sterkere partner als het gaat om gezondheid, communicatie en snel informatie vinden dankzij talloze nieuwe features. Bijvoorbeeld wedstrijden via het delen van activiteiten, autodetectie van work-outs, geavanceerde hardloopfeatures, Walkie-Talkie, Apple Podcasts en apps van andere fabrikanten op de Siri-wijzerplaat.
“We zijn ontzettend blij dat Apple Watch voor zoveel mensen een positieve impact op hun leven heeft”, zegt Jeff Williams, COO van Apple. “Met Apple Watch hebben onze klanten altijd contact, verbeteren ze hun gezondheid en kunnen ze zelfs levensbedreigende aandoeningen opsporen. Nu introduceren we watchOS 5, vol nieuwe features voor beweging en communicatie. Daarmee tillen we Watch naar een nog hoger niveau.”

Wedstrijden met activiteiten delen

Het delen van activiteiten wordt nog leuker met watchOS 5, omdat gebruikers andere Apple Watch-dragers kunnen uitnodigen voor een zevendaagse activiteitswedstrijd. Ze verdienen punten als ze activiteitsringen vullen en worden gecoacht met meldingen, zodat ze actief blijven en de week winnen.

Autodetectie van work-outs

Voor de populairste work-outs op Apple Watch geeft de autodetectie-feature een melding om de juiste work-out te starten en wordt het resultaat met terugwerkende kracht opgeslagen. Deze feature geeft ook een reminder om work-outsessies af te sluiten als de gebruiker dat is vergeten en een tijdje inactief is geweest.

Nieuwe work-outs

Yoga en hiken worden toegevoegd aan de bestaande 12 aparte typen work-outs waarmee verbrande calorieën en trainingsminuten nauwkeurig worden bijgehouden.

Nieuwe hardloopfeatures

watchOS 5 bevat geavanceerde nieuwe features voor enthousiaste hardlopers. Zo is er de nieuwe waarde die het aantal stappen per minuut aangeeft voor binnen en buiten wandelen en hardlopen, en het nieuwe tempo-alarm voor buiten hardlopen. Dit alarm laat hardlopers weten dat ze achterlopen op hun doeltempo of juist erboven zitten. Een compleet nieuwe waarde, ‘net gelopen mijl’, biedt hardlopers de mogelijkheid om het tempo te zien van de mijl net vóór de huidige, naast hun gemiddelde tempo of huidige tempo.  

Walkietalkie

Een Apple Watch met op het scherm de nieuwe walkietalkiefeature
Nieuwe walkietalkiefeature biedt snelle gesproken communicatie met elke gebruiker van Apple Watch ter wereld.
Met watchOS 5 beschikken gebruikers over Walkietalkie, een heel nieuwe manier van communiceren met alleen hun stem en een tikje op hun pols. Deze leuke en makkelijke manier om contact op te nemen met vrienden en familie gaat direct van Watch naar Watch en is snel en persoonlijk. Deze feature kan worden gebruikt door alle gebruikers van compatibele modellen Apple Watch ter wereld, via wifi of een mobiel netwerk.1

Apple Podcasts-app

Witte Apple Watch met het nieuwe Podcast-scherm
Populaire Apple Podcasts-app nu ook op Apple Watch.
Gebruikers kunnen nu ook onderweg genieten van hun favoriete podcasts met Apple Podcasts op Apple Watch. Met Siri kunnen ze elke podcast in de catalogus streamen. Afleveringen worden automatisch gesynchroniseerd met Apple Watch en als ze worden afgeluisterd op andere devices, laat de app automatisch de nieuwste aflevering zien. Met een nieuwe feature voor ontwikkelaars kunnen muziek, audioboeken en meditatiesessies van apps zoals Pandora, Audible en 10% Happier met Apple Watch worden gesynchroniseerd, zodat ze offline kunnen worden afgespeeld zonder dat de iPhone van de gebruiker in de buurt hoeft te zijn.  

Updates voor Siri

Dankzij zelflerende technologie wordt de nieuwe Siri-wijzerplaat een nog betere persoonlijke assistent. Deze wijzerplaat biedt nu de hele dag door meer voorspellende en proactieve snelkoppelingen op basis van gewoontes, locaties en informatie: de hartslag na een work-out bijvoorbeeld, de reistijd naar het werk met Kaarten of de uitslagen van een bepaald team, allemaal op het juiste moment van de dag. De Siri-wijzerplaat toont nu ook interactieve content van door de gebruiker gekozen apps van andere fabrikanten, zoals Nike+ Run Club, Glow Baby en Mobike.  

Verbeterde meldingen  

Meldingen van apps van andere fabrikanten kunnen nu worden voorzien van interactieve elementen en gebruikt worden zonder de app te openen. Zo biedt een reservering via Yelp de mogelijkheid om de tijd of het aantal gasten direct vanuit de melding te wijzigen.

Studentenkaarten

Witte Apple Watch met de nieuwe studentenkaart-feature
Apple Watch kan nu ook gebruikt worden in plaats van een studentenkaart.
Met watchOS 5 vervangt Apple Watch de studentenkaart. Studenten hoeven alleen maar hun pols op te tillen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de bibliotheek, hun studentenflat of evenementen. Daarnaast kunnen ze hun ID-kaart aan Wallet op Apple Watch toevoegen om op de campus snel te betalen voor tussendoortjes, de wasserette en de mensa. Het programma gaat dit najaar voor het eerst van start op Duke University, University of Alabama en University of Oklahoma. Nog voor de jaarwisseling komen daar Johns Hopkins University, Santa Clara University en Temple University bij.  

Pride-bandjes en zomerkleuren  

Apple lanceerde vandaag ook een nieuwe wijzerplaat ter ere van Pride. Die kunnen Apple Watch-gebruikers downloaden van de wijzerplaatgalerie in de Apple Watch-app. Het Pride Edition-bandje van geweven nylon is vernieuwd met een nieuwe regenboogstreep. Een deel van de opbrengsten gaat naar de volgende organisaties die opkomen voor LGBTQ-rechten: Gender Spectrum, GLSEN, ILGA, PFLAG, The National Centre for Transgender Equality en The Trevor Project. Apple introduceerde ook sportbandjes in nieuwe kleuren: Mintgroen, Perzik en Hemelsblauw.  
Prijzen en verkrijgbaarheid
  • watchOS 5 is dit najaar beschikbaar als gratis update voor Apple Watch Series 1 en nieuwer. Hiervoor is iPhone 5s of nieuwer vereist met iOS 12. watchOS 5 zal niet beschikbaar worden gesteld voor het oorspronkelijke model Apple Watch. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle regio’s beschikbaar.
  • De Pride-wijzerplaat kan worden toegevoegd aan Apple Watch via de wijzerplaatgalerie in de Apple Watch-app op iPhone. Hiervoor zijn iOS 11.4 en watchOS 4.3.1 vereist.
  • Het nieuwe Pride Edition-bandje van geweven nylon is vanaf vandaag verkrijgbaar op apple.com en later in de week ook bij Apple Stores in ruim 35 landen en regio’s, waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Singapore, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Het Pride Edition-bandje van geweven nylon is verkrijgbaar voor £49.
  • De Apple Watch-sportbandjes in nieuwe kleuren kunnen vanaf vandaag worden besteld op apple.com in Australië, België, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Filipijnen, Finland, Frankrijk, Hongkong, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Puerto Rico, Rusland, Singapore, Spanje, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Het sportbandje is verkrijgbaar voor £49. 

Afbeeldingen van watchOS 5

    1 Walkie-Talkie is niet beschikbaar in China, de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan.

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219