Persinformatie van Apple

Apple kondigt verbeteringen van ResearchKit aan

Toevoeging van genetische informatie voor onderzoek naar post-partumdepressie, astma en hart- en vaatziekten

CUPERTINO, 21 maart 2016 – Apple heeft vandaag verbeteringen aangekondigd in het opensource-framework van ResearchKit, waarmee iPhone-apps gebruik kunnen maken van genetische informatie en medische onderzoeken die doorgaans alleen in een onderzoeksruimte kunnen worden uitgevoerd. Medische onderzoekers gebruiken deze nieuwe voorzieningen om onderzoek te doen naar ziekten en aandoeningen die bij miljarden mensen voorkomen. Ook kunnen ze hiermee specifiekere gegevens van deelnemers verzamelen.

“De reacties op ResearchKit zijn fantastisch. In een mum van tijd zijn allerlei ResearchKit-onderzoeken uitgegroeid tot de grootste onderzoeken ooit. Zo krijgen onderzoekers allerlei nieuwe inzichten en doen ze nieuwe ontdekkingen”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. “Medische onderzoekers over de hele wereld blijven iPhone gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen in complexe ziekten. Dankzij de continue steun van de opensource-community zijn de mogelijkheden voor het gebruik van iPhone bij medisch onderzoek eindeloos.”

ResearchKit tovert iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Artsen, wetenschappers en andere onderzoekers kunnen via iPhone-apps vaker én nauwkeuriger onderzoeksgegevens verzamelen van de deelnemende patiënten over de hele wereld. Deelnemers aan deze onderzoeken via apps kunnen makkelijker dan ooit een bijdrage aan medisch onderzoek leveren. Zo is de procedure waarmee ze toestemming geven geheel interactief, zijn zaken als het voltooien van een opdracht of het opsturen van vragenlijsten een stuk eenvoudiger en kunnen deelnemers zelf bepalen hoe hun medische gegevens worden gedeeld met de onderzoekers.

Omdat ResearchKit als opensource-framework wordt aangeboden, kan elke ontwikkelaar snel een onderzoek op iPhone ontwikkelen. Daarnaast kan een ontwikkelaar de beschikbare sofwarecode uitbreiden en ontwikkelde taken via de community beschikbaar stellen, zodat andere onderzoekers op hun beurt nieuwe mogelijkheden krijgen. Met een nieuwe module, die net aan de opensource-community beschikbaar is gesteld, kunnen onderzoekers op een naadloze, eenvoudige en goedkope manier genetische informatie in hun onderzoeken opnemen. Via deze module, die is ontwikkeld door 23andMe, kunnen deelnemers eenvoudig genetische informatie beschikbaar stellen voor medisch onderzoek. Onderzoekers werken bovendien samen met de NIMH (National Institutes of Mental Health) aan de ontwikkeling van “speekselkits” voor onderzoek aan de hand van een vragenlijst.

“Over post-partumdepressie kunnen we nog veel leren. Mogelijk geeft DNA-onderzoek aan waarom sommige vrouwen deze symptomen ontwikkelen en anderen niet”, zegt Samantha Meltzer-Brody, arts, MPH, directeur van het Perinatal Psychiatry Program bij UNC Center for Women’s Mood Disorders. “Met ResearchKit en de nieuwe mogelijkheid om genetische informatie te gebruiken kunnen we vrouwen die aan een post-partumdepressie lijden met verschillende geografische en demografische achtergronden bij ons onderzoek betrekken. Analyse van het DNA van vrouwen met een post-partumdepressie leidt hopelijk tot effectievere behandelingen.”

“Wanneer deze informatie wordt verzameld, vinden onderzoekers hopelijk de DNA-indicatoren voor specifieke ziekten en aandoeningen”, zegt Eric Schadt, PhD,  Jean C. and James W. Crystal Professor of Genomics bij Icahn School of Medicine van Mount Sinai en oprichter en directeur van Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. “Neem bijvoorbeeld astma. Met ResearchKit kunnen we de populatie astmapatiënten beter dan ooit onderzoeken. Dankzij de grote hoeveelheid gegevens die we via iPhone kunnen verzamelen krijgen we inzicht in de invloed van factoren als omgeving, geografie en genen op de ziekte en de reactie van patiënten op de behandeling.”

ResearchKit-onderzoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van genetische informatie:
Onderzoekers blijven ResearchKit aanpassen en het framework uitbreiden door nieuwe modules toe te voegen waarmee medische onderzoeken via iPhone-apps beschikbaar zijn. Belangrijke bijdragen zijn onder andere de mogelijkheid om gehoortests uit te voeren, de mogelijkheid om de reactietijd te meten door een bekende prikkel te combineren met een bekende reactie, de mogelijkheid om de snelheid te meten waarmee gegevens worden verwerkt en de snelheid van het werkgeheugen te bepalen, het gebruik van een rekenpuzzel (Torens van Hanoi) voor cognitieonderzoek en het gebruik van een looptest met timer.

De ResearchKit-onderzoeken blijven zich wereldwijd uitbreiden. Er zijn momenteel onderzoeken beschikbaar in Australië, China, Duitsland, Hongkong, Ierland, Japan, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. ResearchKit-apps zijn in de App Store beschikbaar voor iPhone 5 en nieuwere modellen en de nieuwste generatie iPod touch-modellen.

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple, iOS, OS X, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821
 

© 2016 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, ResearchKit, iPhone, App Store en iPod touch zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple Media Helpline 02 474 42 19