Persinformatie van Apple

Apple brengt iOS 8 SDK uit met meer dan 4000 nieuwe API's

Grootste release voor ontwikkelaars ooit bevat uitbreidingsvoorzieningen, HealthKit, HomeKit en Swift

SAN FRANCISCO, 2 juni 2014 – Apple heeft vandaag de iOS 8 SDK uitgebracht, de grootste release voor ontwikkelaars ooit met meer dan 4000 nieuwe API's. Hiermee kunnen ontwikkelaars fantastische apps maken en nog meer functies toevoegen. Voorbeelden van belangrijke uitbreidingsvoorzieningen zijn Berichtencentrum-widgets en functies voor toetsenborden van andere leveranciers. Ook worden in deze release robuuste frameworks zoals HealthKit en HomeKit geïntroduceerd. iOS 8 bevat bovendien Metal, een nieuwe grafische technologie die de prestaties van de A7-chip vergroot en Swift, een krachtige nieuwe programmeertaal.

"Er zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen iOS-apparaten verkocht, dus dit biedt ontwikkelaars enorme kansen", aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. "Dit is de grootste iOS-release sinds de opening van de App Store. De iOS 8 SDK bevat meer dan 4000 nieuwe API's, waaronder fantastische nieuwe frameworks, meer uitbreidingsmogelijkheden en een revolutionaire nieuwe programmeertaal."

Met iOS 8 beschikken ontwikkelaars over robuuste frameworks waaronder HealthKit-API's, waarmee gezondheids- en fitnessapps onderling gegevens kunnen uitwisselen. Je kunt instellen dat elke app specifieke gegevens van een andere app mag gebruiken voor een nog uitgebreider overzicht van je fysieke gesteldheid en je workouts. De app voor het meten van je bloeddruk kan bijvoorbeeld gegevens uitwisselen met de app van je arts, zoals de app van Mayo Clinic, zodat je arts optimale zorg kan bieden.

"Wij denken dat de Apple HealthKit de manier zal veranderen waarop de gezondheidsindustrie met mensen communiceert", aldus arts John Noseworthy, president en CEO van Mayo Clinic. "We zijn trots op onze voortrekkersrol bij het gebruik van deze innovatieve technologie in onze Mayo Clinic-app."

Terwijl HealthKit gezondheidsgegevens combineert om je in optimale conditie te houden, zorgt HomeKit voor een optimale ondersteuning van je accessoires thuis. HomeKit biedt een algemeen protocol, een veilige manier om apparaten te koppelen en de mogelijkheid om afzonderlijke apparaten of groepen apparaten thuis eenvoudig te beheren. Bovendien wordt integratie met Siri® ondersteund. Je kunt bijvoorbeeld tegen Siri zeggen dat je "naar bed gaat" om automatisch de verlichting uit te schakelen, de deuren op slot te doen, de garagedeur te sluiten en de verwarming lager te zetten.

"We vinden het fantastisch om deel uit te maken van de volgende stap op het gebied van thuisautomatisering, op een veilige en geïntegreerde manier", aldus Eric Rondolat, CEO van Philips Lighting. "Met HomeKit kunnen we de verlichtingsmogelijkheden van Philips Hue verder uitbreiden, omdat apparaten overal in huis hiermee gemakkelijker veilig kunnen worden gekoppeld en via Siri bestuurd."

Ontwikkelaars kunnen de mogelijkheden voor gebruikers verder vergroten met iOS-uitbreidingen, waaronder nieuwe deelopties, aangepaste fotofilters, aangepaste acties en API's voor documenten. Ontwikkelaars kunnen nu hun eigen widgets toevoegen aan Berichtencentrum. Voor toetsenborden van andere leveranciers zijn extra indelingen en invoermethoden beschikbaar.

Gamen maakt in iOS 8 een enorme sprong vooruit met Metal, een nieuwe grafische technologie die de prestaties van de A7-chip optimaliseert. Omdat draw calls met Metal maar liefst tien keer zo snel worden uitgevoerd, kunnen bekende game-ontwikkelaars hun 3D-consolegames nu eindelijk beschikbaar stellen voor mobiele apparaten. Voor lichtere games bevat iOS 8 nu SceneKit, waarmee eenvoudig leuke 3D-games kunnen worden gemaakt, en belangrijke uitbreidingen van SpriteKit, waaronder veldkrachten, fysische eigenschappen per pixel en inverse kinematiek.

