Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) i prywatność

Opcja Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) pozwala Apple przechowywać i odsłuchiwać próbki interakcji głosowych z Siri i funkcją Dyktowanie oraz aplikacją Tłumacz, aby pomóc Apple w rozwijaniu i ulepszaniu funkcji Siri i Dyktowanie oraz innych funkcji przetwarzania języka, na przykład Tłumacz lub Sterowanie głosowe.

Siri i Dyktowanie

Jeśli zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i funkcję Dyktowanie, zapis Twoich interakcji głosowych z Siri i funkcją Dyktowanie może być przechowywany na serwerach Siri i odsłuchiwany przez pracowników Apple w celu rozwijania i ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie oraz funkcjonalności przetwarzania języka naturalnego w produktach i usługach Apple. Transkrypcje i zapisy audio ogólnych treści dyktowanych na urządzeniu (np. dyktowanych wiadomości lub notatek, ale nie fraz w polach wyszukiwania) domyślnie nie są udostępniane Apple, o ile nie zdecydujesz się pomagać w ulepszaniu Siri i funkcji Dyktowanie. Do ulepszania Siri są również wykorzystywane inne dane Siri, takie jak generowane komputerowo transkrypcje Twoich poleceń, nazw użytkowników i Twoich kontaktów, informacje o zainstalowanych na Twoim urządzeniu aplikacjach oraz położenie.

Historia Twoich poleceń będzie powiązana z losowym identyfikatorem generowanym przez urządzenie przez sześć miesięcy. Historia Twoich poleceń może zawierać transkrypcje, zapis dźwiękowy użytkowników, którzy zdecydowali się pomóc ulepszać Siri oraz funkcję Dyktowanie, a także dane powiązane z poleceniami, takie jak specyfikacje urządzeń, statystyki wydajności oraz przybliżone położenie urządzenia w momencie wydania polecenia. Po sześciu miesiącach historia Twoich poleceń zostanie oddzielona od tego losowego identyfikatora i może być zachowana przez maksymalnie dwa lata, aby pomóc Apple w rozwijaniu i ulepszaniu Siri, funkcji Dyktowanie oraz innych funkcji przetwarzania języka, na przykład Sterowanie głosowe. Mały podzbiór poleceń, które zostały sprawdzone może być przechowywany dłużej niż dwa lata bez losowego identyfikatora w celu ciągłego ulepszania Siri.

Jeśli jedna z Twoich interakcji z Siri lub funkcją Dyktowanie zostanie wybrana do sprawdzenia, to polecenie oraz dostarczona odpowiedź Siri zostaną przeanalizowane w celu ustalenia dokładności oraz ogólnego ulepszenia Siri, funkcji Dyktowanie oraz funkcjonalności przetwarzania języka naturalnego w produktach i usługach Apple. W zależności od kontekstu Twojego polecenia, pracownicy Apple mogą przeglądać dane Siri bezpośrednio powiązane z tym poleceniem w celu oceny efektywności odpowiedzi Siri. Zgodnie ze ścisłym zobowiązaniem do zachowania poufności, tylko pracownicy Apple będą mieli dostęp do interakcji głosowych z Siri i funkcją Dyktowanie. Możesz zmienić swoje ustawienia funkcji Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) w dowolnym momencie. W tym celu przejdź do Ustawień, stuknij w Prywatność > Analizy i udoskonalenia i wyłącz stuknięciem opcję Ulepszanie (Siri i Dyktowanie).

Interakcje głosowe powiązane z losowym identyfikatorem oraz przechowywane przez sześć miesięcy lub krócej można usunąć, przechodząc do Ustawień, stukając w Siri i wyszukiwanie > Historia Siri i Dyktowania i stukając w Usuń historię Siri i Dyktowania.

Możesz wyłączyć Siri i funkcję Dyktowanie, przechodząc do Ustawień, stukając w Ogólne > Klawiatura i wyłączając stuknięciem opcję Włącz dyktowanie. Następnie przejdź do Ustawień, stuknij w Siri i wyszukiwanie oraz wyłącz stuknięciem opcje Reaguj na „Hey Siri” oraz Przycisk boczny wywołuje Siri (lub opcję Początek wywołuje Siri, jeśli Twój iPhone ma przycisk Początek). Gdy wyłączysz Siri i funkcję Dyktowanie, dane Siri powiązane z losowym identyfikatorem zostaną usunięte.

Tłumacz

Jeśli zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i Dyktowanie, wejściowe dane audio oraz generowane komputerowo transkrypcje poleceń dla aplikacji Tłumacz (powiązane z losowymi, często zmienianymi, generowanymi przez urządzenie identyfikatorami) mogą być przechowywane i odsłuchiwane przez pracowników Apple w celu rozwijania i ulepszania Siri, funkcji Dyktowania, aplikacji Tłumacz oraz funkcjonalności przetwarzania języka naturalnego w produktach i usługach Apple.

Twoje polecenia tłumaczenia mogą być zachowane przez maksymalnie dwa lata w celu pomocy Apple w rozwijaniu i ulepszaniu Siri, funkcji Dyktowanie oraz innych funkcji przetwarzania języka, na przykład Sterowanie głosowe. Jeśli jedna z Twoich interakcji z funkcją Tłumacz zostanie wybrana do sprawdzenia, to polecenie oraz dostarczone tłumaczenie zostaną przeanalizowane w celu ustalenia dokładności oraz ogólnego ulepszenia Siri, funkcji Dyktowanie, Tłumacz oraz funkcjonalności przetwarzania języka naturalnego w produktach i usługach Apple. Zgodnie ze ścisłym zobowiązaniem do zachowania poufności, tylko pracownicy Apple będą mieli dostęp do Twoich danych wejściowych audio funkcji Tłumacz. Mały podzbiór Twoich interakcji z aplikacją Tłumacz, które zostały sprawdzone, może być przechowywany dłużej niż dwa lata w celu ciągłego ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie oraz aplikacji Tłumacz.

Ogólne

Preferencje wybrane podczas konfigurowania iPhone’a lub iPada będą miały zastosowanie do każdego nowego Apple Watch, Apple TV, HomePoda lub obsługiwanego akcesorium HomeKit, które skonfigurujesz na tym iPhonie lub iPadzie. Preferencje dotyczące każdego z tych urządzeń możesz zmienić później.

Włączenie opcji Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) oznacza wyrażenie zgody na przesyłanie, gromadzenie, utrzymanie, przetwarzanie i wykorzystywanie tych informacji przez Apple, jego podmioty zależne i agentów na potrzeby świadczenia i ulepszania usług Siri, funkcji Dyktowanie oraz innych funkcji przetwarzania języka, na przykład usługi Tłumacz lub funkcji Sterowanie głosowe. Dane gromadzone przez Apple dotyczące sposobu korzystania z Siri i funkcji Dyktowanie lub Tłumacz są zawsze traktowane zgodnie z zasadami ochrony prywatności Apple, dostępnymi pod adresem www.apple.com/pl/privacy.