Persinformatie van Apple

Apple brengt belangrijke update voor Final Cut Pro X uit

Nieuwe Magnetic Timeline, opnieuw ontworpen interface en integratie met Touch Bar op de nieuwe MacBook Pro

CUPERTINO, 27 oktober 2016 – Apple maakt vandaag een belangrijke update bekend van de professionele videobewerkingsapp Final Cut Pro X, met indrukwekkende nieuwe bewerkingsfeatures voor de Magnetic Timeline, ondersteuning voor de revolutionaire Touch Bar op de nieuwe MacBook Pro en een opnieuw ontworpen interface met volledige ondersteuning voor het werken in brede kleurruimtes. Met de Touch Bar wordt de klassieke rij functietoetsen op het toetsenbord vervangen door een schitterend Multi-Touch-display van Retina-kwaliteit dat zich dynamisch aan Final Cut Pro X aanpast en de gebruiker toegang geeft tot intuïtieve, contextgevoelige regelaars. Apple heeft ook updates voor Motion en Compressor uitgebracht.

“Dit is de belangrijkste update voor Final Cut Pro X sinds we het pakket vijf jaar geleden een compleet nieuw design hebben gegeven”, aldus Susan Prescott, Vice President of Apps Product Marketing bij Apple. “De nieuwe versie heeft een elegante interface en bevat krachtige nieuwe bewerkingsfeatures die veel verder gaan dan wat mogelijk is met conventionele op sporen gebaseerde videobewerkingsapps. Door de integratie met de revolutionaire Touch Bar krijgen professionele video-editors bovendien een totaal nieuwe manier in handen om met Final Cut Pro X te werken.”

Met de nieuwe Magnetic Timeline in Final Cut Pro X hebben gebruikers voortaan in één oogopslag een compleet beeld van hun film, dankzij de instelbare indeling en afzonderlijke kleuren voor audiofragmenten op basis van type of “rol” – zoals dialoog, muziek en effecten. Het maken en toewijzen van rollen en het toekennen van een unieke kleur is heel eenvoudig. En gebruikers kunnen simpelweg slepen om de verticale lay-out van hun tijdbalk direct anders in te delen of specifieke audiorollen te markeren tijdens de bewerking. Dit is een primeur in professionele videobewerkingssoftware.

De integratie met de Touch Bar op de nieuwe MacBook Pro tilt de creativiteit en productiviteit op een hoger plan doordat dynamisch op elke taak wordt ingespeeld: de gebruiker krijgt op het juiste moment de juiste regelaars te zien. Bij het gebruik van Final Cut Pro X kunnen gebruikers met de Touch Bar direct tussen verschillende bewerkingstools schakelen, geluidsniveaus aanpassen en handige commando’s voor bijsnijden en afspelen gebruiken. Er wordt zelfs in verschillende kleuren een interactief overzicht van de volledige tijdbalk weergegeven, zodat de gebruikers met wat eenvoudige vingerbewegingen door hun project kunnen navigeren.

De opnieuw ontworpen interface stroomlijnt de lay-out van Final Cut Pro X en levert een geoptimaliseerde schermruimte voor MacBook Pro-gebruikers. De aandacht gaat als vanzelf naar de content doordat die iets donkerder en platter wordt weergegeven. In de instelbare werkruimtes kunnen de gebruikers vensters naar eigen inzicht indelen voor verschillende taken, zoals ordenen, editen en kleurcorrectie – zelfs over verschillende beeldschermen. Door de volledige ondersteuning voor het werken in brede kleurruimtes kunnen gebruikers video importeren, bewerken en uitvoeren in de gestandaardiseerde kleurruimtes Rec. 601 en Rec. 709, of het brede kleurengamma Rec. 2020.

Final Cut Pro 10.3 bevat bovendien nog de volgende features:

Motion 5.3 heeft een elegante nieuwe interface met ondersteuning voor het werken in brede kleurruimtes en 3D-tekstverbeteringen voor zowel de prestaties als het realisme van 3D-titels. Met het nieuwe ‘Align To’-gedrag kunnen gebruikers gemakkelijk afzonderlijke objecten koppelen om zo geavanceerde animaties te creëren – en door de Touch Bar-ondersteuning is er direct toegang tot een breed scala aan interactieve tools op de nieuwe MacBook Pro.

Compressor 4.3 heeft een nieuwe donkere uitstraling die in lijn is met Final Cut Pro X en Motion. Het aanmaakproces voor iTunes Store-pakketten is verbeterd. Gebruikers kunnen moeiteloos pakketten bekijken, verifiëren en comprimeren, zodat deze sneller en met volledige compatibiliteit bij de iTunes Store worden afgeleverd. De brede kleurweergave garandeert volledige kleurechtheid van begin tot eind bij aflevering van bestanden in standaard en brede kleurruimtes, en door de Touch Bar-ondersteuning worden algemene taken zoals het maken van batches en toevoegen van markeringen sterk vereenvoudigd op de nieuwe MacBook Pro.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro 10.3 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en voor € 299,99 voor nieuwe gebruikers in de Mac App Store. Motion 5.3 en Compressor 4.3 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en voor € 49,99 per pakket voor nieuwe gebruikers in de Mac App Store. Ga voor meer informatie naar apple.com/final-cut-pro.

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple, iOS, macOS, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De meer dan 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821
 

© 2016 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Final Cut Pro, Touch Bar, MacBook Pro, Retina, Multi-Touch, iTunes Store, Mac en App Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple Media Helpline 02 474 42 19