Swift is een krachtige nieuwe programmeertaal voor iOS en OS X waarmee ontwikkelaars gemakkelijker dan ooit fantastische apps kunnen maken. Swift, dat is ontwikkeld voor Cocoa en Cocoa Touch, combineert de prestaties en efficiëntie van gecompileerde talen met de eenvoud en interactieve mogelijkheden van populaire scriptttalen. Met Swift kunnen ontwikkelaars veiliger en betrouwbaarder programmeren. Hele categorieën met veelvoorkomende programmeerfouten zijn nu verleden tijd. Swift kan daarnaast worden gecombineerd met Objective-C-code, zodat ontwikkelaars Swift eenvoudig in bestaande apps kunnen integreren. Met Xcode Playgrounds wordt de uitvoer van Swift-code direct getoond, zodat interactief in Swift kan worden geprogrammeerd.

iOS 8 bevat ook Touch ID-API's om de identiteit van appgebruikers veilig te controleren, inlog- en gebruikersgegevens te beschermen en Sleutelhanger-items te decoderen. In iOS 8 kan de identiteit van een gebruiker op basis van een vingerafdruk worden gecontroleerd, terwijl de vingerafdrukgegevens veilig in de Secure Enclave blijven.

Andere iOS 8-functies voor ontwikkelaars zijn:
  • PhotoKit, waarmee ontwikkelaars het robuuste framework van de ingebouwde Foto's-app kunnen benutten voor betere prestaties, niet-destructieve bewerkingen en de mogelijkheid om gegevens uit de fotobibliotheek te lezen en er gegevens naar weg te schrijven;
  • nieuwe Camera-API's die ontwikkelaars nog meer mogelijkheden bieden voor het regelen van de scherpstelling, witbalans en belichting;
  • CloudKit, een uitgebreide en schaalbare backendoplossing die ervoor zorgt dat ontwikkelaars geen servercode meer hoeven te programmeren of servers hoeven te beheren; en
  • nieuwe App Store-voorzieningen voor ontwikkelaars, zoals voorvertoningen van apps, appbundels, het nieuwe iTunes Connect met gratis analysefuncties en TestFlight voor bètatests van pre-releaseapps.

Gebruikers van iPhone, iPad en iPod touch hebben toegang tot de revolutionaire App Store, die in 155 landen toegang biedt tot meer dan 1,2 miljoen apps. De App Store trekt wekelijks meer dan 300 miljoen bezoekers en iOS-gebruikers hebben meer dan 75 miljard apps gedownload.

Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 8-bètasoftware en -SDK per direct downloaden van developer.apple.com. Dit najaar zal iOS 8 verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie), iPad 2, iPad met Retina-display, iPad Air, iPad mini  en iPad mini met Retina-display. iCloud-fotobibliotheek en iCloud Drive maken gebruik van je iCloud-opslag, waarvan de eerste 5 GB gratis is. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio's of talen beschikbaar.

Deelnemers aan het iOS en OS X Developer Program kunnen de bètaversie van Swift per direct downloaden van developer.apple.com. De definitieve versie wordt dit najaar uitgebracht. Apps met Swift-code kunnen bij de App Store en Mac App Store worden ingediend wanneer iOS 8 en OS X Yosemite verkrijgbaar zijn.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.

Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

© 2014 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Siri, OS X, Cocoa, Cocoa Touch, Objective-C, Xcode, Touch ID, App Store, iPhone, iPad, iPod touch, Retina, iPad Air, iPad mini, iCloud en iCloud Drive zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple Media Helpline 02 474 42 19

Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal

Belangrijke informatie over het gebruik van beeldmateriaal

Door de onderstaande afbeelding te kopiëren of op enigerlei wijze te gebruiken, verklaart u dat u de onderstaande Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal, die van toepassing is op uw gebruik van deze afbeelding, hebt gelezen en begrepen, en dat u ermee akkoord gaat. Als u niet akkoord gaat met de voorwaarden van deze overeenkomst, mag u de afbeelding niet kopiëren noch op enigerlei wijze gebruiken, tenzij Apple u daar middels een ondertekend schrijven toestemming voor heeft gegeven.

Gebruiksovereenkomst

Conform de voorwaarden van deze Overeenkomst mag u de afbeelding alleen in zijn geheel gebruiken en alleen aanwenden voor publicitair gebruik door journalisten en/of marktanalisten. Dit recht wordt u persoonlijk toegekend; u kunt dit niet aan derden overdragen. De afbeelding mag niet worden gebruikt voor de promotie of verkoop van producten of technologieën (zoals in advertenties, brochures, boekomslagen, catalogusfoto's, T-shirts of ander reclamemateriaal). U mag de afbeelding op geen enkele manier wijzigen of aanpassen, geheel noch gedeeltelijk, om welke reden dan ook.

Conform de overeenkomst tussen u en Apple is en blijft Apple de enige, exclusieve eigenaar van de afbeelding. Voor zover de afbeelding enige eigendomsinformatie bevat, mag u deze niet verwijderen, wijzigen of verhullen. Overal waar u de afbeelding gebruikt, moet u de van toepassing zijnde eigendomsinformatie ernaast vermelden.

Ik heb de Overeenkomst voor het gebruik van beeldmateriaal gelezen en begrepen, en ga ermee akkoord

Ik ga akkoord en wil de afbeelding downloaden
Ik ga niet akkoord met de voorwaarden