Persinformatie van Apple

Apple onthult iPhone 5

De dunste en lichtste iPhone ooit met een nieuwe aluminium behuizing, een schitterend nieuw Retina-display van 4 inch, een A6-chip en supersnel mobiel internet

SAN FRANCISCO, 12 september 2012 – Apple heeft vandaag iPhone 5 geïntroduceerd, de dunste en lichtste iPhone ooit. iPhone is compleet vernieuwd, heeft een schitterend nieuw Retina-display van 4 inch en een door Apple ontworpen A6-chip die voor geweldige prestaties zorgt, en beschikt over een supersnelle draadloze technologie.* Bovendien gaat de batterij nog langer mee.** iPhone 5 wordt geleverd met iOS 6, de nieuwste versie van het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld dat meer dan 200 nieuwe voorzieningen bevat, zoals de geheel vernieuwde Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten en gedetailleerde navigatie, integratie met Facebook, Passbook om al je kaartjes op één plaats te bewaren en nog meer Siri-functies. Bovendien is Siri in meer talen beschikbaar.
 
"iPhone 5 is het mooiste consumentenapparaat dat we ooit hebben gemaakt", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Dit dunne en lichte juweeltje zit boordevol innovatieve voorzieningen en geavanceerde technologieën, zoals een schitterend 4-inch Retina-display, een razendsnelle A6-chip en supersnel mobiel internet. Bovendien gaat de batterij nog langer mee. We weten zeker dat onze klanten laaiend enthousiast zullen zijn."
 
Met zijn splinternieuwe, slechts 7,6 mm dikke behuizing van geanodiseerd aluminium is iPhone 5 maar liefst 18 procent dunner en 20 procent lichter dan iPhone 4S. Hiermee is dit de dunste smartphone ter wereld. iPhone 5 is met uiterste precisie ontworpen en heeft een behuizing van geanodiseerd aluminium. Dankzij de afgeschuinde randen en het ingezette glas is het ontwerp in één woord schitterend te noemen. En doordat 'ie zo dun is, neem je 'm makkelijk overal mee naartoe. 
 
Het nieuwe 4-inch Retina-display bevat nog meer pixels dan dat van iPhone 4S, waardoor dit toch al zo mooie display nog beter is geworden. Het scherm van de nieuwe iPhone 5 is hoger, maar niet breder. Hierdoor kun je het apparaat moeiteloos met één hand bedienen en kun je tikken, typen en scrollen zoals je gewend bent, terwijl je tegelijkertijd meer ziet van HD-breedbeeldvideo's, webpagina's en apps die zijn geoptimaliseerd voor het grotere Retina-display, plus maar liefst vijf dagen van je agenda.
 
iPhone 5 ondersteunt ultrasnelle draadloze netwerken, zoals LTE en DC-HSDPA, zodat je nog sneller kunt browsen, downloaden en streamen. Om de allernieuwste LTE-technologie te kunnen ondersteunen, heeft Apple een unieke LTE-oplossing ontwikkeld met één radio, die perfect in de dunne behuizing past en ongelooflijke snelheden ondersteunt. iPhone 5 biedt dual-band 802.11n Wi-Fi-ondersteuning voor draadloze verbindingen tot 150 Mbps.***
 
De splinternieuwe A6-chip van Apple staat garant voor optimale prestaties en efficiënt energieverbruik. Je kunt op het schitterende nieuwe 4-inch Retina-display dus langer optimaal genieten van de geweldige nieuwe voorzieningen van iPhone 5. Doordat de processor en grafische voorzieningen tot twee keer zo snel zijn, gaat alles wat je op iPhone 5 doet even snel, van het starten van apps en het laden van webpagina's tot het downloaden van e-mailbijlagen.
 
Ook 's werelds populairste camera, de 8-megapixel iSight-camera, is op iPhone 5 nog beter. De vernieuwde camera levert uitstekende optische prestaties en is maar liefst 25 procent kleiner dan die in de iPhone 4S. De nieuwe iSight-camera in iPhone 5 heeft lensglas cover van saffierkristal dat dunner en sterker is dan gewoon glas en een kristalhelder beeld levert. Met iPhone 5 kun je panoramafoto's van maximaal 28 megapixels maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de camera met vaste hand in een vloeiende beweging te verplaatsen. Ook bevat iPhone 5 een aantal vernieuwde videovoorzieningen, zoals verbeterde beeldstabilisatietechnologie, gezichtsherkenning in video's (tot 10 gezichten) en het maken van foto's tijdens een video-opname. Met de nieuwe FaceTime HD-camera aan de voorzijde kun je kraakheldere FaceTime-gesprekken voeren, een zelfportret maken en filmen in 720p HD-video. Je kunt je foto's met anderen delen via gedeelde fotostreams in iCloud.
 
De nieuwe Lightning-connector van iPhone 5 is kleiner, sterker en veelzijdiger dan de connector van de vorige modellen. Deze connector is volledig digitaal en heeft een adaptieve interface die alleen signalen doorgeeft voor het gekoppelde accessoire. Bovendien past de connector altijd, hoe je 'm ook houdt. Er is een Lightning-naar-30-pens-adapter verkrijgbaar, zodat je ook oudere accessoires met een 30-pens-poort op iPhone 5 kunt aansluiten.****
 
iPhone 5 bevat ook verbeterde audiovoorzieningen, zoals een bundelvormend, directioneel microfoonsysteem dat een nog betere geluidskwaliteit levert en een nieuwe ruisonderdrukkingstechnologie die achtergrondgeluiden uitfiltert. iPhone 5 biedt ondersteuning voor breedbandgeluid tijdens het telefoneren, waardoor woorden duidelijker hoorbaar zijn en spraak natuurlijker klinkt. Breedbandgeluid is vanaf de introductie beschikbaar bij meer dan 20 aanbieders wereldwijd. iPhone 5 wordt geleverd met de nieuwe Apple EarPods, die dankzij hun baanbrekende design een betere pasvorm hebben, langer meegaan en een uitstekende geluidskwaliteit beiden die normaliter is voorbehouden aan de duurdere koptelefoons.
 
iPhone 5 wordt geleverd met iOS 6, 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem dat meer dan 200 nieuwe functies bevat, waaronder de geheel vernieuwde Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten, gedetailleerde navigatie en de nieuwe Flyover-weergave, integratie met Facebook voor Contacten en Agenda met een directe postingmogelijkheid vanuit Berichtencentrum, Passbook, de eenvoudigste manier om al je kaartjes op één plaats te bewaren, nieuwe Siri-functies, zoals ondersteuning van nog meer talen, eenvoudige toegang tot sportuitslagen, aanbevolen restaurants en filmladders*****, voor Siri en Facebook geschikte apps als Foto's, Safari en Kaarten, en gedeelde fotostreams via iCloud.
 
Prijzen en verkrijgbaarheid
iPhone 5 is verkrijgbaar in wit en zilver of zwart en antraciet. De adviesprijs in de Verenigde Staten is USD 199 voor het 16-GB model, USD 299 voor het 32-GB model en USD 399 voor het 64-GB model. iPhone 5 zal verkrijgbaar zijn bij de Apple Online Store www.apple.com/benl, bepaalde aanbieders en erkende Apple resellers. iPhone 5 is vanaf 21 september verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Bestellingen kunnen vanaf vrijdag 14 september worden geplaatst. iOS 6 is vanaf woensdag 19 september beschikbaar als gratis software-update.
 
Op 28 september zal iPhone 5 in nog eens 22 landen verkrijgbaar zijn, waaronder België, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
 
* LTE is uitsluitend via bepaalde aanbieders beschikbaar. De netwerksnelheid is afhankelijk van het netwerk van de aanbieder. Neem contact op met je aanbieder voor meer informatie.
** De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.
*** Gebaseerd op theoretische snelheden. De werkelijke snelheid kan variëren
**** Afzonderlijk verkrijgbaar.
***** Niet alle voorzieningen zijn in alle landen beschikbaar.
****** De beschikbaarheid verschilt per aanbieder.
 
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
 
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 20 5352821

© 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, Retina, Passbook, Siri, iSight, FaceTime, Lightning, EarPods, Flyover, Safari en iCloud zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple Media Helpline 02 474 42 19

Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal

Belangrijke informatie over het gebruik van beeldmateriaal

Door de onderstaande afbeelding te kopiëren of op enigerlei wijze te gebruiken, verklaart u dat u de onderstaande Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal, die van toepassing is op uw gebruik van deze afbeelding, hebt gelezen en begrepen, en dat u ermee akkoord gaat. Als u niet akkoord gaat met de voorwaarden van deze overeenkomst, mag u de afbeelding niet kopiëren noch op enigerlei wijze gebruiken, tenzij Apple u daar middels een ondertekend schrijven toestemming voor heeft gegeven.

Gebruiksovereenkomst

Conform de voorwaarden van deze Overeenkomst mag u de afbeelding alleen in zijn geheel gebruiken en alleen aanwenden voor publicitair gebruik door journalisten en/of marktanalisten. Dit recht wordt u persoonlijk toegekend; u kunt dit niet aan derden overdragen. De afbeelding mag niet worden gebruikt voor de promotie of verkoop van producten of technologieën (zoals in advertenties, brochures, boekomslagen, catalogusfoto's, T-shirts of ander reclamemateriaal). U mag de afbeelding op geen enkele manier wijzigen of aanpassen, geheel noch gedeeltelijk, om welke reden dan ook.

Conform de overeenkomst tussen u en Apple is en blijft Apple de enige, exclusieve eigenaar van de afbeelding. Voor zover de afbeelding enige eigendomsinformatie bevat, mag u deze niet verwijderen, wijzigen of verhullen. Overal waar u de afbeelding gebruikt, moet u de van toepassing zijnde eigendomsinformatie ernaast vermelden.

Ik heb de Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal gelezen en begrepen, en ga ermee akkoord

Ik ga akkoord en wil de afbeelding downloaden
Ik ga niet akkoord met de voorwaarden